Střípky ze světa vědy 2

Chcete vědět, co nového se děje v oblasti léčby HIV? Přinášíme další zajímavá témata a odkazy na ty správné zdroje.

Celý článek

Správci bydlení zajišťují střechu nad hlavou pro lidi v těžké životní stiuaci

Pět lidí v Praze, kteří se ještě nedávno nacházeli v bytové nouzi, je již na cestě k bezpečnému, stabilnímu a důstojnému bydlení. To vše díky projektu Housing First s názvem Správci bydlení, který spolufinancuje Evropský sociální fond.

Celý článek

11 základních tipů jak žít s HIV

Dnes máme dispozici bezpečné a účinné léky na HIV, které mají málo vedlejších účinků a snadno se užívají. Díky nim lidé žijící s HIV mohou prožít dlouhý a plnohodnotný život. Žít s HIV je process, ale může být snadnější, než si představujeme.

Celý článek

Americký orgán pro schvalování léčiv Food and Drug Administration schválil jednotabletovou léčbu pro děti vážící více než 14 kg

Jednodenní kombinovaná pilulka obsahující bictegravir, tenofovir alafenamide a emtricitabine, se stala jedním z nejoblíbenějších léčebných režimů v HIV léčbě od svého schválení pro dospělé v roce 2018 a pro děti, které váží více než 25 kilogramů, v roce 2019. Nyní FDA (Food and Drug Administration) schválila její použití pro mladší děti.

Celý článek

Podle dlouhodobé dánské studie mají lidé žijící s HIV zvýšené riziko sebevražd a depresí

Studie sledující osoby žijící s HIV v Dánsku téměř 20 let ukazuje třikrát vyšší riziko sebevražd mezi lidmi s HIV než v obecné populaci a dvojnásobné riziko depresí. Nicméně deprese byla mnohem častější než sebevražda (1 ze 140 lidí s HIV). Tato data byla prezentovaná na letošním Evropském kongresu klinické mikrobiologie a infekčních onemocnění.

Celý článek

Jaký byl rok 2023 v ČSAP a co nás čeká v roce 2024?

V uplynulém roce 2023 se Česká společnost AIDS pomoc po hektickém covidovém období vrátila k preventivní, sociální a zdravotní činnosti v oblasti HIV. S koncem covidu souvisí i ztráta dodatečných příjmů z této činnosti a tím i možnost nezávislého dofinancování aktivit spolku. V kombinaci s vysokou inflací a klesající finanční podporou ze strany státu a některých samospráv to mělo za následek omezení provozu některých činností, zejména v oblasti testování na HIV a dalších infekcí. Na 2 měsíce v roce jsme uzavřeli všechny naše ordinace - a přesto jsme historicky otestovali rekordní počet lidí – přes 16 tisíc. Vděčíme za to dlouho budované důvěře v anonymní a bezplatné služby.

Celý článek

HIV advokáti na TikToku 2

Dnešním tiktokerem, kterého bychom rádi představili v miniseriálu influencerů, kteří otevírají téma infekce HIV, je 32letý Johneri’O Scott (@jscotttv) z Atlanty. Scott používá TikTok teprve od srpna 2022, ale má přes 45 000 followerů a 583 000 liků u svých videí.

Celý článek

Jak k chemsexu přistupují naši kolegové z jiných zemí - střípky z konference v Oslu

Na podzim 2023 jsme se zúčastnili Chemsex konference v Oslu, kterou pořádali naši kolegové z organizace Chemfriendly Norge. Na této unikátní konferenci se sešlo 60 peerů, psychologů, terapeutů, sociálních pracovníků, kteří se zaměřují právě na fenomén chemsexu. Pro mě jako peera bylo nesmírně užitečné mít možnost se dozvídat různé praktické přístupy k harm reduction a diskutovat s odborníky o jejich zkušenostech.

Celý článek

Austrálie - léčba jako prevence a PrEP snižují výskyt nových případů HIV u gayů a bisexuálních mužů o dvě třetiny

Australští vědci uvedli v časopise Lancet HIV, že 27% nárůst počtu gayů a bisexuálních mužů užívajících anti-retrovirovou léčbu (ART) a dosažení nezjistitelné virové nálože vedlo k 66% poklesu infekcí HIV mezi roky 2010 a 2019, čímž ukázali, že léčba jako prevence je vysoce účinným opatřením ke zlepšení veřejného zdraví.

Celý článek

HIV advokáti na TikToku

Je jasné, že TikTok, aplikace pro sdílení krátký videí, která byla spuštěna v roce 2016, má rostoucí vliv a moc. S 1 miliardou klientů po celém světě aplikace stále získává nové uživatele. K prudkému nárůstu však došlo především v několika minulých letech, v průběhu COVID-19 pandemie.

Celý článek

11 způsobů jak snížit stres

Už jsme si asi zvykli, že žijeme v době, která přináší stres. Stres může být užitečný, žene nás dopředu, může nás motivovat k lepším výkonům. Ale může být také škodlivý a nenápadně ničit naše zdraví. Proto přinášíme 11 jednoduchých tipů, jak můžeme hladinu stresu účinně snižovat.

Celý článek

Světový den boje proti AIDS

Každý rok si 1. prosince svět připomíná Světový den boje proti AIDS. Lidé po celém světě se spojují, aby ukázali podporu lidem žijícím s HIV a aby si vzpomněli na ty, kteří zemřeli na onemocnění související s AIDS.

Celý článek

Chemsex: učíme se od Norů

Ve středu 20. září 2023 proběhl v Domě světla workshop tematicky zaměřený na problematiku chemsexu. Česká společnost AIDS pomoc získala díky projektu z Norských fondů podporu na vzájemné předávání zkušeností s partnerskou organizací HIV Norge.

Celý článek

Význam virové nálože pro zdraví a (ne)možnost přenosu sexuální cestou

Antiretrovirová léčba změnila zásadně životy lidí žijících s HIV. Lidé s HIV, kteří jsou včas diagnostikováni a léčeni a užívají předepsané léky, mohou nyní žít déle a vést stejně zdravý život jako lidé, kteří jsou HIV negativní. Světová zdravotnická organizace (WHO) letos publikovala odbornou zprávu, která potvrzuje, že u osob žijících s HIV, které si udržují nedetekovatelnou virovou zátěž a užívají předepsanou antiretrovirovou léčbu, je riziko přenosu HIV na sexuálního partnera či partnery nulové a riziko vertikálního přenosu HIV na děti minimální.

Zpráva zároveň přináší důkazy o tom, že riziko přenosu na sexuálního partnera je téměř nulové nebo zanedbatelné i v případech, kdy osoba žijící s HIV má sice detekovatelnou, ale potlačenou virovou nálož ≤ 1.000 kopií/ml.

Vítáme nové vědecké důkazy, které podporují význam včasné léčby pro individuální zdraví každého člověka žijícího s HIV, ale i pro veřejné zdraví. V českém kontextu jsou tyto vědecké důkazy důležité i v rámci kriminalizace HIV, s kterou se občas i dnes v Česku potýkáme.

Celý článek

Střípky ze světa vědy

Zajímá vás, co nového se děje v oblasti léčby HIV? V článku najdete shrnutí zajímavých témat a odkazy na ty správné zdroje.

Celý článek

Pojišťovny a praxe s pozitivními II.

Přístup lidí žijících s HIV k životnímu pojištění, jakož i k dalším pojistným produktům z kategorie pojištění osob, je problematikou, s kterou se jednotlivé pojišťovny na českém pojišťovacím trhu dodnes vypořádávají různě. Zatímco některé pojišťovny stále řadí lidi žijící s HIV na seznam zcela nepojistitelných osob, objevují se první příznivé signály, že by pojistitelnost HIV pozitivních v České republice mohla do budoucna reflektovat medicínský pokrok v antiretrovirové léčbě tohoto chronického a zvládnutelného onemocnění. Zdá se, že alespoň několik prvních českých pojišťoven je v tomto ohledu na správné cestě.

Celý článek

S jakými drogami se dnes můžete setkat ve společnosti? 6.díl: benzodiazepiny

Benzodiazepiny jsou léky, běžně předepisované „na uklidnění“. V Česku jsou benzodiazepiny ve zdravotnictví nadužívány, předepisují se i v situacích, které by bylo možné zvládat i bez psychofarmak (psychoterapie) nebo jinými léky (antidepresiva). Léčba benzodiazepinovými anxiolytiky by neměla přesáhnout 4 týdny.

Celý článek

Pro lidi s HIV je časný skrínink rakoviny konečníku spojen s lepšími výsledky léčby

Podle holandské studie může vést skrínink časných známek rakoviny konečníku u osob žijících s HIV k dřívější diagnóze a lepšímu přežití.

Dr. Jan Prins z Amsterodamské univerzity společně s kolegy uvedl, že v Nizozemí byla u mužů žijících s HIV, kteří mají sex s muži (MSM) a kteří absolvovali skrínink, úmrtnost související s rakovinou konečníku 3,7 % ve srovnání s 24 % u těch, kteří skrínink neabsolvovali. V časopise Lancet uvedli, že zatímco u osob s HIV, které prošly skríninkem, bylo zjištěno více případů rakoviny konečníku, nádor se nacházel v příznivějším stádiu.

Celý článek

Pronajměte svůj byt v rámci programu Housing First

Projekt: „Zavedení principů konceptu Housing First pro osoby žijící s HIV“ Registrační číslo: CZ.03.02.01/00/22_101/0001054

V minulém vydání časopisu P!ozitivně jsme Vás informovali o zahájení našeho nového programu Housing First.

Cílem projektu založeného na principech filozofie Housing First je pomoci klientům dostat se ze stavu bytové nouze a nabídnout jim bydlení ve standardních bytech. Prostřednictvím sociální práce je pak podpořit v úsilí udržet si bydlení dlouhodobě a postupem času i svépomocně. Naším návazným cílem je zlepšit celkovou situaci účastníků projektu i v ostatních oblastech života, jako je jejich zdravotní či psychický stav, finanční oblast nebo plnohodnotné zapojení do společnosti a společenského života.

Celý článek

Kanada, Alberta: Srovnání zdravotních výstupů mezi lidmi žijícími s HIV ve městě a mimo město

Většina HIV klinických studií v Kanadě a dalších zemích s vysokým příjmem zahrnuje osoby žijící ve městech. Není překvapivé, že mnoho osob žijících s HIV žije ve městech, kde jsou umístěny HIV kliniky. Nicméně, někteří lidé s HIV žijí ve venkovských oblastech a mohou čelit unikátním bariérám v přístupu ke službám souvisejícím s HIV.

Celý článek

10 tipů pro zdravé stárnutí s HIV

Lidé žijící s HIV dnes mohou prožít stejně plnohodnotný život jako běžná populace a v klidu zestárnout. Jak tedy co nejvíce podpořit své zdraví a předejít zbytečným problémům v průběhu stárnutí? Přinášíme vám 10 základních tipů jak na to.

Celý článek

S jakými drogami se dnes můžete setkat ve společnosti? 5. díl - pervitin

Pervitin (slangově peří, piko, párno, ice, meťák, meth, speed, go, crystal, Tina) patří mezi psychostimulancia, tzv. „uppers“. Je to nejrozšířenější nelegální návyková látka v Česku a absolutní král na české chemsex scéně. Popularita pervitinu je dána především jeho dobrou dostupností a nízkou cenou. Je velmi dobře rozpustný v tucích, proto rychle prochází hematoencefalickou bariérou. Pervitin je možné levně vyrábět v menších lokálních varnách na rozdíl od jiných látek, jako je heroin nebo kokain.

Pervitin bývá typicky užíván v jízdách nebo tazích (opakované užití několik dní po sobě), po kterých následuje období abstinence, kdy uživatel čerpá síly. U některých uživatelů („low intensity user“) se setkáváme také s denním užíváním menších dávek pervitinu.

Celý článek

ČSAP rozjíždí projekt Léky až domů

Česká společnost AIDS pomoc, uzavřela s Fakultní nemocnicí Bulovka (FNB) memorandum o spolupráci v rámci projektu Léky až domů. Smyslem projektu je zajistit pro osoby žijící s HIV vyzvedávání lékařských předpisů na jakákoliv antiretrovirotika, která byla předepsána, jejich vyzvednutí z lékárny a zaslání. Týká se to antiretrovirotik, která jsou plně hrazena veřejným zdravotním pojištěním a která budou předepisovat lékaři HIV centra Kliniky infekčních nemocí FNB.

Celý článek

Sezóna respiračních onemocněních se blíží, očkování vám pomůže připravit se na ni

S nadcházejícím podzimem se očekává nová vlna chřipky a onemocnění COVID-19. Účinnou prevenci těchto onemocnění představuje očkování, které je možné podávat ve stejný den na dvě různá aplikační místa (do svalu na paži). Souběh koronavirové infekce a chřipky může být zvláště nebezpečný pro starší osoby s chronickým onemocněním, zvláště při sníženém počtu CD4 buněk.

Celý článek

Anglie a Wales - nové pokyny pro prokurátory zohledňují U:U

Pokyny Korunní prokurátorské služby v případech domnělého přenosu HIV nově uznávají U=U (česky N=N; nezjistitelný = neinfekční), tj. že nedetekovatelná virová nálož zabraňuje přenosu HIV. Dřívější pokyny uváděly, že nezjistitelná virová nálož snižuje riziko přenosu, avšak jasně neprohlašovaly, že riziko je nulové.

Celý článek

Prague Pride 2023 - nezpomínejte na své zdraví!

Přijďte se otestovat na HIV a navštivte naši venerologickou poradnu!

Chystáte se na Prague Pride? Tak se stavte také na testy na HIV a pobavit se s našimi odborníky nejenom o HIV, ale také o dalších pohlavně přenosných nemocech a mpox. Na Střeleckém ostrově, v Pride Village, Vám bude k dispozici testovací stan a mobilní venerologická ordinace s PrEP poradnou České společnosti AIDS pomoc. Kromě běžných testů na HIV, syfilis a žloutenku B a C budeme schopni do hodiny vyšetřit také další pohlavně přenosné nemoci (kapavka, chlamydie).
Také letos budeme testovat během průvodu Prague Pride na Letenské pláni, kde bude možné kromě testování využít i mobilní venerologickou ordinaci. Testování je bezplatné a anonymní.

Celý článek

WHO vydává nové doporučení: Vliv potlačení virové nálože na zdraví a přenos HIV

Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala během 12. konference Mezinárodní AIDS společnosti (IAS) – Konference o HIV vědě nové Doporučené postupy k HIV prevenci, testování, léčbě, poskytování služeb a monitoringu.

Celý článek

Bydlení pro osoby žijící s HIV - koncept Housing First

Projekt: „Zavedení principů konceptu Housing First pro osoby žijící s HIV“

Registrační číslo: CZ.03.02.01/00/22_101/0001054

Realizace: 05/2023-12/2026

Nové možnosti řešení problému s bydlením nabízí od července 2023 Česká společnost AIDS pomoc svým klientům žijícím s HIV, kteří se ocitli v bytové nouzi a nemají bez pomoci možnost svou situaci řešit.

Celý článek

S jakými drogami se dnes můžete setkat ve společnosti? 4. díl - GHB/GBL

GBL (gamabutyrolacton) a GHB (gamahydroxybutyrát) známe také jako tekutou extázi (i když s MDMA nemá vůbec nic společného), Ginu nebo G. GBL je silnější než GHB. Jde o tlumivě působící látky (tzv. downers), jejich sedativní a euforizující účinek se podobá účinku alkoholu. Ve vyšších dávkách působí jako anestetikum.

Celý článek

„Byli jsme překvapení, že můžeme mít normálně děti,“ přiznává HIV pozitivní tatínek. Nečekaná diagnóza mu ale v životě pomohla

Že je HIV pozitivní, se Jonáš (35) dozvěděl náhodou, když šel darovat krev. Ačkoliv měl jako zdravotník o nemoci docela dobré povědomí, stejně se obával, že ho bude v životě limitovat. Dnes ale vede normální život a má se svou ženou dvě zdravé dětí. Sám říká, že mu HIV vlastně pomohlo.

Celý článek

9 tipů jak užívat léky ve správný čas

Adherence k léčbě znamená užívání správné dávky léků pokaždé přesně tak, jak je předepsáno vaším lékařem. Je důležité užívat léky včas, aby se zajistilo potlačení virové nálože. Ale pro některé lidi může představovat adherence problém. Přinášíme několik tipů, které vám pomůžou užívat léky včas.

Celý článek

Je tu 60. vydání časopisu Pozitivně! Seznamte se s redakcí

Právě čtete 60. číslo časopisu Pozitivně! Časopis, dříve stručný zpravodaj, vychází od 1. července 2013. Tedy už 10 let. A kromě připomenutí, proč jsme Pozitivně začali vydávat a proč ho stále dál vydáváme, se můžete v článku seznámit také s jeho redakcí.

Celý článek

Intenzivní edukačně rekondiční pobyt 2023 - Red Ribbon

Neváhejte a také letos vyražte na intenzivní edukačně rekondiční pobyt s Red Ribbon.

Kde: v Rekreačním středisku Vápenky

Kdy: 30. 7.- 6. 8. 2023

Celý článek

Národní asociace pacientských organizací (NAPO)

Česká společnost AIDS pomoc stála u zrodu Národní asociace pacientských organizací, která byla formálně založena v lednu 2022.

Celý článek

Osoby žijící s HIV mají vyšší riziko rakoviny plic

Podle studie publikované v Lancet HIV se u osob žijících s HIV ve srovnání s obecnou populací s vyšší pravděpodobností rozvine rakovina plic, což může být spojeno s častějším výskytem kouření a potlačením imunity. Dobrá zpráva je, že rakovina plic u HIV pozitivních osob postupně klesá, zvláště u mladších věkových skupin.

Celý článek

Doba festivalů je tu - zvažte očkování proti mpox

Ministerstvo zdravotnictví dalo na doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí a doporučení expertního panelu Evropské komise a zpřístupňuje preventivní očkování osobám ve vyšším riziku nákazy infekcí mpox (dříve opičí neštovice).

Celý článek

Lidé žijící s HIV mají posunuté vnitřní hodiny

Podle nových zjištění vědců z univerzit v Jižní Africe a UK mají lidé žijící s HIV významně opožděné vnitřní hodiny podobně jako při pásmové nemoci (jet lag). Výsledky, které byly publikování v časopise Journal of Pineal Research, mohou vysvětlovat některé ze zdravotních problémů lidí s HIV, a poskytují směr pro výzkum zaměřený na zlepšení kvality jejich života.

Celý článek

Mezinárodní vzpomínkový den na oběti AIDS - 21. května 2023, běh Fun&Run

Vzpomínáme – Bojujeme – Žijeme navzdory HIV

Vyběhněte s námi ve stejný den proti homofobii na FUN&RUN 2023

Každý rok třetí květnovou neděli, letos 21. května, vzpomínáme na oběti nemoci AIDS – International AIDS Candleling Memorial Day. Celý svět, a také Česká republika, si oběti AIDS připomíná Světlem pro AIDS. V České republice se letos rozsvítí několik významných budov v Praze. Červené světlo se opět stane nejenom připomínkou obětí AIDS, ale hlavně upozorněním, že HIV je stále velkým problémem a závažné onemocnění. Ve stejný den se také koná letošní běh Fun&Run 2023. Můžete tak s námi vyběhnout proti homofobii a na podporu pražského Domu světla České společnosti AIDS pomoc a podporu online LGBT+ poradny Sbarvouven.cz.

Celý článek

ČSAP se stala členem Unie sociálních služeb

Unie vznikla jako iniciativa poskytovatelů sociálních služeb, kteří působí na území dvou a více krajů ČR současně, případně poskytují sociální služby, které svým charakterem, způsobem poskytování služeb nebo cílovou skupinou jsou v rámci České republiky ojedinělé.

Celý článek

S jakými drogami se dnes můžete setkat ve společnosti? 3. díl - taneční droga

3. díl - taneční dorga

MDMA

MDMA je derivát amfetaminu, slangově extáze, E (éčko, emko). MDMA nejčastěji potkáváme ve formě krystalů, které mají specifickou „chemickou“ hořkou chuť a špinavě bílou, nažloutlou nebo nahnědlou barvu. Krystaly MDMA je možné rozdrtit na prášek a šňupat, spolknout (raději zabalené v papírku), vetřít do dásní. Přítomnost MDMA lze zjistit z moči během 1 až 5 dní od užití.

Celý článek

Na život a jeho překážky nemusíte být sami

Služba Kontakt+

Život s HIV diagnózou sebou nese mnoho změn. Ne vždy je jednoduché žít zcela normální život jako předtím. Okolnosti spojené s tímto onemocněním ovlivní nejen samotného pacienta, ale i jeho blízké okolí a rodinu. O službě Kontakt+, jejímž cílem je lidem žijícím s HIV a jejich blízkým poskytnout psychickou a sociální podporu, jsme si povídali s Alicí Urbancovou, sociální pracovnicí České společnosti AIDS pomoc a vedoucí této služby.

Celý článek

Injekční léčba HIV je konečně v ČR

Každodenní užívání antiretrovirotik ve formě tablet má svá negativa. Jednak mohou vést k nižší adherenci pacientů (tj. dodržování léčebného režimu doporučovaného lékařem) a pak mohou také vést k vyšší stigmatizaci v podobě obav z nechtěného prozrazení diagnózy při náhodném odhalení krabičky s léky. Užívání tablet každý den připomíná osobám žijícím s HIV jejich diagnózu, navíc mohou být ve vyšším stresu z toho, že zapomenou užít tabletu ve správný čas.

Celý článek

Nový pohled na roli proteinů ve spící fázi infekce HIV

Pochopení spící fáze (latence) HIV na molekulární úrovni je klíčové ve snaze odstranit virus způsobující AIDS. Latentní infikované buňky v rezervoáru (zásobárně) – kde se virus schovává a je přítomen v těle infikovaného pacienta v pohotovostním režimu – jsou příčinou, proč antiretrovirová léčba nikdy neodstraní virus. Ve zkratce tyto spící zásobárny HIV představují největší překážku v léčbě onemocnění.

Celý článek

Infekce HIV zanechává v buňkách paměťovou stopu

Přestože antiretrovirová léčba udělala z infekce HIV zvládnutelné onemocnění, lidé žijící s HIV často trpí chronickým zánětem. To je může vystavit zvýšenému riziku rozvoje onemocnění jako jsou onemocnění srdce a cév a neurokognitivní poruchy ovlivňující dlouhověkost a kvalitu jejich života. Nová studie v Cell Report vysvětluje, proč se chronický zánět děje a jak to potlačení nebo dokonce vymizení HIV z těla nevyřeší.

Celý článek

Boj s únavou

Únava, častý problém mezi lidmi žijícími s HIV, představuje nadměrnou unavenost, vyčerpání nebo nedostatek energie. Většina lidí má zkušenost s dočasnou vyčerpaností, ale únava jde dál za hranici pouhého pocitu ospalosti. U některých lidí se rozvine vážná chronická únav, která může narušit denní aktivity. Navíc je únava často doprovázena fyzickou slabostí a kognitivními problémy známými jako „mlha na mozku“. Prvním krokem k řešení únavy je odhalení její pravé příčiny.

Celý článek

Co je úspěšné stárnutí s HIV/AIDS?

První lidé žijící s HIV stárnou

HIV pozitivní lidé, kterým je dnes 50, 60, 70 a více let jsou prvními lidmi žijícími s HIV, kteří se dožívají takového věku. Stárnoucí lidé s HIV/AIDS mají často další zdravotní obtíže a přetrvávající duševní následky způsobené desítkami let stigmatizace a diskriminace. Jejich přidružené nemoci zahrnují mezi jinými onemocnění srdce, hepatitidy a zvýšený krevní tlak. Mohou se také vypořádávat s dlouhotrvajícími vedlejšími účinky, jako je neuropatie nebo lipodystrofie. Na základě toho se může zdát, že prožít dobrý život jako starší osoba s HIV, je nemožné.

Celý článek

Hledáme sociálního pracovník/pracovnici programu Bydlení především

Pro program Bydlení především hledáme vhodného pracovníka nebo pracovnici na pozici sociální pracovník/pracovnice.

Případné odpovědi na náš inzerát prosím zasílejte výhradně prostřednictvím systému teamio zde.

Celý článek

S jakými drogami se dnes můžete setkat ve společnosti? 2. díl - konopné látky

2. díl - konopné látky

V druhém dílu seriál o drogách, na které můžeme běžně narazit ve společnosti, se věnujeme konopným látkám. Jak už jsme uváděli v prvním dílu, naším cílem není nabádat k užívání drog. Ale chceme abyste věděli, co děláte a jakým nepříjemnostem a problémům můžete čelit.

Celý článek

JEDNOTKA INTENZIVNÍHO ŽIVOTA - dokumentární film režisérky Adély Komrzý

Pozvánka na projekci filmu a diskuzi

JEDNOTKA INTENZIVNÍHO ŽIVOTA - dokumentární film režisérky Adély Komrzý

Následuje diskuze s MUDr. Ondřejem Kopeckým, primářem Kliniky paliativní medicíny, VFN Praha

Celý článek

Pozvánka na členskou schůzi spolku 2023

Předsednictvo České společnosti AIDS pomoc si Vás dovoluje pozvat všechny členy spolku na členskou schůzi, která se bude konat dne 28. března 2023 od 17.00 hodin v sídle organizace na adrese Praha 8, Karlín, Malého 282/3. Prezence členů bude probíhat od 16.30 hodin.

Celý článek

Dotazník - potřeby uživatelů chemsexu

V ČSAP právě vytváříme novou službu pro lidi, co koketují s chemsexem. Naším cílem je zlepšit fyzické a psychické zdraví uživatelů, jejích wellbeing, specifickou prevenci a zvládání rizik, spojených s chemsexem. Rádi bychom naši službu nastavili tak, aby co nejvíc odpovídala potřebám lidí, které má podporovat. Nechceme nic vymýšlet od stolu, proto se jdeme zeptat, co vy, naši potenciální klienti, potřebujete, a co byste si představovali.

Celý článek

Ve Velké Británii představili nástroj pro lepší zaměření péče na HIV+ pacienta

Vědci z Královské akademie v Londýně a Britské HIV asociace (BHIVA) za podpory členů Komunitní poradní skupiny ve Velké Británii (UK Community Advisory Board (UK-CAB)) představili nástroj určený na podporu osob žijících s HIV a pomoc zdravotníkům při nasměrování jejich péče.

Celý článek

Střevní bakterie mohou přispívat k vnímavosti vůči infekci HIV

Výzkum Kalifornské univerzity Los Angeles (UCLA) uvádí, že určitý typ střevních bakterií – včetně jedné, která je nezbytná pro zdravý střevní mikrobiom – se liší u lidí, kteří se nakazí infekcí HIV ve srovnání s těmi, kteří se neinfikují. Výsledky publikované v časopise eBioMedicine uvádí, že střevní mikrobiom může přispívat k riziku infekce HIV, uvedla vedoucí studie Dr. Jennifer Fulcher, odborná asistentka z oddělení infekčních nemocí na Lékařské fakultě Davida Geffena v UCLA.

