HIV léky způsobují změny imunitního systému, které mohou zlepšit odolnost vůči virovým infekcím

Současné léky užívané k tomu, aby udržely HIV pod kontrolou, mohou také způsobit změny v imunitním systému, které mohou u lidí umožnit lepší odolnost vůči virovým infekcím – ale mohou také působit škodlivý zánět podle studie publikované v Cell Reports Medicine.liv.

Studie vedená Dr. Florian Hladik a Sean Hughes z University of Washington zkoumala efekt běžně předepisovaného lékového koktejlu na tělo.

Tenofovir disoproxil fumarát a emtricitabine (TDF/FTC), prodávané pod označením Truvada, jsou v tandemu předepisovány pro většinu HIV/AIDS pacientů k potlačení virové nálože na nedetekovatelnou úroveň. Prvně byla povolena pro užití ve Spojených státech před 20 lety. Léky umožnily lidem žít dekády po původní diagnóze.

Nicméně Hladík uvedl, že „virus sám o sobě nikdy neodejde“.

V tomto výzkumu studovali výzkumníci efekt TDF/FTC u pacientů, kteří užívali lék, aby zabránili HIV, v absenci aktivní infekce. Výzkumníci pozorovali pacienty po posledních pět let a zahrnuli také data ze dvou dřívějších studií.

„Chtěli jsme vědět, jak léky samotné ovlivňují imunitní systém. Zjistili jsme, že stimulují odpověď prostřednictvím I/III interferonu – části imunitního systému, která je klíčová pro schopnost těla k vypořádávání se s viry. K tomuto docházelo pouze ve střevech - uvedl Sean Hughes, University of Washington

Klinické důsledky zjištění jsou nejisté a stojí za další studování.

„Zvýšení interferonů typu I/III může být dobrá věc a opravdu vede k tomu, že jsou léky více účinné při potlačování virových infekcí včetně HIV. Nicméně mohou také způsobit zánět, který může přispět ke stavům jako jsou kardiovaskulární nemoci, které jsou u HIV pozitivních časté,“ uvedl Hladik.

„Tyto účinky mohou zapříčinit, že je mnohem těžší najít léčbu HIV, pokud zapříčiní, že buňky tiše infikované HIV (zvané latentní buňky) pravděpodobněji přežijí nebo dokonce mohou způsobit jejich množení.“

Hladik a Hughes se chtějí také podívat na ty samé účinky u HIV infikovaných osob.

Nové léčebné režimy umožnily vysoké potlačení viru HIV u pacientů a neobsahuji TDF/FTC nebo jiné léky této třídy. Oba doufají, že provedou studii srovnávající imunitu u HIV infikovaných jedinců užívajících TDF/FTC a jiných osob užívajících novější režimy k určení, zda jsou jejich nálezy platné také u HIV infikovaných jedinců.

Výzkumníci předpokládají, že se nové režimy vyhnou chronické zánětlivé aktivaci a sníží počet latentních buněk.

„Nejdůležitějším dalším krokem je zopakovat studii u HIV infikovaných osob a zjistit, jestli nahrazení léků jako je TDF/FTC novějšími režimy má klinicky relevantní účinek na redukci chronického zánětu a přetrvávání latentního HIV,“ řekl Hladik.

Přeloženo z: https://www.news-medical.net/news/20200923/HIV-drugs-cause-immune-system-changes-that-can-improve-resistance-to-viral-infections.aspx
Připravila Veronika

Obrázek č. 237
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.