On-line poradna

Neochota zdravotníků v HIV centrech 8. 2. 2022

Uživatel: De, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Zdravím.Prosím, jak je možné, že když si pacient po panu doktorovi, kde chodí dlouho a ještě dlouho chodit bude, když se HIV nedá vyléčit, vyžádá kopii s jeho výsledky (nulové) virové nálože, je to pro něj problém? Odpoví tak, že kopii mi dát nemůže, neboť ji nemá a kdyby ji měl oskenovat, tak že by musel jít do vedlejší budovy a že tam kvůli tomu nepůjde. Že kdyby to tak dělal všem, nedělá nic jiného než chodí kopírovat výsledky Netušil jsem, že je takový problém mi jednou za půl roku okopírovat výsledky virové nálože? Chodím tam, abych byl zdravý. Takto mám spíše chuť skočit pod vlak. Jestli jsou všude takoví jako v tomto centru, raději by nás měli nechat, pardon za výraz, chcípnout

Martin Černý

Odpověděl: Martin Černý, 10. 2. 2022

Dobrý den.

Popsaný postup lékaře není správný a je v rozporu se zákonem č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách („Zákon“), dle kterého má každý poskytovatel povinnost předat lékařskou zprávu o poskytnutých zdravotních službách praktickému lékaři pacienta, případně na vyžádání rovněž přímo pacientovi (viz § 45 odst. 2 písm. f) Zákona). Zároveň platí, že každý pacient má právo nahlížet do zdravotnické dokumentace a pořizovat si její výpisy nebo kopie (viz § 65 odst. 1 písm. a) Zákona)

V případě, že jste si u lékaře vyžádal lékařskou zprávu s výsledky vyšetření virové nálože, má lékař zákonnou povinnost Vám takovou lékařskou zprávu vydat. Pokud lékař odmítá svou povinnost splnit, může se jednat o přestupek, za který hrozí pokuta až do výše 100.000,- Kč (nepředání lékařské zprávy), či až do výše 500.000,- Kč (neumožnění nahlížení / pořízení výpisu či kopie).

Proti odmítavému postupu lékaře je možné podat stížnost nejprve přímo u samotného poskytovatele zdravotních služeb a v případě nespokojenosti s jejím vyřízením následně i ke krajskému úřadu (viz § 93 Zákona). Doporučuji znovu lékaře upozornit na jeho zákonnou povinnost a případně přistoupit k podání stížnosti.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.