On-line poradna

zdravotní problémy 30. 11. 2016

Uživatel: Karel, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den,už jsem jednou psal šlo o to,že my na obličeji místy nerostou vosy.To už jsem vzdal,stále to trvá.Ted ke všemu mám nakou formu plísně-bíle flíčky na zádech,ramena,pravé předloktí.Dostal jsem na kožní náke mastíčky,ale nic to nedělá..Jsem+7let,léky beru 4roky Isentress a Kiwexa,je možnéže i když mám dobré výsledky vn0a cd dobré,tak přesto mít náke zdravotní problémy?Dále my byla navhnuta změna léku na Evipleru,ale bohužel došlo k náké reakci,měl jsem po první dávce opuchlé oči,tak že jsem je musel vysadit a vrátit se k předelšlím lékům.Jsou i jiné prášky?Děkuji za odpověd.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 30. 11. 2016

Vaše potíže zřejmě nijak s HIV infekcí nesouvisí. Existuje takové rčení, berte ho s nadsázkou, je z jedné humoristické knihy. Pacienti kožních lékařů nikdy neumírají, ale ani se nikdy nevyléčí. Nejprve jim jejich lékař dá modrou mastičku, když to nepomůže nebo jen dočasně, tak ji zamění za zelenou, když nepomůže ani ta, tak sáhne pro žlutou. Tento spíše vtípek než realita má poukázat na to, jak jsou příznaky kožních chorob měnlivé, a velmi často úporné. Určitě doporučuji dále navštěvovat kožního lékaře a své problémy s ním řešit.

Jinak léků na HIV je k dispozici přes 20. Ne každý se dá kombinovat s každým, ale určitě se dá nějaká kombinace najít. I když pravděpodobně na jeden ze tří léků, které obsahuje Eviplera možná máte alergii, což by bylo dobře ověřit, jestli tomu tak skutečně je a případně na kterou látku.

Obrázek č. 237
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.