Největší radost mám, když se mým podřízeným daří

STANISLAV PEKÁREK, ŘEDITEL ČESKÉ SPOLEČNOSTI AIDS POMOC

Stanislav Pekárek přichází do ČSAP ze světa komerčních firem z oblasti rychloobrátkového zboží a fast foodů. Vedl marketingové týmy zodpovědné za vývoj nových produktů, jejich implementaci na trh a v neposlední řadě za řízení komunikačního mixu značek, jako je Plzeňský Prazdroj, Kofola, KFC a další.

V tomto čísle Pozitivně vám představujeme nového ředitele České společnosti AIDS pomoc. Stanislav Pekárek nastoupil na tuto pozici letos 1. března. O tom, co ho vedlo k tak radikální změně pracovního prostředí a co od své nové role očekává, jsme se bavili v krátkém rozhovoru.

Stanislave, vzhledem k vašim pracovním zkušenostem a prostředí, ze kterého přicházíte, se nabízí otázka, co vás vedlo k tomu se zajímat o pozici ředitele neziskové organizace?

Jak už to v životě bývá, sešly se mi v jeden čas dvě důležité věci. Zaprvé jsem po více jak 20 letech práce v komerčních firmách na různých pozicích v marketingu cítil, že potřebuji nějakou změnu. Práce marketéra je většinou celkem pestrá a já měl navíc štěstí na společnosti, které měly lokální vývoj produktů i komunikace, ale po tak dlouhé době se i sebelepší deska ohraje.

No a tou druhou věcí bylo, že se objevila super příležitost ve společnosti, která je mi blízká svým posláním a také komunitou, o kterou se primárně stará.

Jaký byl hlavní důvod, proč jste místo nakonec vzal?

Nerad bych, aby to znělo jako nějaký patos, ale takhle to prostě cítím. Pokud se můžete uplatnit v nějaké organizaci, která se stará o komunitu, která je vám blízká, dává vám to pocit naplnění a obrovskou motivaci do práce.

ČSAP mě jako společnost lákala svým širokým záběrem aktivit na různé cílové skupiny. Jsou to jak lidé žijící s HIV, kterým poskytujeme široké spektrum psychosociální podpory, tak LGBT komunita, se kterou pracujeme na poli prevence pohlavních chorob a jejich testování, a v neposlední řadě i široká veřejnost, protože riziko přenosu pohlavních chorob se týká všech.

Když se podíváte na svou dosavadní kariéru, co považujete zatím za svůj největší úspěch?

Největší radost mám, když vidím, že se mým bývalým podřízeným v jejich práci daří.

V pozici ředitele jste teď víc než dva měsíce. Jak vnímáte prostředí a práci ČSAP, jaké byly vaše první kroky?

Důležité pro mě byly dvě věci. Zaprvé lidé. S většinou jsem se osobně setkal, abych si navnímal, jaké jsou nyní největší hořáky, co se projektů týče, a jaká je atmosféra v týmu.

Druhým neméně důležitým bodem bylo uchopení financování organizace. Je to velký mix dotací různých institucí, soukromých firem a darů jednotlivců. Ale jsou zde i příjmy z vlastní činnosti organizace. Všechno to pak musí do sebe perfektně zapadnout.

Máte už základní představu, kam chcete ČSAP dál směrovat?

Na toto téma chystáme s předsednictvem spolku workshop, abychom znovu definovali naši vizi a misi. Nerad bych před workshopem pouštěl něco do éteru, ale obecně bych rád dále rozvíjel nebo vytvořil takové služby, které budou mít reálný pozitivní dopad na životy našich klientů.

Co vás v práci nejvíce těší a co vás naopak štve?

Těší mě, když vidím, že postupujeme směrem k cíli a že pokaždé, když něco děláme, zkoušíme to udělat o něco lépe. Je mi velmi blízká japonská filozofie Kaizen. Osobně vidím největší přínos v dlouhodobém systematickém vylepšování.

Štvou mě věci jako manipulace a alibismus.

Nejen prací živ je člověk. Máte nějakého zajímavého koníčka?

Rád se svým přítelem cestuji a poznávám nová místa a místní lidi. Během víkendů pak rádi společně pracujeme na našem domě a zahradě.

Máte nějaké konkrétní cíle a sny, kterých chcete v roce 2024 dosáhnout?

Pokud jde o práci, rád bych organizaci stabilizoval, protože každá změna na takovéto pozici s sebou nese turbulentní období, a připravil ji na další růst v následujících letech.

Doma mě pak čeká rekonstrukce ložnice, včetně výměny podlahy, což bude celkem dost práce. Mě naštěstí takové stavební věci baví a dělám si je vždy osobně. Mám rád ten pocit, když pak jdu kolem a vím, že je to moje dílo.

PŘIPRAVILA MARKÉTA

Obrázek č. 237
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.