On-line poradna

V této poradně jsou obsažena témata týkající se života HIV pozitivních lidí a je určena výhradně HIV pozitivním lidem. Jedná se o téma Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS, kde se dotazy mohou týkat léčby HIV a osobního života s HIV. Na dotaz Vám odpoví lékař. Další oblastí je poradenství našich sociálních pracovníků ve věci ubytování a azylových služeb. Dalším tématem je diskriminace nebo stigmatizace HIV pozitivních lidí ve společnosti. Na dotazy odpovídá náš právník. Na dotazy odpovídáme v pracovní dny nejpozději do 48 hodin.



Všechna témata

Zobrazeny jsou všechny otázky, které byly v poradně položeny.

Býčí hrb 20. 6. 2018

Uživatel: Robo, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý deň. Ešte jeden dotaz ohľadom lipodystrofie kvôli HIV liekom. Takzvaný býči hrb sa vyskytuje skôr u obéznych ľudí, alebo sa to kvôli liekom môže vytvoriť aj u ľudí s normálnou hmotnosťou? Keď sa vytvorí ako sa ho dá zbaviť? Jedine chirurgicky alebo aj zmenou stravy?

Lypodistrofia 19. 6. 2018

Uživatel: Robo, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Štatisticky ako často sa vyskytuje lypodistrofia kvôli liekom? Ktoré dostupné antivirotiká nespôsobujú takúto poruchu.

Virova naloz 19. 6. 2018

Uživatel: Eva, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Keď sa meria vírová nálož, zisťuje sa aj počet zmutovaných kmeňov alebo len počet základných dvoch typov víru HIV? Nakoľko sú nebezpečné zmutované kmene? Sú menej, či viac škodlivé?

Půst 16. 6. 2018

Uživatel: Mila, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, Četl jsem zajímavý článek o půstu a ozdravném efektu na lidský organismus jako např.obnova imunitního systému a tvorba nových buněk. Je tato metoda vhodná vzhledem k antiretroviralní léčbě? Je v tom případě delší hladovka 24 hodin účinná vzhledem k tomu že užívám lék a tím prakticky dochází k trávení/zpracování léku tělem ? Děkuji za Vaši radu.

