On-line poradna

Genvoya, ochrana a sex 3. 11. 2016

Uživatel: Milan, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, s přítelem jsme oba dva začali užívat lék Genvoya, předtím jsme cART neměli, + jsme necelý rok, adherence 100%. Zajímalo by mne jak moc "se ohrožujeme" sexem bez ochrany a bez výronu semene dovnitř. Bylo nám řečeno, že pokud se oba léčíme, budeme mít VN pod detekovanou mírou( prozatím nemáme výsledky) a 100% adherenci bez vnitřní ejakulace tak nemusíme ochranu mezi sebou řešit, že něco jiného je, když by jeden z nás měl kupříkladu rezistence na léky a ty by jsme si mohli vyměňovat. Přeci jen, jsme oba +, věrní sobě a důmyslní v léčbě a ochrana nám v naší pozitivní lásce přijde už taková zbytečná, nicméně se nechceme nějak ohrozit a zbytečně si tím zkracovat život. Nákazu mám od přítele, tudíž máme "oba dva stejného vira". děkuji

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 4. 11. 2016

Hlavní riziko nechráněných styků mezi dvěma HIV pozitivními je přenos jiné sexuálně přenosné choroby. HIV pozitivní jsou k nim vnímavější. Třeba žloutenka typu C se u HIV negativních gayů vyskytuje zřídka, ale u HIV pozitivních (kteří si nepíchají drogy) byla diagnostikována až u desetiny.

Pokud jste věrní, tak samozřejmě je riziko takových chorob velmi nízké až nulové. Pokud byste věrnost přece jen porušili, tak by to ale vždy mělo znamenat bezpečnější sex, podobně jako u HIV negativních párů, kteří spolu mají nechráněné styky. A to i v případě, že ten třetí je také HIV pozitivní. A pokud by šlo o rizikový sex, měli byste se společně ke kondomu vrátit alespoň do doby, kdy budete moci nákazu jinou nemocí vyloučit (nebo alespoň považovat za nepravděpodobnou).

Jak vidíte, tyto zásady jsou vlastně stejné pro HIV negativní i HIV pozitivní páry.

Existuje pak ještě jedno nízké riziko, které souvisí s Vaší společnou léčbou. Kdyby se u jednoho z Vás začala rozvíjet resistence (což se občas může stát i při vzorném dodržování léčby), tak můžete předat svou resistenci druhému partnerovi.

Obrázek č. 237
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.