První transplantace srdce mezi HIV pozitivním dárcem a příjemcem

Letos na jaře lékaři v nemocnici Montefiore v New Yorku provedli první úspěšnou transplantaci srdce mezi HIV pozitivním dárcem a HIV pozitivním příjemcem na světě. Příjemce, žena po šedesátce, která trpěla pokročilým selháváním srdce, také současně dostala novou ledvinu. Život zachraňující operace trvala čtyři hodiny a pacientka zůstala v nemocnici 5 týdnů na rekonvalescenci.

„Díky významnému medicínskému pokroku jsou osoby žijící s HIV schopny mít nemoc pod kontrolou tak dobře, že nyní mohou zachránit životy dalších lidí žijících s tímto onemocněním,“ uvedl Dr. Ulrich P. Jorde, specialista na transplantace srdce v Montefiore a profesor na Einsteinově lékařské fakultě. „Tato operace je milníkem v dějinách darování orgánů a nabízí novou naději lidem, pro které už neexistuje jiné řešení.“

Průlomová transplantace se uskutečnila skoro dekádu poté, co kongresem prošel návrh zákona o rovném nakládání s orgány lidí žijících s HIV (HOPE), podepsaný tehdejším prezidentem Barackem Obamou v roce 2013. Předtím byla transplantace mezi dvěma HIV pozitivními osobami ilegální.

První transplantace od HIV pozitivního dárce HIV pozitivnímu příjemci byla provedena až v roce 2016. Lékařské centrum Johna Hopkinse v Baltimore provedlo první orgánovou transplantaci (ledviny a jater) od HIV pozitivního dárce HIV pozitivnímu příjemci v zemi. Během těchto dvou operací, stejně jako ve většině následujících, byly použity orgány mrtvého HIV pozitivního dárce. V roce 2019 se Nina Martinez, 36letá žena z Atlanty, která se nakazila HIV při krevní transfúzi jako novorozenec, stala první žijící HIV pozitivní dárkyní.

Podle zprávy Bronx Times jsou čekací doby na transplantaci srdce dlouhé – často delší než půl roku, a transplantované srdce nemůže být skladováno v chladu déle než čtyři až šest hodin. Podle ošetřujícího lékaře byla příjemkyně srdce v Montefiore na čekací listina poměrně dlouho. Aby zvýšili její šanci najít dárce, přišel lékařský týme s možností získat transplantát od jiného HIV pozitivního dárce. Příjemkyně s touto variantou souhlasila, znala možná rizika i výhody a podepsala souhlas. „Pro nás to byl zásadní krok,“ uvedl Dr. Omar Saeed a dodal: „Já osobně jsem ale ohromen její statečností a silou.“

„Cílem kardiologického transplantačního týmu v Motefiore je soustavně posouvat a udávat nové standardy, aby každý, kdo je vhodný pro orgánovou transplantaci, profitoval z této procedury zachraňující život,“ dodal profesor Daniel Goldstein, kardiochirurgický specialista v Montefiore.

„Byl to komplikovaný případ a skutečné multidisciplinární úsilí kardiologů, chirurgů, nefrologů, infektologů, lékařů ARO a imunologů,“ dodal Saeed. „Zpřístupněním této možnosti lidem žijícím s HIV se rozšiřuje skupinu dárců a znamená to, že více lidí, ať s nebo bez HIV, bude mít rychlejší přístup k životně důležitým orgánům.“

V červnu 2020 federální vláda revidovala doporučené postupy pro orgánové transplantace, které mohou vést k většímu počtu dárců orgánů. Stojí za zmínku, že aktualizace zahrnovala nová kritéria pro identifikování dárců s potenciálně nedetekovatelným HIV a hepatitidou B a C. Díky pokrokům v testování a léčbě může být nyní více orgánů přijato od lidí, kteří by předtím byli posouzeni jako dárci s vyšším rizikem.

Zdroj: https://www.poz.com/article/worlds-first-hivpositive-hivpositive-heart-transplant-montefiore-nyc

Připravila: Veronika

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.