Lupénka/syfilis a HIV 14. 6. 2018

Uživatel: Libor, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den. Jsem hiv+ již 15 let, z toho 13 let na triterapii. VN nedetekovatelná, CD4 přes 1300. Zhruba před rokem se mi na těle (trup, vnitřní strana stehen) začaly objevovat drobné červené skvrny. Při kontrolách hiv jsem ale byl v červnu 2017 v prosinci 2017 testován na všechny STD s negativními výsledky, rovněž jaterní testy v pořádku, tak jsem tomu nevěnoval větší pozornost (ani na ně svou hiv lékařku neupozornil). Zhruba od dubna se však fleky objevily více a větší - i kulaté o průměru 1cm, a to i na zádech, nohou a pažích. V květnu jsem u sex.partnera (rovněž hiv+), se kterým jsme od února, kdy jsme se seznámili, měli cca 10 nechráněných styků, zjistil, že podobnými fleky má pokrytá celá záda. Upozornil jsem jej na to a zeptal se jestli o skvrnách ví a jestli to nějak řeší. On mi odvětil, že jako malíř/lakýrník takto občas reaguje na chemikálie, se kterými pracuje, zvláště ve vedrech, jaké v květmu byly. Čtyři dny na to moje fleky natolik zčervenaly, že již to nebylo možno nechat, až samy zmizí. Navíc se mi v ústech udělal aft podobající se syfilitickému vředu. Na hiv centru, kde zrovna ten den nebyl žádný lékař, mě odkázali na pohotovost, kde konsilium tří lékařů včetně venerologa došlo na základě sekundárních znaků k závěru, že se jedná o syfilis. Dostal jsem proto ambulatně dvě injekce antibiotik a byla mi odebrána krev. Po týdnu jsem se dostavil na hiv centrum na kontrolu, rozbory krve bohužel nebyly k dispozici - moje zkumavka se údajně v testovacím stroji rozbila, musel být proveden nový odběr týden po aplikaci antibiotik. Rozbory z nového odběru ovšem probíhající syfilis nepotvrdily (jen serologickou stopu, která ale může být i od nakažení z r. 2004, kdy jsem se nakazil hiv a syfilisem současně). Nový odběr také znovu potvrdil VN na 0 a CD4 nad 1300, jaterní testy ok. Zato skvrny po celém trupu a pažích byly týden po aplikaci antibiotik naopak ještě červenější, navíc oteklé, kůže místy horká, aft v ústech ale zmizel. Moje hiv lékařka rezolutně prohlásila, že syfylis na kůži vypadá úplně jinak (navíc v krvi v té době již aktivní bakterie nebyly), dle jejího názoru se lékaři na pohotovosti možná spletli a skvrny na kůži se syfilisem nesouvisejí (pokud jsem jej vůbec měl) - dle ní se patrně jedná o něco neinfekčního, nejspíš nějaký méně častý druh lupénky (sama mi z internetu ukázala obrázky velmi odpovídající mým skvrnám) a doporučila v lékárně koupit antimykotická mýdla a masti s kortikoidy a případnou návštěvu dermatologa, pokud skrvrny nezmizí. Po několika dnech fleky významně zbledly, nicméně zatím nemizí, kůže je mírně pálivá, stále mírně vystouplá jako např. po sežehnutí kopřivami. Vše, co popisuji, se odehrálo mimo ČR v západoevropské metropoli (proto injekce proti syfilis bez hospitalizace), kde dlouhodobě pobývám a jsem na hiv léčen lékem Triumeq . Mé dotazy zní: 1. nevíte o nějaké nové STD nebo komplikaci hiv, která by se takto projevovala a kterou by z běžných testů nebylo možné poznat? 2. pokud jsem skutečně prodělal syfilis, mohla antibiotika zabrat už za týden tak, že v novém odběru již nic nebylo ? je možné, že lékaři určili diagnozu chybně nebo raději aplikovali antibiotika pro každý případ ? 3. Pokud se jedná o lupénku nebo nějakou autoimunitní poruchu, mohla antibiotika způsobit krátkodobé zhoršení stavu kůže? 4. Pokud skvrny nezmizí, po jak dlouhé době mám případně vyhledat dermatologa ? Na hiv centrum mám jít zase až za půl roku. Nejsem si vědom štípnuití klíštětem ani nic jiného mimořádného. Ještě doplním, že zhruba od dubna jsem také ztratil sex. apetit a požitek (což by o syfilisu či jiné STD mohlo svědčit), nyní se zase začíná dostavovat. Podobné potíže prožívám za 15 let od nákazy hiv poprvé, proto jsem z toho byl uplynulé dva týdny od návštěvy pohotovosti poměrně nesvůj, od pondělní návštěvy své hiv lékařky jsem nicméně již klidnější, ale výše uvedené dotazy se mi honí hlavou... Děkuji za reakci, i třeba takovou, že nadálku nelze kvalifikovaně odpovědět. Vážím si velmi Vaší práce. Hezký den.

CD4 nízké hodnoty 14. 6. 2018

Uživatel: Mila, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, V lednu jsem byl diagnostikován HIV. V tu dobu VN 370 tisíc, CD4 143(5,4%) a při dalším měření VN22, CD4 162(10,1%). Dost mě děsí že mám stále skoro stejný počet CD4. Žijí aktivně, jim zdravě a dělám vše proto any se imunita zvedla. Za jak dlouho mužů očekávat návrat imunity zpátky a co ji tak brzdí ? Neprodělal jsem žádnou oportuni infekci a neměl žádné jiné příznaky. Pouze hodně silnou primoinfekci + syfilis. Jaká šance na navrat imunity do relativně normálního stavu ? Někde jsem četl, že pokud klesnou hodnoty pod 200, je prý zdravi chatrnejsi ? Je to podmínkou ? Fyzicky se cítím skvěle a fit. Je v mém stavu vhodná sauna nebo mi může uškodit ? Děkuji M.

