On-line poradna

sex s HIV 21. 3. 2018

Uživatel: Petr, Téma: Poradna pro rodinné příslušníky a osoby blízké HIV+

Dobrý den. Měl jsem sex s kamarádem co je HIV. Viru má pod 20 takže prý se = 0 určitě by mi nelhal je to kamarád . Oba jsme dělali aktivní i pasivní roli anální s prezervativem a oba aktivní i pasivní roli bez kondomu orální ale v ustech jsem neměl žádný poranění, co se týká spermatu nepřišel jsme s tím druhým do styku ( skončilo na břiše). 1: Mohl jsem se nakazit? 2 : pokud zopakujeme takoví sex kdy dodržíme prezervativ mám se pokaždý obávat a 3 : jaká je pravděpodobnost nakažení bez prezervativu když má tak málo viru. Děkuji za udpověď

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 26. 3. 2018

Bezpečnější sex je anální sex s kondomem a lubrikantem a orální sex bez ejakulace do úst. Pokud to dodržíte, tak by se nic nemělo stát. Kdyby zrovna pár dní před sexem své léky neužíval řádně (a jeho virová nálož by se zvýšila), tak by se riziko přenosu HIV mohlo zvýšit. Poněkud by zvýšilo riziko přenosu HIV, kdyby jeden z Vás měl jinou sexuálně přenosnou chorobu (a samozřejmě mohlo by dojít i k jejímu přenosu).

Samozřejmě kondom může selhat a pak je určitě důležité, že případné riziko přenosu HIV je díky neměřitelné virové náloži tak nízké až nulové. Určitě záleží i na roli, kterou při análním sexu máte (rizikovější je pasivní (bottom) role, zejména když dojde k ejakulaci).

Pokud tedy má kamarád nedetekovatelnou virovou nálož, nikdo z Vás nemá jinou sexuálně přenosnou nemoc a léky užívá řádně, tak je riziko přenosu HIV minimální až nulové.

Pokud je to kamarád, tak bych asi byl opatrnější z hlediska nechráněných styků (právě pro rizika jiných sexuálně přenosných chorob). Pokud je to partner, zejména monogamní, tak bych asi tak přísný nebyl, protože to riziko HIV je minimální a ostatních chorob asi taky. Určitě bych doporučil i Vám nechat vyšetřit i syfilis (abyste neohrozil jeho). A jednou za rok byste měl chodit na HIV test. Ale budete pak asi v menším riziku, než někdo jiný, kdo se sice také snaží o chráněný sex, ale HIV stav svých partnerů nezná (a někdo z nich může mít vysokou virovou nálož, protože se nedávno nakazil).

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.