Oběti v roli obviněných: situace v legislativách kriminalizuje minoritu

Snahy o ukončení krize v oblasti lidských práv, která vyvstala ve Spojených státech i jinde

Na setkání s názvem „Kriminalizace významných skupin: jak reagovat na HIV?“ se delegáti dozvěděli o situacích, kterým musí čelit LGBT a HIV pozitivní v různých zemích světa. Jeho tématem byla krize v oblasti dodržování lidských práv, která nastala v souvislosti s nekvalitními zákony, jež kriminalizují osoby ve stejnopohlavních vztazích či svazcích nebo HIV pozitivní osoby.

Nejvíce delegáty šokoval příběh Nicka Rhoadese z americké Iowy, který byl souzen a odsouzen k odnětí svobody kvůli své HIV pozitivitě. Byl odsouzen na 25 let vězení za to, že zatajil svou diagnózu poslednímu sexuálnímu partnerovi, ačkoli nedošlo k přenosu viru. Poté se podařilo jeho rozsudek zvrátit a byl propuštěn z vězení. Iowa následně změnila zákony, které tam kriminalizovaly HIV pozitivní, a stala se příkladem pro další státy z celých USA. Ty až nyní přehodnocují podobné přetrvávající právní úpravy.

Daisy Nakato z Ugandy podala svědectví coby HIV pozitivní bisexuální žena, jak ji místní policie odvlekla z domova v rámci snahy „ukončit homosexualitu“ ve zmíněné zemi. Poté byla nucena vzdát se svých léků na HIV, načež se ve strachu skrývala před úřady. To byl další příběh, který účastníky šokoval. O ugandských zákonech diskriminujících gaye se již vědělo, ale osobní příběh podtrhl to, že se musí změnit postoje vůči sexuálním menšinám a HIV pozitivním v různých zemích a že zákony musí odrážet specifickou situaci takových skupin obyvatel.

Podobné myšlenky zopakoval i bývalý soudce Nejvyššího australského soudu Michael Kirby a akcentoval, že je třeba důrazněji jednat ze strany dotčených menšin a jejich příznivců. Podtrhl, že shromáždení, konference, zprávy a podobně jsou účinné, ale že je především třeba jednat a podávat petice na státní úřady.

Jeho otázka zněla: „Jak můžeme my dosáhnout toho, aby demokratizace fungovala a pomáhala?“

Indický aktivista za práva LGBT komunity Ashow Row Kavi uvedl, že Indický nejvyšší soud znovu zavedl v zemi zákony proti sodomii. Řekl, že mnho lidí a organizací ještě stále pracuje na zvrácení zmíněného rozhodnutí, aby přinesli tamní LGBT minoritě rovnoprávnost. Manisha Dhakal - aktivistka za práva transgender občanů z Nepálu popsala pronásledování, kterému musí čelit spolu s ostatními transgender obyvateli Nepálu ze strany policie a spoluobčanů.

Velvyslanec USA v Austrálii John Berry byl také přizván k účasti v panelové diskusi. Hovořil o stigmatu spojeném s HIV a LGBT skupinami a vysvětlil, že se prezident Obama zasadil za revizi všech zákonů kriminalizujících HIV pozitivní ve Spojených státech.

„Svět dosáhl kritického okamžiku, pokud jde o HIV a AIDS,“ řekl a vysvětlil, že stigmatizace a přehlížení dokonce přibývá, když se přijímají zákony bez skutečného pochopení dotčené problematiky. „Kriminalizující legislativa… neodráží stav vědeckého poznání.“

A současně s úsilím Spojených států o změnu federálních i místních zákonů týkajících se HIV infekce a práv LGBT menšiny před námi zůstává spousta práce na reformování či rušení zákonů a ústavních dodatků jako je indický paragraf 377, Zákon o veřejném pohoršování v Mumbaí, nepálské místní úpravy týkající se sexuality a pohlavní identity, ugandský zákon proti homosexualitě, ruský zákon o propagaci LGBT, singapurský paragraf 377A Trestního zákoníku a mnoho dalších, které existují po celém světě.

Zdroj: http://www.hivequal.org/blaming-the-victim.html

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.