Penzijní a životní pojištění a HIV pozitivita 8. 6. 2018

Uživatel: Honza, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den, mám penzijní připojištění u společnosti AXA a investiční životní pojištění a společnosti Kooperativa (pro případ úmrtí je pojištění pouze 50 tis. Kč, ostatní prostředky jdou na spoření do podílových fondů). Oba produkty jsem si pořídil před tím, než jsem se nakazil a byl diagnostikován jako HIV pozitivní. Je mou pozitivitou nějak ovlivněno plnění smluv těchto produktů? Ve skrytu duše doufám, že snad kromě těch 50 tis. Kč není, protože se jedná o spoření, které nemá se zdravím nic společného, podobně jako stavebního spoření, které mám mimochodem také. Děkuji za odpověď!

psychicky stav 7. 6. 2018

Uživatel: Nela, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Chcela by som sa opytat, v pripade pozitivneho vysledku, ako psychicky zvladnut tuto informaciu? Ako to oznamit potencialnemu partnerovi? Da sa to vobec tak aby to pochopil a neodsudil a prestal sa konaktovat? Ake mate s tymto slusenosti pri takych ludoch...Neviem ci to sem patri..ale dakujem za pripadnu odpoved

Posudek pro zamestnavatele 6. 6. 2018

Uživatel: Mirek, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobry den, jsem HIV + a nyni musim po 5 letech projit jinak beznou rutinni lekarskou prohlidkou u lekare zamestnavatele, ktety vyda potvrzeni, ze jsem schopen dalsi pracovni cinnosti. Pracuji jako bezny statni urednik, referent. Problem spociva v tom, ze lekar zamestnavatele si pro ucely lekarske prohlidky vyzaduje vypis z meho spisu u me obvodni lekarky, ktera je samozrejme o ne pozitivite informovana. Mam strach, ze posuzujici lekar zamestnavatele mi potvrzeni o tom, ze mohu pracovni cinnost dal vykonavat nemohu, pripadne, ze mohu, ale jsem HIV +. A samozrejme v tom pripade mam obavu o ztratu zamestnani. Velice vam dekuji za jakoukoli informaci k teto problematice. Jen doplnuji, ze na teto pracovni pozici pracuji jiz 5 let, nejedna se tak o posudek do noveho zamestnani.

HIV+ 5. 6. 2018

Uživatel: Oli, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Aký trest hrozí HIV pozitívnemu človeku, ktorý neinformoval svojich sexuálnych partnerov o svojej pozitivite a s istotou nakazil ďalšiu osobu? Dotyčný je liečený.Prišlo sa na to bohužiaľ neskoro až takmer po 10 rokoch.je mo imžné podať trestné stihanie aj po tak dlhej dobe?. Ďakujem za odpoveď

Alternativa Evipler 3. 6. 2018

Uživatel: Marek, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobry den, rad by som sa spytal ci existuje podobny liek ako Eviplera, ktory je ucinejsi, lepsi a hlavne setrnejsi k organizmu ? Eviplera je registrovana na slovensku od 11/2013 je to uz dost dlha doba a preto sa chcem spytat ci neexistuje lepsia alternativa predsa len medicina pokrocila dalej. Mam 22 rokov a liecba mi bola zahajena pred necelymi 2 rokmi. Dakujem za odpoved.

RE: Nulová virová nálož 1. 6. 2018

Uživatel: Jiří, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den, děkuji moc za Vaši rychlou odpověď, která, jak asi předpokládáte , mne příliš nepotěšila. Rád bych se v souvislosti s tím zeptal, zda alespoň nechráněný orální styk je již v České republice bez právních rizik. Samozřejmě při předpokladu dlouhodobě nulové virové nálože. Dále jsem se chtěl zeptat, zda některý další Evropský stát má obdobný přístup jako Švýcarsko, tedy, že lidi se stabilní nulovou virovou náloží považuje z hlediska práva za bezinfekční a tudíž je ani nevydává k trestnímu stíhání do zemí, který tento názor nesdílí. Předem děkuji za odpověď.

