On-line poradna

V této poradně jsou obsažena témata týkající se života HIV pozitivních lidí a je určena výhradně HIV pozitivním lidem. Jedná se o téma Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS, kde se dotazy mohou týkat léčby HIV a osobního života s HIV. Na dotaz Vám odpoví lékař. Další oblastí je poradenství našich sociálních pracovníků ve věci ubytování a azylových služeb. Dalším tématem je diskriminace nebo stigmatizace HIV pozitivních lidí ve společnosti. Na dotazy odpovídá náš právník. Na dotazy odpovídáme v pracovní dny nejpozději do 48 hodin.



Všechna témata

Zobrazeny jsou všechny otázky, které byly v poradně položeny.

Dotaz 2. 2. 2023

Uživatel: František, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Zdravím před 3 dny jsem mněl sex s prostitutkou bez antikoncepce. Po 3 dnech mám příznaky, které by seděli na primoinfekci. Uklidňuje mě že na webu píšete, že inkubační doba je mezi 2-6 týdny, tedy aspoň 14 dní. Mohu mé příznaky přisuzovat něčemu jinému nebo stále můžu být ohrožený HIV?

Pohlavní styk 18. 1. 2023

Uživatel: harsys, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den, asi 4-5 měsíců zpátky jsem měl pohlaví styk s prostitutkou, a při sexu se kondom roztrhal.. A dneska mám zvětšinou uzlinu v podpaždí, takový kulatý to je, za čelisti u krku na pravé straně taky trochu zvětšený to je, a ty uzliny už takhle mám asi měsíc, nebolí jen jsou zvětšený. Poslední měsíc mám průjem.. horečky jsem žádný neměl, občas mám divné spontánní bolesti hlavy, a po celém těle divné spontánní bolesti chvilkama , jsou to svaly nebo kosti to nechápu. Pak mám krátkodobý kašel, třeba 2-3 dny kašlu a pak zase jsem jako zdravý, to samé se slabostí, chvilku se cítím slabý a chvilkami že mi nic není.. Nechápu co se mnou je, mám hroznou schýzu že mám HIV

Vliv drog na VN 0 8. 1. 2023

Uživatel: Karel, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobry den. Muzou mit drogy (napr. GHB, kokain, M a dalsi) negativni vliv na VN 0 u roky leceneho pacienta? Muzou ovlivnit a navysit virovou naloz? V pripade ze ano, v jakem casovem intervalu po uziti lze pocitat s pripadnym vykyvem virove naloze a za jak dlouho po uziti vyse zminovanych drog lze pri pravidelnem uzivani leku opet dosahnout VN 0? Dekuji

Konbinacia liekov 29. 12. 2022

Uživatel: Tomas6035, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobry den, aktualne som po silnej chripke kde sa mi po laboratornych testoch zvysila hodnota S-ASLO na 902 IU/ml. Stale ked som chory bojujem zo strepkokovou infekciou dlhsiu dobu a snazime sa to preliecit. Otazka znie ci v kombinacii s liekom Dovato mozem uzivat ine antibiotika napr. augumentin 1000g, ci mi to nemoze nejako uškodiť.

Vstupní lékařská prohlidka 22. 12. 2022

Uživatel: Milan, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den. Při nástupu do zaměstnání se musím podrobit vstupní lékařské prohlídce u lékaře kterého určí zaměstnavatel, nebo to mohu odmítnout a mohu vstupní prohlídku absolvovat na vlastni naklady u Jsveho obvodniho lekaře? Jedná se o nenáročné povolání zařazené do první skupiny. Děkuji za odpověď.

Hiv 3. 12. 2022

Uživatel: Lora, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den před 7 měsíci jsem měla nechraneny Pohl.styk no spíše to trvalo 2 minuty bez vyvrcholení což myslím spermatem. Asi po 4 týdnech jsem měla laringitidu.Mohl to být příznak primoinfekce?Jiné obtíže jsem neměla dekuji