Celý článek

Tatérské studio má zaplatit 7 000 dolarů v případě údajné HIV diskriminace

Dle stanoviska Oddělení spravedlnosti (Department of Justice, DOJ) musí tatérské studio v San Jose zaplatit 7 000 dolarů klientce, které jeden z umělců odmítnul poskytnout službu na základě jejího HIV pozitivního statusu. Legislativa Spojených států amerických zakazuje odmítnutí služeb osobám s postižením, včetně HIV.

Celý článek

Lidé s opičími neštovicemi mají vyšší výskyt HIV a sexuálně přenosných infekcí, než se očekávalo

Ve studii publikované ve zprávě Morbidity and Mortality Weekly Report vědci zkoumali výskyt infekce HIV a ostatních pohlavně přenášených infekcí (STI) mezi osobami s opičími neštovicemi. Současná epidemie opičích neštovic má vyšší výskyt mezi gayi a bisexuály a jinými muži majícími sex s muži (MSM).

Celý článek

S jakými drogami se dnes můžete setkat ve společnosti?

1. díl – alkohol

Připravili jsme pro Vás seriál, ve kterém se budeme věnovat drogám, na které můžeme narazit ve společnosti. Naším cílem není vás nabádat, jestli si nějakou drogu máte nebo nemáte dát. Ale ať se rozhodnete jakkoliv, chceme, abyste věděli, co děláte. V prvním dílu se budeme věnovat té nejobvyklejší droze, se kterou se setkáváme všichni poměrně často, a to je alkohol.

Celý článek

Očkování proti mpox (dříve známé pod názvem opičí neštovice)

Vzhledem k aktuální epidemii mpox vydalo ministerstvo zdravotnictví rozhodnutí, ve kterém dočasně povoluje distribuci a aplikaci neregistrovaného přípravku JYNNEOS v podobě injekční suspenze.

Celý článek

„V první chvíli jsem si stanovil jen jeden cíl, a to, abych až budu jednou končit, nepředával ČSAP v horším stavu, než byla v době, kdy jsem se stal předsedou,“ říká Petr Kalla

Novým předsedou České společnosti AIDS pomoc se v květnu 2022 stal Petr Kalla. Co Petra vedlo k rozhodnutí tuto pozici přijmout a jaké jsou jeho ambice v této roli jsme vyzvídali v krátkém rozhovoru.

Celý článek

Česká společnost AIDS pomoc ve spolupráci s Krajskou nemocnicí Liberec otevírá nový pevný checkpoint v Liberci

Nové testovací centrum s poradnou začne fungovat 12. 1. 2023 v prostorách ambulance infekčního oddělení Krajské nemocnice Liberec, na adrese Husova 357/10, Liberec, budova K. Centrum se zaměří především na poradenství a testování HIV. V případě potřeby je možné požádat také o testy na syfilis a žloutenku typu B a C. Veškeré testy v tomto centru jsou anonymní a bezplatné.

Celý článek

Společnost GSK x ViiV Healthcare spolu s partnery připravila osvětovou kampaň na téma destigmatizace lidí žijících s HIV/AIDS

HIV infekce je stále vážné a chronické onemocnění, na které se již vzhledem k účinné léčbě nemusí umírat. Tato infekce je však stále opředena předsudky a HIV pozitivní pacienti se setkávají se stigmatizací. Proto společnost GSK x ViiV Healthcare ve spolupráci s Českou společností AIDS pomoc, a za podpory Nadace BigBoard a hlavního města Prahy, připravila kampaň zaměřenou na osvětu týkající se HIV.

Celý článek

Využití experimentálního genového editoru Crispr v léčbě infekce HIV

V rámci experimentálního testu vědci ověřovali, zda technologie genové úpravy může zabránit viru v jeho replikování, což by umožnilo infekci zcela odstranit. V červenci se HIV pozitivní muž stal prvním dobrovolníkem v klinické studii zaměřené na užití genového editoru Crispr k vystřižení viru způsobujícího AIDS z buněk. Na hodinu byl připojen na infuzi, která pumpovala experimentální léčbu přímo do jeho krevního řečiště. Jednorázová infuze byla navržena tak, aby dopravila nástroje pro úpravu genu do mužových infikovaných buněk, a tělo se tak zbavilo viru.

Celý článek

Česká společnost AIDS pomoc slaví 33 let

6. prosince 2022 slavíme 33. výročí od založení občanského sdružení „Společnost AIDS pomoc“. Co jsme za těch 33 let dokázali?

Celý článek

Světový den AIDS 1. 12. 2022, Svezte se osvětovou tramvají, podpořte sbírku Červená stužka

1. prosinec 2022 - Světový den AIDS. Den, kdy si připomínáme oběti AIDS a vyjadřujeme podporu lidem žijícím s HIV. V letošním roce, po dvouleté přestávce způsobené epidemií covid-19, v Praze, Plzni, Ostravě a Liberci 1. 12. 2022 opět vyjedou osvětové tramvaje. Osvěta v oblasti HIV a boj proti stigmatizaci lidí žijících s HIV zůstávají i nadále klíčové kroky v boji s HIV.

Celý článek

Lidé žijící s HIV mají vyšší riziko duševního onemocnění

Studie Tiffany Goodena a kolegů v časopise Lancet HIV ukazuje, že lidé žijící s HIV ve Velké Británii jsou ve vyšším riziku rozvoje duševních onemocnění než lidé bez HIV. Během studie měli lidé žijící s HIV o 63 % vyšší riziko, že budou diagnostikováni s duševní poruchou ve srovnání s lidmi bez HIV.

Celý článek

HIV a kouření 7 - závěr seriálu

Dospěli jsme k závěru našeho seriálu o kouření a HIV. Je tedy na čase shrnout si nejdůležitější body.

Celý článek

I v moderní době jsou lidé s HIV ve zvýšeném riziku demence

Podle článku publikovaného v časopise AIDS měli v letech 2015 a 2016 lidé žijící s HIV ve srovnání s HIV negativními lidmi o 60 % větší pravděpodobnost, že jim bude diagnostikována demence. Dr. Jennifer O. Lam s kolegy v Severní Kalifornii prošli záznamy 13 296 osob žijících s HIV. Tyto osoby byly „spárovány“ podle věku, pohlaví a rasy s 155 354 HIV negativními. Všichni účastníci byli starší 50 let a v 9 z 10 případů se jednalo o muže. Průměrný věk nezávisle na HIV statusu byl 54 let.

Celý článek

Výsledky průzkumu kvality zdravotní péče pro lidi žijící s HIV v ČR

V tomto čísle přinášíme srovnání předběžných výsledků průzkumu, který v roce 2021 a 2022 probíhal mezi lidmi žijícími s HIV v ČR. Průzkum navázal na podobnou studii, která proběhla v ČR v roce 2017. Výzkum realizovala Česká společnost AIDS pomoc ve spolupráci s agenturou SC&C. Do aktuální studie se zapojilo 190 respondentů, zatímco před pěti lety to bylo 127 lidí žijících s HIV. Procentuální podíl mužů byl v nové studii o něco menší než v předchozí studii (92 % vs. 97,6 %).

Celý článek

Výskyt přidružených onemocnění u pacientů s infekcí HIV a bez ní

Podle výsledků studie publikované v EClinical Medicine je potřeba multidisciplinární přístupu ke zlepšení organizace péče o pacienty žijící s HIV. Množství přidružených onemocnění je totiž u pacientů s HIV ve srovnání s pacienty bez infekce HIV zastoupeno více.

Ve Velké Británii výzkumníci provedli průřezovou studii ke zhodnocení výskytu přidružených onemocnění u pacientů s (v počtu 964) a bez (v počtu 941 113) infekce HIV. Provedená analýza zohledňovala pohlaví, věk a status sociální deprivace.

Celý článek

Post-expozičně podávaný doxycyklin redukuje výskyt pohlavně přenosných infekcí

Nový výzkum uvádí, že muži mající sex s muži se mohou po nechráněném sexu vyhnout nákaze kapavkou, chlamydiemi nebo syfilis použitím jedné dávky antibiotika doxycyklin.

Dr. Annie Luetkemeyer z Kalifornské univerzity v San Franciscu uvedla, že mezi 327 účastníky, kteří užívali pre-expoziční profylaxi (PrEP), aby se nenakazili HIV, se vyskytly sexuálně přenosné infekce (STI) v 32 % a ve skupině těch, kteří užívali doxycyklin jako post-expoziční profylaxi (PEP), se infekce vyskytla v 11 %.

Celý článek

V Anglii zvažují zavedení Descovy jako PrEP

V návrhu aktualizace opatření navrhuje Národní zdravotní služba Anglie (NHS England) úhradu užití tenofoviru alafenamidu/emtricitabinu (TAF/FTC), kombinované pilulky prodávané jako Descovy, vyráběné Gilead Science, pro PrEP „druhé linie“. Zajistilo by to výběr ze dvou PrEP pilulek – doposud je jedinou PrEP proplácenou pilulkou v Anglii tenofovir disoproxil fumarát/emtricitabine (TDF/FTC).

Celý článek

První transplantace srdce mezi HIV pozitivním dárcem a příjemcem

Letos na jaře lékaři v nemocnici Montefiore v New Yorku provedli první úspěšnou transplantaci srdce mezi HIV pozitivním dárcem a HIV pozitivním příjemcem na světě. Příjemce, žena po šedesátce, která trpěla pokročilým selháváním srdce, také současně dostala novou ledvinu. Život zachraňující operace trvala čtyři hodiny a pacientka zůstala v nemocnici 5 týdnů na rekonvalescenci.

Celý článek

HIV a kouření 6 - jak přestat kouřit, abstinenční syndrom

V našem pravidelném seriálu jsme se zaměřili na nežádoucí účinky kouření u osob žijících s HIV, probrali jsme druhy motivace, proč přestat kouřit, efektivní pomoc v Centrech pro závislé na nikotinu, probrali jsme mechanismus vzniku závislosti a minule jsme se rozepsali o důležitosti mít připravené náhradní řešení v situacích, kdy si nejčastěji zapalujete. Dnes plynule navážeme na poslední téma a budeme se věnovat abstinenčním příznakům.

Celý článek

Celosvětový boj proti AIDS je ohrožen

UNAIDS varuje, že celosvětový boj proti AIDS je kvůli nestabilitě způsobené propuknutím epidemie nového koronaviru, válce na Ukrajině a dalším problémům v předešlých dvou letech v ohrožení.

Počet nových případů infekce HIV klesl mezi roky 2020 a 2021 o 3,6 %, což je nejnižší roční pokles nových infekcí od roku 2016. Východní Evropa a střední Asie, středovýchodní a severní Afrika a Latinská Amerika pozorují nárůst ročního počtu případů infekce HIV několik let. V oblasti Asie a Pacifiku, kde počty nových infekcí HIV klesaly, nyní stoupají.

Celý článek

Prague Pride 2022, vezměte zdraví do svých rukou! Přijďte se otestovat na HIV a navštivte naši venerologickou poradnu!

Vyrážíte na Prague Pride? Tak se stavte také na testy na HIV a pobavit se s našimi odborníky nejenom o HIV, ale také o dalších pohlavně přenosných nemocech. Na Střeleckém ostrově, v Pride Village, Vám bude k dispozici testovací stan a mobilní venerologická ordinace s PrEP poradnou České společnosti AIDS pomoc. Kromě běžných testů na HIV, syfilis a žloutenku B a C budeme schopni do hodiny vyšetřit také další pohlavně přenosné nemoci (kapavka, chlamydie). Letos budeme testovat také během průvodu Prague Pride na Letenské pláni.

Celý článek

HIV a kouření 5. Jak přestat kouřit, náhradní řešení

V našem seriálu jsme se již věnovali důsledkům kouření u HIV pozitivních (vliv zejména na onemocnění srdce a cév), probrali jsme motivaci proč přestat kouřit, že nejvhodnější odbornou pomoc najdete v Centrech léčby pro závislé na tabáku a také jsme si vysvětlili, jak vzniká závislost a že ji způsobuje nikotin.

Celý článek

Antideperesiva zlepšují užívání antiretrovirotik a kvalitu života u HIV pozitivních mužů s depresí

Dr. Yung-Feng Yen a kolegové uvedli v PLoS ONE, že HIV pozitivní muži s depresí, kteří neužívají antidepresiva, mají čtyřikrát větší pravděpodobnost horšího užívání antiretrovirové terapie (ART). Studie také zjistila, že muži bez antidepresiv ve srovnání s těmi, kteří antidepresiva užívají, mají zhoršenou kvalitu života v oblasti psychologické, sociální a environmentální.

Celý článek

Intenzivní edukačně rekondiční pobyt 2022 Red Ribbon

I v letošním roce organizace Red Ribbon připravuje edukačně rekondiční pobyt pro klienty žijící s HIV, jejich rodiny, přátele, blízké okolí i pracovní kolektiv. Pobyt je určený všem, kteří znají HIV status svého blízkého.

Celý článek

Průzkum kvality péče pro HIV+ - Vylosovaní výherci!

Od podzimu loňského roku až do 31. 5. 2022 jsme prováděli průzkum zaměřený na kvalitu zdravotní péče pro lidi žijící s HIV. Naším cílem bylo získat co nejvíce informací a vytvořit si co nejpřesnější obrázek. Věříme, že odpovědi respondentů nám pomohou ovlivnit další vývoj ve zdravotnictví v České republice.

Celý článek

Opětovné infekce hepatitidou C u osob žijících s HIV v Evropě poklesly

Studie EuroSIDA publikovaná v žurnálu HIV Medicine uvádí, že u osob žijících s HIV v Evropě od zavedení přímo působících antivirotik poklesla úroveň opětovných infekcí (reinfekcí) hepatitidou C.

Celý článek

Průzkum k otázkám diskriminace pacientů s chronickým onemocněním

rádi bychom Vás pozvali ke spolupráci v rámci průzkumu pořádaného Lékařskou fakultou Masarykovy univerzity, 1. Lékařskou fakultou Univerzity Karlovy a Masarykovým onkologickým ústavem, který má za cíl odhalit problémy, kterým chroničtí pacienti čelí v přístupu k veřejným i soukromým službám.

Celý článek

Cukrovka 2. typu snižuje fyzickou výkonnost u HIV+ i HIV- mužů

Díky úspěšné antiretrovirové léčbě populace lidí žijících s HIV postupně stárne. Jejich zdravotní rizika – jako jsou nemoci srdce a cév a cukrovka 2. typu – narůstají. Tým výzkumníků ve velkých amerických městech sledoval zdraví mužů s i bez HIV po několik dekád. Poslední analýza této průběžné studie zahrnovala data 2 240 mužů, z nichž přibližně polovina měla HIV (1 170 HIV pozitivních osob). Výzkumníci zjistili, že přibližně stejný podíl mužů (cca 7 %) měl 2. typ diabetu bez ohledu na HIV status. Výzkumníci také zjistili, že stálá přítomnost vysokých hladin cukru je spojena se zvýšeným rizikem poklesu fyzických funkcí – sníženou svalovou silou a sníženou rychlostí chůze.

Celý článek

HIV a kouření 4 - Jak přestat kouřit, působení nikotinu v těle

V dnešním díle seriálu o HIV a kouření se zaměříme na působení nikotinu v těle. V předešlých článcích jsme se dozvěděli, jak škodí kouření zdraví HIV pozitivním lidem (zejména vznikem srdečních a cévních onemocnění), jakou roli můžou hrát různé motivace v zanechání kouření a že nejvhodnější pomoc najdeme ve specializovaných centrech pro závislé na tabáku.

Celý článek

Aktuální informace k výskytu opičích neštovic

Mezilidský přenos opičích neštovic není snadný. K přenosu z člověka na člověka dochází úzkým kontaktem s infekčním materiálem pocházejícím z kožních lézí infikované osoby, prostřednictvím respiračních kapének při dlouhodobém kontaktu tváří v tvář, prostřednictvím kontaminovaných předmětů a ploch a k přenosu dochází také během pohlavního styku.

Celý článek

Mezinárodní vzpomínkový den na oběti AIDS - 15. květen 2022

Vzpomínáme – Bojujeme – Žijeme navzdory HIV

Každý rok třetí květnovou neděli, letos 15. května, vzpomínáme na oběti nemoci AIDS – International AIDS Candlelight Memorial Day. Celý svět, a také Česká a Slovenská republika, si oběti AIDS připomíná Světlem pro AIDS. V České republice se letos rozsvítí budovy v Praze, Plzni a Ostravě. Červené světlo se opět stane nejenom připomínkou obětí AIDS, ale hlavně upozorněním, že HIV je stále velkým problémem. O to větším, že se v době covidu na ostatní nemoci často zapomínalo, a bohužel také díky válce na Ukrajině, kde dnes lidé žijící s HIV čelí nedostatku léků i péče. Na Slovensku probíhá iniciativa Světlo pro AIDS pod záštitou sdružení Dom svetla Slovensko.

Celý článek

Info pro občany z Ukrajiny - інформація для українців, які живуть з ВІЛ

Останнє оновлення: 21 квітня 2022 року


Пропонуємо допомогу всім українським громадянам, які живуть з ВІЛ, що перебувають в Чеській Республіці на будь яких підставах. Пропонуємо доступ до лікування, є і можливість тимчасового прихистку.

Подробиці тут:

Celý článek

Kouření a HIV 3 - Jak přestat kouřit, kdo mi může pomoci?

V minulých dílech seriálu o HIV a kouření jsme si řekli o zdravotních rizicích kouření u osob žijících s HIV (zejména vznik srdečně-cévních onemocnění) a rozebrali možné motivace, které nás vedou k zanechání kouření (důvody zdravotní, sociální, finanční, ztráta svobody). Protože je člověk tvor společenský, povíme si v dnešním díle o tom, jakou roli mohou v našem záměru přestat kouřit hrát ostatní lidé.

Celý článek

V Nizozemí byla objevena nová vysoce nakažlivá a škodlivá varianta HIV

Jak ukázala probíhající pandemie koronaviru, nové mutace ve virové genetické sekvenci mohou mít významný dopad na infekčnost viru a škody, které způsobuje. Léta panovala obava, že podobná situace může nastat i u viru HIV-1, který ovlivňuje 38 milionů lidí na světě. To se nyní potvrdilo objevením nové vysoce nakažlivé varianty HIV v Nizozemí. Vědci z Big Data institutu Oxfordské univerzity spolu s Holandskou monitorovací nadací zaměřenou na HIV zpracovali na toto téma studii, jejíž výsledky byly publikovány v časopise Science.

Celý článek

„Jsem životní optimista,“ říká Jiří Pavlát

V předminulém a minulém čísle Pozitivně jsme si povídali s Milošem Štefančíkem, dnes již bývalým zástupcem ředitele Domu světla, a Gabrielou Fellingerovou, která Miloše vystřídala. Dnes jsme se na plány v pracovním, a trochu i osobním, životě zeptali Jiřího Pavláta, ředitele Domu světla České společnosti AIDS pomoc.

Celý článek

Zdá se, že vakcína proti COVID-19 nesnižuje šanci na početí

Podle studie financované americkými Státními zdravotními ústavy, která proběhla mezi více než 2000 páry, očkování proti COVID-19 neovlivňuje šanci na početí dítěte. Ve srovnání s neočkovanými páry vědci nenašli žádný rozdíl v šanci na početí, když byl mužský nebo ženský protějšek naočkován. Nicméně páry měly mírně nižší šanci počít, když byl mužský protějšek infikován SARS-CoV-2 během 60 dní před menstruačním cyklem, což naznačuje, že by COVID-19 mohl dočasně snižovat mužskou plodnost. Studie byla provedena Dr. Amelií K. Wesselink z Bostonské univerzity a jejími kolegy a objevila se v časopise American Journal of Epidemiology.

Celý článek

Pozvánka na členskou schůzi spolku 22. 4. 2022

Letošní členská schůze je pro fungování spolku důležitá, protože bude volit nové předsednictvo, kterému letos v dubnu končí jeho mandát. Děkuji Vám za účast na jednání členské schůze – svou přítomností a hlasováním máte přímou možnost ovlivnit práci naší pacientské organizace na další období.

Celý článek

Vysoký počet buněk CD4 rovná se dlouhověkost, s výjimkou onemocnění srdce

Dlouhověkosti lidí žijících s HIV je dosaženou především díky HIV léčbě, která úspěšně potlačuje virus, zvyšuje počet CD4 buněk a umožňuje imunitnímu systému prospívat. Nová analýza publikovaná v časopise International Journal of Environmental Research and Public Health ale odhalila, že silný imunitní systém není ochranou před úmrtností související s onemocněním srdce.

Celý článek

Zřídili jsme sbírkový účet pro pomoc ukrajinským občanům žijícím s HIV

Česká společnost AIDS pomoc odsuzuje agresi probíhající na Ukrajině, která je namířená proti obyčejným lidem. Jako pacientská organizace pomáhající lidem žijícím s HIV jsme připraveni pomoci všem ukrajinským občanům na území ČR, kteří se kvůli válce potýkají s nedostatkem léků a lékařské péče, a proto jsme zřídili transparentní sbírkový účet.

Celý článek

Hledáme dobrovolníky pro doprovod ukrajinských pacientů do HIV center

Hledáme dobrovolníky z řad pacientů, kteří by nám mohli pomoci doprovázet naše nové ukrajinské pacienty do HIV center.

Celý článek

Hepatitida B může u osob žijících s HIV zvýšit riziko rakoviny

Velká evropská studie zjistila, že lidé žijící s HIV a zároveň hepatitidou B (HBV) mají větší riziko vzniku jiné než jaterní rakoviny ve srovnání s ostatními osobami žijícími s HIV. Autoři studie, kteří publikovali svá zjištění v časopise HIV Medicine, uvádějí, že lidé infikovaní současně HIV a hepatitidou B mohou potřebovat rozšířené testování pro některé z běžných rakovin. Studie zjistila, že frekvence výskytu jiné, než jaterní rakoviny, byla o 23 % vyšší u osob žijících současně s HIV a hepatitidou B než u osob žijících pouze s HIV.

Celý článek

Řešení záhady vzácných rakovin přímo způsobených HIV

Téměř dekádu vědci vědí, že se HIV začleňuje do genetické výbavy buněk, které mají potenciál vyvolat rakovinu. Když k něčemu takovému dojde u zvířat s ostatními retroviry, objeví se u nich často rakovina. Ale kupodivu, a hlavně naštěstí, k tomu běžně nedochází u lidí žijících s HIV.

Celý článek

Počet odhalených případů HIV za loňský rok klesl o 7 procent

Podle statistik Národní referenční laboratoře pro HIV Státního zdravotního ústavu přibylo za dvanáct měsíců roku 2021 v České republice celkem 233 lidí žijících s HIV. Jenom za prosinec 2021 přibylo 21 nových případů. V porovnání s rokem 2020 (251 nových případů) bylo odhaleno o 18 případů méně. Je to tedy pokles o 7 procent. V Česku tak k dnešnímu dni žije 4074 lidí s HIV (občané ČR a rezidenti).

Celý článek

Kouření a HIV 2 - Jak přestat kouřit

Klíčovou roli v boji proti závislosti na tabáku hraje motivace. Bez správné motivace se vám podaří jen stěží přestat kouřit. Jak ji najít? Jedním ze způsobů je sednout si s papírem po ruce a zamyslet se nad tím, co vám kouření přináší a co naopak bere. Papír rozpůlíte jednou svislou čarou a na jednu stranu si napíšete plusy a na druhou mínusy. Seznam pro a proti přitom nemusí být příliš dlouhý.

Celý článek

„Vše je o lidech,“ říká Gabriela Fellingerová

Zástupkyně ředitele Domu světla České společnosti AIDS pomoc.

Gabriela Fellingerová je absolventka Univerzity Palackého v Olomouci, Cyrilometodějské teologické fakulty, studijního programu Sociální politika a sociální práce a současně Vyšší odborné školy sociální Caritas v Olomouci, studijního programu charitativní a sociální práce. Dále studovala na Univerzitě J. A. Komenského v Praze magisterský studijní program Andragogika, vzdělávání dospělých. Manažerské studium absolvovala ve Společnosti pro management a leadership v Pardubicích. Gabriela se pravidelně věnuje lektorské činnosti v akreditovaných programech zaměřených na zvyšování odborných kompetencí vedoucích pracovníků v sociálních službách. Patří k jedněm ze zakladatelů společnosti pro pomoc a rozvoj Girasole.

Celý článek

První dlouhodobá injekční léčba HIV má v Anglii a Walesu zelenou

Lidé žijící s HIV v Anglii a Walesu budou mít možnost přejít na novou dlouhodobě působící injekční léčbu a ukončit tak každodenní užívání tablet. Léčba je vhodná pro pacienty, kteří díky užívání antiretrovirotik v tabletách již dosáhli nedetekovatelné hladiny viru v krvi. Závěrečný schvalovací dokument Národního institutu pro zdraví a péči (NICE) doporučuje injekční léčbu pro dospělé pacienty s infekcí HIV-1, kteří mají počet kopií RNA pod 50 v 1 mL a jsou na stabilním retrovirovém režimu. Přechod na tento druh léčby se týká přibližně 13 000 osob.

Celý článek

Co přinesl rok 2021 v léčbě HIV

Dlouhodobě působící léčba a prevence středem pozornosti

Rok cabotegraviru

Rok 2021 začal schválením léku Cabenuva (cabotegravir-rilpivirin), první dlouhodobě působící injekční antiretrovirovou léčbou (ART). Lék, který může být podáván měsíčně, byl schválen pro osoby žijící s HIV s potlačenou virovou náloží se stabilními ART režimy bez předchozích selhání léčby. Americká FDA také schválila ústní verzi cabotegraviru (Vocabria) k podání s ústní verzí rilpivirinu (Edurant) na měsíční užití před zahájením injekční léčby, aby se ujistila o dobré toleranci léčiv.

Injekčně podávaný cabotegravir našel uplatnění také jako pre-expoziční profylaxe (PrEP), kdy se osvědčil lépe než kombinace orálně užívané Truvady (kombinace tenofovir disoproxil fumarátu s emtricitabinem – TDF/FTC) u mužů majících sex s muži (MSM) a transgender žen ve druhé a třetí fázi studie HPTN-083. Data od prosince 2016 do května 2020 ze zaslepené fáze studie odhalila 13 případů infekce HIV ve skupině užívající cabotegravir v porovnání s 39 případy u skupiny užívající TDF/FTC.

Celý článek

Zemřel David Stuart, průkopník rozvoje služeb pro uživatele chemsexu

Zemřel David Stuart, průkopník rozvoje služeb pro uživatele chemsexu. Byl to neúnavný aktivista, skvělý řečník, inspirativní učitel a laskavý kolega.

David je autorem několika harm reduction materiálů pro české uživatele chemsexu.Dokázal podpořit jako kolega a mentor i z opačného konce světa. Je pro nás čest, že jsme s ním mohli spolupracovat.

