Střípky ze světa vědy 2

Chcete vědět, co nového se děje v oblasti léčby HIV? Přinášíme další zajímavá témata a odkazy na ty správné zdroje.

Vliv dodržování léčebného režimu a virologického selhání u žen z USA

Cílem této studie bylo zjistit souvislost mezi dodržováním antiretrovirové terapie a rizikem virologického selhání u žen s HIV. Mezi ženami s virologickým selháním bylo 34 % účastnic považováno za ženy s „trvale nízkou“, 31 % za ženy s „mírně klesající“, 10 % za ženy s „mírně rostoucí“ a 26 % za ženy s „trvale vysokou“ adherencí k léčbě. Ženy v kategorii „trvale nízká“ trpěly častěji depresemi a konzumovaly více alkoholu než účastnice v ostatních kategoriích.

Zdroj: https://www.thebodypro.com/article/adherence-virologic-failure-interventions-women-twihr


Dlouze působící injekce rilpivirinu a cabotegraviru má podobné účinky na metabolismus jako ústně podávaný dolutegravir

Nová souhrnná analýza ze studií ATLAS-2M a FLAIR uvádí, že injekce dlouhodobě působícího kabotegraviru (CAB) a rilpivirinu (RPV) mají podobný přírůstek hmotnosti a lipidový profil jako ústně podávaná antiretrovirotika založená na dolutegraviru. Přibližně 30 % účastníků užívajících antiretrovirotika v obou skupinách se v 96. týdnu oproti výchozímu stavu posunulo o kategorii BMI výše. Lipidové profily byly mezi skupinami podobné.

Zdroje: https://i-base.info/htb/43782


Monocyty mohou být místem, kde se ukrývá HIV u pacientů užívajících antiretrovirotika

Aby mohli vyvinout léčbu, která by jednoho dne zcela zbavila tělo infekce HIV, vědci se již dlouho snaží identifikovat všechna místa, kde virus může skrývat svůj genetický kód. Nyní tým ve studii využívající vzorky krve mužů a žen s HIV na dlouhodobé supresivní léčbě uvádí nové důkazy, že jedno takové stabilní skryté místo HIV lze nalézt v bílých krvinkách zvaných monocyty (předchůdci makrofágů – imunitních buněk schopných pohlcovat a ničit viry, bakterie a další cizí buňky). Vědci tvrdí, že tato zjištění mohou poskytnout nový směr pro zlepšení terapie, a nakonec i vyléčení HIV.

Zdroj: https://www.news-medical.net/news/20230327/Monocytes-may-be-a-stable-reservoir-of-HIV-in-patients-taking-antiretroviral-therapy.aspx


Dle italské studie předpovídá BMI dostatečně DM nebo metabolický syndrom

Italská studie zjistila, že u osob s HIV index tělesné hmotnosti (BMI – hmotnost v kilogramech dělená druhou mocninou výšky v metrech) předpovídá riziko vzniku diabetu nebo metabolického syndromu stejně spolehlivě jako přesnější testy rozložení tuku v těle. Studie však neanalyzuje změny hmotnosti a tělesného složení v závislosti na etnické příslušnosti, takže není jasné, zda lze závěry uplatnit všeobecně.

Zdroj: https://www.aidsmap.com/news/oct-2023/body-mass-index-sufficient-predict-diabetes-or-metabolic-syndrome-italian-study-finds

Připravila Veronika

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.