Střípky ze světa vědy

Zajímá vás, co nového se děje v oblasti léčby HIV? V článku najdete shrnutí zajímavých témat a odkazy na ty správné zdroje.

Odhalení molekulárních mechanismů rezistence vůči HIV lékům

Vědci z institutu Salk odhalili, jak změny v 3D struktuře enzymu integrázy (druh HIV proteinu) mohou vést k rezistenci na dolutegraviru, jednomu z nejúčinnějších léků, který se užívá k léčbě infekce HIV, a jak další sloučeniny mohou překonat tuto rezistenci.

Zdroj: https://www.news-medical.net/news/20230721/Salk-researchers-uncover-molecular-mechanisms-of-HIV-drug-resistance.aspx

Zlepšení zdraví střev může být klíčem ke zpomalení infekce HIV

Vědci z Pittsburghské univerzity pozorovali na zvířecích modelech s SIV (opičí virus imunodeficience – obdoba HIV mezi opicemi), že pouze systémové řešení imunitní odpovědi a zánětu není samo o sobě efektivní pro kontrolu onemocnění. Tato studie přímo ukázala, že problémy s fungování střev jsou hlavním předpokladem systémového zánětu a přechodu onemocnění do pokročilejších stádií.

Zdroj: https://www.news-medical.net/news/20230724/Improving-gut-health-may-be-key-to-slowing-HIV-progression-to-AIDS.aspx?utm_source=news_medical_newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=hiv_aids_newsletter_2_august_2023

Studium, jak dostat HIV pod kontrolu prostřednictvím afrických genů

Díky studii téměř 4000 lidí afrických potomků byl identifikován gen, který se chová jako přirozený obránce proti HIV a omezuje jeho množení v určitém druhu bílých krvinek. Tento výzkum prošlapává cestu novým léčebným strategiím. Pro výzkum byly využity počítačové a experimentální přístupy, které stojí za zkoumáním biologických mechanismů. Poskytují tak důkazy, že gen CHD1L omezuje množení HIV v podskupině bílých krvinek.

Zdroje: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/08/230802132005.htmhttps://www.news-medical.net/news/20230802/Genome-wide-study-finds-link-between-CHD1L-gene-and-HIV-control.aspx

Odhalení nových cest, kterými HIV vstupuje do buněčného jádra

Nová studie identifikovala dosud neznámé cesty, které využívá HIV ke vstupu do buněčného jádra zdravé buňky, kde se může množit a pokračovat v invazi do ostatních buněk. Vědci také identifikovali tři proteiny, které jsou zapotřebí k přenosu viru, a syntetizovali nový protein, který může položit základy nové HIV léčbě.

Zdroj: https://www.news-medical.net/news/20230810/New-pathway-for-HIV-to-enter-nucleus-of-healthy-cells-identified.aspx

Připravila Veronika

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.