On-line poradna

CD4/CD8 12. 9. 2017

Uživatel: Jirka, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den. Rád bych se zeptal jaký je vliv buněk CD8+ a poměru CD4+/CD8+ na zdraví zaléčeného pacienta. Jsem 48letý muž, necelý rok HIV+, hned od primoinfence na ART (Genvoya). Na počátku při primoinfekci VL cca 4mil a CD4+ 268, v současnosti (po 8 měsících ART) VL 26, CD4+ 501 a poměr CD4+/CD8+ 0,29. Podle dostupných informací na internetu by měl být u zdravých lidí tento poměr mezi hodnotami 1 až 2. Logicky,vzhledem k relativně uspokojivém počtu CD4+, mám tedy nízkou hodnotu tohoto poměru způsobenu zejména vysokým počtem CD8+. Myslíte si, že je to v době okolo 1 roku od primoinfekce standartní stav? Čím je to způsobeno? Domnívám se, že optimálního poměru alespoň kolem hodnoty 1 nelze z hodnoty 0,29 dosáhnout pouze postupným zvyšováním CD4+. Mohu očekávat, že se časem bude počet CD8+ snižovat? Jak rychle? Je pravda že hodnoty tohoto poměru kolem 0,2 jsou známkou špatné funkce imunity, případně AIDS. Predikuje nějak moje současná hodnota tohoto poměru vyhlídky na dlouhodobou úspěšnost léčby (udržení viru pod hladinou detekovatelnosti) do budoucna? Děkuji moc za odpověď.

prim. MUDr. Milan Zlámal

Odpověděl: prim. MUDr. Milan Zlámal, 14. 9. 2017

Dobrý den,

tzv. IRI (poměr buněk CD4/8) patří k jednomu z imunologických parametrů které se při infekci virem HIV mění. Virus HIV snižuje počet CD4 buněk (napadá buňky s CD4+ receptorem). Při léčbě cART dochází časem k vzestupu CD4+ a tím i k vyššímu poměru CD4/8. Vývoj v čase je individuální. Efekt léčby je tedy hodnocen zvláště poklesem virové nálože pod hranici detekovatelnosti v čase a vzestupem počtu CD4+ lymfocytů. Úspěšnost léčby je tedy dána potlačením viru ( v prvé řadě) , poté nárust počtu CD4+ (druhotně - a ten je pomalý) a tím tedy ke změně IRI (vzestup CD4 zvýší IRI). Dlouhodobá úspěšnost léčby bude tedy záviset zejména na potlačení virové nálože pod hranici detekce. Doporučuji se s dotazem obrátit na ošetřujícího lékaře, který má k dispozici kompletní imunologické výsledky od počátku sledování Vašeho zdravotního stavu.

S pozdravem MZ

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.