Zemřela vědkyně Flossie Wong-Staal, která pomáhala rozluštit záhadu HIV

Ve věku 73 let zemřela molekulární bioložka, která v laboratoři Dr. Galla pomáhala objevit HIV jako původce onemocnění AIDS, poté virus naklonovala. Jeho rozebráním na části přispěla k pochopení, jak obchází imunitní systém. Pomohla tak položit základy pro léčbu. Dr. Wong-Staal začala spolupracovat s Dr. Gallo v Národním institutu zdraví (the National Institutes of Health) v roce 1973 a rychle povýšila na vedoucí molekulární bioložku. Dr. Gallo on ní řekl, že je nejlepší z nejlepších.

Ve věku 73 let zemřela molekulární bioložka, která v laboratoři Dr. Galla pomáhala objevit HIV jako původce onemocnění AIDS, poté virus naklonovala. Jeho rozebráním na části přispěla k pochopení, jak obchází imunitní systém. Pomohla tak položit základy pro léčbu.

Dr. Wong-Staal začala spolupracovat s Dr. Gallo v Národním institutu zdraví (the National Institutes of Health) v roce 1973 a rychle povýšila na vedoucí molekulární bioložku. Dr. Gallo on ní řekl, že je nejlepší z nejlepších.

Zpočátku se jejich laboratoř věnovala skupině virů známé pod označením retroviry. Tento typ virů se od ostatních lišil v tom, že napadal buněčné jádro a vložil do něj svou DNA. V té době byly retroviry známé u zvířat, nikoli jako původci lidských onemocnění. To se brzy změnilo s objevem viru zvaného HTLV-1, který u lidí způsoboval rakovinu aktivací jistých genů, které způsobují rakovinu (tzv. onkogeny). Práce doktorky Wong-Staal přispěla k širšímu pochopení role onkogenů při vzniku rakoviny.

Rok po tomto objevu, měli v laboratoři podezření, že jiný retrovir stojí za novým onemocněním vyskytujícím se v gay komunitě. S onemocněním HTLV-1 měl mnoho společného: obojí se přenášely sexuálně, krví nebo z matky na dítě a obojí infikovaly T-lymfocyty, podtyp bílých krvinek. Jejich podezření se prokázalo jako správné, a tak byl objeven HIV, na jehož objev si činila nároky také francouzská skupina vedená Lucem Montragnierem.

Když laboratoř zaměřila pozornost na AIDS, byla Dr. Wong-Staal první, kdo naklonoval HIV z krevních a tkáňových vzorků. Podařilo se jí rozebrat virus a prozkoumat jeho geny a proteiny, které produkovaly. Jeden z nich byl cílovým místem pro AZT (azidothymidin; zidovudin), jiný se stal cílovým místem skupiny léčiv známých jako proteázové inhibitory.

V roce 1990 přijala Dr. Wong-Staal místo na University of California v San Diegu, kde se nadále věnovala studiu HIV a hledání nových způsobů léčby a vakcín. Její virologická práce posloužila jako podklad ke zkoumání koronaviru.

Během svého života produkovala tucty průlomových článků. Její práce ovlivnila mnohé další a dle časopisu The Scientist byla nejcitovanější vědkyní 80. let.

Doktorka Wong-Staal zemřela 8. července 2020 v San Diegu. Příčinou úmrtí byla pneumonie nesouvisející s Covidem-19.

Zkrátila a přeložila Veronika. Převzato (včetně foto) z: https://www.nytimes.com/2020/07/17/science/flossie-wong-staal-who-unlocked-mystery-of-hiv-dies-at-73.html

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.