R.I.P. David Stuart

https://bit.ly/Zemrel_David_Stuart

Celý článek

České verze komunitních zpráv ze studie EMIS-2017

Přinášíme vám český překlad tří komunitních zpráv z mezinárodní studie EMIS-2017. EMIS-2017 je největší mezinárodní a vícejazyčné studie o gayích, bisexuálech a mužích majících sex s muži (MSM), na níž jste se možná podíleli svými odpověďmi a za což vám patří velký dík!

Celý článek

První pilulka proti covidu-19 je v ČR

Do České republiky (ČR) dorazily první dodávky léku molnupiravir, který v těle brzdí množení viru, jenž způsobuje nemoc covid-19. Jedná se o první antivirotikum v tabletce, které mohou pacienti užívat doma. Pacienti si jej mohou na doporučení lékaře vyzvedávat v nemocnicích po celém Česku.

Celý článek

Úplné vyléčení HIV je novou prioritou Mezinárodní společnosti pro AIDS (IAS)

Svou novou strategii IAS představila při příležitosti světového dne boje proti AIDS 2021. Pokroky ve výzkumu viru a nové terapeutické možnosti v uplynulých letech dávají podle ní naději, že úplné vyléčení infekce HIV začíná být dosažitelné. [1]

Mezinárodní společnost pro AIDS shrnula vědecký pokrok posledních pěti let v odborné zprávě, kterou zveřejnil prestižní lékařský časopis Nature Medicine. Stanovila v ní také globální vědeckou strategii na příštích pět let.

Úplné vyléčení HIV je problém, který se zatím nikomu nepodařilo vyřešit hlavně kvůli tomu, že se vir v těle dokáže schovat a úspěšně se tak vyhýbat účinkům současných léků. Po letech výzkumu už ale vědci začínají mít dost informací, aby se mohli pokusit o nové přístupy, které by virus našly a odstranily i v jeho skrýších.

Celý článek

Aktuální informace o očkování proti covid-19 a podávání monoklonálních protilátek

Ministerstvo zdravotnictví ČR vydalo nové informace týkající se očkování proti covid-19 a užití monoklonálních protilátek. Veškeré detaily naleznete v článku níže. Informace získáte také na stránce pacientskeorganizace.mzcr.cz.

Celý článek

Nová kombinovaná terapie může prodloužit potlačení virové nálože

Podle studie publikované v Science Translational Medicine může nová kombinovaná terapie zvýšit schopnost monoklonálních protilátek kontrolovat virovou infekci u pacientů s HIV.

Neutralizační protilátky, klíčové složky imunitní odpovědi těla v boji proti virům a ostatním patogenům, se váží na povrch infikovaných buněk a zabraňují jim v další interakci a infikování zdravých hostitelských buněk. Dřívější výzkum ukázal, že tyto široce neutralizační protilátky mohou zlepšit imunitní odpověď těla, konkrétně nárůstem T-buněk a protilátkové odpovědi u pacientů s HIV.

Celý článek

Musel jsem si vytvořit vlastní pojistky před vyhořením, říká Miloš Štefančík

Na pozici zástupce ředitele Domu světla dochází ke změně. Miloše Štefančíka po letech vystřídá Gabriela Fellingerová. V tomto čísle zpravodaje Vám přinášíme rozhovor právě s Milošem.

Celý článek

Zapojte se do hodnocení zdravotní péče pro HIV+ a vyhrajte!

V roce 2017 jsme realizovali průzkum mezi lidmi žijícími s HIV na téma: Jaká je vaše zkušenost s poskytováním zdravotní péče v HIV centrech a jiných zdravotnických zařízeních. Letos chceme tento průzkum zopakovat a s odstupem pěti let zjistit, zda se změnil pohled pacientů na kvalitu poskytované zdravotní péče. Vaše odpovědi nám umožní získat ucelený pohled a podklad pro jednání se zástupci lékařů. Cílem je zlepšení podmínek léčby a zdravotní péče o HIV+ komunitu.

Celý článek

Kouření a HIV - 1. díl

Vzhledem k tomu, že úmrtnost související s AIDS klesla s užitím antiretrovirové terapie, ostatní příčiny úmrtí mimo AIDS jsou u osob žijících s HIV na vzestupu. U této skupiny je také mnohem vyšší výskyt kouření, které stojí za vyšší úmrtností a nemocností. Přinášíme vám proto seriál věnovaný tomuto rizikovému faktoru. Na úvod si shrneme, jaké nežádoucí účinky na zdraví má kouření s ohledem na HIV.

Celý článek

Krevní biomarkery mohou předpovědět opětovný nárůst HIV po přerušení léčby

Nové biomarkery (ukazatele klinického stavu), které předpovídají opětovný nástup infekce HIV po přerušení antiretrovirové terapie (ART), jsou nezbytné pro rozvoj nových léčebných strategií, které mohou dosáhnout kontroly infekce bez ART, tedy stavu nazývaného funkční vyléčení. Tyto biomarkery mohou poskytnout také klíč k biologických mechanismů, které kontrolují množení HIV po přerušení léčby, a mohou přispět k vývoji nových strategií v léčbě infekce HIV. Vědci z Wistar Institute identifikovali metabolické stopy v krvi u vzácné skupiny jedinců infikovaných HIV, kteří mohou přirozeně potlačit množení HIV i po přerušení ART. Skupina se nazývá „polékoví kontroloři“. Tato zjištění byla publikována v Nature Communications a mohou poskytnout nové biomarkery k předpovězení pravděpodobnosti a trvání remise HIV po přerušení léčby.

Celý článek

Jednodušší způsob, jak změřit spící ložiska u HIV pacientů

Nový test, který měří množství a kvalitu neaktivních HIV virů v genech lidí žijících s HIV, může nakonec výzkumníkům poskytnout lepší představu o tom, jaké léky fungují nejlépe v léčbě této nemoci. V současnosti neexistuje léčba infekce HIV a AIDS, ale antiretrovirové léky, neboli ART, účinně potlačí virus na neměřitelnou úroveň.

Celý článek

Kmenové buňky mohou snižovat množství HIV

Výzkumníci Kalifornské univerzity objevili speciální typ kmenových buněk, které mohou redukovat množství viru způsobující AIDS, posílit antivirovou imunitu těla a opravit střevní lymfatické tkáně poškozené opičím virem imunodeficience (SIV), ekvivalentem HIV u nehumánních primátů. Studie publikovaná v Journal of Clinical Investigation Insight ukázala mechanismy, prostřednictvím kterých mezenchymální buňky/buňky stromatu (buňky, které formují „výplňové“ tkáně) zvyšují imunitní odpověď těla proti viru. Studie poskytuje také návod pro vývoj strategií pro vymýcení HIV.

Celý článek

Who uvádí o 30 % vyšší úmrtnost na COVID-19 u lidí s HIV

Na základě informací z rozsáhlé mezinárodní databáze Světová zdravotnická organizace (WHO) 15. července 2021 publikovala 12stránkovou zprávu dávající do souvislosti HIV s vyšším rizikem úmrtnosti u osob hospitalizovaných s COVID-19.

Celý článek

Zvyšování dlouhodobé pohody HIV+ osob

Od doby, kdy byla zavedena antiretrovirová terapie (ART) v roce 1996, významně klesla úmrtnost a nemocnost související s AIDS. Lidé žijící s HIV dnes žijí téměř stejně dlouho jako osoby bez HIV. Přes tyto pokroky lidé žijící s HIV uvádějí nízkou pohodu a kvalitu života související s jejich zdravím.

Celý článek

Čím léčíme v Česku V.

Léčba infekce HIV je v ČR na vysoké úrovni. Provádí se ve specializovaných HIV centrech, kde se o pacienta stará lékař infektolog. Ten všem osobám žijícím s HIV předepisuje léky proti infekci HIV, tzv. antiretrovirotika. Přestože ještě neznáme spolehlivý způsob, jak HIV vyléčit, zajišťuje léčba pacientovi délku života srovnatelnou s životem HIV negativních – samozřejmě pokud léky užívá, což je doporučováno všem bez ohledu na virovou nálož a počet CD4+ lymfocytů. V závislosti na klinickém stavu a individuální citlivosti vůči jednotlivým antiretrovirotikům vybírá lékař nejlepší léčebnou kombinaci. Některé léčebné kombinace je možné „smrsknout“ do jedné tablety denně, hovoříme pak o STR (single tablet regimen).

Celý článek

Informace ke třetí dávce očkování proti COVID-19

Česká vakcionologická společnost, Společnost Infekčního lékařství a další odborné společnosti vydaly doporučení k aplikaci třetích dávek a přeočkování vakcínou proti onemocnění COVID-19. Třetí dávka je zapotřebí vzhledem ke klesající ochraně proti příznakovému onemocnění COVID-19, ochrana před závažným průběhem a hospitalizací se pohybuje na dlouhodobě na vysoké úrovni po ukončení základního očkování, zejména co se týče vakcín na bázi mRNA (Pfizer/BioNTech a Moderna).

Celý článek

Vakcína proti COVID-19 od Pfizeru zajišťuje HIV+ dostatečnou bezpečnost i imunitní odezvu

Ke konci srpna byl v časopise Clinical Microbiology and Infection zveřejněn izraelský výzkum, jehož cílem bylo posoudit bezpečnostní profil a imunitní odezvu, která nastává po aplikaci mRNA COVID-19 vakcíny BNT162b2 od společnosti Pfizer- BioNTech, známé pod obchodním názvem Comirnaty.

Celý článek

Registrujte se na mezinárodní workshop věnovaný životu s HIV

Začátkem října proběhne dvoudenní workshop Healthy Living with HIV Workshop 2021 pořádaný EATG (European AIDS Treatment Group) a Virology Education.

Celý článek

Mezinárodní výročí kampaně Nezjistitelný rovná se Neinfekční

Kampaň, která lidem po celém světě vysvětluje, že pokud HIV virová nálož u pacienta nezjistitelná, tak je neinfekční, oslavila letos v červenci již páté narozeniny. Oficiálně totiž byla spuštěna již před pěti lety, 21. 7. 2016.

Celý článek

Vědci zvyšují účinnost HIV-1 protilátek

Obíhající viry HIV-1 mutují do podoby různých variant více než koronavirus. Tyto mutace kladou před vědce vyvíjející vakcíny proti HIV velké výzvy.

Celý článek

Přijďte se bodnout do prstu a zjistit svůj HIV status na Prague Pride!

Vyrážíte na Prague Pride? Tak se stavte i na testy na HIV a pobavit se s našimi odborníky. Každý, kdo se u nás nechá otestovat dostane na cestu láhev Coca Coly.

Celý článek

Chcete vzít zdraví do svých rukou? Skočte na naše mobilní venero na Prague Pride!

Chcete chránit sebe i ostatní, a přitom si užít sex beze strachu? Přijďte za námi na Prague Pride do mobilní venerologické ordinace v Pride Village na Střeleckém ostrově!

Možná jste zjistili, že sexuální výchova ve školách úplně nestačí. Internet je plný informací, ale které jsou ty správné. Navíc, není jen tak se na citlivé téma někoho zeptat. Hlavně koho? Kamaráda? Nebo jít k doktorovi do ordinace, aby to rázem všichni věděli? Neváhejte a vyražte za námi na Střelák. Náš odborník se s vámi pobaví o sexuálním zdraví, sexuálně přenosných nemocech a samozřejmě jak se účinně chránit. Řeč přijde určitě i na chemsex.

Celý článek

Čím léčíme v Česku IV

Hlavním poselstvím našeho seriálu zaměřeného na léčbu je sdělení, že léčba prodlužuje a zkvalitňuje život HIV pozitivním. Léky zvané antiretrovirotika zabraňují nejen rozvoji onemocnění AIDS, čímž zlepšují život samotným HIV pozitivním, ale také snižují množství viru, který koluje v krvi (virovou nálož), a tím se podílí na snížení až vymizení infekčnosti HIV pozitivních.

Celý článek

40 let AIDS: „Jsem stále naživu, ale jistá část ve mně je mrtvá“

Říká Francouz Maxime, který přežil nejhorší fáze epidemie AIDS. Před 40 lety, 5. června 1981, americké lékařské úřady varovaly před chorobou, kterou pak pojmenovali AIDS. Maxime Journiac byl infikován virem HIV o rok později. Vypráví o svých čtyřech desetiletích boje s tímto syndromem.

Celý článek

KONTAKT+

Pomáháme lidem HIV+ a jejich blízkým prožít normální život

Zahajujeme testovací provoz nové ambulantní poradenské a terapeutické služby KONTAKT+. KONTAKT+ má HIV+ lidem formou psychosociální podpory pomoci žít dál jejich normální život, nebo se k němu co nejrychleji vrátit. Řešit chceme také otázky stigmatizace, diskriminace a sociálního vyloučení HIV pozitivních lidí.

Celý článek

Letos do května přibylo v ČR 106 HIV+ pacientů, podle odhadů je v ČR 500 až 600 lidí, kteří o své nákaze virem HIV nevědí

Podle statistik Národní referenční laboratoře pro HIV Státního zdravotního ústavu přibylo od ledna 2021 do konce května 2021 v České republice 106 HIV pozitivních pacientů. V porovnání s loňským rokem je to za stejné období nárůst o 11 případů. Do konce května 2021 se celkově nakazilo 3947 lidí, u 740 z nich se rozvinul AIDS a 344 lidí zemřelo. Podle modelu vývoje HIV pandemie je v Česku odhadem 500 až 600 lidí, kteří o své HIV diagnóze nevědí.

Celý článek

Poslouchejte podcast ŽIVOT+

Spustili jsme první díl podcastu ŽIVOT+, který je nejenom o HIV a pro HIV+, ale pro všechny.

Rozebírá témata a situace, které s HIV často zdánlivě nesouvisí. Život+ si zkrátka rád posvítí na témata, která jsou někdy pochmurná, často na hraně, a ještě častěji na témata, která přináší sám život. Podcast Život+ je tu pro všechny, kteří aspoň jednou v životě vstoupili na tenký led.

Kromě HIV budeme odhalovat a diskutovat i kontroverzní a citlivá témata, na která se možná bojíte zeptat. Témata jako je chemsex, drogy, prostituce. Budeme se věnovat psychickému zdraví, vyvážené stravě, zdravému pohybu. Zaměříme se zkrátka na to, co přináší sám ŽIVOT. A těšit se můžete i na rozhovory se zajímavými osobnostmi a trochu lifestylu.

Celý článek

Očkování HIV+ na covid-19

V úterý 15.6. končí platnost unikátních kódů k přednostnímu očkování pro HIV+ osoby.

Celý článek

Za duben přibylo v Česku 29 HIV pozitivních případů, v porovnání s dubnem 2020 se jedná o výrazný nárůst o 18 případů

Statistiky Národní referenční laboratoře pro HIV Státního zdravotního ústavu uvádí, že za první měsíc druhého čtvrtletí (04/21) přibylo v České republice již 29 případů HIV pozitivních. V porovnání s dubnem 2020 je to o 18 případů více, tehdy bylo diagnostikováno jen 11 případů. Celkově se do konce dubna 2021 nakazilo 3921 lidí, u 735 z nich se rozvinulo onemocnění AIDS a 338 lidí zemřelo.

Celý článek

Změny váhy a metabolismu po změně léčby z tenofoviru disoproxilu fumarátu na tenofovir alafenamid u osob žijících s HIV

Antiretrovirová léčba (ART) využívající tenofovir se stala léčbou první linie ve většině léčebných doporučení. Ve srovnání s tenofovirem disoproxil fumarátem (TDF) má tenofovir alafenamid (TAF) příznivý a bezpečný profil co se týče ledvin a kostí, ale zůstávají obavy z metabolických komplikací.

Celý článek

Druhý pacient na světě se vyléčil z infekce HIV

Věděli jste, že se vyléčil další pacient nakažený virem HIV?

Celý článek

Vědcům se povedlo prozkoumat nový dílek skládačky infekce HIV

Vědci Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) Heidelberg a Infektologického centra v Univerzitní nemocnici v Heidelbergu poprvé uspěli ve zobrazení HIV během transportu do jádra napadené buňky.

Celý článek

HIV kriminalizace během roku 2020: pokračují případy kriminalizace, ale objevují se také právní pokroky

HIV Justice Network. Nedávný bulletin HIV Justice Network obsahuje následující shrnutí vývoje během roku 2020.

Celý článek

Nový výzkum ukazuje možné zacílení léků proti HIV

Člověk má ohromný mnohovrstevnatý obranný systém, který nás chrání před virovými infekcemi. Lepší pochopení tohoto obranného systému a triků, které viry užívají k jeho obejití, mohou otevřít nové cesty pro léčbu virových infekcí a dalších možných nemocí.

Celý článek

Čím léčíme v Česku III.

Až na zcela ojedinělé případy, kdy došlo k uzdravení dvou pacientů po transplantaci kostní dřeně kvůli nádorovému onemocnění, považujme infekci HIV za nevyléčitelné onemocnění.

Celý článek

Registrace k přednostnímu očkování prodloužena do 15.června 2021

Upozorňujeme, že byla prodloužena platnost kódů k přednostnímu očkování pro osoby s chronickým onemocněním, včetně HIV infekce, až do 15. června 2021. Do této doby se můžete registrovat v centrálním rezervačním systému s využítím kódu z HIV centra přednostně. Zároveň se od pondělí 17. května 2021 umožňuje registrace pro osoby starší 40 let, ke které žádný kód již není potřeba.

Celý článek

Je třeba udělat další krok ke zrovnoprávnění HIV pozitivních

O projektu ČSAP směřujícímu k odstranění diskriminace lidí s HIV v pojišťovnictví jsme hovořili s Martinem Černým, manažerem projektu, a právníkem Jakubem Tomšejem.

Celý článek

Přístup k životnímu pojištění: Jak HIV ovlivňuje pojistitelnost?

Díky současnému pokroku v antiretrovirové léčbě je předpokládaná délka života osoby žijící s HIV téměř totožná s délkou života osoby HIV negativní. Obdobně tomu je i s kvalitou života. Je však pokrok medicíny zohledňován v praxi českých pojišťoven při poskytování pojišťovacích produktů? Přinášíme Vám shrnutí základních aspektů pojistitelnosti lidí žijících s HIV.

Celý článek

16. květen 2021, mezinárodní vzpomínkový den na oběti AIDS

Vzpomínáme – Bojujeme – Žijeme navzdory HIV

Každoročně třetí květnovou neděli, letos 16. května, vzpomínáme na oběti nemoci AIDS – International AIDS Candlelight Memorial Day. Celý svět, a také Česká a Slovenská republika, si oběti AIDS připomíná Světlem pro AIDS. V České republice se letos rozsvítí budovy v Praze, Brně, Olomouci, Zlíně, Děčíně, Ústí nad Labem, Chrudimi a Plzni, na Slovensku v Bratislavě. Červené světlo se stane nejenom připomínkou obětí AIDS, ale hlavně upozorněním, že HIV je stále velkým problémem, i když jsme na něj v posledním covidovém roce možná zapomněli. Na Slovensku probíhá iniciativa Světlo pro AIDS pod záštitou sdružení Dom svetla Slovensko.

Celý článek

Oxfordská vakcína proti COVID-19 spouští podobnou imunitní odpověď u HIV pozitivních jako u HIV negativních

Koncem dubna 2021 přinesl britský článek první zevrubné výsledky u HIV pozitivních osob týkajících se odpovědi T a B buněk na očkování vakcínou Oxford/AstraZeneca.

Celý článek

Od 12.4. se spouští rezervace přednostního očkování pro všechny chronické pacienty.

Nyní se otvírá možnost očkování pro všechny osoby žijící s HIV. Registrace v centrálním rezervačním systému bude umožněna od 12.4. do 15.5.2021.

Celý článek

Webinář na téma Očkování proti onemocnění covid-19 ve vztahu k chronickým onemocněním.

Oddělení podpory práv pacientů prostřednictvím Pacientského hubu vás zve ke sledování Webináře k aktuálnímu tématu Očkování proti onemocnění covid-19 ve vztahu k chronickým onemocněním.

Celý článek

HIV léky způsobují změny imunitního systému, které mohou zlepšit odolnost vůči virovým infekcím

Současné léky užívané k tomu, aby udržely HIV pod kontrolou, mohou také způsobit změny v imunitním systému, které mohou u lidí umožnit lepší odolnost vůči virovým infekcím – ale mohou také působit škodlivý zánět podle studie publikované v Cell Reports Medicine.liv.

Celý článek

Zjištěna nová příčina zánětu u HIV pozitivních

Zatímco současná antiretrovirová léčba infekce HIV je vysoce účinná, data ukazují, že se u HIV pozitivních objevuje zrychlené stárnutí a mají kratší délku života – o 5 až 10 let – v porovnání s lidmi bez HIV. Tyto výsledky jsou spojené s chronickým zánětem, který může vést k časnějšímu nástupu nemocí souvisejících s věkem jako je kornatění tepen (ateroskleróza), nádorová onemocnění nebo pokles v nervových a poznávacích funkcích. Nová studie vedená výzkumníky v Boston Medical Center zkoumala, jaké faktory mohou přispívat k tomuto zánětu, a identifikovali neschopnost kontrolovat produkci HIV RNA (ribonukleové kyseliny) z existující HIV DNA (deoxyribonukleové kyseliny) jako klíčový spouštěč zánětu. Výsledky publikované v The Journal of Infectious Diseases podtrhují potřebu vyvinout novou léčbu zaměřenou na přetrvávající zánět u osob žijících s HIV, aby se zlepšily výsledky.

Celý článek

Nový injekčně podávaný lék může nabídnout dlouhotrvající ochranu před HIV s menšími vedlejšími účinky

Vědci vyvinuli injekční lék, který blokuje vstup HIV do buněk. Říkají, že nový lék potenciálně nabízí dlouhotrvající ochranu před infekcí s menšími vedlejšími účinky. Lék, který byl testován na nehumánních primátech, by případně mohl nahradit nebo doplnit složky „lékového koktejlu“, který v současnosti léčba užívá k prevenci nebo léčbě viru.

Celý článek

Průkopnická metoda odhaluje dynamickou strukturu Gag mřížky u HIV

Viry nahánějí hrůzu. Napadají naše buňky jako neviditelná armády a každý typ přináší vlastní strategii útoku. Zatímco viry devastují komunity lidí i zvířat, vědci dotahují odvracení útoků. Mnoho z nich užívá elektronovou mikroskopii, nástroj, který umožňuje „vidět“, co jednotlivé molekuly virů dělají. Zatím však i ty nejsofistikovanější metody vyžadují, aby byl tento vzorek zmražen a znehybněn, aby se dosáhlo co největšího rozlišení.

Nyní fyzici z University of Utah prozkoumali způsob zobrazování částic velikosti viru v reálném čase při pokojové teplotě s působivým rozlišením. V nové studii tato metoda odhaluje, že mřížka, která tvoří hlavní stavební složku viru HIV, je dynamická. Tento objev rozptylující se mřížky z proteinů Gag a GagPol, dlouho považovaných za statický, otevírá potenciál k nové léčbě.

Celý článek

Mozkové buňky mohou uchovávat a šířit HIV do těla

Výzkumníci zjistili, že astocyty, typ mozkovuých buněk, mohou uchovávat a poté šířit virus do buněk imunitního systému, který buňky převádí z mozku do jiných orgánů. HIV se přesunuje z mozku touto cestou, i když je virus potlačen kombinovanou antiretrovirovou terapií (cART), standtarní léčbou HIV. Studie vedená výzkumníky z Rush University Medical Center v Chicagu a publikovaná v PLOS Pathogens, byla finančně podpořena Státním zdravotním ústavem (National Institutes of Health).

Celý článek

Léky na roztroušenou sklerózu dávají příslib prevenci a léčbě infekce HIV

Nová studie publikovaná v PLOS Pathogens ukazuje slibnou alternativu pro ty, kteří v současnosti užívají dostupnou antiretrovirovou terapii (ART), která kontroluje virovou nálož HIV. Výzkumníci v George Washington Univerzity ve Washingtonu a jejich kolegové objevili, že lék nazývaný fingolimod, který byl schválen pro léčbu roztroušené sklerózy, také blokuje přenos a infikování lidských buněk HIV.

Celý článek

Dobrovolnická stáž ve Švédském království

Největší švédská pacientská organizace se zaměřením na osoby žijící s HIV, Posithiva Gruppen, hledá zájemce o devíti měsíční stáž ve Švédsku z řad mladých lidí žijících s HIV (18–30 let).

Celý článek

Jste HIV+ a užíváte léky na HIV?

Potom můžete pomoci zapojením se do průzkumu THE EUROPEAN AIDS TREATMENT GROUP (EATG).

Celý článek

Hrstka HIV pacientů se silným imunitním systémem se může přirozeně zbavit infekce HIV

Podle nového výzkumu může malé procento HIV pacientů přirozeně dosáhnout „funkčního vyléčení“ tím, že izolují virus do částí lidského genomu tak vzdálených, že není schopný se rozmnožovat. Jediná jiná známá léčba nabízející dlouhodobý ústup (tzv. remisi) infekce HIV byla výsledkem transplantace kostní dřeně u dvou osob. Nicméně transplantace jsou rizikové, drahé a nepředstavují reálnou možnost pro celosvětově odhadovaných 38 milionů osob s infekcí HIV.

Celý článek

AIDS a koronakrize: Strach z obou infekcí je překvapivě stejný

Fóbie, hypochondrie, paranoia: rovněž v 80. letech měla pandemie AIDS za následek psychické poruchy. Psychoanalytik Hans-Jürgen Wirth během současné koronakrize rozpoznává stejné vzorce chování v populaci.

Na infekci zemřelo podle odhadů kolem 770.000 osob, zhruba 1,7 milionů se nově infikovalo, vir má celkem 37,9 milionů lidí. To jsou čísla za rok 2018 a samozřejmě není řeč o koronaviru, ale o HIV a nemoci AIDS. Ta se rozšířila v 80. letech a zpočátku představovala téměř rozsudek smrti.

Celý článek

Zázračné Zappery mají zářením léčit tělo a zabíjet viry. Šarlatáni za pochybné přístroje chtějí desetitisíce korun

Šarlatáni znovu spustili na sociálních sítích reklamy na zázračný přístroj Zapper, který vás má ochránit před koronavirem i HIV. Jediné, co však můžete očekávat, je odlehčení vaší peněžence o 19 500 Kč.

Sponzorovaná reklama společnosti ZAPPER CENTRUM ČR láká na přístroj Elzapp, který údajně „dokáže za velmi krátkou dobu zničit bakterie a viry“. Konkrétně má navíc jít přímo o viry ve vašem těle. Pochybná nabídka na tzv. Zapper je však jen snahou vydělat na důvěřivých lidech, jak potvrzuje i Česká obchodní inspekce.