Pomluva a sdelovani meho zdravotniho stavu cizim lidem 29. 11. 2022

Uživatel: Hotovo, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobry den, muj ex pritel vedome rozsiruje informace ohledne meho zdravotniho stavu , vylucne ohledne HIV , nadale mne pak tyhle osoby slovne napadaji a utoci skrz tuhle nemoc. Jeho sdelovani meho stavu i kdyz jsem mu nikdy nedal zadny souhlas samozrejmne pretrvavaji. Da se vuci tomu bojovat jinak nez podanim trestniho oznameni? To jsem podal ale z ust policisty vyslo ze oni tohle resit nebudou. At si to vyresim sam. Je mozne vuci tomu jeste nejak postupovat ? Dekuji

reflux žaludku 22. 11. 2022

Uživatel: Tonda, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, měl jsem tady dotaz ohledně léku Helicid, jestli ho můžu brát zaroveň s Genvoyou. To jste potvrdil, ze můžu. Od nasazení Helicidu, se problém s Refluxem zlepšil. Byl jsem však včera na ORL, protozě se mám po týdnu problému s refluxem poškozený jícen. Teď mám problém s polykáním stravy jako je chleba, nebo tabletek. Vždy to na chvilku v jícnu uvízne. Ještě k tomu se mi udělala malá hrudka v krku, která mi cestuje od mandlí, ohryzku až dolů. Je to dost nepříjemné a někdy trochu píchá. Snažil jsem se hrudku vykloktat, nebo vykašlat ale nejde to. Paní doktorka mi řekla, že se to bude dlouho hojit. Dostanu tu hrudku někdy pryč?

Komerční pojištění pokrývající léčbu HIV 15. 11. 2022

Uživatel: Martina, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Řekněte mi, existují komerční pojišťovny, které pokrývají léčbu HIV. To znamená, že vám umožní získat terapii

Změna léčebného režimu 15. 11. 2022

Uživatel: Milan, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, jsem na léčbě 15 měsíců, VN 0, Chtěl bych vědět váš názor na změnu léčebného režimu. Zaměstnavatel mi Vzhledem k mé pozitivitě nabídl méně fyzicky i psychicky náročnou na kterou jsem se nechal přeřadit. Nová práce mi vyhovuje, ale bohužel užívání léků mi vychází na střed spánkového období takže musím extra vstávat kvůli léku kdy po té nemohu občas usnout a cítím se nevyspalý. Můj dotaz je jestli je dobré posunout užívání léků o 12 hodin (místo ráno - na večer). A Jaké jsou s tím spojená rizika. Na konzultaci s mým lékařem jdu za 14 dní tak chci vidět i názor jiného lékaře. Předem děkuji za odpověď

Biktarvy a asentra (sertralin) 15. 11. 2022

Uživatel: Kuba, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den , mám dotaz , lecim se s hiv , virová nálož 0 už léta a teď jsem dostal lék asentra proti úzkosti , tak se chci zeptat jak se snáší tenhle lék s léky biktarvy ? Nedojde k zastavení účinku biktarvy ? Diky

V nemocnici oznamovali dalších pracovništím, že jsem HIV pozitivní 15. 11. 2022

Uživatel: Já, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Byl jsem v nemocnici , a když mně posílali na vyšetření, tak nehlásili že jsem HIV. Zeptal jsem se proč a oni že jsem ne infekční z 0 náloží .Byl jsem překvapen . Proč to hlásit u zlomeniny ,u očního , no prostě kde vám nedělají nic z krví . Už jsem se setkal s tím že to svedli na mou diagnózu když jsem jim to nepovedlo . Už takhle žiju v ústraní.

interakce léků 11. 11. 2022

Uživatel: Tonda, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Chtěl bych se zeptat, jestli můžu brát lék Helicid, když užívám lék Genvoya.

Děkuji za odpověď. 10. 11. 2022

Uživatel: Mišpulin, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Proč musím chodit každých tři měsíce na odběry a pro léky , když mám už 12 let stejné výsledky . CD 1450 A VN 0. Proč musíme jednou za tři měsíce .Byl jsem štíhlí kluk a tet vypadám jak kdybych byl těhotný , Jim pravidelně nepřejídám se . A jsem pořád v jednom kole a chodím plavat . A břicho je tvrdé. .A proč nás berou všude Jako poslední , když jsme neinfekční . To mám být , třeba z bolestmi v čekárně ? Ale rád bych věděl jak je těžké se přestěhovat do jiné země . DĚKUJI

Trestní stíhání 3. 11. 2022

Uživatel: sheldon, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Zdravím,vystavil jsem se riziku HIV opakovaně,ale v současné době jsem HIV negativní,může to mít nějaký dopad ohledně trestní roviny,když jsem měl 2x nechráněný sex v říjnu a předevčírem? o tom,že jsem se rizikově choval jsem řekl oběma partnerům,přesto chtěli pokračovat oba s tím,že jim stačí,že jsem negativní,můžou mě zažalovat,pokud se u mě prokáže HIV pozitivita,i přesto,že aktuálně mi byla zjištěna HIV negativita?

