S jakými drogami se dnes můžete setkat ve společnosti? 4. díl - GHB/GBL

GBL (gamabutyrolacton) a GHB (gamahydroxybutyrát) známe také jako tekutou extázi (i když s MDMA nemá vůbec nic společného), Ginu nebo G. GBL je silnější než GHB. Jde o tlumivě působící látky (tzv. downers), jejich sedativní a euforizující účinek se podobá účinku alkoholu. Ve vyšších dávkách působí jako anestetikum.

GHB/GBL vypadá jako bezbarvá tekutina jemně slané chuti a se specifickou chemickou vůní. Účinek nastupuje během 20 minut, nejčastěji trvá jednu hodinu, ale může trvat déle. V medicíně se od GHB/GBL upustilo kvůli vedlejším účinkům a nevýraznému anestetickému efektu. V současné době se GHB/GBL v zahraničí legálně používá jako průmyslové rozpouštědlo.

Co chceme zažít s G

Po užití člověk cítí, že je zklidněný, jeho tělo je uvolněné, ale zároveň je vzrušený, veselý, uvolní se zábrany, prohlubuje se vnímání hudby, tance, doteků.

Co nechceme zažít s G

Zvracení, zmatenost, ospalost, neschopnost srozumitelného vyjadřování, závratě. Často dochází k výpadkům paměti (uživatel si nepamatuje, co se s ním dělo během intoxikace). Ve větších dávkách reverzibilní koma.

Předávkování

Předávkování GHB/GBL jsou běžná, pravidelní uživatelé je zažívají opakovaně. Předávkování většinou nastupuje náhle, bez varovných signálů. Reakce organizmu na G je nepředvídatelná, může se stát, že po první dávce nebudete cítit nic, ale po druhé půjdete k zemi. Stavy bezvědomí nebo kómatu při předávkování bývají hluboké, dají se přirovnat k celkové anestezii bez kyslíkové masky. Na předávkování „G“ je možné zemřít. Předávkovaný potřebuje pomoc.

Zdraví

GHB/GBL by neměli užívat lidé, kteří mají potíže s krevním tlakem (ať už nízký nebo vysoký), epilepsii, potíže se srdcem nebo s dýcháním.

Závislost

Na „G“ se rozvíjí psychická a fyzická závislost. Odvykací příznaky mohou být nebezpečné a vyžadují lékařský dohled. Nedoporučuje se užívat „G“ déle než dva po sobě jdoucí dny.

Sex na GHB

„G“ podporuje vzrušení a uvolňuje zábrany. Může zvýšit taktilní senzitivitu, zintenzivnit a prodloužit orgasmus. Dosáhnout orgasmu ale může být obtížnější. Uvolňuje svaly, proto anální sex s „G“ bývá snazší.

Nechtěný sex

Zmatenost, malátnost, neschopnost verbalizovat často vedou k tomu, že se staneme součástí cizích a nechtěných sexuálních scénářů.

Toxický koktejl

Je třeba myslet na to, že GHB/GBL tlumí činnost centrální nervové soustavy, proto kombinace s jinými tlumivými látkami, například s alkoholem, ketaminem, benzodiazepiny, ale i antihistaminiky (léky na alergii) může být velmi nebezpečná. V kombinaci s léky na HIV GHB/GBL bývá účinnější.

Bezpečnější užívání G

Kouzlení s dávkováním

„G“ má úzké terapeutické okno (rozdíl mezi účinnou a ohrožující dávkou) a nikdy nevíme, jaká je koncentrace účinné látky v roztoku. Proto je prakticky nemožné přesně určit správnou dávku pro konkrétního člověka v konkrétní den. Jestli plánujete užít „G“, začněte malou dávkou a vyčkejte alespoň 2 hodiny než si dáte další. Typickou chybou je vzít si další dávku, protože ta první (ještě) neúčinkuje. Dávku je lepší odměřovat menší injekční stříkačkou.

Vím, co piju

Pití si vždy namíchejte sami. Není dobrý nápad přidávat někomu „G“ do pití tajně – může tak dojít k předávkování, pokud si ten člověk dá další „G“ záměrně nebo nějakou už v sobě má.

Vyspím se

„G-nap“ je pravděpodobnější v situaci spánkové deprivace.

Praktické

Nastavte si na telefonu časovač, který upozorní, kdy je bezpečné dát si další dávku. Na domácí akci dejte na viditelné místo tabulku, kde se zaznamená, kdo, kdy a jakou dávku užil. Uchovejte čistou „G“ jen v nádobě, u které není pravděpodobné, že se z ní někdo omylem napije (když se někdo náhodně napije čisté „G“, aniž by věděl, co pije, předávkuje se). Užití neředěné „G“ může způsobit poškození úst, zubů, hrtanu a žaludku.

Chcete dozvědět víc? Podívejte se na chemsex.cz. Nebo si o tom můžeme promluvit – napište nám na info@chemsex.cz.

Připravila Xenie

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.