Celý článek

Konopí pomáhá při neurologických poruchách souvisejících s HIV

Cílem výzkumu kalifornských vědců ze San Diega bylo zjistit, zda lze pomocí konopí zmírnit záněty související s nákazou virem HIV. Zaměřili se proto na účinky užívání konopí na cytokiny v mozkomíšním moku (CSF) a krevní plazmě u osob s HIV.

Během výzkumu měřili přítomnost zánětlivých cytokinů (interleukin [IL]-16, C-reaktivní protein [CRP], IL-6, protein interferon gamma [IP]-10, rozpustný CD14 a rozpustný typ II receptor faktorů nádorové nekrózy [sTNFRII]) v CSF a krevní plazmě u pacientů s HIV, kteří buď užívali, nebo neužívali konopí v různé míře.

Celý článek

Jaká léčba HIV nás čeká v blízké budoucnosti?

Doktor Rajesh Gandhi ze Všeobecné nemocnice Massachusetts v Bostonu prezentoval v rámci konference CROI (Conference on Retroviruses anad Opportinistic Infections) nové přístupy v léčbě infekce HIV, které zahrnují léky s novým mechanismem účinku, dlouhotrvající působení a nové způsoby podání léku.

V současnosti máme v léčbě infekce HIV přes 30 schválených antiretrovirotik, osoby s HIV žijí déle a lépe než kdykoli předtím. Přesto zde přetrvává pár omezení. Jedním z nich jsou vedlejší účinky léků jako je přírůstek na váze a některé další, které se doposud nepodařilo odstranit. Dalším limitem jsou lékové interakce, i když jich výrazně ubylo. Pro některé HIV pozitivní osoby představuje největší zátěž každodenní užívání s potížemi dodržovat tento režim. A v neposlední řadě řešíme vysokou cenu léků.

Celý článek

Nová duální CAR T buněčná imunoterapie: Léčba cílí na skrytá místa s HIV (rezervoáry)

Nedávná studie publikovaná v časopise Nature Medicine, vedená profesorem Allenem z Harvard Medical School (HMS) a skupinou vedoucích z Ragon Institutu z MGH, MIT a Harvardu společně s profesorem Jimem Rileym z University of Pensylvania, popisuje novou duální CAR T imunoterapii, která může pomoci v boji s infekcí HIV. Prvními autory článku jsou Colby Maldini, absolvent University of Pensylvania, a Daniel Cleirborne, Ph.D., výzkumný pracovník z Ragon Institutu.

"Tato studie zdůrazňuje, jak relativně přímočará změna způsobu, kterým jsou T buňky připraveny, může vést k dramatickým změnám v jejich síle a trvanlivosti,“ řekl Riley. „Tento objev má významné dopady pro užívání upravených T buněk v boji proti HIV i rakovině.“

Celý článek

První člověk, který se vyléčil z HIV, zemřel na rakovinu

Byl prvním člověkem, který dal světu naději, že nemoc HIV může být léčitelná. Když před dvanácti lety Američan Timothy Ray Brown podstoupil kvůli leukémii transplantaci kostní dřeně, zbavil se tak nejen rakoviny, ale i nemoci AIDS. Bohužel rakovina se mu nedávno vrátila a on svůj boj s ní tento týden prohrál.

Celý článek

Péče o HIV+ pacienty během epidemie covid-19 HIV centra Nemocnice Na Bulovce

S ohledem na probíhající epidemii infekce covid-19 navrhlo HIV centrum Nemocnice Na Bulovce dočasně upravit provozní režim HIV centra tak, aby se snížil osobní kontakt pacientů s personálem i mezi pacienty při návštěvě centra.

Celý článek

Vyhněte se tabáku, očkujte se proti chřipce a pneumokokům - Aktualizované informace o COVID19 a HIV

Začátkem srpna vydalo několik významných organizací činných v oblasti HIV/AIDS (BHIVA, DAIG, EACS, GESIDA a Polská odborná AIDS společnost) vyjádření, ve kterém shrnují současné poznatky o průběhu onemocnění COVID-19 u HIV pozitivních. Přibývá případů, kdy osoby žijící s HIV (PLWH) onemocní infekcí COVID-19. Nová data jsou hlášena z Číny, Španělska, Německa, Itálie, USA zatím s nejasnými důkazy o tom, že by byl výskyt infekce nebo její průběh rozdílný mezi HIV pozitivními a HIV negativními. Většina případů hospitalizace u HIV pozitivních se vyskytuje u osob v mladším věku ve srovnání s HIV negativními, avšak při srovnatelné míře dalších přidružených onemocnění.

Celý článek

Muž s HIV mění pravidla v letectví, stal se historicky prvním HIV+ pilotem. „Uspět může každý,“ vzkazuje dalším nemocným

Virus HIV byl dlouhé roky považován za rozsudek smrti. Postupem času se stal sice "na uzdě udržitelným", ale limitujícím zdravotním problémem. A dnes se zdá, že většina HIV pozitivních má šanci nejen na plnohodnotný život, ale může se věnovat i činnostem, které by jim jinak onemocnění znemožňovalo. Důkazem toho je James Bushe, který se po dlouhém boji s administrativou stal prvním HIV+ pilotem na evropských komerčních linkách…

Celý článek

Zemřela vědkyně Flossie Wong-Staal, která pomáhala rozluštit záhadu HIV

Ve věku 73 let zemřela molekulární bioložka, která v laboratoři Dr. Galla pomáhala objevit HIV jako původce onemocnění AIDS, poté virus naklonovala. Jeho rozebráním na části přispěla k pochopení, jak obchází imunitní systém. Pomohla tak položit základy pro léčbu. Dr. Wong-Staal začala spolupracovat s Dr. Gallo v Národním institutu zdraví (the National Institutes of Health) v roce 1973 a rychle povýšila na vedoucí molekulární bioložku. Dr. Gallo on ní řekl, že je nejlepší z nejlepších.

Celý článek

V Kanadě schválili injekční léčbu infekce HIV

Léčba infekce HIV vstoupila do nové éry schválením přípravku Cabenuva (cabotegravir/rilpivirin). Lék působí dlouhodobě a aplikuje se jednou měsíčně injekčně do svalu. Jedná se tak o první kompletně beztabletový režim antiretrovirové léčby.

Celý článek

Střípky z Prague Pride 2020

43% nárůst v testování na HIV. Česká společnost AIDS pomoc (ČSAP) v letošním roce nabízela testování v rámci festivalu Prague Pride. Testovalo se od pondělí do soboty v Pride Village na Střeleckém ostrově, od pondělí do pátku v Pride Cinema v Kasárnách v Karlíně a v sobotu ve Žlutých lázních. V letošním roce se nechalo během týdne Prague Pride otestovat zatím nejvíce lidí na HIV, syfilis a žloutenku typu B a C za historii tohoto festivalu. V Praze navštívilo testovací místa celkem 1233 lidí (v roce 2019 to bylo 861). Na testovacích místech bylo provedeno 1232 testů na HIV, 993 na syfilis a 428 na žloutenku typu B a 958 na žloutenku typu C. Celkem terénní laboratoře vyhodnotily 3611 testů. A to přesto, že se nekonal průvod Prahou, ani následný festivalový program na Letné.

Celý článek

Ceny bePROUD jsou rozdány

V zahradě Švédského velvyslanectví v Praze byly rozdány ceny bePROUD za rok 2019. Jedná se o jedno z nejprestižnějších ocenění v LGBT komunitě, které se konalo již po deváté. Ocenění jsou rozdělena do tří kategorií – počin roku (ocenění události, která v uplynulém roce přispěla ke zlepšení povědomí o LGBT+ lidech, pomohla dobrému jménu komunity, nebo zlepšila život LGBT+ lidem), mediální cenu (pro osobu/osoby či organizaci, která v uplynulém roce pozitivně vyobrazila či ztvárnila život LGBT+ osob) a cenu za celoživotní přínos (tuto cenu získávají ti, kteří svými postoji a činy dlouhodobě pomáhali či stále pomáhají zlepšit povědomí o LGBT+ lidech, nebo usilují o zlepšení jejich práv v naší zemi i v zahraničí).

Celý článek

Už teď je vhodné myslet na zimu bez chřipky

Pokud se chcete v letošní zimní sezóně vyhnout nepříjemným zdravotním komplikacím jednoho z nejčastějších onemocnění, zajímejte se o očkování proti chřipce.

Celý článek

Aktualizované informace k výskytu COVID-19 u HIV pozitivních osob

Začátkem srpna vydalo několik významných organizací činných v oblasti HIV/AIDS vyjádření, ve kterém shrnuje současné poznatky o průběhu onemocnění COVID-19 u HIV pozitivních. Přibývá případů, kdy osoby žijící s HIV (PLWH) onemocní infekcí COVID-19. Nová data jsou hlášena z Číny, Španělska, Německa, Itálie, USA zatím s nejasnými důkazy o tom, že by byl výskyt infekce nebo její průběh rozdílný mezi HIV pozitivnímu a HIV negativními. Většina případů hospitalizace u HIV pozitivních se vyskytuje u osob v mladším věku ve srovnání s HIV negativními, avšak při srovnatelné míře dalších přidružených onemocnění.

Celý článek

Volná pracovní pozice zdravotník/zdravotní sestra

Hledáme nového kolegu na pozici zdravotník/zdravotní sestra. Pokud jsi zručný/á při odběrech, rozumíš si s pacienty, nevadí ti cestovat ani nepravidelná pracovní doba a hledáš práci v netradičním zdravotnickém zařízení i v terénu, pak jsi možná na správném místě.

Celý článek

Čím léčíme HIV v Česku?

Podle veřejných dat Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SUKL) lze zjistit, jaké léky se v Česku používají pro léčbu HIV infekce. Z dat dodávek léčivých přípravků na léčbu HIV lze vyvodit podíl na trhu u jednotlivých výrobců. Data SUKLu hlásí jednotliví distributoři. Pro naše srovnání jsme použili údaje z letošního února a dubna, které jsme zprůměrovali. Databáze SUKL obsahuje také stanovené výše maximálních úhrad za léčivé přípravky.

Celý článek

Vědci už asi ví, jak vyhnat spící HIV z buněk. Výzkum na lidech se předpokládá v roce 2021.

Na celém světě je infikováno virem HIV přibližně 38 milionů lidí, ve Spojených státech asi 1,1 milionu lidí. V současné době lidé s HIV užívají antiretrovirovou terapii (ART), která může potlačit HIV na nedetekovatelné hladiny v krvi, ale virus přetrvává v celém těle v latentně infikovaných klidových CD4 + T buňkách. Imunitní systém nemůže tyto buňky rozeznat a žádná současná terapie je nemůže eliminovat. Když se ART terapie zastaví, virová nálož v krvi stoupá. To je důvod, proč lidé s HIV musí brát ART nepřetržitě a tento latentní rezervoár je považován za největší překážku léčby.

Celý článek

Výzkum odhaluje, jak se u HIV vyvíjí rezistence

Mechanismus toho, jak může vir HIV vyvinout rezistenci (schopnost odolávat) na široce užívanou skupinu léků proti HIV, byl odhalen novým výzkumem z Crick a Dana-Farber Cancer Institute. Nové poznatky otevírají dveře k vývoji účinnějších léčebných postupů. Dnes je k dispozici řada léků, které pomáhají kontrolovat infekci HIV, včetně skupiny nazývané inhibitory přenosu řetězce integrázy. V této rodině léků jsou čtyři skupiny léků: raltegravir, elvitegravir, dolutegravir a bictegravir. Všechny pracují s vazbou na jeden z klíčových enzymů HIV, nazývaným integráza – zabrání ve vkládání genetické informace viru HIV do DNA lidských buněk. I když byl tento proces původně vysoce účinný, u HIV se postupem času může vyvinout rezistence na tyto léky.

Celý článek

Včasné zaléčení mladých lidí s HIV má vliv na dodržování léčby

Přes podobnou lékařskou péči má americká mládež s HIV mnohem nižší míru virové suprese (potlačení viru HIV v krvi na nezjistitelnou úroveň), než dospělí pacienti. Zjistila to analýza Národního institutu zdraví ve studii, kterou nedávno publikovali v magazínu pro AIDS (Journal of Acquired Immune Deficient Syndrome). Výzkum probíhal u cca 1 000 mladých HIV+ lidí, z nichž většina byla nově zařazena do péče v HIV centrech po celých USA. Nedetekovatelné virové nálože dosáhlo jen 12 % pacientů, což je mnohem méně, než se očekávalo. Důležitou roli hrálo to, zda byla léčba mladých lidí zahájena několik týdnů po diagnóze, anebo později.

Celý článek

HIV za doby koronavirové pandemie

V souvislosti s pandemií COVID-19 vydala britská HIV asociace (dále jen BHIVA) doporučení, jak se zachovat s ohledem na HIV infekci. V době krize může dojít ke snížení personálních kapacit i laboratorního provozu, péče o HIV pozitivní může být pozměněna, nicméně by měla být zajištěna její návaznost.

Celý článek

Svítíme červeně - bojujeme společně proti AIDS a nezapomínáme na jeho oběti

Každoročně na třetí květnovou neděli, letos 17. května, připadá mezinárodní vzpomínkový den na oběti nemoci AIDS (International AIDS Candlelight Memorial day). Celý svět, a také Česká republika, si tento den a oběti AIDS připomíná Světlem pro AIDS, tedy červeným nasvícením budov. Letos se rozsvítí budovy v Praze, Ostravě, Českých Budějovicích a v Ústí nad Labem. Červené nasvícení se stane nejenom připomínkou obětí AIDS, ale také upozorněním, že HIV je stále velkým problémem dnešní společnosti. Česká společnost AIDS pomoc tento projekt pořádá již sedmým rokem.

Celý článek

Bylo první úmrtí na AIDS v USA již v roce 1969?

Přestože první jasně dokumentovaná onemocnění AIDS pocházejí z počátku osmdesátých let minulého století, tak původ nemoci je zřejmě mnohem starší. Podle časopisu Science byly odhaleny pravděpodobné infekce v povodí řeky Kongo již ve dvacátých letech. Ale i v USA se onemocnění objevilo zřejmě mnohem dříve. V roce 1968 byl hospitalizován pacient zřejmě s rozvinutým AIDS, který o rok později zemřel.

Celý článek

Pozvánka na členskou schůzi spolku

Vážené členky a vážení členové spolku,

dovoluji si vás pozvat na členskou schůzi České společnosti AIDS pomoc, která se uskuteční 29. května 2020 od 16 hodin v přednáškovém sále Domu světla v pražském Karlíně (Malého 282/3, Praha 8).

Celý článek

U španělských zdravotníků zkouší kombinaci PrEP s hydroxychlorochinem jako prevenci před COVID-19

Ve Španělsku zahájili studii EPICOS, která je zaměřená na prevenci onemocnění COVID-19. Hlavním cílem studie je zjistit, zda před infekcí chrání užívání léků emtricitabine/tenofovir (užívané při pre-expoziční profylaxi – PrEP) a nízké dávky hydroxychlorochinu. Účastníky rozsáhlé studie jsou zdravotníci, kteří čelí nákaze v první linii.

Základní myšlenka provést studii navazuje na laboratorní zjištění, že kombinace PrEP působí proti SARS-CoV-2, a také na hlášení menšího počtu případů onemocnění COVID-19 mezi HIV pozitivními užívajícími antiretrovirotika (ART).

Celý článek

Pomozte nám lépe pomáhat a odměníme vás!

Nejen, že nám z České společnosti AIDS pomoc můžete pomoci zlepšit nastavení našich služeb pro vás a vaše blízké či přátele a my vám za to budeme velmi vděčni, ale ještě vás i odměníme!

Celý článek

DESATERO sexu v koronakrizi - sex může být pořád sexy

Všichni po celém světě se vyrovnáváme s životem v realitě, kde řádí nový koronavirus, který způsobuje onemocnění COVID-19, provázené respiratorními potížemi jako je kašel, teplota, ve vážnějších případech obtížné dýchání. Zatím není jasné, jestli se COVID-19 přenáší sexuálně, ale i člověk bez symptomů může vir snadno přenášet na ostatní kašláním, kýcháním, líbáním/slinou a přímým fyzickým kontaktem (až na vzdálenost dva metry). Touha, sex a potěšení jsou přirozené lidské emoce a potřeby. Podle toho, co o novém viru víme teď, fyzická distance je jednou z hlavních cest jak zpomalit nebo zastavit přenos COVID-19. To má značný vliv na na způsob, kterým přemýšlíme o sexu, sexuálním zdraví a bezpečí.

Celý článek

HIV a COVID -19. Riziko je zřejmě nižší, než se čekalo

Na začátku epidemie COVID-19 se při nedostatku dat a studií o patogenezi tohoto onemocnění předpokládalo, že lidé žijící s HIV by mohli být kvůli snížené imunitě virem COVID-19 více ohroženi než zbytek populace. Následná sdělení zahraničních autorit (EACS - Evropská AIDS klinická společnost nebo BHIVA - Britské asociace pro HIV/AIDS) již připouštěla, že z terénu nejsou známa žádná data, která by svědčila pro častější výskyt nebo odlišný průběh infekce COVID-19 u osob žijících s HIV v porovnání se zbytkem populace. Obecně je závažnější průběh infekce COVID-19 spojen s vyšším věkem, mužským pohlavím a některými chronickými chorobami jako jsou kardiovaskulární nemoci nebo cukrovka.

Celý článek

Vyběhneme s homofóbií! Jen o něco později.

Epidemie nového koronaviru zasáhla do všech částí společenského života a nejinak je tomu i u 10. ročníku běhu Fun & Run, který se měl konat 17. 5. 2020 a který se překládá na 6. 9. 2020. Vůbec nic si z toho ale nedělejte, aspoň máte více času na přípravu.

Na procházky a kondiční pobyt v přírodě, tedy ani na běh nejvýše ve dvou lidech, se aktuální restrikce nevztahují. I tak ale při trénování myslete na své zdraví a pokud se pohybujete v místě, kde se vyskytuje více osob, mějte zakrytá ústa a nos. Od úterý 7. 4. 2020 je povoleno individuálně sportovat na venkovních sportovištích. Běh nebo jízda na kole v lese jsou možné i bez roušek.

Celý článek

Jak vyzvednout léky na HIV v době pandemie COVID-19

Docházejí vám vaše léky a řešíte, jak se zabezpečit na další období? Obvolali jsme pro vás HIV centra a zjistili jsme, jaký režim výdeje léků, případně i kontrol, je v každém HIV centru nastaven. Informace najdete v přehledné tabulce včetně kontaktních čísel. Navíc jsme vám k dispozici na zvláštní telefonní lince, kde se s vámi pokusíme vyřešit převzetí léků tak, aby došlo k co nejmenšímu riziku přenosu nového koronaviru.

Celý článek

Dodávky HIV léků nepřerušeny

V souvislosti s probíhající pandemií covid-19 jsme se zajímali, zda celosvětová omezení výroby, logistiky a distribuce zboží mohou nějak ohrozit dodávky HIV léčiv do České republiky. Oslovili jsme vedení všech farma firem, které v Česku zajišťují dovoz a distribuci HIV léčiv s dotazem, zda hrozí výpadek dodávek některého z léků. Všechny farma firmy uvedly, že výpadky dodávek nehrozí a HIV antiretrivirotika jsou a budou v ČR v následujících měsících k dispozici. Pokud byste přece jen v některém HIV centru zaznamenali výpadek dodávek vašeho léku, dejte nám prosím hned vědět.

Celý článek

COVID-19 má stejný průběh u HIV+ lidí jako u HIV-. Nepřestávejte užívat HIV léčbu. Léky na HIV zřejmě nejsou účinné proti COVID-19.

Stanovisko EACS (Evropské AIDS klinické společnosti) & BHIVA (Britské asociace pro HIV/AIDS k riziku koronavirové infekce COVID-19 pro lidi infikované HIV (PLWH).

COVID-19 & HIV: Dosud nejsou známa žádná data, která by svědčila pro častější výskyt nebo odlišný průběh infekce COVID-19 u osob žijících s HIV v porovnání s HIV negativními lidmi. Současná data ukazují, že závažnější průběh nemoci je spojen s vyšším věkem, mužským pohlavím, a s některými chronickými chorobami jako je kardiovaskulární onemocnění nebo cukrovka.

Obecně tedy HIV pozitivní, kteří jsou na léčbě, mají normální počty CD4+ buněk, a potlačenou virovou nálož, by neměli být ve zvýšeném riziku nákazy s vážným průběhem. Přesto mnoho lidí, kteří žijí s HIV, má další rizika. Téměř polovina HIV pozitivních v Evropě je starších než 50 let. Častěji trpí některými dalšími chorobami jako kardiovaskulární onemocnění a chronická nemoc plic. Předpokládá se, že závažnější průběh koronavirové infekce by mohl nastat u lidí, kteří nejsou na léčbě nebo jejichž počet CD4+ buněk je nižší než 200 kopií/µl). Zatím nemáme žádné údaje o riziku pro těhotné HIV pozitivní ženy nebo údaje o možném přenosu na jejich plod. Měla by se tedy nadále dodržovat stávající národní doporučení ve vztahu k redukci zdravotních rizik a péči o případné zdravotní potíže HIV pozitivních osob.

COVID-19 & antiretrovirals: Pokračuje diskuse a výzkum, zda některé protivirové léky působící proti HIV nemohou mít aktivitu také proti COVID-19. První randomizovaná výzkumná studie s lopinavirem/ritonavirem neprokázala efekt proti běžné péči u 199 hospitalizovaných dospělých s těžkým průběhem COVID-19. Není žádný důvod očekávat příznivý efekt od jiných antiretrovirů včetně inhibitorů proteáz. Nicméně darunavir v jedné laboratorní analýze prokázal, že má schopnost se vázat na COVID-19 proteázu.

Celý článek

Upozornění pro HIV+ pacienty - návštěva zdravotnických zařízení

s ohledem na aktuální epidemiologickou situaci týkající se koronaviru COVID 19 v ČR si Vás dovolujeme informovat o režimových opatřeních v HIV centrech v ČR a v lékařských zařízeních v ČR obecně. Obecně platí pravidlo, abyste minimalizovali svůj pobyt ve veřejných prostorách mimo svůj domov. Výrazně tím snížíte riziko nákazy.

Pokud jste objednáni na pravidelnou kontrolu a vyzvednutí léků, minimalizujte svůj pobyt na infekčních odděleních. Je možné, že HIV centra s cílem minimalizovat pobyt pacientů s HIV na odděleních, omezí návštěvu v ambulanci pouze na výdej léků. Situace se v jednotlivých HIV centrech může lišit. Cílem opatření je snížení rizika přenosu jakékoliv infekce na co nejkratší čas.

Pokud nejste objednáni a chcete navštívit lékaře z důvodů akutních zdravotních problémů, kontaktuje předem své HIV centrum a domluvte se na následném postupu. Pokud potřebujete jen předepsat jiné, než centrové léky, kontaktujte svého lékaře nebo HIV centrum telefonicky nebo e-mailem, aby Vám byl vystaven elektronický recept.

Celý článek

Zákon v poslanecké sněmovně - potřebujeme vaši pomoc!

Vážené členky, vážení členové, přátelé a podporovatelé,

dovoluji si vás požádat o vyplnění dotazníku k problematice dostupnosti léků v ČR, která není úplně ideální. V poslanecké sněmovně je právě projednáván zákon, který by dal pacientům jistotu, řekněme jakousi "pojistku" v případě, že lék nebude v lékárně dostupný. Zákon navrhuje mnoho opatření, která mají pomoci s dostupností léků pro "spotřebitele" a ačkoliv by měl být pacient (tedy konečný příjemce péče) v centru pozornosti, při projednávání tohoto zákona stojí jaksi mimo...

Celý článek

Projekt: Inovace v oblasti podpory a prevence sociálního vyloučení HIV pozitivní komunity

Česká společnost AIDS pomoc zahájila realizaci projektu zaměřeného na vývoj nových služeb pro osoby z HIV pozitivní komunity a osoby z jejího blízkého okolí, jako jsou rodinní příslušníci, partneři, přátelé, spolupracovníci apod.

Celý článek

Lékový záznam

Od 1. června 2020 je ošetřujícím lékařům umožněn náhled do lékového záznamu pacienta na léky, které mu byly předepsány na recept a vydány na základě receptu v lékárně. Stejně tak mají tyto údaje k nahlédnutí lékárníci v okamžiku, kdy pacientovi v lékárně vydávají lék na recept. A tyto údaje jsou k dispozici také klinickým farmaceutům. Centrové léky, tedy např. léky na HIV, vydávané přímo v HIV centrech, nejsou zatím v lékovém záznamu uvedeny.

Jestliže neprojevíte žádnou vůli, budou od 1. června 2020 ošetřující lékaři, lékárníci, kliničtí farmaceuti a lékaři zdravotnické záchranné služby nahlížet do Vašeho lékového záznamu ve chvíli, kdy Vám budou poskytovat zdravotní službu. Projev vůle a změnu nastavení ale budete moci udělat i kdykoliv v budoucnu, neomezeně, i po 1. červnu 2020.

Celý článek

Pacienti s HIV a nový koronavirus - Covid-19

Informace platné k 27.2.2020 16:45. Budeme dále aktualizovat.

Pro HIV+ osoby s jakýmkoliv stavem imunity platí stejná doporučení jako pro ostatní obyvatele ČR. O průběhu infekce u osob s HIV zatím nejsou dostupné informace.

Celý článek

ROZPOUTALI JSME DISKUZI: STUDIE: 4 dny s léky a 3 dny bez léků?

V čísle časopisu POZITIVNĚ 37 jsme uveřejnili výsledky studie představené na 10. mezinárodní konferenci o AIDS a HIV v Mexiko City (IAS 2019). Výsledky studie uváděly, že HIV léčba užívaná 4 dny v týdny byla stejně účinná jako každodenní léčba u lidí, kteří už měli plně potlačenou virovou nálož. V článku jsme zároveň upozornili, že pacientům je doporučeno užívat léky každý den, a že dlouhodobé dodržování léčebné terapie je velmi důležité.

Podle očekávání článek vzbudil různé diskuze, a proto jsme požádali primáře a vedoucího lékaře HIV centra v Ústí nad Labem, o odpovědi na tři otázky:

Celý článek

Pozor na placené „seriózní“ seznamky

Na podzim se na Českou společnost AIDS pomoc obrátil klient, který narazil na falešnou seznamku www.hivseznamka.cz. Chtěl si objednat seznamovací služby v ceně 182,99 Kč za měsíc. Z účtu mu však odebrali částku na služby za celý rok – celkem 2195,88 Kč. Klient na kontakt seznamky napsal, že platil pouze jeden měsíc ve výši 182,99 Kč a zbytek požadoval navrátit na účet. Neodpověděli. Následně zablokoval platební kartu.

