On-line poradna

Posudek pro zamestnavatele 6. 6. 2018

Uživatel: Mirek, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobry den, jsem HIV + a nyni musim po 5 letech projit jinak beznou rutinni lekarskou prohlidkou u lekare zamestnavatele, ktety vyda potvrzeni, ze jsem schopen dalsi pracovni cinnosti. Pracuji jako bezny statni urednik, referent. Problem spociva v tom, ze lekar zamestnavatele si pro ucely lekarske prohlidky vyzaduje vypis z meho spisu u me obvodni lekarky, ktera je samozrejme o ne pozitivite informovana. Mam strach, ze posuzujici lekar zamestnavatele mi potvrzeni o tom, ze mohu pracovni cinnost dal vykonavat nemohu, pripadne, ze mohu, ale jsem HIV +. A samozrejme v tom pripade mam obavu o ztratu zamestnani. Velice vam dekuji za jakoukoli informaci k teto problematice. Jen doplnuji, ze na teto pracovni pozici pracuji jiz 5 let, nejedna se tak o posudek do noveho zamestnani.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 11. 6. 2018

Neumím si představit, že by Vám podnikový lékař nevydal souhlas k výkonu zaměstnání úředníka kvůli HIV infekci. To by přicházelo v úvahu snad jedině, kdyby Váš imunodeficit byl tak závažný, že byste byl kvůli němu stejně byl v invalidním důchodu.

Můžete samozřejmě požádat svou lékařku o to, aby podnikového lékaře, o Vaší HIV pozitivitě vůbec neinformovala. Na jednu stranu k výkonu Vaší práce to není relevantní údaj. Na druhou stranu ona by neměla pro účely posudkového jednání žádnou závažnou zprávu o Vašem zdravotním stavu zamlčet (a HIV pozitivita přece jen závažným zdravotním údajem je) a dle zákona byste ho správně i Vy sám informovat měl. I posudková činnost je léčebně preventivní činnost.

Kdyby posudkový lékař reagoval negativně, tak nebude problém mu přinést vyjádření HIV specialisty (můžete si ho pro jistotu vyžádat předem) že Vaše pracovní schopnost není HIV infekcí nijak dotčena (což lze vystavit prakticky komukoli, jehož imunita není podstatně zhoršená).

Ještě podstatná informace je ta, že Váš posudkový lékař nemá informovat Vašeho zaměstnavatele o Vašem zdravotním stavu, pouze se vyjádřit k tomu, jestli ze zdravotních důvodů můžete svou práci vykonávat. Takže pokud by jeho posudek obsahoval zprávu o Vaší HIV pozitivitě (nebo se i jinak o ní zaměstnavatel od něj dozvěděl), tak se jedná o trestný čin (dnes přečin) porušení lékařského tajemství.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.