10 tipů pro zdravé stárnutí s HIV

Lidé žijící s HIV dnes mohou prožít stejně plnohodnotný život jako běžná populace a v klidu zestárnout. Jak tedy co nejvíce podpořit své zdraví a předejít zbytečným problémům v průběhu stárnutí? Přinášíme vám 10 základních tipů jak na to.

  1. Užívejte správně léky - Užívání léků dle předpisu a udržování nedetekovatelné virové nálože nechrání pouze váš imunitní systém, ale také zabraňuje přenosu viru. Plné potlačení HIV pomáhá snižovat chronický zánět, který je spojen s mnohými zdravotními problémy, jako jsou onemocnění srdce a cév.
  2. Zanechte kouření - Kouření má negativní dopad na různé aspekty zdraví – vizte náš dřívější seriál o kouření. Pokud se vám nedaří přestat, pokuste se alespoň přejít na méně škodlivé alternativy užívání tabáku/nikotinu.
  3. Léčete virovou hepatitidu - Virová hepatitida typu B je léčitelná a virová hepatitida C je vyléčitelná díky množství dobře tolerovaných léků.
  4. Udržujte alkohol pod kontrolou - Pro ty, kteří mají virovou hepatitidu B nebo C doporučují lékaři plně se vyhnout alkoholu. Pokud máte vážné problémy, můžete se obrátit na Anonymní alkoholiky.
  5. Vyhněte se drogám - V případě potíží neváhejte kontaktovat adiktologickou poradnu.
  6. Choďte na prohlídky - Jak stárnete, můžete vyžadovat pravidelné prohlídky častěji a to nejen v HIV centru. Lékaři by měli posoudit riziko rakoviny, onemocnění srdce a cév, duševní zdraví a jiné. V případě potřeby by měli poskytnout očkování.
  7. Navštivte geriatra nebo jiného specialistu - Ideální zdravotní péče u starších lidí žijících s HIV by měla zahrnovat specialisty včetně geriatrů. Zvláště by měli posoudit fyzické funkce, křehkost a výživu, inkontinenci, poruchy spánku, problémy se zrakem a sluchem, zmatenost a úbytek svalové hmoty.
  8. Dobře se stravujte - Výzkumy u lidí bez HIV s vysokým rizikem onemocnění srdce a cév ukazují, že je středomořská strava spojena s nižším výskytem infarktů, mrtvic a úmrtí. Konzumace čistých proteinů (libového masa) pomáhá udržovat svalovou hmotu, zatímco předem zpracované potraviny jsou spojeny s kratším životem.
  9. Cvičte - Udržení zdravé hmotnosti pomůže předejít onemocnění srdce a cév a diabetu. Zdravá váha také snižuje riziko rakoviny. Silový trénink může pomoci v úbytku svalové hmoty související s věkem. Aerobní cvičení může mírnit depresi. Aktivitou rovněž předcházíte křehkosti.
  10. Starejte se o své duševní zdraví - Vyhledejte odborníka na duševní zdraví a případně užívejte léky, abyste vyléčili například depresi a úzkosti, které ovlivňují vaše celkové zdraví. Redukce sociální izolace je dalším nezbytným krokem pro stárnoucí osoby žijící s HIV.

Zdroj: https://www.poz.com/slideshow/health-tips-for-aging-with-hiv/1
Připravila Veronika

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.