Celý článek

Vědci objevili první nový kmen HIV po téměř dvou dekádách

Po 19 letech objevil tým vědců nový kmen HIV. Za objevem stojí společnost Abbott Laboratories, která provedla výzkum společně s Univerzitou v Missouri. Kmen je součástí skupiny M-verze HIV-1, stejné rodiny virových podtypů, které mohou být zodpovědné za globální pandemii HIV. Výsledky byly zveřejněny v listopadu 2019 v časopisu Journal of Acquired Immune Deficient Syndromes (Noviny syndromů získané imunitní deficience) .

Celý článek

Máme nové fórum a seznamku

Původní diskuzní fórum a seznamka pro HIV+ byly v provozu od roku 2014. Bohužel společnost, která je provozovala, přistoupila k ukončení všech služeb, a tak došlo i ke smazání našeho původního diskuzního fóra a seznamky. Z tohoto důvodu jsme vytvořili nové fórum a seznamku, které věříme, že budou fungovat ještě lépe než ty původní. Pokud budete mít jakékoli nápady nebo připomínky, tak je napište a my se rádi zdokonalíme.

Celý článek

Proč může infekce HIV zvýšit riziko náhlého srdečního selhání?

Úspěch antiretrovirových terapií prodloužil život HIV pozitivních lidí dostatečně dlouho na to, aby se objevily další chronické zdravotní stavy, včetně nedávno zdokumentovaného náhlého úmrtí. Nová studie srovnávala lékařská data zaznamenané prostřednictvím EKG od HIV pozitivních mužů. Vědci a spolupracovníci Johns Hopkins Medicine uvádějí, že našli důvod, proč jsou HIV+ muži ve zvýšeném riziku náhlé srdeční smrti. Vše má souvislost s variabilitou elektrického „resetovacího“ intervalu mezi jednotlivými srdečními ozvami - známým jako QT interval.

Celý článek

Pečovatelské domy v USA pro HIV pozitivní klienty jsou hodnoceny jako méně kvalitní

V USA podíl HIV pozitivních rezidentů v domovech s pečovatelskou službou v posledních letech výrazně vzrostl. Mnoho pečovatelských domů má jen málo zkušeností s péčí o pacienty s HIV. Vědci z Brownovy Univerzity v časopise Americké Geriatrické Společnosti (Journal of American Geriatrics Society) uvádějí, že zařízení, kam jsou tito pacienti umisťováni, bývají horší kvality. Třetina těchto pacientů trpí nějakou formou demence nebo poruchy vnímání. Kromě toho více HIV pozitivních žije ve čtvrtích s nízkými příjmy, jejichž pečovatelské domovy jsou známy tím, že poskytují nižší kvalitu péče.

Celý článek

Nejstarší známý HIV pozitivní člověk zemřel ve věku 100 let

Muž známý jako „Lisabonský pacient“, tedy nejstarší známý HIV pozitivní člověk, zemřel v říjnu 2019 a bylo mu 100 let. Miguel je pseudonym použitý v případové studii. Podle portugalských lékařů „zemřel klidně“ v posteli ve spánku. Jeho případ představuje důležitý precedens pro HIV pozitivní a pro ty, kteří stále považují nemoc za rozsudek smrti, uvedl specialista na HIV Dr. Giovanni Guaraldi, který je spoluautorem případové studie a loni hovořil s CTV News.

Celý článek

Let us talk about Chems, Baby!

Otevřený workshop pro všechny, kdo se chce dozvědět více o chems, harm reduction a sexu nebo prostě sdílet své zkušenosti s chemsexem.

Celý článek

Bezpečnost Dolutegraviru v těhotenství: riziko je nižší, než bylo dosud uváděno

Na základě dlouhodobého pozorování v Botswaně, je léčba Dolutegravirem v době početí, nebo během prvního trimestru spojena s malým zvýšeným rizikem defektů nervové trubice. Výzkum byl představen na 10. mezinárodní konferenci Společnosti AIDS o výzkumu HIV (IAS 2019) v Mexico City. Riziko je nižší, než naznačovaly předběžné výsledky. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučila, aby byl dolutegravir dostupný pro všechny ženy.

Celý článek

Nový dvousložkový lék je schválený v EU

S přibližně 25 000 nově diagnostikovanými v Evropě každý rok a skutečností, že dnes je onemocnění HIV považováno za chronický stav vyžadující celoživotní antiretrovirovou léčbu, je stále důležitější poskytnout inovativní možnosti léčby. Dosud byly po mnoho let standardem péče o léčené HIV pozitivní pacienty v Evropě třísložkové léky. Nový dvousložkový lék posiluje portfolio inovativních léčebných přístupů pro HIV pozitivní komunitu. Tato léčba umožňuje jedincům užívat dvousložkový lék v jedné pilulce, přičemž vychází z prokázaných účinků. Cílem je snížit množství HIV léků, které pacienti za celý život spolykají.

Celý článek

Domácí HIV testy nejsou tím správným ukazatelem infekčnosti

Organizace provádějící HIV testování v Evropě, USA, ale i Jihoafrické republice uvádějí značný počet HIV pozitivních lidí, u kterých bylo zaznamenáno opakované selhání testování na protilátky HIV. Obdobné zkušenosti s testy má i Česká společnost AIDS pomoc.

Celý článek

S injekční HIV léčbou jsou prý pacienti spokojení

Pacienti, kteří dostávali kombinaci dvou dlouhodobě působících injekčních antiretrovirotik jednou měsíčně, vyjádřili velkou spokojenost s formou této léčby a téměř všichni uvedli, že tento způsob preferují před polykáním prášků. Vyplanulo to ze dvou studií předložených v IAS 2019.

Celý článek

Pozitivní sportovec pokořil Mount Everest

HIV aktivismus se opět objevil na vrcholu, tentokrát v oblasti horolezectví. Nepálec Gopal Shrestha se setal prvním HIV pozitivním člověkem, jež pokořil nejvyšší vrchol světa - Mount Everest.

Celý článek

Skončil projekt mapující historii a aktivismus kolem HIV

V září 2019 se konala v Berlíně závěrečná konference projektu Europach. Projekt se zabýval zmapováním historie HIV infekce a AIDS včetně politického aktivismu. Na jeho řešení se podílely Británie, Německo, Polsko a Turecko. Podařilo se založit Evropský HIV/AIDS archiv, který je digitalizovaný, tedy měl by být přístupný on-line a na jeho tvorbě se podílela většina evropských zemí. Obsahuje jak záznamy orální historie, tak i různé artefakty (plakáty, fotografie)

Celý článek

Pražská hygiena znovu pokutuje šíření pohlavních nemocí

Možná I vám dorazila pozvánka, abyste se dostavili k projednání epidemiologického šetření na pražskou hygienickou stanici. Podle informací účastníků tam na vás bude čekat zřejmě přesila, několika pracovnic hygieny. Tyto dámy Vám budou hrozit různými postihy a vyšetřováním, a také vám předloží “blokovou pokutu k zaplacení na místě”. Je to obdoba blokové pokuty za dopravní přestupek, tzn. že když ji přijmete, tak se přiznáváte ke všemu a už s tím nejde nic jiného dělat, než zaplatit.

Celý článek

HIV AND YOUR BODY 2019

Ve dnech 25 a 26. září 2019 se v Amsterdamu konala konference HIV AND YOUR BODY 2019, které se zúčastnili i 2 zástupci ČSAP a 2 zástupci slovenské organizace Dom svetla Slovensko.

Celý článek

HIV stigma zabíjí a zastaralé zákony ničí životy mnoha lidí

Docentka sociologie na Indianské Univerzitě v Indianapolis Carrie Foote žije s HIV od roku 1988. Je jednou ze zakládajících členů kampaně U=U. Jejím novým poselstvím je , že ‚Stigma nás zabíjí‘. ‚Stigma HIV vyvolává u veřejnosti paniku a U=U je okamžitá a účinná reakce pro odbourání stigmatu‘.

Celý článek

Nová injekční léčba HIV. Místo každodenních prášků jen 12 injekcí za rok

První výsledky nové klinické studie prezentované v březnu letošního roku na Konferenci o retrovirech a oportunních infekcích (CROI 2019) v americkém Seattlu ukazují, že měsíční injekce obsahující kombinaci léků proti HIV je stejně účinná jako standardní denní perorální léčba (podání léku ústy). Injekční aplikace jednou za měsíc je zároveň preferovaná volba užívání léku u 90% dotazovaných pacientů.

Celý článek

Lékaři transplantovali ledvinu pacientovi s HIV. Od pozitivního dárce

Ve Spojených státech poprvé transplantovali ledvinu darovanou od HIV pozitivní pacientky jinému pacientovi. Podle lékařů jde o milník v medicíně, poprvé se jim podařilo transplantovat orgán od živého HIV+ dárce. Dárce i příjemce ledviny byli HIV pozitivní.

Chirurgové v americkém Baltimoru provedli první transplantaci ledvin od živého dárce nakaženého HIV příjemci infikovanému stejným virem. Napsala to agentura AP, která zákrok označila za dlouho očekávaný milník v medicíně. Díky němu bude možné pomoci většímu počtu čekatelů na náhradní orgán a seznamy potřebných pacientů se zkrátí.

Celý článek

Otázky a odpovědi: PROČ SE NĚKOMU NEDAŘÍ DOSÁHNOUT NEDETEKOVATELNÉ VIROVÉ NÁLOŽE

Velkou výzvou pro lékaře jsou HIV pacienti, u nichž i přes úspěšnou léčbu přetrvává nízká hladina viru v krvi, i když by měl být virus nedetekovatelný. Doporučení jak tuto situaci řešit zatím mnoho není.

Jaké jsou příčiny přetrvávající nízké úrovně viru v krvi?

To je komplikované téma. U pacientů s nízkou virovou hladinou existuje řada rizikových faktorů. Jedním z nich je, že zřejmě měli ještě před začátkem léčby velké virové zatížení. Obvykle se jedná o lidi, kteří měli infekci roky předtím, než se začali léčit. Pravděpodobně to je jedna z hlavních příčin.

Celý článek

Petice na podporu rovného přístupu k obětem diskriminace

Vyjádřete nesouhlas se současnou podobou antidiskriminačního zákona, který nezaručuje všem obětem diskriminace stejné procesní možnosti při odstranění diskriminačního jednání a dle našeho názoru ani dostatečné prostředky ochrany.

Celý článek

Pozvánka na další, druhé setkání k zapojení komunity do života spolku

Zveme Vás na další setkání členů a přátel spolku, členů komunity i dalších osob, které se zajímají o činnost spolku. Druhé setkání bude mít téma:

Jak nastavit komunikaci s HIV+ komunitou, aby HIV+ pozitivní měli čerstvé informace o akcích spolku a záležitostech, které se jich mohou týkat a zároveň, aby spolek mohl rychle získávat zpětnou vazbu na některé naše služby nebo aktivity (např. rychlé průzkumy názorů).

Celý článek

Proč u některých pacientů přetrvává nízká virová nálož

(Seattle, Washington) Antiretrovirové léky (ARV) změnily infekci HIV z rozsudku smrti na chronickou nemoc. U většiny pacientů léky trvale snižují hladinu viru HIV pod detekovatelnou hranici. Snižují hladinu viru natolik, že u těchto pacientů běžné testy ve vzorku krve HIV virus neodhalí. Stále nevysvětlený je však jev, kdy u asi 10% infikovaných pacientů, navzdory pravidelnému užívání antiretrovirotik, zůstává nízká, přesto snadno zjistitelná virová hladina.

Celý článek

Pozor na starší antiretrovirotika

Starší antiretrovirotika mohou způsobit nevratné změny v redistribuci podkožního tuku a mohou zhoršovat riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Celý článek

Další studie potvrzuje, že riziko přenosu HIV u pozitivních gayů na léčbě je nulové

Další důkaz, že užívání HIV antiretrovirotik zabrání přenosu viru na sexuální partnery. Studie téměř tisíce gay párů v Lancetu nezaregistrovala jediný případ přenosu za uplynulých 8 let. A to díky léčbě, která zredukovala hladinu HIV v těle na velmi nízkou úroveň. „Nedetekovatelný = nepřenosný“ to je základní znalost každého člověka zabývajícího se HIV, říkají experti.

Celý článek

Blíží se lékový záznam - co to bude znamenat?

V květnu 2019 projednal zdravotní výbor poslanecké sněmovny novelu zákona o léčivech, kterou předkládá poslancům k projednání Ministerstvo zdravotnictví ČR. Novela zákona zavádí, mimo jiné, i tzv. lékový záznam. Jde o registr všech léků, které byly pacientovi předepsány prostřednictvím služby e-Recept. Do registru bude mít přístup každý lékař, který pacientovi poskytuje zdravotní služby a každý lékárník, který vydává pacientovi lék nebo poskytuje poradenskou službu.

Celý článek

Náměstek Vrubel reaguje na naše obavy ve věci lékového záznamu

Česká společnost AIDS pomoc společně s dalšími pacientskými organizacemi vyjádřila obavy ze zneužití nebo úniku informací o zdravotním stavu z nyní připravovaného a Poslaneckou sněmovnou projednávaného Lékového záznamu. Na obavy reagoval emailem náměstek ministra zdravotnictví Mgr. Filip Vrubel. Email je redakčně krácen o úvodní pasáž.

Celý článek

Průzkum Agentury Evropské unie pro základní práva - „LGBTI Průzkum II“

Zapojte se do druhé vlny evropského průzkumu leseb, gayů, bisexuální, transgender a intersexuálních osob a také nebinárních osob a jiných genderově nekonformních lidí. Cílem tohoto průzkumu je získat odpovědi od kohokoliv, kdo se považuje za LGBTI osobu, dosáhl věku alespoň 15 let a žije v Evropské unii, Srbsku nebo Severní Makedonii.

Celý článek

Smutný rekord Česka: kriminalizujeme HIV pacienty víc než jinde na světě

Na serveru HIV JUSTICE NETWORK byla včera zveřejněna zpráva o kriminalizaci HIV ve světě. Zpráva se zabývá obdobím od 1. října 2015 do 31. prosince 2018. ČR si dle zjištění tohoto portálu nevede vůbec dobře a hned za Běloruskem obsadila druhou příčku v kategorii míst se zvýšeným výskytem kriminalizace HIV na světě. Za sebou zanechala třeba i Rusko, Ukrajinu a Kazachstán…!

Celý článek

Průzkum o návštěvách na klinikách z pohledu lidí žijících s HIV

European AIDS Treatment Group provádí průzkum jako součást studie EmERGE https://www.emergeproject.eu což je projekt financovaný EU týkající se tzv. „mHealth“ systému (spočívající v používání mobilní komunikace nebo inovativních mobilních řešení v oblasti zdraví).

Celý článek

Pozvánka na setkání k rozšíření členské základny a zapojení komunity do života spolku

Před pár týdny jsme na členské schůzi spolku vedli krátkou diskuzi nad tím, jakým způsobem rozšířit členskou základnu ČSAP. Bavili jsme se i o tom, jak více zapojit HIV+ komunitu do naší práce a získat tak větší legitimitu při zastupování HIV pozitivních ve společnosti, ale i lepší zpětnou vazbu na naši práci. Dohodli jsme se, že téma si zaslouží větší prostor a členská schůze pověřila předsednictvo, aby na toto téma svolalo neformální setkání

Celý článek

Světlo pro AIDS 2019: Svítili jsme červeně

Na neděli 19. května 2019 připadnul 36. ročník mezinárodního dne Světla pro AIDS (International AIDS Candlelight Memorial). Organizace i jednotlivci po celém světě si připomněli přátele, příbuzné a partnery, které ztratili v souvislosti s infekcí HIV a onemocněním AIDS. Jako každý rok, i letos je tento den spojen s preventivními aktivitami, které mají zvýšit povědomí o této infekci a onemocnění. Letošní ústředním tématem je zintenzivnění boje za zdraví a práva.

Celý článek

Pacienti s HIV nechtějí o svém stavu povinně informovat, žádají změnu zákonů

Pacienti s HIV žádají změnu některých zákonů a povinností. Nechtějí sdělovat diagnózu v sociálním zařízení a ideálně ani u lékaře. Vadí jim také možnost být propuštěn ze zaměstnání u policie, hasičů nebo ve zdravotnictví. V Česku by podle pacientské organizace Česká AIDS pomoc měla být zavedena také preventivní léčba, která je častá v západních zemích.

Celý článek

Hlavní hygienička přišla na konferenci do Domu světla

V pátek 15. března 2019 se v pražském Domě světla konal seminář Stigma & HIV, který organizoval Queer Geography. Akce proběhla ve spolupráci s Českou společností AIDS pomoc, Zdravotním ústavem se sídlem v Ústí nad Labem a finanční podpory Velvyslanectví USA. Pozvaní odborníci se ve své práci s problematikou HIV pravidelně setkávají a/nebo významně ovlivňují veřejně-zdravotní politiky s ní související. Důležitým faktorem setkání byla účast hlavní hygieničky Mgr. Evy Gottvaldové a lékařů z HIV center. Primárním účelem jednání bylo stimulovat mezioborovou diskusi klíčových aktérů/aktérek nad tématy stigmatizace infekce HIV, osob žijících s HIV a/nebo gayů, bisexuálů a dalších mužů, kteří mají sex s muži (MSM).

Celý článek

Méně stigmatizace, více dat i komunitní přístup, to jsou výzvy pro zvládání HIV epidemie v Česku

Moralizování nad životy pacientů není cesta, přesto se stále promítá do péče o HIV pozitivní. I to ukázal workshop projektu Queer Geography: Stigma & HIV uspořádaný odborným spolkem Queer Geography, jehož cílem bylo propojit experty a expertky, kteří se ve své práci zabývají problematikou HIV/AIDS, a také ukázat prostor pro vzájemnou spolupráci mezi státními organizacemi, poskytovateli zdravotní péče a neziskovými organizacemi.

Celý článek

V USA experimentují s transplantacemi mezi osobami s virem HIV

New York - Chirurgové v americkém Baltimoru provedli první transplantaci ledvin od živého dárce nakaženého HIV příjemci infikovanému stejným virem. Napsala to dnes agentura AP, která zákrok označila za dlouho očekávaný milník v medicíně. Díky němu bude možné pomoci většímu počtu čekatelů na náhradní orgán a seznamy potřebných pacientů se zkrátí.

Celý článek

Členská schůze 2019

Členská schůze spolku Česká společnost AIDS pomoc se uskuteční v úterý 23. dubna 2019 od 17.30 hodin v konferenčním sále sídla spolku („Dům světla“, Malého 282/3, Praha 8).

Celý článek

Diskriminace? Dokažte mi to. Tuto větu chce poslankyně vymazat

Seniorům, hendikepovaným nebo HIV pozitivním lidem se nedaří bojovat s diskriminací. Novela zákona by mohla otočit princip dokazování a pomoct tak těm, kteří se chtějí bránit

Celý článek

Vyběhni s homofobií! Zapoj se do FUN&RUN 2019

Letošní ročník charitativního běhu FUN&RUN se uskuteční v sobotu 18. května v pražských Letenských sadech. Poběží se trasy 5 a 10 km a budete při nich mít krásné výhledy na pražské panorama. Jako každý rok tak oslavíme Světový den boje proti homofobii, bifobii a transfobii #idahot, který připomíná rozhodnutí Světové zdravotnické organizace z roku 1990 odstranit homosexualitu ze seznamu nemocí. Den poté se bude konat akce Světlo pro AIDS, kdy budou v rámci vzpomínky na oběti nemoci HIV/AIDS nasvíceny vybrané budovy měst načerveno.

Celý článek

Kriminalizace HIV pozitivních brání účinné prevenci

Česká republika zaostává v prevenci šíření viru HIV. Jedním z důvodů je vysoká míra kriminalizace HIV pozitivních osob a rigidní přístup soudů. Jak tento stav změnit?

Celý článek

LONDÝN - Nekonečně divoký, svobodný, nekonečně riskantní

“Jak je? Nechceš se potkat?” Grindr se může rozskočit, připojit se v centru Londýna znamená, že nejbližší profil bude jen pár metrů daleko. A pravděpodobně bude hledat sex. Seznamování se dávno přesunulo z barů v Soho nebo Vauxhallu do digitálního meziprostoru. Od roku 2006 do loňska ubylo v Londýně víc než 50% LGBT+ podniků. Kdo hledá někoho do postele, za pár minut ho na on-line aplikacích spolehlivě najde. Aniž by musel vytáhnout paty z domu, aniž by musel vynakládat energii a pokoušet se někoho sbalit.

Celý článek

V Portugalsku byl potvrzen první nesexuální přenos HIV z otce na syna

HIV diagnóza byla u syna zjištěna ve věku čtyř let, nicméně odborníci se domnívají, že k přenosu došlo krátce po jeho narození. Přitom jeho matka je HIV negativní. Přenos HIV od otce na syna byl následně prokázán geneticky, fylogeneticky a sérologicky. V té době byl otec čerstvě nakažen (akutní HIV infekce s vysokou virovou náloží), zároveň byl infikován i syfilidou s vyrážkou a planými neštovicemi. Zřejmě v důsledku této nešťastné souhry okolností došlo k proniknutí dostatečného množství HIV do organismu jeho syna.

Celý článek

Jaký byl rok 2018 z pohledu předsedy spolku Roberta Hejzáka

Uplynulý rok byl pro pracovníky a podporovatele České společnosti AIDS pomoc ve znamení mnoha úspěchů. Podařilo se nám posunout diskuzi o neinfekčnosti úspěšně léčených pacientů (U=U) mezi českými lékaři i veřejností, rozhoupali jsme stojaté vody kolem PrEPu (od Nového roku bude profylaxe dostupná v českých lékárnách za novou nižší cenu kolem 1100 Kč) a otevřeli jsme checkpoint v Hradci Králové.

Celý článek

HIV cestování: novinky pro cesty do zahraničí

V červenci byla aktualizována globální databáze s informacemi pro HIV cestovatele. Databáze shromažďuje informace o omezeních pro vstup nebo pobyt do různých zemích a je dostupná na webu www.hivtravel.org. Jedná se o společný projekt International AIDS Society (IAS), the European AIDS Treatment Group (EATG), the German AIDS Federation (DAH) and Positive Council Switzerland.

Celý článek

I na Bulovce zaktualizují Poučení pro pacienty

Nemocnice Na Bulovce zahájila „administrativní proces“, na jehož základě se k novým HIV pacientům během několika týdnů dostane dokument, tzv. Poučení, v aktuální a platné verzi z roku 2016. Stalo se tak na základě dopisu předsedy České společnosti AIDS pomoc Ing. Roberta Hejzáka vedení této nemocnice, v němž upozornil na to, že zastaralé informace předávané lékaři pacientům k podpisu, nejsou v souladu s lékařskou etikou a mohou vést ke kriminalizaci HIV pozitivních osob.

Celý článek

Růst nově nakažených HIV se v Česku letos zastavil. Souvisí to s úspěšnější prevencí i se změnou léčby

Do konce října 2017 bylo v české evidenci 3338 HIV pozitivních osob, z nichž 178 lidí si tuto diagnózu vyslechlo letos, což je o 40 % méně nemocných než ve stejném období roku předchozího. Příčina poklesu nárůstu nemocných podle SZU zřejmě souvisí se změnou léčby, která nastala před několika lety.

Celý článek

VZP zaplatila za léčbu HIV skoro 376 milionů korun

Za uplynulých pět let přibylo 455 pacientů, u nichž lékaři vykázali Všeobecné zdravotní pojišťovně diagnózu HIV. Na tomto nárůstu se z více než 96 % podíleli muži. Těch ve sledovaném období přibylo 440, zatímco žen pouze 15. Ještě rychleji než počet nemocných rostly náklady, které nejsilnější zdravotní pojišťovna vynakládá na péči o ně. Souvisí to zejména s tím, jak do praxe neustále přicházejí účinnější léky, které ovšem také stojí více peněz.

Celý článek

V Řecku zemřel aktivista

Možná jste zachytili zprávu o úmrtí Zaka Kostoupolose - 33 letého LGBT/HIV aktivisty. V centru Athén byl 21. září brutálně napaden a zemřel cestou do nemocnice. Podle jedné verze byl pod vlivem drog a pokoušel se vykrást klenotnictví. Majitel ho chytil a lynčoval. Podle druhé verze, byl napaden za svou činnost v jedné kavárně v centru města. Z incidentu se pokusil utéct a schovat se ve zmíněném obchodě. Byl však davem dostižen a zbit. Několik policistů napadení přihlíželo, ale nezasáhlo.

Celý článek

Česká verze 1. komunitní zprávy EMIS 2017

Přinášíme Vám český překlad 1. komunitní zprávy mezinárodní studie EMIS 2017 - největší mezinárodní a vícejazyčné studie o gayích, bisexuálech a mužích majících sex s muži (MSM), na níž jste se možná podíleli svými odpověďmi a za což Vám patří velký dík!

Celý článek

Dobrovolnický den společnosti SAP v Domě světla

Ve čtvrtek 25. 10. 2018 proběhl dobrovolnický den v naší neziskové organizaci, který se konal v hlavním sídle v Praze. Budova slouží jako vzdělávací, komunitní centrum a jako centrum prevence. Dobrovolnického dne se zúčastnili zaměstnanci ze společnosti SAP.

Celý článek

Exkurze studentů a pedagogů z německé prestižní univerzity

Dvacítka studentů a pedagogů z německé prestižní univerzity Alice Salomon Hochschule Berlin zavítala v úterý 16. října na exkurzi do karlínského Domu světla České společnosti AIDS pomoc.

Celý článek

V Praze diskutují přední světoví vědci na HIV s pacienty a zdravotníky z celé Evropy a severní Ameriky

Bez většího zájmu českých zdravotníků se ve dnech 20.-21.6. koná v Praze evropská konference o HIV pro zdravotní sestry a pacienty pod názvem HIV and your BODY 2018. V pražském hotelu Clarion se sešlo přes 280 delegátů z celé Evropy. Přijeli přední odborníci a vědci a s pacienty a zdravotníky z celé Evropy a severní Ameriky diskutují o moderní léčbě HIV, kvalitě života HIV+ komunity, programu 90-90-90 a také fenoménu U=U / tedy česky N=N, což znamená nedetekovatelná virová nálož (u pacienta) = neinfekční.

Celý článek

Důležité upozornění pro HIV+ ženy, které plánují otěhotnět

Evropská léková agentura (EMA) vydala 18. května 2018 upozornění na možné zvýšené riziko vrozených vad lidského plodu u žen, které před početím nebo během těhotenství užívaly lék obsahující dolutegravir - tedy léky s obchodními názvy Tivicay a Triumeq. Předběžné údaje ukazují, že jejich užívání při léčbě HIV v době před těhotenstvím může zvýšit riziko vrozených vad, jako je např. spina bifida (rozštěp páteře).

Celý článek

Grindr o zneužití dat svých uživatelů

Nedlouho po aféře Facebooku a Cambridge Analytica vyvstal na povrch další skandál o zneužití uživatelských dat, tentokrát u oblíbené seznamovací aplikace Grindr. Ten předával citlivá data jako je HIV status uživatele firmám a jiným třetím stranám.

