On-line poradna

Rakovina 18. 10. 2017

Uživatel: Jiří, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, rád bych se zeptal jaký je vztah mezi pravděpodobností vzniku rakoviny a účinně léčenou hiv pozitivitou. Na jedné straně se uvádí, že u včas a úspěšně léčených hiv pozitivních u kterých se trvale udržuje virová suprese a CD4+ buňky jsou na optimální úrovni (řekněme minimálně 700) tak že u těchto jedinců se na zdraví jejich hiv pozitivita více méně neprojevuje, na druhou stranu jsem se dočetl, že vyšší riziko vzniku rakoviny je u hiv pozitvních vždy.... Jak to tedy je? Jaký je Váš názor. Děkuji za odpověď. Jiří

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 19. 10. 2017

Je to zatím jen předpoklad, ale se zavedením okamžité léčby (tedy ihned po diagnostikování) se očekává, že stabilizace imunity a zmenšení zánětlivých procesů povede i k poklesu počtu případů zhoubných nádorů u HIV pozitivních.

Vyhodnocení ale není tak jednoduché, protože například u HIV pozitivních je častější i jiný výrazný onkogenní faktor - nikotinismus. V USA kouří 30% průměrné populace, ale 60% HIV pozitivních (a u Čechů to nebude o moc odlišné). Podobně i kouření marihuany výrazně zvyšuje riziko nádorového bujení (dokonce ještě více než nikotinu).

Jinak i dnes existuje nádor, který je poměrně častý a u HIV pozitivních je jeho výskyt spíše o trochu nižší než v populaci. Je to rakovina prostaty. Existuje hypotéza, která to vysvětluje souvislostí rakoviny prostaty s méně častými ejakulacemi. A HIV pozitivní jsou lidé často dosti sexuálně aktivní (také proto se zřejmě nakazili HIV).

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.