rýhy jazyk 24. 10. 2022

Uživatel: Jakub, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, před pár dny se mi vytvořily na jazyku podélné rýhy. Je to nepříjemné při jídle. U teplého jídla to trochu bolí. U kyselého pálí. Kloktám v puse třikrát denne šalvěj. Jde tyto příznaky i něčím jiným vyléčit. Jsem na léčbě. Virová nálož 0, CD4 690. Může mít tato komplikace nějaký vztak s HIV?

počet kopíí 12. 10. 2022

Uživatel: Pavel, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, léčím se s HIV od roku 2016. Od začátku užívám GENVOYU. Užívám ji pravidelně bez časového zpoždění na minutun přesně. CD4 mám pravidelně mezi 650 až 670. Kopie 0 až 20. Při poslední kontrole jsem měl nejvyšší CD4 za celou dobu 744, ale kopií 71. Mám se nějak znervozňovat zvýšením kopií. Můj ošetřující lékař, mi řekl, že se to někdy stává, ať jsem klidný. Ale moc nejsem. Děkuji předem za odpověď.

Amoxicilinová antibiotika 12. 10. 2022

Uživatel: Milan, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den. Jsem hiv pozitivní, užívám kombinaci Kivexa+Isentress. Bylo mi před časem sdělení, že je pro mne nevhodná eventualni léčba antibiotikem Augmentin, chtěl jsem se zeptat zda to platí i pro Ospamox. Děkuji

Vznik a předávání rezistencí a virová nálož u 2 HIV+ 10. 10. 2022

Uživatel: Ondřej, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý večer, měl bych dva dotazy ohledně nechráněného sexu dvou HIV pozitivních lidí, předem děkuji za odpověď: 1) Existuje riziko vzájemného přenosu lékových rezistencí, případně jak je toto riziko velké? 2) Je rizikové mít sex s člověkem s nenulovou virovou náloží, pokud už jsem stejně nakažen?

Lenacapavir 5. 10. 2022

Uživatel: Er, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den chci se zeptat kdy tento lék Lenacapavir který je už v EU schválen bude dostupný i u nás v ČR? Děkuji za odpověď

Dotaz 4. 10. 2022

Uživatel: Sheridan, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Zdravím,mám ještě jeden dotaz,měla jsem rizikové chování,ale zatím mi nebyla zjištěna pozitivita na vůbec nic,až jsem si to uvědomila to riziko(že něco mohu chytit),tak jsem s tím přestala... Může mě někdo i tak zažalovat za to,že jsem mu nevědomé dala HIV,kdybych nakonec byla?

Virová nálož u neléčených HIV pozitivních 4. 10. 2022

Uživatel: Andreas, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, zde můj případ: Mám za to, že jsem se nakazil od jednoho konkrétního člověka v prosinci 2021. V dubnu 2022 jsem to zjistil a následně moje virová nálož byla asi 64.000 kopií. Daný člověk šel na testy až v červnu 2022 a jeho virová nálož byla jen kolem 40.000 kopií. Je možné, aby byla jeho virová nálož tak nízká i přes to, že bych HIV chytil já od něj a on s ním tedy žil delší dobu? Mám totiž za to, že od nikoho jiného jsem to chytit nemohl, neboť všechny moje sexuální kontakty v rámci diagnostického okna 3 měsíců jsou negativní, avšak tento člověk mě neustále obviňuje z toho, že původcem infekce jsem v jeho případě já. Děkuji Vám předem za objasnění a přeji Vám pěkný den!

Kriminalizace HIV pozitivních 22. 9. 2022

Uživatel: Marek, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den. Ve Vaší odpovědi zde v poradně dne 21.7 tohoto roku uvádíte, že orgány činné v trestním řízení již konečně akceptují fakt, že hiv+ pacient s opakovaně verifikovanou nulovou viremií nemůže nikoho nakazit. Rád bych se zeptal, zda tím pádem nemůže být takový člověk ani stíhán za pokus o ohrožení někoho infekční chorobou, tak jak to bylo jěště nedávno? Logicky to tak je posuzováno i při pohlavním styku bez ochrany? Děkuji za odpověď.

