Je tu 60. vydání časopisu Pozitivně! Seznamte se s redakcí

Právě čtete 60. číslo časopisu Pozitivně! Časopis, dříve stručný zpravodaj, vychází od 1. července 2013. Tedy už 10 let. A kromě připomenutí, proč jsme Pozitivně začali vydávat a proč ho stále dál vydáváme, se můžete v článku seznámit také s jeho redakcí.

Všechna čísla Pozitivně najdete na stránce https://www.hiv-komunita.cz/pozitivne/.

S nápadem vydávat zpravodaj přišel před lety kolega Robert Hejzák. Jedním z hlavních důvodů, proč zpravodaj začít připravovat, bylo i to, že stále více lidí hledalo informace o HIV a počet zdrojů, které se HIV věnovaly, samozřejmě rostl. Chtěli jsme s vámi sdílet nad čím přemýšlíme, co děláme, jak se ČSAP rozvíjí. Chtěli jsme přinášet informace z oblasti vývoje léčby a prevence HIV, přinášet příspěvky zajímavé i pro lidi, kteří téma HIV a práci ČSAP moc nesledují, dělat osvětu.

A co bychom vám rádi přinášeli dnes? Stále je naším cílem informovat o léčbě a prevenci HIV, o životě HIV pozitivních lidí, o tom, jak se jejich život mění k lepšímu. Dál chceme vyhledávat a připravovat články zajímavé jak pro HIV komunitu, tak pro čtenáře, kteří toho o HIV moc nevědí. Naším cílem je pokračovat v osvětě a tím bojovat proti stigmatizaci lidí žijících s HIV.

Chceme vás také informovat o novinkách, které souvisí s naší prací. Jaké nové služby pro komunitu a vaše blízké připravujeme, o řešení právních otázek, spolupráci s našimi partnery i českými politiky.

Rádi také uslyšíme přímo od vás, jaké informace v časopise chcete mít. Své náměty a tipy nám můžete posílat na adresu info@aids-pomoc.cz.

Časopis Pozitivně už dávno není „one-man-show“, jako na začátku. Při přípravě článků využíváme pomoci našich kolegů i externích autorů. Ale některá jména se objevují častěji (a jedno vlastně nikdy), a to je tým, který připravuje každé vydání.

Jiří Pavlát

Od roku 2014 jsem ředitelem ČSAP. Dlouhou dobu jsem připravoval Pozitivně sám, následně mi články začali dodávat kolegové, kteří se zaměřovali na konkrétní témata. Od čísla 47 se o Pozitivně stará Veronika s Markétou, samozřejmě s přispěním dalších kolegů. Já už hraji jenom roli přispěvovatele a schvalovatele nápadů.

I já jsem, podobně jako náš grafik, takový digitální nomád. Částečně mě k tomu nutí aktivity ČSAP, protože máme pobočky v 11 městech v ČR. To je takové to „domácí digitální nomádství“. Kromě toho také rád cestuji, takže často pracuji vzdáleně i ze zahraničí, naposledy třeba z Gruzie.

Veronika Mičulková

Jsem lékařka, která se celoživotně zabývá prevencí. Dříve jsem působila jako manažerka Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS v ČR, nyní pracuji jako odborná garantka v preventivní sekci České společnosti AIDS pomoc. Problematice HIV/AIDS jsem se věnovala i v úspěšně ukončeném postgraduálním studiu v oboru Hygiena, epidemiologie a preventivní medicína na Masarykově univerzitě.

Pro Pozitivně vyhledávám novinky v oblasti zdraví a stigmatu, které většinou překládám z angličtiny do češtiny. Píšu i vlastní články (např. seriál o kouření).

Na Pozitivně spolupracuji už řadu let a práce mě velmi baví. Ráda sleduji novinky a jsem v obraze a relevantní informace se snažím předávat i čtenářům.

Když mám volno, s chutí sáhnu po seberozvojové knížce.

Xenie Uholyeva

Jsem psycholožka s analytickým psychoterapeutickým výcvikem. Začínala jsem prací s dětmi a za tu zkušenost jsem dodnes moc ráda. Zakotvila jsem v psychologické ambulanci pro dospělé, kde mě baví rozmanitost lidí, různorodost potíží, se kterými přicházejí, a ze všeho nejvíc bohatství vnitřní psychické krajiny, kterou společně objevujeme.

V odborné rovině se snažím přinášet do psychologického a adiktologického diskurzu sexuální témata, protože sexualita si zaslouží mnohem více pozornosti, než kolik jí jako terapeuti obvykle věnujeme.

Sama se stále snažím odhalovat své vlastní strachy a nebát se jich a ráda na této cestě doprovázím i své klienty.

Markéta Kuklová

Moje práce je komunikace a marketing. Dřív v PR agentuře, ve velkých korporacích a nyní ve vlastním podnikání. Ráda pracuji a s lidmi, vymýšlím nové věci, pracuji s novináři a ovlivňovateli, organizuji akce. Jsem tak trochu perfekcionista, což dokáže život pěkně znepříjemnit.

Pro Pozitivně s kolegy vymýšlím obsah a hledám zajímavá témata, píšu články, kompletuji časopis a pracuji s grafikem.

Mimo práci se věnuji klasickému baletu. Velkou výhodou baletu je, že musíte myslet jenom na to, co zrovna děláte. Takže na práci ani starosti není prostor. Je to výborný restart hlavy, neustálé překonávání sama sebe a brutální sedření těla.

Petr

Jsem grafik a designér na volné noze, který zároveň při práci cestuje. Nezávislost a svoboda jsou pro mě stejně důležité jako kreativita a dodržování termínů. Vydal jsem se na cestu digitálního nomáda, kdy pracuji přes internet někdy i z exotických míst, ale hlavně po Evropě. Světlo, slunce a moře jsou mou největší inspirací.

Jsem známý svou rychlostí a dodržování termínů. Není pro mě nic horšího než nekonečné e-maily plné nedodělaných úkolů. Raději se zaměřuji na efektivní komunikaci a spolupráci s klienty a týmovými členy. Mým cílem je přinést do každého projektu nejenom profesionální

Připravila redakce

Obrázek č. 237
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.