Letos do května přibylo v ČR 106 HIV+ pacientů, podle odhadů je v ČR 500 až 600 lidí, kteří o své nákaze virem HIV nevědí

Podle statistik Národní referenční laboratoře pro HIV Státního zdravotního ústavu přibylo od ledna 2021 do konce května 2021 v České republice 106 HIV pozitivních pacientů. V porovnání s loňským rokem je to za stejné období nárůst o 11 případů. Do konce května 2021 se celkově nakazilo 3947 lidí, u 740 z nich se rozvinul AIDS a 344 lidí zemřelo. Podle modelu vývoje HIV pandemie je v Česku odhadem 500 až 600 lidí, kteří o své HIV diagnóze nevědí.

Za květen 2021 bylo v Česku diagnostikováno 26 případů, jedná se o 24 mužů a 2 ženy. Převládá přenos sexuální cestou, v 15 případech se jedná o muže mající sex s muži. Celkem 11 případů je z Prahy, 3 ze středních Čech, po 2 případech z Moravskoslezského, Jihomoravského a Ústeckého kraje. Po jednom případu zaznamenali v ostatních krajích s výjimkou Jihočeského kraje.

Modely vývoje HIV epidemie pravidelně připravuje Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu. Podle aktualizovaných modelů na základě údajů z roku 2020 je v Česku 500 až 600 lidí, kteří o své nákaze nevědí. Z uvedeného počtu jsou většina muži a cca jedna třetina ženy. Model předpokládá, že přibližně 320 osob je heterosexuální orientace, necelých 200 osob pak muži mající sex s muži a zbytek připadá na injekční uživatele drog.

„Je důležité znát svůj HIV status. Lidé, kteří jsou infikovaní virem HIV a neléčí se mohou nakazit své partnery. Přitom léčený pacient s HIV se čase stává neinfekční a může prožít normální život,“ říká Jiří Pavlát, ředitel Domu světla České společnosti AIDS pomoc a dodává: „Velice důležité je odhalit nákazu včas. Jediný způsob, jak zjistit HIV, je zajít na testy.“

V České společnosti AIDS pomoc je možné se na HIV a další pohlavně přenosné nemoci nechat otestovat bezplatně a zcela anonymně v 9 pevných checkpointech a v sanitkách, které jezdí po celé republice. Seznam pevných checkpointů a jízdní řád sanitek najdete na stránce https://www.hiv-testovani.cz/.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.