Leky 1. 6. 2018

Uživatel: Petr, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobry den, Chci se zeptat jestli dvojnasobní denní dávka leku muže spusobit rezistenci leku? Dekuju

Osuška 31. 5. 2018

Uživatel: Klára, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, chci se zeptat, zda bych se mohla nakazit hiv, pokud bych použila po někom osušku a byla na ní např. krev a nebo sperma a otrela si jí oči, popř. nějakou ranku. Děkuji za odpověď.

Nulová virová nálož 30. 5. 2018

Uživatel: Jiří, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den. V minulém čísle magazínu Pozitivně byla značná pozornost věnována tématu uznání výsledků dlouhodobých studii o neinfekčnosti osob na účinné antiretrovirové terapii a z toho vyplývajících důsledků jako například změna textu poučení pro hiv pozitivní osoby. Rád bych se v této souvislosti zeptal, zda je již patrný v české právní praxi nějaký posun v tomto směru a zda české soudy začnou přihlížet k tzv. nulové virové náloži a nebo zda budeme muset utíkat před nesmyslným výkladem práva do Švýcarska, tak jak se stalo v nedávno medializovaném případě slovenského občana. Děkuji za odpověď.

Cestovanie 29. 5. 2018

Uživatel: Lukas, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý deň, chcel by som sa infomovať, teda či mi viete poradiť ako je to s cestovaním u HIV+ do arabských krajín, konkrétne Dubaj. Počul som, že tam majú HIV+ zákaz vycestovať, no neviem, plánoval by som dovolenku niekam do tepla.. ale nie som si istý a chcem sa vyhnúť zbytočným problémom. Aj ked sa liecim, a vysledky sú v top forme. No za to mi to nestojí, viete mi povedať niečo bližšie k tomuto "zákazu" alebo ide len o hoax. Ďakujem

Náchylnost k jiným nemocem 23. 5. 2018

Uživatel: Anna, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, mohu být kvůli HIV více náchylná k jiným nemocem? Děkuji

Biktarvy 22. 5. 2018

Uživatel: Jirka, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, rád bych se zeptal, zda je již v zemích evropské unie schválen nový lék Biktarvy obsahující novou účinnou látku bictergravir vyvinutou společností Gilead. Tato látka by měla být velmi podobná dolutegraviru, což je jeden z nejmodernějších léků na hiv s obchodním názvem Tivicay. Jelikož je kombinace Deskovy+Tivicay jedním z pro organismus nejšetrnějších režimů, jeví se svým složením nový jednotabletový režim představovaný léčivem Biktarvy jako top současných jednotabletových režimů. V současnosti nejužívanější léčiva Triumeq a Genvoya , ač kvalitní, přeci jen ve srovnání s Biktarvy v zátěži pro organismus v něktrých směrech pokulhávají. Kdy je podle Vás šance, že se lék Biktarvy dostane i k českým pacientům a je pravděpodobné, že budou lékaři a pojišťovny vstřícné k případné změně léčebného režimu ze současných jednotabletových režimů jako jsou Triumeq a Genvoya? Děkuji za odpověď.

Zdravé dieťa 19. 5. 2018

Uživatel: Eva, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

V jednej odpovedi pán Procházka uvádza, že prirodzený spôsob počatia, aj keď sú obaja hiv+ rodičia, nemá vplyv nato, či bude dieťa bez vírusu. Ako prosím nemôže mať vplyv, keď spermia a vajíčko môžu obsahovať vírus (aj v prípade liečby)? Ďakujem za odpoveď.

Je HIV pozitivni 18. 5. 2018

Uživatel: Ala, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobry den, muj kamarad se ted dozvedel ze je HIV pozitivni. Nic vic mu k tomu nerekli. Pristi tyden ma dorazit na Bulovku. Snad mu tam zdeli vic. Pul roku chodil na ruzna vysetreni, obcas mel teplotu 37,5 , mel streptokoka, nejake kvasinky, problem s brichem, straci se mu krev, mel kazdy tyden krevni obraz, az ted mu zistili ze je HIV pozitivni. Je zenaty a ma 2deti. Mel jeste jednu partnerku, obe byly na testech, obe negativni. Je mozne ze chytil virus v nemocnici z krve? Musi i jeho deti na vysetreni? Mohu se jeho deti nakazit? Co se bude dit dal, bude se nejak lecit? Dekuji moc za odpoved.

