Nejstarší známý HIV pozitivní člověk zemřel ve věku 100 let

Muž známý jako „Lisabonský pacient“, tedy nejstarší známý HIV pozitivní člověk, zemřel v říjnu 2019 a bylo mu 100 let. Miguel je pseudonym použitý v případové studii. Podle portugalských lékařů „zemřel klidně“ v posteli ve spánku. Jeho případ představuje důležitý precedens pro HIV pozitivní a pro ty, kteří stále považují nemoc za rozsudek smrti, uvedl specialista na HIV Dr. Giovanni Guaraldi, který je spoluautorem případové studie a loni hovořil s CTV News.

Miguel za svého života jako aktivista řekl, že je důležité lidi informovat, že i s HIV se dá kvalitně a dlouho žít. Uvedl: "Stále existuje spousta HIV pozitivních, kteří považují svou nemoc za něco strašného, zatímco ve skutečnosti ... bez ohledu na to, že se potýkáte s chronickým onemocněním, stále můžete prožít stáří ve zdraví."

Miguelovi bylo HIV diagnostikováno před více než 25 roky, předtím než ve věku 84 let vyhrál boj s rakovinou. K přenosu viru došlo pohlavní cestou. Okamžitě po diagnoze začal s antiretrovirovou terapií při níž užíval několik kombinovaných léků současně. Hladina viru byla potlačena pod detekovatelnou úroveň a ještě v době natáčení poslední televizní reportáže, kdy mu bylo 99 let, žil sám. Bez zásadní cizí pomoci zvládal každodenní péči o sebe i domácnost. Jediné potíže, které měl, byl zhoršený zrak a sluch. Miguelovy krevní vzorky byly rozeslány několika týmům specializujícím se na výzkum HIV/AIDS k podrobnému prozkoumání. Už teď je ale jasné, že Miguelův případ je vědeckým milníkem k tomu, aby bylo HIV vnímáno jen jako další chronické onemocnění.

Přeložila Alena, upravil Jirka
Zdroj: www.ctvnews.ca/health

#image_description_410#

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.