Vědci objevili první nový kmen HIV po téměř dvou dekádách

Po 19 letech objevil tým vědců nový kmen HIV. Za objevem stojí společnost Abbott Laboratories, která provedla výzkum společně s Univerzitou v Missouri. Kmen je součástí skupiny M-verze HIV-1, stejné rodiny virových podtypů, které mohou být zodpovědné za globální pandemii HIV. Výsledky byly zveřejněny v listopadu 2019 v časopisu Journal of Acquired Immune Deficient Syndromes (Noviny syndromů získané imunitní deficience) .

HIV má několik různých podtypů nebo kmenů a stejně jako jiné viry má schopnost se v průběhu času měnit a mutovat. Toto je první nový kmen skupiny M-HIV identifikovaný od doby, kdy byly v roce 2000 stanoveny pokyny pro klasifikaci subtypů. Je důležité vědět, jaké kmeny viru cirkulují, aby se zajistilo, že testy použité k detekci choroby jsou účinné.

„Pro diagnostické testy to může být skutečná výzva,“ řekla Mary Rodgersová, spoluautorka zprávy a hlavní vědkyně v Abbottu. Testy a přístroje této společnosti testují více než 60% světového testování na HIV. Musí proto hledat nové kmeny a sledovat ty, které jsou v oběhu. Mohou tak přesně detekovat různé kmeny viru, bez ohledu na to, kde ve světě se vyskytne.

Podle Dr. Anthony Fauci, ředitele Národního ústavu pro alergii a infekční choroby, je současná léčba HIV účinná proti tomuto kmeni HIV. Není tedy důvod k žádným obavám. Identifikace nového kmene však poskytuje úplnější mapu vývoje HIV.

Aby mohli vědci prohlásit, že se jedná o nový podtyp, musí být detekovány tři případy samostatně. První dva byly nalezeny v Demokratické republice Kongo v letech 1983 a 1990. Třetí vzorek nalezený v Kongu byl odebrán v roce 2001 jako součást studie virové rozmanitosti HIV. Vzorek byl malý, a přestože se zdálo, že se podobá dvěma starším vzorkům, vědci si chtěli být jisti, že otestují celý genom. V té době neexistovala technologie, která by určila, zda se jedná o nový podtyp.

Vědci z Abbottu a University of Missouri vyvinuli nové techniky pro studium a mapování vzorku z roku 2001. Dokázali vzorek kompletně sekvenovat, což znamená, že byli schopni si udělat úplný obrázek o tom, co to bylo, a určit, že to byl ve skutečnosti podtyp L skupiny M.

Není jasné, jak může tato varianta viru ovlivnit tělo a zda se chová jinak než dosud známe typy viru. Současná léčba HIV však může bojovat s celou řadou virových kmenů a věří se, že tato léčba může bojovat i s tímto nově pojmenovaným.

„Tento objev nám připomíná, že abychom ukončili pandemii HIV, musíme i nadále myslet na tento neustále se měnící virus a používat nejnovější pokroky v technologii a zdrojích ke sledování jeho vývoje,“ uvedla ve svém prohlášení spoluautorka studie, Dr. Carole McArthurová, profesorka z Univerzity Missouri v Kansas City.

Zdroj: edition.cnn.com/2019/11/06/health/hiv-new-strain-discovered/index.html=
Přeložila Alena, upravil Jirka.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.