Celý článek

Setkání pro nově diagnostikované

Setkání pro nově diagnostikované s PhDr. Richardem Braunem se uskuteční ve čtvrtek 31. května 2018 od 18:00 hod v Praze.

Celý článek

Vousatá zpěvačka Conchita Wurst je HIV pozitivní

Rakouský umělec Thomas Neuwirth (29), který vystupuje jako vousatá zpěvačka Conchita Wurst, je HIV pozitivní. Přiznal to na sociálních sítích s tím, že se léčí už několik let.

Celý článek

HIV pozitivní lidé v Británii se budou moci stát piloty a pilotkami

Britský Úřad pro civilní letectví se chystá změnit pravidla, která HIV pozitivním lidem omezují pilotování na komerčních linkách.

Celý článek

SZÚ prý švindloval v nákupech materiálu pro diagnostiku HIV a žloutenek

Státní zdravotní ústav udělal chyby při zadávání zakázek za 67 milionů, zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad. Nedostatky se podle NKÚ týkaly nákupů speciálního zdravotnického materiálu pro přístroje na testování HIV a virových hepatitid. Ústav chyboval v letech 2014 až 2016 ve výběrových řízeních. V uvedeném období mu navíc nefungoval vnitřní kontrolní systém. Nově podal NKÚ na SZÚ trestní oznámení, ale podrobnosti nejsou zveřejněny.

Celý článek

Zjišťujeme, proč jsme nepojistitelní na úraz či pracovní neschopnost

Klient uzavřel u pojišťovny Nationale-Nederlanden (NN) v lednu 2016 úrazové pojištění platné do roku 2037 s měsíční platbou 805 Kč. Šikovná poradkyně pojišťovny ho přemluvila k uzavření připojištění pracovní neschopnosti pro pobyt v nemocnici a další vylepšení, která se hodí pro spokojený život zodpovědného občana. Klient však z osobních důvodů zamlčel svou HIV+ diagnózu.

Celý článek

Nemocnice Na Bulovce mění vydávání léků cizincům

Ing. František Novák, který je v současné době pověřen řízením Nemocnice Na Bulovce, se rozhodl vyslyšet doporučení ČSAP i ombudsmanky a deklaroval, že změní postup vydávání léků HIV pozitivním pacientům AIDS centra Nemocnice Na Bulovce, kteří nejsou občany České republiky. Nově budou všem občanům EU a těm cizincům, kteří mají na území České republiky povolen trvalý pobyt, léky předepisovány stejně jako občanům České republiky. Ostatním cizincům budou předepisovány léky na delší než měsíční dobu v odůvodněných případech (např. plánovaná zahraniční cesta) na žádost pacienta, za podmínky, že pacient čestně prohlásí či dokáže, že je zdravotně pojištěn alespoň na dobu, na kterou mu mají být léky poskytnuty.

Celý článek

Mladíka, ktorý si má na Slovensku odpykať 7-ročný trest za šírenie HIV, Švajčiari definitívne nevydajú

Je to definitívne! Mladíka, ktorý si má odpykať sedemročný trest za to, že vedome šíril HIV, švajčiarske justičné orgány Slovensku nevydajú! Richard R. pre nich vraj nie je postihnuteľný, lebo sa nepreukázalo, že by niekoho smrteľným vírusom nakazil. Mladík sa pred slovenskou spravodlivosťou skrýva už tretí rok a nepomohol ani zatykač.

Celý článek

Proč se u některých lidí s HIV rozvine AIDS rychleji?

Tajemství spočívá ve specifickém lidském leukocytárním antigenu (HLA), který pomáhá infikovaným buňkám vyhnout se první linii obrany proti HIV. Vědci zabývající se HIV dlouho nedokázali přijít na to, proč se u pacientů nakažených HIV rozvíjí AIDS s rozdílným odstupem času. Podle zpráv z Business Day nyní předpokládají, že to má co do činění s jejich geny. Studie amerických a jihoafrických výzkumníků ukázala, že určité lidské geny mohou u neléčených pacientů s HIV vést k rychlejšímu vývoji onemocnění souvisejících s AIDS.

Celý článek

Jednání Členské schůze 2018

Vážení členové spolku Česká společnost AIDS pomoc,

dovoluji si Vás pozvat na jednání Členské schůze ČSAP, z.s., které se uskuteční v pátek 13. dubna 2018 od 17 hodin v konferenčním sále Domu světla v pražském Karlíně (Malého 282/3).

Registrace účastníků bude probíhat od 16:30 hod.

Celý článek

Komunitní setkání

ČSAP, z.s. tě zve na další komunitní setkání v tomto roce, které proběhne v pátek 15.6.2018 od 19:00 v jedné z Pražských restaurací, více informací, včetně místa konání, se dozvíš na mailu: muj.buddy@gmail.com .

Celý článek

Vydali jsme brožurku MOJE PRVNÍ KROKY

Ve všech HIV centrech, na našich pobočkách v regionech a v některých HIV poradnách Zdravotních ústavů je od března k dispozici naše nová publikace pro nově diagnostikované pacienty. Jedná se o Průvodce prvními kroky se statusem „HIV pozitivní“.

Celý článek

Díky za podporu EMIS a ECHOES!

Vážení přátelé, na konci ledna skončilo po měsíčním prodloužení online dotazníkové šetření ECHOES (European Community Health Worker OnlinE Survey) pro lidi, poskytující podpůrné služby v oblasti sexuálního zdraví v komunitě mužů, majících sex s muži (MSM). Ve stejných dnech byl, rovněž po měsíčním prodloužení, ukončen průzkum EMIS (European MSM Internet Survey) – online dotazníkové šetření o zdraví a preferencích MSM. Oba výzkumy patří do skupiny ESTICOM (European Surveys and Training To Improve MSM Community Health), zdravotního programu Evropské unie a uzavírá je ještě třetí modul, kterým je tréninkový program pro osoby, zabývající se zdravím komunity MSM. Výsledky obou výzkumů budou využity a zohledněny v tomto tréninkovém programu v každé ze zúčastněných zemí, což zaručí vznik takového školícího programu, jenž bude odrážet skutečné potřeby komunity MSM v dané zemi. Celý projekt řídilo konsorcium 9 evropských organizací, vedených Institutem Roberta Kocha v Berlíně (Německo).

Celý článek

Hledáme externího spolupracovníka na projekt "Chemsex"

Celosvětový fenomén posledních několika let, zejména v gay komunitě. V loňském roce přiznalo užívání chemsexu 14% dotazových v rámci rychlého průzkumu České společnosti AIDS pomoc. Chemsex je novým druhem závislosti, je často dáván do souvislosti s nárůstem incidence HIV a STD. V Česku zatím neexistuje žádný terapeutický ani harm reduction program pro uživatele chemsexu.

Celý článek

Otevřený dopis kandidátovi na prezidenta P. Fischerovi

SDÍLÍME otevřený dopis Koalice za manželství kandidátovi na prezidenta P. Fischerovi. Zdroj: http://www.jsmefer.cz/otevreny_dopis_pavlu_fischerovi (stav k 18.12.2017)

Celý článek

Dotazník pro HIV+ ženy

Sdílíme krátký dotazník European AIDS Treatment Group k průzkumu na téma “Antikoncepce a HIV+ ženy”. Dotazník je v angličtině.

Celý článek

K filmu 120 BPM (ve slovenštině)

Vedeli, že onedlho zomrú, napriek tomu chceli meniť svet. Epidémii AIDS čelili nezvyčajnou kampaňou. Na prelome 80. a 90. rokov aktivisti parížskej pobočky hnutia ACT UP tancovali na ulici, šírili provokatívne plagáty, občas vtrhli do škôl robiť tam osvetu alebo postriekať kancelárie farmafiriem umelou krvou. Zápasili s nečinnými politikmi, ľahostajnou verejnosťou aj so spomalenou medicínou.

Podľa ich príbehu nakrútil francúzsky režisér Robin Campillo film 120 tepov za minútu. V Cannes zaň získal Grand Prix, Francúzsko ho vysiela na oscary a nedávno získal aj nomináciu na cenu LUX Európskeho parlamentu. O snímke hovoria herec ANTIONE REINARTZ a spoluautor scenára PHILIPPE MANGEOT.

Celý článek

O HIV POZITIVNĚ: Magazín LUI speciálním číslem proti stigmatizaci HIV pozitivních pobouřil Ministerstvo zdravotnictví

Neustálý nárůst počtu osob, u nichž je v ČR diagnostikována přítomnost viru HIV, je problémem, na nějž dlouhodobě upozorňují všechny české specializované organizace. Důvodem znepokojujících čísel jsou na jednu stranu nezodpovědnost a lehkovážnost, s nimiž dnešní mladá generace přistupuje k sexuálnímu životu, stav věci však ovlivňují také podceněná preventivní opatření. I proto se Magazín LUI, který se dlouhodobě zasazuje o bourání společenských tabu a narušování stigmat, rozhodl pro vydání speciálního čísla – O HIV POZITIVNĚ. To však kvůli záměru použít na unikátní dvoustranu kromě tiskařské červené barvy také krev HIV pozitivních narazilo na odpor rovnou ze strany Ministerstva zdravotnictví.

Celý článek

Léčení HIV pozitivní pacienti nejsou infekční!

Výsledky další velké mezinárodní studie (Opposites Attract) definitivně prokázaly, že úspěšná antiretrovirová léčba HIV infekce dokáže snížit množství viru v těle natolik, že HIV pozitivní člověk není infekční a nemůže nakazit svého sexuálního partnera.

Celý článek

Policista vyhozený kvůli HIV míří s žalobou na diskriminaci k Nejvyššímu soudu.

Pátek 1. prosince je Světovým dnem boje proti AIDS, který upozorňuje na nebezpečí této nemoci a zároveň vyjadřuje podporu lidem žijícím s virem HIV i ctí památku obětí epidemie. Ve světě se tento den připomíná od roku 1988. Česká republika svůj postoj k HIV a lidem nakaženým tímto virem zatím hledá. Tápání a represivní postoj oficiálních míst ilustruje případ bývalého policisty Maxe Blancka, který si před dvěma týdny vyslechl další zamítavý rozsudek týkající se jeho žaloby na někdejšího zaměstnavatele kvůli diskriminaci.

Celý článek

Tisková konference u příležitosti 1. 12., Světového dne boje proti AIDS

Česká společnost AIDS pomoc ve spolupráci s Velvyslanectvím USA v Praze zvou na tiskovou konferenci u příležitosti Světového dne boje proti AIDS.

Celý článek

Plzeňská deklarace

Účastníci 4. Sympózia ke Světovému dni AIDS, které se konalo v Plzni 9. - 10. 11. 2017 – lékaři pečující o pacienty s HIV/AIDS, epidemiologové, preventisté, laboratorní a výzkumní pracovníci, zástupci pacientských organizací a ohrožených skupin obyvatel a představitelé protidrogových programů – se obracejí na státní orgány, zdravotní pojišťovny, komunity a veřejnost s touto deklarací:

Celý článek

OTEVŘENÝ DOPIS vedoucímu HIV centra Nemocnice Na Bulovce prof. MUDr. Ladislavu Machalovi, Ph.D.

Vážený pane profesore, v minulosti jsme se potkávali na jednáních koordinační komise Národního programu pro boj s HIV, z které jste pro nesouhlas s postoji České společnosti AIDS pomoc (ČSAP) letos vystoupil. Volím tedy dnes tuto formu otevřeného dopisu, abych reagoval jménem ČSAP, jménem HIV+ komunity, ale i jménem svým na Vaše názory, které dlouhodobě mediálně vyjadřujete, a které jste shrnul v nedávném rozhovoru pro časopis Týden.

Celý článek

Přední světová odbornice na prevenci HIV navštíví Česko

Na pozvání České společnosti AIDS pomoc přijede na jeden den do České republiky profesorka Sheena McCormack, jedna z předních světových odbornic v oblasti prevence přenosu HIV.

Celý článek

Vyplňte dotazník, prosím

Sdílíme dotazník studentky VOŠ pro dentální hygienistky a prosíme HIV pozitivní o vyplnění. Díky!

Celý článek

Září přineslo 13 nových případů HIV

Měsíc utekl jako voda a včera uvolněné statistiky Státního zdravotního ústavu hlásí číslo 3 100. Přesně tolika lidem byl v České republice do konce září letošního roku oznámen pozitivní výsledek testu na HIV. V září jich tedy 13 přibylo, neboť údaj ke konci srpna byl 3 087.

Celý článek

Americké Centrum pro kontrolu nemocí (CDC) poprvé připustilo, že HIV nelze přenést, pokud jste nezjistitelní

Téměř polovina všech HIV pozitivních lidí v USA má nezjistitelnou virovou nálož.

Centra pro kontrolu nemocí konečně připustila to, co aktivisté a lékářští experti tvrdí již léta: Lidé, jejichž hladina HIV je v krvi nezjistitelná, nemůžou přenášet virus.

Celý článek

U kuřáků s virem HIV je větší pravděpodobnost smrti následkem rakoviny plic než AIDS

Nově provedená studie ukazuje, že u kuřáků, kteří jsou HIV pozitivní a dlouhodobě berou antiretrovirové léky, je mnohem pravděpodobnější, že zemřou následkem rakoviny plic než následkem AIDS (Syndrom získaného selhání imunity).

Celý článek

Světový den hepatitid

Tento týden (28.6.) je Světový den hepatitid. U nás není bohužel organizace, která by ho zastřešila, proto připomínáme my několik faktů.

Celý článek

Andělé v Americe

V červenci se uskuteční v pražském kině Aero přímý přenos dvoudílné divadelní hry z Londýna Andělé v Americe, což je slavné drama Tonyho Kushnera oceněné Pulitzerovou cenou, které se dotýká problematiky AIDS v období vlády Ronalda Raegana v USA.

Celý článek

Letní číslo dvouměsíčníku POZITIVNĚ

Vychází nové číslo dvouměsíčníku pro HIV+ komunitu POZITIVNĚ!. V aktuálním čísle se dočtete o tom, jaký byl výtěžek charitativního běhu Fun&Run, co chystá ČSAP na letošní Prague Pride a neleznete v něm rádce pro cestování.

Celý článek

MÁME ZA SEBOU KOMUNITNÍ SETKÁNÍ, DALŠÍ PROBĚHNOU PO PRÁZDNINÁCH

Minulý týden se konala setkání pro HIV+ komunitu, která ČSAP pravidelně pořádá. Obě skupinové akce se vrátí zpět v září, v období července a srpna se nescházíme.

Celý článek

ČERVENÝM SVĚTLEM PROTI AIDS

Třetí květnovou neděli jsme si na celém světě připomněli oběti nemoci AIDS v rámci dne nazvaného „International AIDS Candlelight Memorial“, česky “Světlo pro AIDS”. Tato mezinárodní akce začala v roce 1983, po 34 letech se do ní zapojuje více než 1200 organizací po celém světě. Již počtvrté si Česko tento den připomnělo červeně nasvícenými budovami po celé republice – unikátním projektem ČSAP, pro který jsme našli inspiraci ve Skotsku.

Celý článek

Komunitní setkání HIV+

Pojďte se s námi pobavit o aktivitách naší organizace, aktuálních tématech, nebo prostě o tom co vás zajímá. Chceš se seznámit, nebo si jen pokecat s lidmi, kteří jsou na tom stejně jako ty? ČSAP, z.s. tě zve na další komunitní setkání, které proběhne 15.6.2017 od 18:00 v jedné z Karlínských restauraci, více informací se dozvíš na mailu: muj.buddy@gmail.com .

Celý článek

Gratulujeme vítězi fotosoutěže Světlo pro AIDS 2017

S menším zpožděním jsme v pondělí vyhlásili výherce soutěže v rámci letošního Světla pro AIDS. Úkolem soutěžících bylo vyfotit některý z nasvícených objektů a fotku následně přidat do facebookové události (zde) s hashtagy #aidspomoc #svetloproaids a hashtagem s městem nasvíceného objektu (např. #praha).

Děkujeme všem, kdo se do soutěže zapojili a zaslali nám svůj úlovek.

Celý článek

UKONČEME AIDS SPOLEČNĚ. PODTRŽENO ČERVENĚ!

Tisková zpráva – Každoročně na třetí květnovou neděli, letos tedy 21. května, připadá mezinárodní vzpomínkový den na oběti nemoci AIDS - „International AIDS Candlelight Memorial day“ neboli česky Světlo pro AIDS. V Česku si připomeneme oběti AIDS červeným nasvícením budov v Praze, Ostravě, Plzni, Pardubicích, Chomutově a v Ústí nad Labem. Česká společnost AIDS pomoc tento projekt realizuje již čtvrtým rokem.

Celý článek

SVÍTÍME ČERVENĚ SOUTĚŽ PRO VÁS!

Chcete vyhrát preventivní balíček od ČSAP a zároveň tak i upozornit na problematiku HIV/AIDS?
Vyfoťte jakoukoli červeně nasvícenou budovu (nebo sami sebe před ní) z kteréhokoli města v rámci akce SVÍTÍME ČERVENĚ a nahrajte fotografii rovnou do události na facebooku ČSAP nebo ji vložte na zeď našich facebookových stránek.

Celý článek

Délka života HIV pozitivních se prodloužila díky lékům o 10 let

Délka života HIV pozitivních dospělých osob se v USA a v Evropě prodloužila v průměru o deset let, především díky větší účinnosti nových léků proti AIDS používaných v takzvané antiretrovirové terapii. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnil lékařský časopis The Lancet.

Celý článek

Mimořádná členská schůze

Předsednictvo spolku zve všechny členy spolku na mimořádnou členskou schůzi ČSAP, z.s., která se uskuteční v pondělí 12. června 2017 v konferenčním sále Domu světla v pražském Karlíně (Malého 282/3).

Celý článek

Webinář plný aktualit a nových léčiv

Chcete držet půst nebo drastickou dietu při braní léků? Zajímá Vás, jak vysoké je riziko infekce při medikaci? Co mají dělat HIV+ cizinci hledající lepší život v ČR? To vše a mnohem více řešili naši lékaři. Využijte nyní šance vyslechnout si odborné rady a postupy.

Celý článek

Koncert Doodles a Podium Paris pro Dům světla

Je nám ctí, že se po roce opět koná koncert Doodles pro Dům světla. V neděli 30. dubna 2017 od 20:00 do 22:00 hod. ve Vršovickém divadle Mana, Moskevská 34/967, 101 00 Praha. Cena jedné vstupenky je 200 Kč a celý výtěžek z koncertu půjde Domu světla na jeho aktivity v oblasti prevence HIV.

Celý článek

ECDC doporučuje gayům očkování proti žloutence typu A

Sexuální přenos žloutenky typu B při análním a orálním sexu, který se ve větší míře týká gay mužů je dávno znám. Tato žloutenka je nebezpečná tím, že může přejít do chronické podoby a nakonec vést k cirhóze a nádoru jater. Proto očkování proti ní je v řadě zemí zařazeno do standardního spektra očkování. V ČR a SR byli během dětství povinně očkováni všichni, kteří se narodili po roce 1991. Ve většině evropských zemí je toto očkování bezplatné pro starší jedince, kteří jsou HIV pozitivní anebo muži mající sex s muži. To ovšem neplatí pro některé balkánské země, Českou republiku a Slovensko. I když většina zdravotních pojišťoven je ochotna očkovaným proplatit alespoň jednu ze tří dávek.

Celý článek

Výroční členská schůze

Předseda spolku si dovoluje pozvat všechny členy spolku na výroční členskou schůzi, která se uskuteční v pátek 7. dubna 2017 v konferenčním sále Domu světla v pražském Karlíně (Malého 282/3). Schůze bude zahájena v 17 hod (registrace účastníků bude probíhat od 16:30 hod).

Celý článek

Diskuze a HIV testování v rámci festivalu Jeden svět

Festival Jeden svět se koná od 6. do 15. března v Praze a následně navštíví 32 dalších měst v ČR a Brusel. Do festivalové rodiny nově přibydou Semily. V rámci festivalu proběhne několik diskuzí s našimi pracovníky a mobilní HIV testování. Naši kolegové budou jako hosté v diskuzích po filmu bratrů Heymannových „Kdo mě teď bude mít rád?“, který dokumentuje snahu HIV+ gaye Saara najít po 18 letech cestu zpět ke své ortodoxní židovské rodině. Představitel hlavního hrdiny Saara film v Praze osobně uvede.

Celý článek

Úspěšná léčba HIV pozitivních chrání nejen je, ale i jejich sexuální partnery

TISKOVÁ ZPRÁVA

Praha, 23.února 2017. Současná anti-retrovirová léčba používaná pro léčbu infekce HIV je natolik účinná, že chrání nejen pacienty před dalším rozvojem infekce, ale je i účinnou ochranou pro jejich sexuální partnery. Pravděpodobnost, že úspěšně léčený HIV pozitivní člověk nakazí svého sexuálního partnera, pokud nepoužije při pohlavním styku kondom, je zanedbatelná až nulová.

Celý článek

OTESTUJTE SE V NAŠÍ SANITCE A PAMATUJTE, ŽE KONDOMY JSOU STÁLE V MÓDĚ

Svatý Valentýn neboli svátek zamilovaných si každý z nás představuje jinak. Máte-li nového partnera nebo partnerku, doporučujeme vám oběma na začátku vašeho vztahu absolvovat test na HIV protilátky. Sanitka z Domu světla bude zítra testovat na Andělu. Připomínáme zároveň, že 13. únor je Mezinárodním dnem kondomů.

Celý článek

RIZIKO SEXUÁLNÍHO PŘENOSU HIV Z OSOBY HIV POZITIVNÍ MAJÍCÍ TESTEM NEZJISTITELNOU VIROVOU NÁLOŽ

Tisková zpráva a dohodnuté prohlášení:

Na základě důkazů je potvrzeno, že riziko přenosu HIV z osoby HIV pozitivní, která je na anti-retrovirové léčbě a má příslušným krevním testem nezjistitelnou virovou nálož (VN) po dobu alespoň 6 měsíců, je zanedbatelné resp. neexistuje.

Jestliže přenos HIV se vždy neuskuteční ani při zjistitelné VN, pak fakt, že partner má VN testem nezjistitelnou představuje jednak ochranu zdraví obou osob, jednak zabraňuje vzniku nových HIV infekcí.

Celý článek

Komunitní setkání HIV pozitivních

Komunitní setkání je určeno pro kohokoliv, kdo je HIV+. Zveme vás na první letošní setkání.Pojďte se s námi pobavit o aktivitách naší organizace, aktuálních tématech, nebo prostě o tom co vás zajímá.
Termín: Čtvrtek 16. 02. 2017, 18:00 hod.

Celý článek

„To je váš problém!“ Podle Bulovky žádné pochybení

Právní poradna České společnosti AIDS pomoc dostala upozornění na zcela neetické a neprofesionální chování zdravotní sestry z Nemocnice Na Bulovce. Poté, co si pacient stěžoval na to, že z důvodů na straně nemocnice došlo ke zpoždění jím požadovaného vyšetření o přibližně půl roku, byl vystaven arogantnímu a konfrontačnímu chování sestry, které vyvrcholilo tím, že sestra pacientovi v kontextu jeho HIV diagnozy sdělila, že – toto onemocnění, resp. obtíže se získáním zdravotní péče s tím související – je jeho problém.

Celý článek

Výrazný pokles počtu nových případů HIV infekce mezi gay muži. Nejen v USA, ale v roce 2016 už i v Londýně.

Již několik málo let je ve větších aglomeracích USA pozorován pokles počtu nových diagnóz HIV u mužů majících sex s muži. V loňském roce k nim přibyl i Londýn. A to přestože mezi gayi neklesá počet vyšetření na HIV ani počet ostatních sexuálně přenosných infekcí (zejména tedy syfilidy). To znamená, že nejenže počet testovaných nepoklesl, ale ani nelze říci, že by na testování chodili více lidé, jejichž chování nebylo tak rizikové. Vysvětlení poklesu v USA je především široká dostupnost preexpoziční profylaxe (PrEP), jejíž preventivní efekt byl prokázán již na začátku tohoto decennia

Celý článek

Jak se žije lidem s HIV v ČR? Průzkum

Česká společnost AIDS pomoc si uvědomuje, že ne celá HIV komunita žije v Praze, kde sídlí Dům světla. Mnoho pozitivních si z různých důvodů nemůže dovolit cestovat za radou nebo pomocí mimo svůj región.

Celý článek

Výsledky dotazníkového šetření na téma: Má zkušenost s péčí o HIV+ pacienty

Představujeme výsledky dotazníkového šetření Má zkušenost s péčí o HIV+ pacienty, které se uskutečnilo pod záštitou České společnosti AIDS pomoc. Autorem šetření je Benedikt Straňák. Šetření je podstatné v tom, že ukazuje, co HIV pozitivní osoby v oblasti zdravotní péče trápí, a co by si ve zdravotnictví představovali jinak.

Celý článek

Hledáme nové kolegy!

Naše organizace rozšiřuje svůj tým a hledá dva nové kolegy nebo kolegyně na zajímavé pracovní pozice. Pokud Vás zajímá práce pro náš spolek, přečtěte si naše inzeráty. Třeba hledáme právě Vás!

Celý článek

Dopis: Podpora iniciativy usilující o zavedení tématu HIV jako jednoho z bodů agendy příštího předsednictví EU v Estonsku

Spolu s dalšími 63 organizacemi z celkového počtu 33 zemí podporujeme iniciativu, která usiluje o zavedení problematiky HIV jako jednoho z klíčových bodů agendy příštího předsednictví EU v Estonsku. V článku naleznete český překlad dopisu, v příloze pak původní znění v angličtině se seznamem všech zapojených organizací.

Celý článek

Další webinář pro HIV+ komunitu

Říjnový webinář pro HIV pozitivní bude na téma LÉČBA, ALTERNATIVNÍ LÉČBA A ŽIVOTNÍ STYL. Odkaz na hodinový přímý přenos se objeví na webu www.hiv-komunita.cz, Svoje online dotazy budete moci zadávat do textového okna v prohlížeči. Dotazy se budou pouštět z režie na monitor do studia a můžou se týkat následujících témat:

Celý článek

Program Buddy přichází s novinkou: Průvodci na iBoys

Průvodci (HIV pozitivní osoby smířené se svou diagnózou a ochotné sdílet své zkušenosti) budou od 3. 10. 2016 mít vlastní profil na největším gay seznamovacím portálu v České republice, na iBoys.cz. Najdete je pod uživatelem Buddy_HIV.

Celý článek

Povedlo se nám „zlikvidovat“ virus HIV, oznámili britští vědci

Lékaři z Británie ohlásili první úspěšný případ „léčby HIV“ novou metodou „nakopni a zlikviduj“. Jedná se však zatím o předběžné výsledky. Nyní se čeká, jak léčba uspěje u dalších pacientů. Po světě žije téměř 40 milionů lidí nakažených virem HIV. Dosud jim lékaři mohou nabídnout pouze oddálení nástupu AIDS.

