On-line poradna

Nový text poučení 7. 1. 2018

Uživatel: Milan, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý večer, právě jsem si v magazínu Pozitivně přečetl nový text poučení pro osoby s HIV a mám několik dotazů souvisejících s praktickou aplikací: 1) je text platný a dostupný ve všech AIDS centrech? 2) pokud jsem kdysi podepisoval původní verzi, mou požádat o změnu na "updatovanou" verzi? 3) platí-li presumpce 6 měsíců nedekovatelný, padá tím i případná trestněprávní odpovědnost v případě nechráněného análního/vaginálního sexu s negativní osobou? 4) znamená to dosažení dekriminilizace HIV? 5) Mají lidé v minulosti odsouzení za šíření HIV možnost na základě tohoto dokumentu možnost zažádat o obnovení procesu? Děkuji Milan

JUDr. Jakub Tomšej Ph.D.

Odpověděl: JUDr. Jakub Tomšej Ph.D., 7. 1. 2018

Dobrý večer,

1) Tuto informaci nemám. Pokud je mi známo, tak některá HIV centra jej začala používat (tuším Ústí n.L.), zatímco jiná (tuším Nemocnice Na Bulovce v Praze) se mu brání. Z aktuální situace jsem spíše v rozpacích. Poučení by mělo správně vycházet z textu příslušného metodického pokynu Ministerstva zdravotnictví, který byl aktualizován v loňském roce (viz https://www.sneh.cz/_soubory/_clanky/118.pdf) - aktualizované znění z tohoto roku je v něčem liberálnější, v něčem spíš krok zpátky. Důležité je, že již znění odkazované výše pracuje s nulovou virovou náloží, nejnovější je ale v tomto směru dále upřesňuje. Dokud není metodický pokyn aktualizován, lze očekávat argumenty, že platná je tato verze (byť pacient, který dostal k podpisu nejnovější verzi, na druhou stranu může argumentovat, že měl právo se domnívat, že může postupovat v souladu s ním, když byl takto oficiálně poučen svým lékařem.)

2) Doporučuji konzultovat s Vaším lékařem - tuto aktualizaci bych rozhodně doporučil. (Mohl bych argumentovat konkrétním soudním sporem, v němž pacient podepsal staré znění poučení a měli jsme problém vysvětlit soudu, že aktuální poučení odpovídá aktuálním poznatkům lékařské vědy a je tedy třeba vycházet z něj, a ne z poučení deset let starého.)

3) Vzhledem k aktuálnímu přístupu českých soudů a většiny soudních znalců k problematice HIV určitě netrvá - bude trvat přinejmenším ještě několik let, než se soudy naučí nulovou virovou nálož chápat a akceptovat. (Mohl bych argumentovat konkrétními případy, v nichž jsem jako obhájce argumentoval zněním poučení z roku 2016, které taktéž o nulové virové náloži mluví, a soud na základě vyjádření znalce dospěl k závěru, že nulová virová nálož sama o sobě trestní odpovědnost nevylučuje, byť na druhou stranu v obecné rovině už jsem dosáhli stanoviska Nejvyššího soudu, podle něhož soud musí k virové náloži přihlížet.) Z pohledu trestní odpovědnosti bych rozhodně doporučoval i nadále používat kondom.

5) Změna odborných názorů na HIV není důvodem k obnově řízení, a s ohledem na aktuální přístup českých soudů a většiny soudních znalců se obávám, že změna přístupu justice bude opravdu ještě otázkou času.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.