Opičí neštovice 21. 9. 2022

Uživatel: Milan, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat zda je v České republice pro hiv pozitivní gay dostupné očkování proti opičím neštovicím a pokud ano jak se k němu dostat. Nebo zda je nejaká další možnost jak se pred touto infekcí alespoň částečně bránit. Děkuji.

Stomatologie 9. 9. 2022

Uživatel: luc, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den, uživám léky post expoziční profilaxe, testy na HIV mám (i s ohledem na krátkou dobu od rizikového kontaktu, cca 1 měsíc) negativní. Potřeboval bych se objednat na stomotalogické ošetření a dentální hygienu. Jak mám postupovat? Dokud nemám positivní test, mám něco sdělovat svému stomatologovi/dentální hygienistce? Mám obavu, že mě pak odmítnou ošetřit. Je v ČR nějaké pracoviště, které poskytuje plnohodnotnou stomatologickou pěči pro HIV positivní pacienty?

Nulová virová nálož 8. 9. 2022

Uživatel: trok, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, za jak dlouho po zahájení lečby se dostana HIV virová nálož na nulu, tj. budu neinfekční pro své okolí? Děkuji

Pomluva 2. 9. 2022

Uživatel: Luke123, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den. Cca půl roku zpátky jsem byl u známého, pili jsme, povídali si. Řekl jsem mu o mé hiv pozitivite, zároveň ho prosil ať to nikomu neříká, bohužel tomu se tak nestalo. Už mi napsal 3.clovek že mu to nejmenovaný známý řekl, i po několikátém upozornění aby si to nechal pro sebe. Bohužel v tom pokračuje i nadále, chtěl bych se tedy zeptat, jestli lze situaci řešit nějakou právní cestou, popřípadě jaká je úspěšnost v můj prospěch. Děkuji a hezký den.

Kontraindikace Biktarvy 28. 8. 2022

Uživatel: laurent, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den. Rád bych požádal o zodpovězení dotazu. Mohu užívat Biktarvy (s odstupem 4 hodin) s přípravky Čaga Sibiřská (Inonotus obliquus) Růže Skalní (Cistus incannus) Noční šťávu (morinda citrifolia) Pouze jeden z těchto přípravků samozřejmě. Děkuji za zodpovězení a Vás čas. L.

Dotaz 23. 8. 2022

Uživatel: Tomáš, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, jsem HIV +( léčeny, 3 roky na 0) , měl jsem náhodnou známost a bohužel praskl kondom. Člověk, s kterým jsem měl sex užívá prep, avšak se teď obávám toho, abych se nenakazil jinou pohlavní nemoci. Mohu se zeptat, kdy je nejlepší jít na testy? ( Kapavka, syfilis atd...?) Je to 3 dny, co se to stalo. Děkuji za odpověď.

HIV pozitivni s zenou s HERPES 22. 8. 2022

Uživatel: Marek, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobry den, prosim jak moc nebezpecny je pohlavni styk hiv pozitivniho muze (uz s nulovou virovou nalozi) a s zenou, ktera ma Herpes Genitalni (ale herpes neni zrovna aktivni). Dekuji

Aktuální počet dotazů v databázi: 1004

Obrázek č. 209
Obrázek č. 206
Podcast Život plus
Obrázek č. 169

Pomoc s léky pro pacienty

Pokud jste se ocitli v zahraničí v karanténě a/nebo se nemůžete dostat zpět do Česka a docházejí vám vaše antiretrovirové léky, kontaktuje prosím přes tento portál asociaci LIFE4ME.PLUS, která prostřednictvím národních pacientských organizací koordinuje po celém světe krizové dodávky HIV léčiv https://life4me.plus/en/.


If you find yourself in quarantine in the Czech Republic, cannot leave the country and are running out of antiretroviral therapy, or if you have problems receiving delivery of medication due to COVID-19, please contact DMYTRO, dmytro.skirhiko@aids-pomoc.cz, +420 720 956 544, +420 725 960 300. We will help you to find a solution.


Если Вы оказались в Чешской Республике в условиях карантина, и у Вас заканчивается запас антиретровирусной терапии, или если Вы столкнулись с проблемами в выдаче лекарств из-за COVID-19, пожалуйста, свяжитесь с DMYTRO, dmytro.skirhiko@aids-pomoc.cz, +420 720 956 544 чи +420 725 960 300. Мы поможем вам найти решение.

obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55


Obrázek č. 51


Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.