Celý článek

Lék Truvada je vhodný jako prevence HIV, potvrdila Evropská komise

Evropská komise minulý měsíc potvrdila možnost užívání léku Truvada v kombinaci se zásadami bezpečných sexuálních praktik k prevenci nákazy virem HIV u rizikových skupin obyvatelstva. Přípravek vyráběný farmaceutickou firmou Gilead Sciences, která při jeho vývoji využila výsledků výzkumu českého vědce Antonína Holého, bude na předpis, připomněl ve čtvrtek zástupce komise.

Celý článek

Průlomové rozhodnutí Evropské komise k PrEP: Souhlas s užíváním léku Truvada k preexpoziční profylaxi

Dle farmaceutického koncernu Gilead schválila Evropská komise, aby byl HIV lék Truvada® uveden na trh nyní také k preventivnímu užití (k preexpoziční profylaxi, zkráceně: PrEP).

Celý článek

Kari Hartel, obhájkyně a máma zaceluje propast mezi dlouhodobě nakaženými HIV a „nováčky

Vím, že pokud jde o tuhle epidemii, jsem nováček, říká Kari Hartel, která žije s HIV od roku 2003 a často mám pocit, že spojuji skupiny dlouhodobě nakažených a těch nových, mezi nimiž je taková propast.

Celý článek

Hygiena se omluvila ČSAP za mediální vyjádření

Dne 11.5.2016 jsme se ohradili proti některým mediálním vyjádřením MUDr. Zdeňky Jágrové, ředitelky protiepidemického odboru Hygienické stanice hlavního města Prahy. Hygienická stanice se dnes za některá zavádějící vyjádření veřejně omluvila. Znění omluvy naleznete ZDE

Celý článek

PŘÍPAD 30 TRESTNÍCH OZNÁMENÍ: FIASKO POLICIE A HYGIENY?

Státní zástupce včera zrušil usnesení o zahájení trestního stíhání jednoho z HIV pozitivních mužů, který byl pražskou hygienickou stanicí obviněn z šíření nakažlivé lidské nemoci.

Celý článek

HIV ambulance ÚVN

Klinika infekčních nemocí 1. LF UK a Ústřední vojenské nemocnice - Vojenské fakultní nemocnice Praha byla otevřena v roce 2014. Klinika nabízí širokou odbornou ambulantní péči v problematice infekčních nemocí, včetně komplexní péče o HIV pozitivní (kromě pacientů do 15. roku věku a mimo těhotné ženy).

Celý článek

MUDr. Z. Jágrová: "Každý HIV+ je infekční"

Přinášíme vám celý rozhovor s pražskou hygieničkou, jehož část jsme zveřejnili v aktuálním čísle POZITIVNĚ!

Celý článek

Jaký je život s HIV/AIDS?

Zapojte se v roce 2016 do výzkumné studie o životě s HIV/AIDS – vaše zkušenost nás zajímá.

Celý článek

Česká společnost AIDS pomoc spustila program BUDDY pro lidi s diagnózou HIV. Pomůže jim překlenout obtížné období.

Program BUDDY, který právě zahájila Česká společnost AIDS pomoc, je určený těm, kteří se právě dozvěděli, že jsou HIV pozitivní, obtížně se s touto informací smiřují, mají strach a nevědí, jak dál. Využít ho mohou i lidé, kteří už svoji diagnózu znají delší dobu, ale nemají se komu svěřit anebo se chtějí seznámit se zkušenostmi jiných HIV pozitivních. Program je bezplatný.

Celý článek

Divadlo hledá herce s pozitivním nábojem

Sluj pro současné živé umění Venuše ve Švehlovce hledá HIV+ herce do svého nového divadelního projektu s pracovním názvem Fragmenty. Představení bude prezentováno v rámci festivalu Případ pro sociálku na podzim 2016. Inscenace bude řešena tak, že před diváky bude zachována anonymita účinkujících.

Celý článek

Léčba sexuálně přenosných chorob

V souvislosti s probíhající kauzou kriminalizace HIV pozitivních s diagnostikovanou pohlavní nemocí se množí dotazy, co dělat, když se i u vás objeví příznaky pohlavní nemoci.

Předně, pohlavní nemoci je potřeba odborně léčit, nikoli čekat zda příznaky odezní, nemoc přecházet nebo se samoléčit!

Celý článek

Přijímáme platební karty

Česká společnost AIDS pomoc začala přijímat platební karty. Od 29.2.2016 můžete za všechny služby poskytované Českou společností AIDS pomoc platit platebními kartami. Přijámáme všechny běžné platební karty, včetně bezkontaktních.

Celý článek

Virus Zika a HIV/AIDS: podpobnosti a rozdíly

Pokud jste v nedávné době sledovali, byť jen povrchně, zprávy, určitě jste zaslechli o nedávném vypuknutí nákazy Zika. To vybízí k porovnávání s pandemií HIV (podobně jako nedávnou epidemií Eboly). Co je tedy vlastně Zika a jak se podobá či liší od HIV?

Celý článek

Dopis/petice Evropské komisi: Zastavte pronásledování HIV pozitivních v České republice!

Zdroj/autor petice zde

“Pražská hygiena podala trestní oznámení na 30 HIV pozitivních, kteří měli nechráněný sex, i když věděli, že jsou HIV pozitivní. Hrozí jim až deset let vězení za vážné ublížení na zdraví a šíření nakažlivého onemocnění.“ hlásila nedávno média v České republice. Nikdo, kdo je HIV pozitivní, nepatří do vězení. Každý, kdo žije s HIV a má díky léčbě virovou nálož na nedetekovatelné úrovni, nemůže virus dále šířit.

Celý článek

Studie: Alkohol je pro osoby nakažené virem HIV škodlivý.

Nová studie naznačuje, že pro HIV+ je pití alkoholu mnohem nebezpečnější. Účinky alkoholu se zdají být pro pozitivní vyšší, i když užívají ART.

Celý článek

Selhání pražské hygieny

Třicet trestních oznámení podaných pražskou hygienickou stanicí na HIV pozitivní gaye bylo profesním šlápnutím vedle. K tomu, aby jakákoli preventivní a protiepidemická opatření mohla být účinná, je zapotřebí dobře zanalyzovat a pochopit výchozí situaci – jakým způsobem se infekce šíří, za jakých okolností dochází k nákaze, jaké faktory k šíření přispívají.

Celý článek

Rady pro HIV pozitivní v oblasti prevence, léčby a občanských práv

V uplynulých dnech bylo pražskými hygieniky podáno několik desítek podnětů k trestnímu stíhání HIV pozitivních mužů, kteří se zároveň nakazili jinou sexuálně přenosnou chorobou. Česká společnost AIDS pomoc vydala k široké veřejnosti základní stanovisko. Dnes zejména HIV+ občanům sdělujeme následující informace a rady.

HIV pozitivní osoby mohou mít nechráněný pohlavní styk bez právních důsledků s jinou HIV pozitivní osobou. Je jim sice doporučováno, aby i při takovém styku použili kondom (zejména právě proto, aby se vyhnuli nákaze jinou pohlavní nemocí, případně přenosu resistence na antiretrovirové léky), ale nemůže se v případě nechráněného styku dvou pozitivních osob jednat o trestný čin ohrožení infekční nemocí.

Celý článek

Stanovisko ČSAP k obvinění 30 mužů z šíření HIV

V některých médiích se 26. ledna objevily zprávy o tom, že pražští hygienici podávají trestní oznámení na pražské homosexuály, kteří se po nakažení HIV nakazili jinou pohlavně přenosnou nemocí, z čehož hygienici dovozují, že porušili pravidla bezpečnějšího sexu. Na Českou společnost AIDS pomoc se skutečně v uplynulých dnech obrátilo několik mužů, kteří byli v této věci pozváni k podání vysvětlení na Policii ČR. Všichni tito muži ČSAP sdělili, že se podle svého názoru žádného trestného činu nedopustili, neboť se jinou pohlavně přenosnou nemocí nakazili buď zcela bez souvislosti s nechráněným stykem, nebo při sexu s jinou HIV pozitivní osobou. Spíše než obavy z potrestání často artikulují obavu z toho, že aktivita hygieniků povede k tomu, že se osoby nakažené pohlavně přenosnou chorobou budou bát vyhledat lékaře.

Celý článek

Nezjistitelná & nulová virová nálož HIV

Jak se dostat na nulovou – nezjistitelnou virovou nálož a tuto zachovat, to je často hlavním cílem pro HIV pozitivní. Lidem, kterým se daří udržovat nezjistitelnou virovou nálož (méně než 50 kopií na mililitr krve), to pomůže nejen zlepšit zdravotní stav, ale sníží se tím i pravděpodobnost přenosu viru HIV na sexuální partnery. Ale ani správná medikace a zdravotní péče nemusí znamenat úspěch. Dokonce i ti, kteří dodržují poctivě léčbu, mohou mít výkyvy ve virové náloži, nebo mají stabilní nízkou virovou nálož.

Celý článek

Odborníci na nemoci vnímají syfilis jako příležitost znovu se zaměřit na léčbu HIV

(UK) Nedávná analýza se zabývala vztahem mezi HIV a syfilidou – konkrétně na zjištění toho, co může nákaza syfilidou znamenat pro lidi s HIV ve smyslu virové nálože HIV a rizika přenosu.

Celý článek

Nová publikace: ZDRAVÍ S HIV - Chce to změnu?

Se začátkem nového roku se nabízí nová předsevzetí. Pokud byste letos rádi zhubli, přestali kouřit, začali se více hýbat, určitě věnujte svou pozornost nové informační brožurce „Zdraví s HIV“, kterou naleznete jako přílohu časopisu Pozitivně! a samostatně také v AIDS centrech nebo elektronicky na webu.

Na našem výsledném zdravotním stavu se podílí velké množství faktorů, vzniku řady nemocí však můžeme předejít udržováním zdravého životního stylu, který zahrnuje stravování, pohybovou aktivnost, užívání návykových látek, psychickou pohodu i sexuální chování. Nová brožurka se zaměřuje na všechny tyto okruhy z pohledu HIV pozitivního. Uvádí je do souvislostí s HIV infekcí a nabízí jednoduchý přehled základních informací a doporučení o zdravém životním stylu včetně praktických rad.

Celý článek

Koncem roku 2015 nám přišla smutná zpráva z ostravského HIV centra.

Ve věku 68 let navždy opustila svou rodinu, ale i svou práci a své pacienty zakladatelka ostravského HIV centra MUDr. Jitka Kolčáková.

Prosíme ty, kdo ji znali, aby na ni vzpomenuli.

Celý článek

Průlom v boji s AIDS? Izraelští vědci věří, že nalezli lék na smrtící nemoc

JERUZALÉM Izraelští vědci jsou přesvědčeni, že dokáží zničit lidské buňky napadené virem HIV. Profesoři Hebrejské univerzity v Jeruzalémě Abraham Loyter a Asaf Friedler uvedli, že testování nového způsobu léčby na nemocných začne do tří měsíců.

Celý článek

10 hlavních vědeckých průlomů ve výzkumu HIV v r. 2015

Od syntetických protilátek speciálně navržených k boji s HIV až po laserové paprsky, které by mohly dopravovat lék přímo přesně k buňkám napadeným HIV, představoval rok 2015 období pozoruhodného vědeckého pokroku.

Ať už šlo o zprávu o usnadnění léčby HIV tím, že bychom se časem mohli zbavit nutnosti každodenního braní léků nebo dokonce o léčbu nemoci kmenovými buňkami, vědecké skoky kupředu nám poskytly mnoho důvodů k optimismu při publikování na našich webových stránkách.

Shrňme zde deset pozoruhodných zpráv ze světa vědy v r. 2015, které nám pomohly posunout se ještě blíže k tomu, aby se HIV stal záležitostí minulosti:

Celý článek

Když Vám léčba HIV nedělá dobře, mluvte o tom

Když jsem byl diagnostikován a začal jsem poprvé užívat antiretrovirotické léky, moje tělo odmítalo spolupracovat. Z toho co si pamatuji, z té doby, když jsem byl diagnostikován HIV pozitivním, existovala bohužel léčba typu pokus-omyl, což znamenalo, že jsem byl hodně nemocný. Po jedné kombinaci léků, na kterou jsem byl alergický, jsem byl dokonce hospitalizován.

David Duran
pro TheBody.com

Celý článek

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2016!

Všem našim klientům, sponzorům, přátelům i partnerům přejeme klidné prožití vánočních svátků a v novém roce mnoho úspěchů!

Celý článek

Pět způsobů, jak zůstat silný: Jak ovlivnilo odhalení Charlieho Sheena lidi žijící s HIV

Otřes, mediální štvanice, šokující diagnóza, zhýralý život, zničující, noční můra bývalého milence, hysterie – to jsou všechno silná slova, která na nás „křičela“ z novinových titulků, když herec Charlie Sheen odhalil svou HIV pozitivitu. Bohužel ukazují, že se u mnoha američanů chápání HIV a AIDS nikam neposunulo od dnů, kdy novináři „šli“ po Rocku Hudsonovi. Na HIV se stále díváme jako na strašnou epidemii a lidi s HIV vnímáme jako zdravotní hrozbu.

Celý článek

HIV pozitivní budou v izraelské armádě vykonávat úřednické práce

Izraelská armáda chce v budoucnu odvádět i brance, kteří jsou HIV pozitivní. Současná medicína totiž umožňuje lepší péči o lidi s tímto virem v těle, a diagnóza tak již nemůže představovat překážku pro službu v armádě, uvedl vrchní armádní zdravotník Moše Pinkert.

Celý článek

Redakční rada newsletteru POZITIVNĚ!

Chceš s námi plánovat další vydání newsletteru POZITIVNĚ? Nebo chceš být dokonce jedním z autorů článků? Přijď na redakční radu newsletteru, která se uskuteční ve čtvrtek 3. 12. 2015 od 20:00 v Praze.

Celý článek

Šest věcí k uvážení, když začínáte s léčbou HIV

Aby se imunitní systém udržoval v co nejlepším stavu, doporučuje se dnes začít s léčbou HIV ihned po zjištění HIV pozitivity. Mnoho pacientů takový spěch s medikací znepokojuje, když se zrovna vyrovnávají s šokem ze svého nakažení. I když užívání léků k potlačení HIV je snadnější než kdy dříve (často nově diagnostikovaní pacienti užívají jen jeden prášek jednou denně), začít s léčbou je zásadní a pro některé obtížný krok.

Celý článek

Pacient má HIV. Může ho zdravotník odmítnout ošetřit?

Čtenáře Medical Tribune zajímá, zda mu hrozí postih v práci, když odmítne jakoukoliv ošetřovatelskou péči u pacienta, který je HIV pozitivní? Na jeho dotaz odpovídá právník Mgr. Zoltán Duna...

Celý článek

Případ propuštění HIV pozitivního policisty před soudem

Soud někdejšího policisty Maxe, propuštěného kvůli nákaze virem HIV a nyní žalujícího ministerstvo vnitra, začal právě dnes. Co myslíte? Jak soud dopadne? Bude Max úspěšný?

Celý článek

Navzdory zavádějícím novinovým titulkům může HIV stále vést k onemocnění AIDS

HIV je stále virem, který způsobuje AIDS.

Výzkum zveřejněný koncem srpna v časopisu Cell, v němž se popisuje jak HIV ničí lymfocyty CD4, vyvolal spoustu pozornosti a, bohužel, vedl k některým nepřesným titulkům v novinách.

Celý článek

Jak se vypořádat s trojí hrozbou: tipy pro stárnoucí, HIV+ homosexuální muže

Autor vzpomíná na praktickou úlohu z doby svého působení na univerzitě, kdy svým studentům uložil, aby si představili, kdy se cítili jako by v tom byli sami. Jaký to byl pro ně zážitek po fyzické a emocionální stránce? Cítili se osamocení. Někomu bylo až na zvracení. Někdo zase pociťoval vztek. „A co kdyby s tebou v té chvíli chtěla mluvit sociální pracovnice?“ zeptal se studenta. „Asi bych jí ukousl hlavu,“ zněla odpověď. Takové cvičení mělo svoje opodstatnění, zvláště pro studenty z oboru sociálních prací, kteří tak poznali, jak stigma a přijetí svého stigmatu může negativně ovlivnit identitu třeba jinak pozitivního člověka a jakou překážkou může být v jejich snaze takovému člověku pomoci. Je potřeba si zapamatovat, jaký je to pocit cítit se na všechno sám, aby mohla být překonána bariéra nedůvěry a mohlo se reálně pomoci zahojit rány společenského stigmatu.

Celý článek

Pět tipů, jak dodržovat léčbu při cestování

I pro ty, kteří nemají běžně problém s pravidelným braním léků proti HIV, může nastat problém, když cestují. Tady je pět tipů od zkušeného cestovatele Davida Durana:

Celý článek

Petice proti zdražení léků na HIV firmou Turing Pharmaceuticals

Podpořte podpisem petici proti Turing Pharmaceuticals a panu Shkrelimu, který zdražil léky na HIV, které firma vyrábí na 750 USD za pilulku !! Musíme zastavit cynickou a hluboce neetické chování pana Shkreli a Turing Pharmaceuticals.

PETICE ZDE

Celý článek

Zvýšení výskyt žloutenky typu C v USA

Vedle přenosu HIV ukázal nedávný výzkum ve Spojených státech extrémní nárůst (až čtyřnásobný proti roku 2012) přenosu hepatitidy typu C mezi HIV pozitivními gayi. Ta je sice léčitelná, ale její léčba je velmi nákladná. Navíc se ukázalo, že lidé, kteří z ní byli vyléčení, jsou náchylnější k opětovné nákaze.

y, které známe z dosavadních antiretrovirových terapií (poškození ledvin a jater, poruchy spánku, bolesti hlavy apod.). Momentálně by však taková terapie byla podstatně dražší než ty dosavadní.

Celý článek

Výzkum nové látky k potlačení virové nálože

Do třetí fáze klinických zkoušek přešlo testování protilátky pod názvem PRO 140. Jde o látku, která se podává nitrožilně a dokáže potlačit virovou nálož HIV na nezjistitelné hodnoty až na několik měsíců.

Celý článek

Singapur zmírnil zákaz vstupu pro HIV pozitivní návštěvníky

Singapur 31. srpna (TASR) - Singapur dnes oznámil, že zrušil dvacetiletý zákaz vstupu do země lidem infikovaným virem HIV, ale jejich pobyt se omezí maximálně na tři měsíce. http://www.24hod.sk/inzercia/adlog.php?bannerid=438&clientid=509&zoneid=17&source=&block=0&capping=0&cb=abdb8877534aa5ee8814de0f3a125a85Singapurské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že zákaz byl zrušen 1. dubna "vzhledem k současné situaci, kdy má Singapur přes 5000 obyvatel s HIV a už je dostupná účinná léčba této nemoci".

Celý článek

TESTOVÁNÍ, BESEDY, PRŮVOD A DALŠÍ. PRAGUE PRIDE 2015 BYL PRO ČESKOU SPOLEČNOST AIDS POMOC ÚSPĚŠNÝ

V týdnu od 10. do 16. 8. 2015 proběhl další, co do počtu návštěvníků zatím největší ročník festivalu Prague Pride. Za Českou společnost AIDS pomoc děkujeme všem, kteří navštívili jakoukoli z našich aktivit.

Celý článek

Hledá se neviditelný muž: Heterosexuální muži žijící s HIV

Když se AIDS stalo předmětem obav veřejného zdraví na začátku 80. let, mnoho lidí se k němu otočilo zády a předstíralo, že neexistuje. Od těch dob lidé s HIV bojují za zviditelnění, práva a služby. Jedna skupina však zůstává převážně v pozadí a jen velmi zřídka bývá zmiňovaná v historii této moderní epidemie: heterosexuální muži.

Celý článek

Srdeční choroby u HIV pozitivních

Proč jsou srdeční choroby častější u osob žijících s HIV? Ve Spojených státech je délka života lidí žijících s HIV podstatně delší díky velkému úspěchu antiretrovirální (ARV) terapie. Nicméně, u HIV pozitivních lidí probíhá jakási tichá epidemie srdečních chorob. Tito lidé nemají příznaky a tudíž o riziku mrtvice či srdečního infarktu vůbec netuší. Data ukazují, že riziko srdečních onemocnění je mezi lidmi s virem HIV zvýšeno o 50 - 100%.

Celý článek

HIV versus předsudky - nové video, které boří mýty

Téma předsudků vůči diagnóze HIV a způsobům přenosu inspirovalo tým pracovníků Sdílny+ z České společnosti AIDS pomoc k vytvoření videa, kterým chce poukázat na někdy až paradoxní situace, které mohou provázet běžný život HIV pozitivních. Náměty na zfilmované situace byly čerpány z reálných zážitků HIV pozitivních lidí.

Celý článek

Přijetí diagnózy a následky pro nejbližší okolí

Říct či neříct? A komu? I to jsou otázky, které si kladou HIV pozitivní lidé, když přemýšlí, komu se svěřit s tím, že jsou HIV pozitivní. Zveme vás na panelovou diskuzi v rámci Prague Pride ve čtvrtek 13. 8. od 19:00 opět do Galerie Langhans.

Celý článek

Hledám životní oporu i sex. Zn. HIV pozitivní

Milostný život lidí poté, co jim lékař oznámí, že se nakazili virem HIV, nekončí. Svědčí o tom množství specializovaných seznamek, na kterých se sdružují jedinci, kteří se ocitnou v důsledku svého onemocnění často v sociální izolaci. Nehledají ale pouze sex - i oporu a možnost popovídat si s někým, kdo se potýká se stejnými problémy.

Celý článek

Dívka nakažená HIV už 12 let nebere léky, přesto je zcela bez příznaků

Vědce, kteří se zabývají nemocí AIDS, překvapil případ osmnáctileté Francouzky, která je nakažena virem HIV, už 12 let nebere žádné léky, a přesto se vir v jejím těle nijak zásadně nemnoží. Pacientka je bez příznaků. Studie dívčina zdravotního stavu byla v pondělí představena na konferenci o AIDS ve Vancouveru.

Celý článek

Zubaři odmítají HIV pozitivní pacienty

Strach, odmítání i předsudky. HIV pozitivní musí denně bojovat s diskriminací u svých dentistů. Řada z nich nechce nemocné pacienty přijmout do běžné lékařské péče, už probíhají i soudy.

Celý článek

ČSAP vítá pozitivní přístup Nemocnice Na Bulovce k pozitivním maminkám

V posledních měsících jsme sledovali jednání jedné z klientek naší právní poradny s Nemocnicí Na Bulovce, kde naše klientka plánovala porod. I přes počáteční ne zcela jednoznačný postoj Nemocnice Na Bulovce uznala, že v souladu s nejnovějším vývojem lékařské vědy je možné, aby porod u maminky s nulovou virovou náloží proběhl přirozenou cestou, tj. bez nutnosti císařského řezu. Nemocnice velmi vstřícně vyhověla i dalším požadavkům pacientky, zejména na účast otce při porodu a provedení tzv. bondingu. ČSAP si pozitivního přístupu lékařů Nemocnice Na Bulovce k HIV pozitivním maminkám velmi váží.

Celý článek

Vliv věku a HIV na potřebu užívání běžných léků: výsledky studie POPPY

Starší výstupy britského výzkumu POPPY obsahují informace o dopadech využívání lékařské péče a užívání běžných léků (resp. léků, které nejsou určeny k léčbě HIV) mezi HIV pozitivními lidmi staršími 50 let. Výzkum byl realizován na dvou skupinách osob: HIV pozitivní 50+ a HIV negativní 50+, přičemž složení obou skupin bylo stejné co do rasy, pohlaví, sexuální orientace a regionu původu.

Celý článek

Kuba jako první země vymýtila přenos HIV z matky na dítě

Světová organizace dává úspěch do souvislosti s přístupem všech obyvatel ke zdravotní péči.

Celý článek

Časná antiretrovirální léčba je pro HIV pozitivní osoby prospěšná

V rozsáhlé mezinárodní randomizované klinické studii bylo zjištěno, že pro HIV – pozitivní jedince je riziko rozvoje AIDS či jiné závažné nemoci podstatně nižší, pokud začnou s antiretrovirální léčbou ještě v době, kdy je počet CD4+ buněk, jakožto klíčového měřítka zdraví imunitního systému, vyšší, než když čekají až počet CD4+ buněk v jejich krvi klesne na nižší úroveň. Spolu s výsledky z předešlých studií, které ukázaly, že antiretrovirální léčba snížila riziko přenosu HIV na nenakažené sexuální partnery, tato zjištění podporují vhodnost této léčby pro všechny nakažené virem HIV.

Celý článek

Potřeba lepších strategií léčby a prevence oportunních infekcí souvisejících s AIDS neutuchá

Ačkoli pokroky v léčbě výrazně snížily úmrtnost na oportunní infekce související s AIDS, nová studie, která vychází z třicetiletého sběru údajů o více než 20 000 pacientech v San Franciscu, naznačuje, že stále existují bohaté rezervy ke zlepšování. Asi třetina – 35% pacientů s AIDS a s diagnózou první oportunní infekce mezi lety 1997 a 2012 ve zmíněném městě zemřela podle uvedené studie zveřejněné v Journal of Infectious Diseases (Věstník o infekčních chorobách) do pěti let.

Celý článek

Žloutenka a HIV přispívají k častějším zlomeninám krčku

Hepatitida typu C patří stejně jako infekce virem HIV mezi chronická onemocnění. Podle odborníků mohou obě tyto choroby vést jak samostatně, tak v kombinaci k postupnému úbytku kostní tkáně a následné osteoporóze. Jsou tak významným nebezpečím vedoucím ke zlomeninám krčku stehenní kosti, přičemž při současném výskytu chorob je již toto riziko dle nedávno provedené studie skutečně vysoké.

Celý článek

Povinné testování na HIV ani sdělování HIV statusu při poskytování sociálních služeb poslanci neschválili

PRAHA – Minulý týden ve středu schválili poslanci novelu zákona o ochraně veřejného zdraví. Přestože schválení novely proběhlo téměř bez povšimnutí, doznala konečná verze zákona důležitých změn. K radosti odborníků (preventistů) a pracovníků České společnosti AIDS pomoc ustoupil ministr zdravotnictví od uzákonění povinného testování na HIV a také se podařilo změnit ustanovení, v němž hrozilo, že HIV pozitivní spoluobčané by byli povinni hlásit svůj status při využívání běžných sociálních služeb.

Celý článek

Atripla jako prvotní terapie

Americké ministerstvo zdravotnictví a sociálních služeb (HHS) zveřejnilo aktualizovaný seznamu přípravků na léčbu HIV. Doposud hojně užívaná antiretrovirotika Atripla a Norvir (obohacený Reyatazem a Truvadou) aktualizací přišla o prvořadou pozici a byla přeřazena ze skupiny doporučovaných léků do alternativních kategorie.

Celý článek

HIV způsobuje stárnutí buněk DNA o 14 let.

