On-line poradna

genvoya a jídlo/nová "vakcína pro pozitivní" 2. 3. 2017

Uživatel: Luboš, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, pravidelně v 19:00 do sebe hážu Genvoyu, která se má podávat s jídlem, což dodržuji, ale už se mi také párkrát stala situace, kdy jsem si v metru musel koupit něco z fastfoodu a jíst ve voze (což nemám rád, jak ze společenských tak hygienických důvodů). Čas mi naprosto vyhovuje, protože vím, že v sedm budu vždy vzhůru a nezaspím tabletu. Zajímalo by mne to trávení, jestli je nějaký extra rozdíl, když bych třeba v 18:00 jedl a pak si v sedm jen snědl piluli nebo je zapotřebí, aby šla genvoya do žaludku s nenatráveným jídlem, nebo naopak, snědl piluli a jedl až v osm. Jednoduše to hodinové rozmezí před a po. Dále jsme četl, že je úspěšný výzkum s podáním jakéhosi séra, po kterém HIV+ nemusí nadále brát pravidelně léky (předpokládám po určitý čas). Zmiňují se o vléčených pacientech, ale mám za to, že mluvili jen o tom, že mají VN 0 a nemusí polykat tablety. děkuji za odpověď

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 3. 3. 2017

To doporučení jídla při užívání léku Genvoya není ultimátní (tedy bezpodmínečně nezbytné), ale je vhodné. Důvody jsou dva: jednak Genvoya může vyvolávat pocit na zvracení, který se s plným žaludkem lépe zvládá a také lepší vstřebávání (nesmí se s ní brát antacida). Takže když se zrovna ocitnete někde, kde se najíst nemůžete a pocit na zvracení Vám nevyvolává, tak ji klidně spolkněte. Ale pokud to bude bez velkých potíží možné, tak jí s jídlem berte.

Výzkum vakcín běží dvěma směry, jednak jako vakcína terapeutická. Její efekt by tedy byl podobný jako u dnešních léků a neměl by vést k vyléčení. Pravděpodobně by odpadlo úzkostlivé sledování pravidelného užívání tablet, pokud ovšem stejně nebude třeba kombinace vakcíny i s protivirovými léky. Pak by to spíše přineslo jen rozšíření spektra léčebných možností. Tento vývoj probíhá podstatně nadějněji a probíhají již klinické studie. Další plány probíhají s vakcínou preventivní, která by zamezila vstupu HIV do organismu. Tady i původně slibné studie zatím k podstatnému zlepšení nevedly.

Kromě toho existují studie směřující k úplnému vyléčení. Ale osobně si myslím, že pokud budou úspěšné, tak to ještě bude nějaký pátek trvat.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.