On-line poradna

odmítnutí lékařem 15. 12. 2016

Uživatel: tom, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat- mám problémi s břichem. Obvodní lékař mi napsal doporučení na gastroontorologické vyšetření. Při osobním objednání jsem nahlásil sestře že jsem HIV pozitivní. Druhý den mi sestra volala že volá z rozhodnutí primaře že mne nevezmou a objednání ruší že toto vyšetření nedělají. Samozřejmě mne to rozhodilo tak jsem se sestry zeptal jestli mne nechtějí vzít kvůli HIV tak to mají říct na rovinu, na to odpověděla že je jenom tlumočnice a primář řekl že si mám dojít do AIDS centra kde pozitivním dělají všechna taková vyšetření. Podotýká že mám opravdu dobrého obvodního lékaře a sám mně doporučil na tuto kliniku že mne tam ošetří bez problémů. Má lékař HIV pozitivní právo odmítnout na specializovaném oddělení? Omlouvám se ale nedivim se že plno HIV nenahlásí pozitivitu u určitých lékařů ,proč jsem já povinen pozitivitu nahlásit a lékař není povinen mne ošetřit . Takové chování co předvedl onen primář je pro mne ponižující a traumatizujici. Děkuji za odpověď.

Miroslav Daniel Marek

Odpověděl: Miroslav Daniel Marek, 15. 12. 2016

Dobrý den,

Vaše situace nás velmi mrzí a bohužel musíme konstatovat, že stále není úplně ojedinělá. Jako pacient máte právo na svobodnou volbu lékaře - tedy můžete si vždy sám předem zvolit, u kterého lékaře se chcete s konkrétním zdravotním problémem léčit.

Poskytovatel zdravotních služeb (lékař, nemocnice, atd.) smí pacienta odmítnout pouze z důvodů přímo vyjmenovaných v zákoně (§ 48 odst. 1 zákona č. 372/2011 Sb. [dále jen "Zákon"]) a pokud tak učiní, musí o tom vždy vydat pacientovi písemnou zprávu (§ 48 odst. 5 Zákona), ve které budou uvedeny důvody tohoto odmítnutí.

Dle Vašeho popisu událostí se jeví, že žádný zákonný důvod k odmítnutí neměli a písemnou zprávu Vám nevydali. Obojí je samo o sobě porušením zákona a správním deliktem:
1) odmítnutí péče bez zákonného důvodu je správním deliktem podle § 117 odst. 3 písm. a) Zákona, který se trestá pokutou až do výše 300 000 Kč,
2) nevydání písemné zprávy o odmítnutí je správním deliktem podle § 117 odst. 3 písm. c) Zákona, který se trestá pokutou až do výše 100 000 Kč.

Důrazně Vám doporučujeme, abyste vůči postupu poskytovatele zdravotních služeb podal stížnost, která je prvním krokem k jejich případnému potrestání/donucení jich, aby Vás přijali do péče. Rádi Vám bezplatně pomůžeme s napsáním stížnosti i s částí případného dalšího postupu, bude-li nutný - pokud o to máte zájem, obraťte se, prosím, e-mailem na advokáta: jakub.tomsej@gmail.com

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.