On-line poradna

Změna léku 24. 10. 2016

Uživatel: Max, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, můj dotaz je podobný jako předchozí, pana Karla. Od konce r. 2013 jsem zahájil léčbu s léky Truvada a Stocrin. Po půl roce, kdy jsem si nemohl zvyknout na vedlejší účinky Stocrinu, mi byla léčba změněna na Truvadu a Edurant. Nyní nepociťuji skoro žádné vedlejší účinky a jsem za to opravdu rád. CD4 hodnoty se mi pohybují po celou dobu v rozmezí 500-600 a vir. nálož je na nule. Paní doktorka mě informovala, že od příští návštěvy budu brát jiný lék Eviplera místo dosavadních dvou a jediný argument zazněl, že mi to usnadní dávkování. Můj dotaz zní, zda je tato změna pro mě nějak přínosná co se týče léčby jako takové (např. zvednutí hodnot CD4, apod.). Obávám se právě vedlejších účinků na nový lék a argument, že budu brát jeden lék místo dvou, mi přijde slabý. :) Děkuji za odpověď.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 24. 10. 2016

Budete brát stále stejné léky, jen budou všechny v jedné tabletě. Takže všechny hodnoty by se měly vyvíjet tak jako dosud. Jediný přínos bude opravdu v tom, že všechno budete mít v jedné tabletě. Někdy i ta jediná tableta méně nebo více při dlouhodobém užívání může být důležitá.

Obrázek č. 237
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.