Světový den boje proti AIDS

Každý rok si 1. prosince svět připomíná Světový den boje proti AIDS. Lidé po celém světě se spojují, aby ukázali podporu lidem žijícím s HIV a aby si vzpomněli na ty, kteří zemřeli na onemocnění související s AIDS.

Každý Světový den boje proti AIDS se zaměřuje na specifické téma, kterým je v roce 2023 „Nechte komunity vést“ (Let Communities Lead).

Téma tohoto roku se připojuje k rostoucímu seznamu výzev, kterými Světový den boje proti AIDS upozorňuje lidi po celém světě. Světový den boje proti AIDS založený v roce 1988 byl vůbec prvním mezinárodním dnem pro světové zdraví. Jeho tématem bylo - Svět spojený proti AIDS (A world united against AIDS). Každý rok, aby uspořádali kampaň týkající se tématu specificky zaměřeného na HIV, se spojují zástupci Spojených národů, vlád a občanských společností.

Aktivity ke zvýšení povědomí o infekci HIV se konají po celém světě. Mnoho lidí nosí červenou stužku, univerzální symbol podpory a solidarity s osobami žijícími s HIV.

Skupiny osob žijících s HIV a ostatní občanské společnosti zapojené do odpovědi na AIDS se mobilizují v podpoře komunit, kterým slouží, a k získání potřebných finančních prostředků.

Světový den boje proti AIDS zůstává aktuální i dnes a připomíná lidem a vládám, že infekce HIV nevymizela. Je zde stále kritická potřeba navýšení financování určeného pro boj s AIDS s cílem zvýšit povědomí o dopadu HIV na lidské životy, ukončit stigmatizaci a diskriminaci a zlepšit kvalitu života osob žijících s HIV.

Zdroj: https://www.unaids.org/en/World_AIDS_Day

Připravila Veronika

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.