Práce v gastronomii 16. 5. 2018

Uživatel: Pavel, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, mám na Vás dotaz co se tyče práce v gastronomii. Mám možnost pracovat v kuchyni je to můj sen jsem tím i vyučen ale bojím se ze když půjdu na vstupní prohlídku tak se bojím ze mi doktor napíše do posudku ze jsem hiv a tudíž mám po pracovní možnosti můžete mi poradit prosím jak bych se měl zachovat abych mohl dělat kuchaře moc vám děkuji za vaši odpověď jinak jsem na nule a vše pravidelně dodržují ještě jednou moc děkuji

bolest nohou 16. 5. 2018

Uživatel: Pavel, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, poslední týden mám problémy s nohama. Na nártech, chodidlech mám pocit odkrvení a studenosti. Občas mě bolí kolena a bolest mi občas střílí i do lýtek. Mám pocit těžkých nohou. Užívám lék Genvoya. Hodnoty léčby...virová nálož 0. CD4 475. Může to mít spojitost s léčbou, nebo jde o normální problém z toho, že 20 let pracuji v obchodě a stojím celé dny na nohou. Děkuji za odpověď. Pavel

promoinfekce 11. 5. 2018

Uživatel: kravma, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestliže kvasinky v ústech, trávicí problémy, svědění konečníku, jsou součástí promoinfekce (přemnožení kvasinek (candida albicans)) Zda-li je potřeba léčit zvlášť, nebo odchází s promoinfekcí. Děkuji za odpověď

Léčba Odefsey 9. 5. 2018

Uživatel: Jany, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, dnes sem si byl pro novou dávku léků a sestra aniž by o tom něco věděla mi dávala úplně nový lék,místo ani ne rok mnou branou Evipleru.Najednou mi prý doktorka začne dávat lék Odefsey.Jde mi o to že mě na to dopředu neupozornila a i když jsem hned mluvil s doktorem,který mi vysvětlil že tenhle nový lék má menší zátěž na ledviny,nelíbí se mi tenhle přístup.Neměla doktorka,nebo doktor mě na to nejdříve upozornit a probrat to se mnou?Takhle mi to přišlo hodně odtažitý a kdybych se sestře neohradil,že tyhle léky jsem nebral,tak bych se asi ani nedozvěděl proč mám najednou opakovaně změněnou léčbu

Životní pojištění 7. 5. 2018

Uživatel: Apolena, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den, již několik let mám životní pojištění u pojišťovny MetLife (FairLife 1.1) společně s úrazovým a dalším krytím rizik. Bohužel jsem byla v loňském roce diagnostikována HIV+. Chci se proto zeptat jaké jsou mé povinnosti vůči pojišťovně a zda je nutné jim tuto diagnózu hlásit, resp. zda by mohli odmítnout plnění v případě úrazu apod. Pokud ano, existují v ČR pojišťovny, které jsou schopné pozitivní pacienty pojistit jak na život tak úraz? Bylo by skvělé, kdyby se na tomto serveru našel nějaký aktuální článek, který by situaci zmapoval. Určitě nejsem jediná. Děkuji.