Neléčené HIV způsobuje změny v buňkách DNA podobné těm, které se objeví, zestárne-li člověk o 14 let. Tato skutečnost vysvětluje častý výskyt onemocnění typicky spojených se stářím mezi HIV pozitivními osobami. Na vzorku 96 osob vědci porovnali DNA extrahované z bílých krvinek HIV pozitivních doposud neléčených mužů ve věku 20-56 let.

Celý článek

Červeně svítící budovy připomněly Světlo pro AIDS

ČR – I v Čechách a na Moravě jsme si v neděli 17. května večer připomněli zemřelé na AIDS a lidi aktuálně bojující s HIV infekcí. K večeru nebo někde až po setmění se třetí květnovou neděli rozsvítily dominanty některých měst na červenou barvou. Symbolicky se tak Praha, Ostrava, Plzeň, Ústí nad Labem a Chomutov připojily k evropským a světovým městům, kde se také svítilo červeně.

Celý článek

Běželi jsme proti homofobii a AIDS

PRAHA – V sobotu 16. května ve tři hodiny odpoledne se uskutečnil po třech letech obnovený benefiční běh proti homofobii a AIDS. Běželo se na pražském Vítkově na trati dlouhé 4,6 km. Boj proti homofobii a AIDS přišlo podpořit celkem 38 účastníků, kteří přispěli na provoz karlínského Domu světla celkem 2900 korun.

Celý článek

Soutěž s IFMSA - Světlo pro AIDS

Chcete upozornit na problém HIV/AIDS a vyhrát ceny od společnosti Primeros?

Vyfoťte se před červeně nasvícenou budovou ve vašem městě a nahrajte fotografii na Facebookové stránky Get To Zero CZ

Celý článek

Světlo pro AIDS ozáří v neděli známé stavby

V neděli se svítí červeně!

17. květen 2015 - International AIDS Candlelight Memorial – „LIGHT UP 2015“

V neděli 17. května se červeným světlem rozzáří některé známé budovy nejen ve světě, ale také po celém Česku. Červeně bude nasvícená Žižkovská televizní věž, pražské Hudební Divadlo Karlín, ostravská radniční věž, ústecké Severočeské divadlo, plzeňské Nové divadlo, chomutovská městská věž a historická budova školy, pražské centrum Chodov, obchodní centrum Nový Smíchov a další objekty.

Celý článek

Uběhněte Prahou pět kilometrů proti homofobii

V rámci Mezinárodního dne boje proti homofobii dne 17.5. a Světla pro AIDS (letos také 17.5.) pořádá ČSAP, z.s. benefiční, nesoutěžní pětikilometrový běh.

Celý článek

Proč osoby s rozvinutou lékovou rezistencí mají omezené možnosti léčby HIV?

Počet osob, u kterých v průběhu léčby HIV došlo k rozvoji rezistence viru na předepsanou léčbu stále vzrůstá a doposud byli objeveno pouze několik málo alternativních cest, jak tyto osoby léčit. Proč?

Celý článek

Když HIV napadá mozek

Nová studie informuje, že virus může proniknout do centrální nervové soustavy během několika měsíců od nakažení.
Asi před 30 lety objevil mezinárodní tým vědců virus HIV. Přestože od počátků epidemie došlo k nemalému pokroku (ve smyslu povědomí, prevence a léčby), HIV a AIDS zůstávají jednou z hlavních příčin úmrtí v celosvětovém měřítku a řadí se mezi nimi na první místo v Africe u žen v reprodukčním věku. Stále se nepodařilo objevit lék, ačkoli každou chvíli novinové titulky ohlašují „naději“.

Celý článek

Manifest k prevenci HIV

ČSAP se připojuje k celosvětové diskuzi o roli antiretrovirových léků v prevenci šíření HIV. Jedno z možných užití těchto léků je v tzv. pre-expoziční profylaxi (PrEP). Pre-expoziční profylaxe znamená preventivní užívání antiretrovirových léků s cílem snížit riziko infekce u HIV negativních osob, které byly vystaveny HIV. V roce 2010 vydal americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) souhlas s užíváním léku Truvada® pro PrEP. V Evropě není užití tohoto léku pro profylaktické účely zatím povoleno s výjimkou osob zařazených do výzkumných studií. V nedávné době dvě významné evropské studie – anglická studie PROUD a francouzská studie IPERGAY – prokázaly doposud nejvyšší účinnost PrEP mezi podobnými studiemi. Tyto výsledky jsou průlomové. Vydání evropské licence pro užití Truvady®, která byla v USA schválena jako prostředek PrEP již před třemi lety, a kterou dnes v USA užívá přinejmenším 12 500 osob, je opožděné.

Celý článek

Hledáme nové kolegy na pozici "recepční"

Už na to sami nestačíme, a proto jsme se rozhodli rozšířit svůj tým o jednoho až dva kolegy na pozici recepční. Chtěli byste, aby Váše práce nebyla jen zaměstnáním, ale posláním? Zajímáte se o práci v neziskovém sektoru? Potom možná hledáme právě Vás. Jsme organizace s více než 25letou tradicí a hledáme několik nových kolegů na pozici "recepční". Pracujeme v nepřetržitém provozu, tedy i v noci, o víkendech a ve státních svátcích.

Celý článek

AIDS: Nadějný pokus obnovuje cestu imunoterapie

Podle vědeckého časopisu Nature, můžeme pokus s novou generací protilátek monoklonálního typu považovat za nadějný - tyto protilátky jsou schopny bojovat s virem AIDS až po dobu několik týdnů, a tím se znovu aktivuje cesta imunoterapie pro další boj s HIV. Monoklonální protilátka je imunoglobulin (protilátka) pocházející z produkce jednoho klonu aktivovaných B-lymfocytů, respektive jejich efektorových buněk (plazmocytů) po styku s konkrétním antigenním epitopem. Protilátky obecně hrají zásadní roli v obraně organismu.

Celý článek

HIV aktivista Carlton Rounds

Zveme Vás na promítání filmu The Normal Heart a následnou panelovou diskuzi s americkým HIV aktivistou Carltonem Roundsem. Promítání filmu s následnou diskuzí se uskuteční v úterý 5.5. 2015 (čas bude upřesněn) v US kulturním centru na adrese Tržiště 13, Praha 1. Tlumočení do angličtiny zajištěno, vstup volný. Těšíme se na viděnou!

Celý článek

Jsem mladý, jsem gay a nebojím se HIV

Navzdory biomedicínským pokrokům v prevenci, detekci a léčbě HIV, stigma a stud okolo virusu stále brání lidem k převzetí iniciativy. Nejsem jedním z nich. Každý den je více než 5 700 osob nakaženo HIV - to je 240 nově infikovaných lidí každou hodinu. Celosvětově žije s virusem 35 miliónů osob, což se přibližně rovná populaci Kalifornie (asi každý osmý člověk z populace žijící ve Spojených státech amerických). I přes nárůst infekcí virem HIV, já se nebojím HIV. Tedy to přiznávám. Abych Vám to nyní více vysvětlil, nebojím se HIV, protože mám pod kontrolou svoje zdraví a status. Kdybych zjistil, že jsem pozitivní, byl bych plný úzkosti, ale určitě bych se nebál. Nejstrašlivější stránkou být HIV pozitivním, by se stal každodenní boj se stigmatem, nikoliv s lékařskými důsledky.

Celý článek

Napište NÁM, co VÁS zajímá: Newsletter POZITIVNĚ

Zajímá nás, o čem byste si chtěli přečíst v newsletteru POZITIVNĚ! Pomozte nám zkvalitnit obsah vydání dvouměsíčníku vyplněním krátkého dotazníku zde. Děkujeme, redakce P!

Celý článek

Jak cvičit doma. Program pro pacienty s HIV

Společně s antiretrovirální léčbou budou možná již brzy pacienti diagnostikovaní s HIV dostávat od svých doktorů rozpis cvičení, tvrdí vědec ze Zdravotnické fakulty Francese Payna Boltona z Univerzity Case Western Reserve. Lidé s HIV si dříve a častěji vybudovávají sekundární chronická onemocnění než jejich protějšky bez HIV,“ řekla Allison Webel, PhD, RN, asistentka profesora na zdravotnické fakultě. „Jedno z největších rizik představují nemoci srdce.“ Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemoci v zemi žije přibližně 1,2 milionů pozitivních lidí. Studie prokázaly, že pro HIV pozitivní lidi může být průměrně až vysoce zátěžové cvičení v mnohém přínosné, od nižšího cholesterolu po lepší kognitivní a duševní zdraví.

Celý článek

Možné příčiny nárůstu HIV v gay (MSM) komunitě

Přečtěte si zprávu MUDr. Iva Procházky o možných příčinách nárůstu počtu HIV pozitivních v komunitě MSM (muži mající sex s muž).

Celý článek

Psáno životem: Sdílna+

Projekt Sdílna+, který pomáhá rodině a osobám blízkým HIV pozitivních vznikl mimo jiné na základě skutečné životní zkušenosti. Přečtěte si příběh matky, která má HIV pozitivního syna.

Celý článek

Valtrex, lék proti viru herpes simplex, pomáhá potlačovat HIV

Užívání Valtrexu, léku aplikovaného při léčbě viru herpes simplex, zároveň snižuje úroveň virové zátěže u HIV pozitivních osob. Toto tvrzení je výstupem studie malého rozsahu (o 18 účastnících), jejíž výsledky byly prezentovány v „Clincal Infectious Diseases“. Valtrex by tak jednoho dne mohl být přidán na seznam užívaných antiretrovirotik.

Celý článek

Internetová poradna ČSAP: nově a přehledněji

Česká společnost AIDS pomoc připravila novou verzi bezplatné on-line poradny. Novinkou je, že si tazatelé mohou vybrat, jestli se jejich dotaz i s odpovědí zobrazí veřejně, nebo bude soukromý a odpověď přijde jen jim. Zatímco dříve byly dotazy rozděleny podle toho, jestli se ptal HIV pozitivní nebo člověk bez diagnózy, nyní se zobrazují společně.

Celý článek

Nové logo boje proti HIV/AIDS symbolizuje návrat do života

Česká společnosti AIDS pomoc začíná používat nové logo. Série stylizovaných stužek zakončených srdcem představuje cestu, kterou musí ujít každý, kdo se dozví, že je HIV pozitivní, od přijetí diagnózy, po smíření se s ní, až k uvědomění si, že život pokračuje dál.

Celý článek

Stanovisko k odpovědnosti za trestný čin šíření nakažlivé lidské nemoci

Půjdu do vězení, když neřeknu lékaři, že jsem pozitivní? Nebo když budu mít sex bez kondomu, i když mám nulovou virovou nálož? Česká společnost AIDS pomoc se v poslední době setkala s několika případy kriminalizace HIV pozitivních osob v souvislosti s trestným činem "šíření nakažlivé lidské nemoci".

Celý článek

Dotazník

Vyplňte dotazník studentky 3. lékařské fakulty UK v Praze. Téma je kvalita života HIV pozitivních pacientů a posouzení vlivu práce všeobecných sester na kvalitu jejich života

Celý článek

Studie: Vědci učí imunitní systém zaměřit a zabít HIV, může to vést k očkování

Vědci objevili, jak mohou probíhat změny tvaru nepostřehnutelné imunitním systémem a zmapovali možné strategie k vymýcení těchto zmutovaných, virem HIV napadených buněk.

Celý článek

Dva nové kompletně orální režimy vylepšují léčbu žloutenky typu C

Lidé nakažení žloutenkou typu C, bežné infekce doprovázející virus HIV, dostali novou možnost léčby, která oproti těm předchozím nemusí být doprovázena interferonovými injekcemi. Léčba je postavena na úspěchu dvou léků, Sovaldi a Olysio, které byly schváleny v roce 2012.

Celý článek

Změny ve smlouvě o poskytování sociální služby

Od 1.1. 2015 máme změny ve smlouvě o poskytování sociální (Azylový dům). Co se ve smlouvě změnilo?

Celý článek

Každý osmý gay/bisexuál v Londýně je HIV+

Až 13 procent gayů a bisexuálů v britské metropoli je dle zprávy Ministerstva zdravotnictví HIV pozitivních. V celém Spojeném Království se pak podíl HIV pozitivních mezi gay a bi komunitou pohybuje kolem 6 procent.

Celý článek

Sdělení diagnózy se netýká jen samotných HIV+, ale i jejich blízkých

Česká společnost AIDS pomoc z.s. rozšířila spektrum svých služeb o nový program s názvem Sdílna+. Jedná se o specializovanou službu určenou rodinám a osobám blízkým HIV+.

Celý článek

V Česku se dosud narodilo už 158 dětí matkám, které měly vir HIV

Praha - V Česku se narodilo už 158 dětí matkám, které byly nakažené virem HIV. S infekcí na svět přišly čtyři děti, na valnou většinu novorozenců se nákaza z matek nepřenesla. Vyplývá to z údajů národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS. Nakažených lidí v republice v poslední době rekordně přibývá. Jen letos do konce října to bylo 22 nových pacientek a 186 nových pacientů.

Celý článek

Jen tři z desíti HIV pozitivních Američanů jsou podchycení

Podle zjištění nové studie byly diagnostikovány dvě třetiny Američanů s virem HIV, kteří se dále nemonitorují

Jen 30 procent Američanů s HIV mělo virus pod kontrolou v roce 2011 a asi dvě třetiny z těch, jejichž virus byl mimo kontrolu, byli diagnostikováni, ale dále se jim neposkytovala péče podle nové zprávy „Vital Signs“ (sekce Centra pro kontrolu a prevencí nemocí – CDC, která zpřístupňuje statistické údaje a varování) zveřejněné CDC. Zmíněná nová studie zdůrazňuje důležitost zajištění průběžné péče pro HIV pozitivní, stejně jako dalších informací a nástrojů prevence přenosu viru na ostatní i potřebu, aby testování HIV pokrylo větší populaci. Mezi těmi, jejichž infekce nebyla pod kontrolou, již nebylo v péči přes třikrát více (66 procent) než těch, kteří nikdy nebyli diagnostikováni (20 procent).

Celý článek

Neuvěřitelné příběhy, jak kvůli HIV ztratili práci

HIV pozitivní lidé jsou vyhazováni z práce a v jednom případě ústrky na pracovišti skončily bohužel sebevraždou… Příběhy mají za cíl upozornit veřejnost na iracionální strach z HIV infekce a změnit tak české společenské klima, které je bohužel plné předsudků. Jedná se o součást několikaměsíční informačně-preventivní kampaně České společnosti AIDS pomoc, o.s. Ta má jednak apelovat v osobní rovině na odpovědné chování ke svému zdraví a zdraví partnerů (více na www.hiv-testovani.cz), ale zejména otevřeně ukázat na ústrky, které HIV pozitivní spoluobčané zažívají v práci, na úřadech nebo ve zdravotnických zařízeních.

Celý článek

Rekreační drogy a HIV pozitivní homosexuálové

Byly zveřejněny výsledky z rozsáhlé studie zabývající se rekreačním užívání drog a sexuálním rizikem u HIV-pozitivních homosexuálů. Do studie se zapojilo přes 2200 mužů z klinik v Londýně, Brightonu a Manchesteru. Tito muži byli v průměru diagnostikováni s HIV po dobu 10 let a většina z nich podstupovala léčbu HIV.

Celý článek

Jedna Artipla anebo více tablet?

Léčba HIV většinou zahrnuje kombinaci tří až čtyř různých anti-HIV léků. Existuje ale možnost zkombinovat více léků do jediné tablety, což může usnadnit léčbu.

Celý článek

Vendula a Pepa poukazují na mýty o HIV

Svérázným stylem poukazují video-vizitky Venduly Hrubé a Pepy Krátkého na největší mýty a obavy z HIV pozitivních kolegů a zaměstnanců na pracovišti. Vendula drsně nabízí likvidaci bonzáků, například pliváním do jídla, a Pepa si naopak do práce nosí vlastní klávesnici a myš.

Celý článek

Studie: Stav hygieny dutiny ústní HIV pozitivních osob

Vyplňte krátký dotazník sloužící k získání informací o stavu hygieny dutiny ústní HIV pozitivních osob.

Celý článek

Setkání nově diagnostikovaných v Domě světla

KDY? Čtvrtek 13/11/2014 od 19:00

KDE? Dům světla, Malého 3, Praha 8 – Karlín

Celý článek

Studie: Kvalita života osob žijící s HIV/AIDS

Vyplňte krátký dotazník jehož cílem je hodnocení kvality života osob s nákazou virem HIV a onemocněním AIDS.

Celý článek

Soud potvrdil pokutu za zveřejnění HIV statusu

Nejvyšší správní soud vydal na konci srpna rozhodnutí, v němž potvrdil pokutu udělenou Úřadem pro ochranu osobních údajů provozovateli televize Prima za neoprávněné zveřejnění citlivého údaje o HIV statusu pohřešované osoby.

Celý článek

Když přijde čas začít léčbu a vy prostě nejste připraveni

To jediné jsem slyšel, nebo možná chtěl slyšet. Má mysl se zatemnila a projela mnou emoce, kterou nedokážu popsat. To je ten okamžik, na který jsem čekal. Od té doby, co jsem se dozvěděl o své HIV pozitivitě, to šlo docela hladce. Každých pár měsíců mi dělali krevní testy, nic těžkého. Bylo to jen čekání… až doteď.

Celý článek

Konference "Zaměstnávání HIV pozitivních osob s důrazem na eliminaci diskriminaci na trhu práce a ve služebním poměru"

Do pražského Domu světla se na začátku listopadu sjeli odborníci z několika evropských zemí, aby zde zhodnotili výstupy dvou evropských projektů zabývajících se eliminací diskriminace HIV pozitivních osob na pracovním trhu a ve služebním poměru. Česká společnost AIDS pomoc, z.s. zde uspořádala mezinárodní konferenci s názvem "Zaměstnávání HIV pozitivních osob s důrazem na eliminaci diskriminace těchto osob na trhu práce a ve služebním poměru"

Celý článek

Maxima pojišťovna spouští nové životní pojištění pro HIV+

Vzhledem k vysoké dynamice změn na trhu životního pojištění v České republice, přikročila Maxima pojišťovna k zásadní modernizací svého produktu životního pojištění MaxEfekt.

Celý článek

Pozitivní ženy: profil jedné z mnoha

Příběh Mary Hendricks a čím si prošla jako HIV pozitivní žena.

Obrázek: http://www.hivequal.org/positive-women.html

Celý článek

Cenu Akademie věd ČR získali vědci za výzkum retrovirů

Za výzkum retrovirů, které způsobují v lidském organizmu celoživotní infekce nebo naopak mohou v budoucnu pomoci v genové terapii, dnes získal prestižní Cenu Akademie věd ČR tým vědců z Ústavu molekulární genetiky. Laboratoř, vedená genetikem Jiřím Hejnarem, přispěla také k vysvětlení, proč pacienti infikovaní agresivním virem HIV jsou doživotně nuceni brát léky, jinak se virus v jejich těle znovu probudí.

Celý článek

Oběti v roli obviněných: situace v legislativách kriminalizuje minoritu

Snahy o ukončení krize v oblasti lidských práv, která vyvstala ve Spojených státech i jinde

Na setkání s názvem „Kriminalizace významných skupin: jak reagovat na HIV?“ se delegáti dozvěděli o situacích, kterým musí čelit LGBT a HIV pozitivní v různých zemích světa. Jeho tématem byla krize v oblasti dodržování lidských práv, která nastala v souvislosti s nekvalitními zákony, jež kriminalizují osoby ve stejnopohlavních vztazích či svazcích nebo HIV pozitivní osoby.

Celý článek

Mezinárodní doporučení ohledně kriminalizace zatajení HIV+

Mnohé obavy organizací pro lidská práva a veřejné zdraví, které se týkají kriminalizace zatajování HIV pozitivity, vystavení vlivu viru nebo jeho přenosu vedly k tomu, že Společný program OSN pro HIV a AIDS (UNAIDS) a rozvojový program OSN (UNDP), zvláštní zpravodaj OSN pro právo na zdraví se Světovou komisí pro HIV a právo nabádají vlády, aby omezily trestní legislativu na úmyslný přenos HIV (tj. případy, kdy daný člověk ví o své HIV pozitivitě a jedná s úmyslem přenést HIV, i když jej nepřenese).

Celý článek

Infekce žloutenky zesiluje nežádoucí účinky léčby HIV

Čínští vědci v Pekingu zkoumali, zda u pacientů s HIV nedochází kvůli jejich další infekci virem hepatitidy C ke snížené účinnosti léčby. To se sice nepotvrdilo, ale výzkum byl přesto přínosný: vědci totiž objevili významně vyšší výskyt vedlejších účinků.

Celý článek

Pacienti s AIDS mívají vyšší hladinu prolaktinu

Vyšší hladina prolaktinu se vyskytuje přibližně u pětiny lidí s AIDS. K tomuto závěru došli vědci ze španělské Hospital de Galdakao.

Celý článek

Schůzka nevládních odborníků o prevenci HIV mezi muži majícím sex s muži

V Berlíně 5.-7.9. 2014 pořádala Deutsche AIDS-Hilfe tradiční (již sedmou) schůzku nevládních odborníků působících v HIV prevenci pro komunitu mužů majících sex s muži (MSM). Zúčastnilo se jí přibližně 25 účastníků z Německa, Rakouska, Dánska, Holandska, Belgie, Francie, Španělska, Portugalska, České republiky, Polska, Maďarska, Běloruska, Ruska. Jeden účastník s rumunským občanstvím (který je zároveň členem rady MSMGF, tedy celosvětového sdružení pro prevenci u MSM, za Evropu), reprezentoval nadnárodní sdružení z Estonska.

Celý článek

Výstup z výzkumu "Život s HIV" Mgr. Jitka Skálová

Zveřejňujeme výstupní zprávu od Mgr. Jitky Skálová. Dotazník o životě s HIV bylo možné vyplnit přes naše stránky www.aids-pomoc.cz od února 2014. V článku najdete pouze úryvek, závěrečnou zprávu celou si je možnost v dolní části stránky o studiích zde.

Celý článek

Zvukový záznam - beseda HIV STIGMA

Na základě velké poptávky po zvukovém záznamu z besedy v rámci Prague Pride 2014 zveřejňujeme link ke staženi ve formátu mp3 .

Celý článek

V Číně se soudí pasažéři s HIV

Dva Číňané, které personál místní nízkotarifové letecké společnosti nepustil na palubu letadla kvůli tomu, že ho informovali o své nákaze virem HIV, se budou u soudu domáhat náhrady škody. Informoval o tom server BBC. Žalobu dvou mužů a jejich přítele, který cestoval společně s nimi, minulý týden v pátek 15. srpna přijal soud v severočínském Šen-jangu.

Celý článek

Podzimní vydání newsletteru pro HIV plus komunitu je tu

POZITIVNĚ! je od pondělí 1. 9. 2014 ke stažení v elektronické podobě, od pondělí 8. 9. 2014 jej naleznete v tištěné verzi ve všech 7 AIDS centrech v ČR.

Celý článek

Pavěda zabíjí: statisíce se nakazily HIV. Vláda věřila Rathovým vitaminům

Přes tři sta tisíc jihoafrických občanů se zbytečně nakazilo virem HIV, protože jejich vláda odmítla "západní medicínské konspirace". Místo toho zde doktor Matthias Rath úspěšně propagoval své vitaminy. Případ patří k nejděsivějším důkazům toho, jak nebezpečná je pseudověda v rukou ziskuchtivých.

Celý článek

Nové brožury o dodržování léčby HIV a předcházení vzniku HIV rezistence

Gilead Sciences s.r.o. vydává ve spolupráci s ČSAP, z.s. informační brožury pro HIV pozitivní zaměřené na dodržování léčby a lékovou rezistenci.

Celý článek

Beseda HIV a STIGMA v rámci Prague Pride 2014

Česká společnost AIDS pomoc, z. s. pořádá pod hlavičkou projektu souvisejícího s diskriminací na pracovišti u HIV pozitivních a ve spolupráci s queer sdružením studentů Karlovy Univerzit CHARLIE, z. s. besedu s panelovou diskuzí.

Celý článek

Sexuální turistika a cestování HIV pozitivních PRAGUE PRIDE 2014

Beseda a následná diskuze v rámci Prague Pride. Témata: Sexuální turistika a cestování HIV pozitivních. Určeno nejen pro HIV+ osoby, ale i pro všechny ostatní, které témata zajímají.

Celý článek

Novela zákona o ochraně veřejného zdraví poškodí HIV pozitivní a nezastaví šíření HIV, varuje Česká společnost AIDS pomoc

Česká společnost AIDS pomoc, z.s. upozorňuje na návrh novely zákona o ochraně veřejného zdraví, který minulý týden schválila vláda a který nyní míří do parlamentu. Novela podle spolku obsahuje několik nepromyšlených novinek, které neodpovídají současnému stavu poznání o šíření infekce a které mohou závažným způsobem zasáhnout do práv nejen HIV pozitivních osob v České republice.

Celý článek

HIV pozitivním hrozí kvůli novele zákona další stigmatizace

JUDr. Jakub Tomšej, právník ČSAP se vyjadřoval k návrhu novely zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, ve znění pozdějších předpisů ve zprávách na ČT1.

Celý článek

Na lécích proti HIV se dá ušetřit, ale je to rizikovější pro pacienty

Případná změna zřejmě zatím neovlivní peníze, které za licence dostává česká věda.

Celý článek

Letní číslo dvouměsíčníků pro HIV plus komunitu POZITIVNĚ je tu

Newsletter si může stáhnout v sekci download. V prázdninovém vydání se dočtete o aktivitách spolku Art for Life, o strachu z HIV (v rámci vývoje v ČR). Nejenom nově diagnostikovaným představíme AIDS centrum v Ostravě, sociální pracovnice Domu světla svým pohledem popíše život s HIV u 20-ti letého klienta.

Celý článek

Starší pacienti s HIV potřebují větší podporu

Autor: Nick Triggle, zpravodaj pro zdraví, Zprávy BBC

"Starší generace lidí s HIV potřebuje větší podporu pro udržení se v dobrém stavu" říkají zdravotní sestry.

Celý článek

Lidé s HIV musí přísně dodržovat léčbu

Agresivní virus HIV se podle biochemika Milana Kožíška může stát odolným vůči léčbě, pokud ji nakažení pacienti i jen mírně poruší.

Celý článek

Blýská se na lepší časy pro HIV+ zaměstnance?

Česká společnost AIDS pomoc, o. s. (ČSAP) přivítala precedenční rozsudek německého Spolkového pracovního soudu v případu Sebastiana F., který může do budoucna přispět k ochraně před diskriminací chronicky nemocných v celé Evropské unii. Soud v Erfurtu v prosinci 2013 rozhodl, že výpověď zaměstnance ve zkušební době z důvodu HIV pozitivity je ve své podstatě diskriminační a jako taková neplatná, může-li zaměstnavatel za pomoci přiměřených opatření umožnit zaměstnání pracovníka i přes jeho postižení.

Celý článek

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.