Lidé žijící s HIV mají posunuté vnitřní hodiny

Podle nových zjištění vědců z univerzit v Jižní Africe a UK mají lidé žijící s HIV významně opožděné vnitřní hodiny podobně jako při pásmové nemoci (jet lag). Výsledky, které byly publikování v časopise Journal of Pineal Research, mohou vysvětlovat některé ze zdravotních problémů lidí s HIV, a poskytují směr pro výzkum zaměřený na zlepšení kvality jejich života.

Vědci z Univerzity Northumbria a Surrey v UK a jihoafrické Univerzity Witwatersand a Univerzity Kapského města zkoumali osoby ve věku 45 a více let v jihoafrické provincii Mpumalanga, kde téměř jedna ze čtyř osob žije s HIV. Jako taková je infekce endemická a není spojena s žádnými rozdíly v životním stylu.

Vědci zjistili, že u HIV pozitivních účastníků byl fyziologický denní rytmus měřený hormonem melatoninem posunutý v průměru o více než hodinu. Jejich spánkový cyklus byl také kratší, začínal později a končil dříve. Naznačuje to možnost, že infekce HIV může způsobovat poruchu cirkadiánního rytmu podobnou narušení při práci na směny nebo pásmovou nemocí (jet lag).

Autoři studie věří, že toto narušení vnitřních hodin může významně přispívat k větší zátěži zdravotních problémů jako je zvýšené riziko onemocnění srce a cév, metabolických nemocí a psychiatrických onemocnění, kterým i přes úspěšnou léčbu osoby s HIV čelí.

Jižní Afrika má čtvrtý nejvyšší výskyt HIV na světě. Vědci jsou přesvědčeni, že je potřeba další financování, aby se zjistilo, jestli mladší lidé žijící s HIV v jiných zemích mají také tuto poruchu vnitřních hodin.

„Účastníci studie žijící s HIV v podstatě každé ráno zakouší hodinové narušení spojené s přepnutím na letní čas,“ řekl profesor Malcolm von Schantz, profesor chronobiologie na Univerzitě Northumbria. „Děje se to navzdory faktu, že každý je v podstatě vystaven tomu samému cyklu světla a tmy. Pokud vezmeme v úvahu vztah mezi poruchou cirkadiánního rytmu a spánkové deprivace, mají naše zjištění důležité uplatnění pro zdraví a pohodu osob žijících s HIV.“

Dr. Karine Scheurmaier z Univerzity Witwatersrand, senior autorka studie, dodává: „Velmi se to podobá rizikovému profilu pozorovanému u pracovníků pracujících na směny. Pochopení a zmírnění této poruchy může být důležitý krok, jak pomoci lidem žijícím s HIV žít zdravější životy.“

„Naše zjištění odhalila důležité výzkumné téma,“ říká Xavier Gómez-Olivé, také z Univerzity Witwatersand, jejíž výzkum financoval studii. „V dalším kroku musíme zjistit, zda to samé narušení existuje u mladších osob žijících s HIV v jiných zemích.

Zdroj: https://www.news-medical.net/news/20221110/People-living-with-HIV-found-to-have-a-significantly-delayed-internal-body-clock.aspx?utm_source=news_medical_newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=hiv_aids_newsletter_21_november_2022

Připravila Veronika

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.