HIV+ a podváha 1. 5. 2018

Uživatel: Poziteveman, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Vážený pane doktore, měl bych dotaz ke své váze. Jsem na léčbě přes 2 roky je mi 31 let. Do této doby jsem neměl žádná vážnější a vážná zdravotní onemocnění. S čím mám, ale problém, který bych chtěl opravdu nějak řešit, jen nevím jak, je s moji tělesnou hmotností. Aktuální váha 66 kg a váška 187 cm, BMI je 18,87, což je tabulkově pořád norma, ale hrana podvýživy. V současné době se, již opravdu s touto váhou necítím dobře. Zkoušel jsem vyživového poradce s výsledkem 0, naučil jsem se jíst akorát pravidelně, zdravěji a s větším přísunem kalorií atp. Jsem schopný se někdy opravdu "přejídat", což není pravidlo, chci tím říct že jím s chutí a někdy opravdu s velkou chutí :-). Nemám žádný problém ve smyslu anorexie nebo bulimie, resp. nejsem si vědom, že bych následně s úmyslem potravu vyloučil. Obecně se dá říct, že jsem tak nějak celý život hubený a mám atletickou postavu, ale teď je to extremní. Již jsem byl i v gastroendokrologické poradně na rektoskopii, zde je všechno v pořádku. Výsledek konzultace, obvodní lékař, výživový poradce nebo zmíněná GEP je vždycky, že mám rychlé spalování a mám více jíst. Ale jak víc? Normální člověk nepřidá k 5 jídlům denně další 2. Na to není čas, pracuji na směny, takže už držet si těch 5 jídel je nad úkon. Psychické vytížení nebo nějaký extremní stres se v mém životě taky nevyskutuje (až na aktuální vizuální stav, kdy mé okolí vnímá že jsem hodně hubený a vyvolává to v nich automaticky pocit, že jsem nemocný), tyto diskuze mne tedy víceméně znepokojují. Opravdu bych potřeboval poradit jak nabrat, alespoň 10kg. Lze to nějak s pomocí lékaře? Je to důsledek nebo vedlejší účinek Eviplera? Tento lék mi, ale vyhovuje a dobře ho snáším, nerad bych měnil, pokud to nebude extra nutné a nebude to příčina aktuálního problému. Výsledky váhy za dobu léčby 79/75/69,5/66, když to vidím takto v lékařské zprávě bojím se kam to půjde dál. Aktuální stav CD4+ je 938 a dlouhodobě je VL pod 20kopií. Mnohokrá děkuji za Vaši zprávu s úctou G.

Pojištění 30. 4. 2018

Uživatel: Lukáš, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den, četl jsem Váš článek, který se týkal odmítnutí pojišťovny plnění HIV+ klientovi. Pokud jsem to pochopil dobře, v době kdy smlouvu uzavíral, již věděl že je hiv+ a tuto informaci pojišťovně nedal. Já jsem se se své pozitivitě dozvěděl asi 1,5 roku po uzavření pojistné smlouvy (poj.Uniqa) - jako osvč ji mám zaměřenou hlavně na úraz, vážná onemocnění, hospitalizaci atd a protože by se o mě a mé životní náklady neměl kdo postarat, mám nastavená docela vysoká plnění, proto platím měsíčně cca 1.500 Kč... Myslíte si, že i v tomto případě (nákaza až v době pojištění) by pojišťovna odmítla plnění, pokud bych měl úraz nebo vážně onemocněl a byl vyřazený z práce? Díky moc za odpověď i Vaši práci! Lukáš

Třezalka 27. 4. 2018

Uživatel: Jan Tůma, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, dovoluji si požádat o informaci k užívání tbl. Třezalky. V chronické medikaci mám Genvoyu. Lze tedy třezalku užívat třeba s několika hodinovým odstupem od Genvoye. Tedy např. Ráno Genvoya odpoledne třezalka? Děkuji Tůma

Zazivaci obtize 20. 4. 2018

Uživatel: Jaroslav, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobry den, jak bezny je u lidi s Hiv prujem?? Maji snim vetsi problemy nez zdravi lide a spatne ci ne-li vubec reaguji na jeho lecbu?? Dekuji

U=U (Undetectable = Untransmittable) 19. 4. 2018

Uživatel: Petr, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Pěkný den, dočetl jsem se o tzv U=U. Pokud HIV+ člověk podstupuje léčbu, nepřenese vir na svého sexuálního partnera. Je to pravda? Vážně tato "rovnice" platí? Jestli ano, tak to vypadá na zlom v začleňování HIV+ zpět do společnosti. Doporučíte mi prosím nějaké články, kde bych se o tom mohl dozvědět více? Děkuji

Aktuální počet dotazů v databázi: 541

CSAP nove logo

Nejbližší termíny v roce 2018:
SETKÁNÍ KOMUNITY HIV+
Pátek 15. června 2018 od 19:00
PODROBNOSTI

SETKÁNÍ PRO NOVĚ HIV+
Čtvrtek31. května 2018 od 18:00
PODROBNOSTI

Obrázek č. 123

Podpořte nás!

 
Obrázek č. 122

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55


Obrázek č. 51


Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.