HIV advokáti na TikToku

Je jasné, že TikTok, aplikace pro sdílení krátký videí, která byla spuštěna v roce 2016, má rostoucí vliv a moc. S 1 miliardou klientů po celém světě aplikace stále získává nové uživatele. K prudkému nárůstu však došlo především v několika minulých letech, v průběhu COVID-19 pandemie.

Khartoon Weiss, ředitel agentury a účtů na TikToku, definuje aplikaci spíše jako zábavnou platformu než jako sociální síť. Uživatelé TikToku mohou strávit hodiny sledováním krátkých videí s tanečními výzvami, synchronizacemi rtů, „make-upovými tutoriály“, tipy na cvičení, recepty, žertíky a dalším obsahem.

TikTok není bez kontroverzí. Aplikace byla spuštěna čínskou společností - ByteDance a podle zákona může čínská vláda přinutit jakoukoli společnost ke sdílení jakýchkoli uživatelských dat, která sbírá.

V prosinci během slyšení sdělil Chris Wray, šéf Federálního úřadu pro vyšetřování, Sněmovnímu výboru pro vnitřní bezpečnost, že má FBI obavy týkající se bezpečnosti včetně možnosti, že čínská vláda užívala aplikaci k získání soukromých informací o jejích uživatelích. S odvoláním na bezpečnostní rizika v únoru texaský guvernér Greg Abbott vyzval k zákazu aplikace na všech vládních zařízeních.

I přes velkou nafouknutou bublinu kontroverze TikTok pokračuje v poskytování zábavy svým uživatelům, zvláště mladým lidem. Někteří z nich také užívají platformu, aby šířili povědomí o HIV a sexuálním zdraví prostřednictvím působivého obsahu, který využívá humoru a hudby k upoutání pozornosti uživatelů a dodává jiskru důležitým rozhovorům. V tomto dílu zpravodaje vám představíme prvního z nich:

Oliver Wong (30 let), @oliverwongcomedy, Los Angeles

TikTokové příspěvky Olivera Wonga jsou charakteristické skvělými stand-upy, příběhy z jeho života v Jižní Kalifornii, výzvami, kterým čelí kvůli rasismu, a špetkou tance. Ale jeho nejzobrazovanější videa jsou o HIV. Taiwanský rodák přišel do Spojených států

před sedmi lety na filmovou školu a před dvěma lety se testoval na HIV s pozitivním výsledkem. Dva měsíce po své diagnóze začal dokumentovat svou cestu s HIV na TikToku.

Ve videu, které nasbíralo přes 560 000 zhlédnutí, hovoří Wong o tom, jak zjistil, že žije s HIV. „Během dvou až šesti týdnů po vzniku infekce HIV se u vás rozvinou příznaky podobné chřipce. Proto věřím, že jsem se nakazil v listopadu 2020,“ říká ve videu. Pokračuje popisem příznaků, které začal cítit přibližně o měsíc později a o kterých si myslel, že jsou způsobené COVIDem. V únoru 2021 poté, co šel na pravidelné testy na sexuálně přenosné infekce (STI), zjistil, že má HIV.

Wong používal TikTok již předtím, než měl HIV. „Abych mohl s lidmi navazovat kontakt, je jedním z mých hlavních úkolů jako stand-up komika být tak upřímný a opravdový, jak jen na pódiu můžu být. Jakmile jsem dostal HIV, bylo to, jak bych to nechtěl schovávat. Nechci být vtipný na pódiu (bez prozrazení statusu), je ve mně tajemství, kterým je HIV,“ říká. Protože už ve svých stand-upech a na sociálních médiích odhalil hodně ze svého života – své rodiče, svůj asijský původ, svou sexualitu – bylo jen přirozené, že mezi témata zařadil i HIV. „Začal jsem psát vtípky o HIV a pak jsem o něm začal mluvit na pódiu. Po měsíci nebo dvou jsem začal tyto vtípky předkládat TikToku.“

Wong zjistil, že užívání TikToku mu pomohlo vypořádat se s diagnózou. „Je to pro mě opravdu terapie, která mi přinesla smíření s mým statusem HIV pozitivní osoby,“ říká. „Myslím, že mluvení o HIV na veřejnosti mi opravdu pomáhá přijmout novou životní realitu.“

Wong říká, že vtipkování o HIV je jemnou cestou, jak přilákat pozornost lidí. „Humor ulehčuje lidem těžká témata jako je HIV. Věřím, že tím, že udělám HIV lehčím a stravitelnějším tématem, bude většina lidí schopna více naslouchat. Většina lidí si spojuje HIV se smrtí, což už dávno díky moderním lékařskými metodám neplatí. Myslím, že používání humoru při rozhovorech o HIV může domněnky lidí změnit.“

Zdroj: https://www.poz.com/article/hiv-advocacy-tik-tok

Připravila Veronika

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.