Lidé s opičími neštovicemi mají vyšší výskyt HIV a sexuálně přenosných infekcí, než se očekávalo

Ve studii publikované ve zprávě Morbidity and Mortality Weekly Report vědci zkoumali výskyt infekce HIV a ostatních pohlavně přenášených infekcí (STI) mezi osobami s opičími neštovicemi. Současná epidemie opičích neštovic má vyšší výskyt mezi gayi a bisexuály a jinými muži majícími sex s muži (MSM).

Studie využila sběru dat pro HIV, opičí neštovice a další pohlavně přenosné infekce (STI) z osmi okrsků Spojených států amerických, aby analyzovala a porovnala infekci HIV a diagnózy STI z předchozího roku s jedinci s nákazou opičích neštovic. Data byla také použita k posouzení závažnosti případů opičích neštovic v souvislosti s přítomností infekce HIV.

Byl vypočten výskyt infekce HIV mezi osobami diagnostikovanými s opičími neštovicemi. Data o HIV byla využita také k určení pacientova léčebného HIV statusu, užití antiretrovirové léčby, doby diagnózy a nejaktuálnějšího počtu CD4 buněk, které ukazují sílu imunitního systému.

U osob s opičími neštovicemi byla data o STI analyzovaná pro získání diagnóz chlamydií, syfilis a kapavky během posledních 12 měsíců. Příznaky a klinické výsledky opičích neštovic u nakažených osob byly porovnány se stavem infekce HIV.

Studie zjistila, že mezi 1 969 pacienty s opičími neštovicemi diagnostikovanými mezi 17. květnem a 22. červencem 2022 byl výskyt infekce HIV 38 %. Výskyt jedné nebo více STI podléhající hlášení byl mezi pacienty s diagnostikovanými opičími neštovicemi 41 %. HIV pozitivních osob s opičími neštovicemi a jednou nebo více STI diagnostikovanými v předešlém roce bylo 18 %.

Hospitalizace s opičími neštovicemi byla vyšší mezi osobami s infekcí HIV (8 %) ve srovnání s osobami bez HIV (3 %). Mezi pacienty s opičími neštovicemi s diagnostikovanou infekcí HIV dosahovalo 82 % virového potlačení, 92 % bylo v předešlém roce ošetřeno s HIV a 78 % mělo počet CD4 buněk vyšší než 350 na mikrolitr nebo vyšší. Výskyt HIV u pacientů s opičími neštovicemi se lišil podle demografických faktorů. Jedinci mezi 18 a 24 lety měli nižší výskyt infekce HIV než ti ve věku 55 let a starší.

Navíc některé příznaky opičích neštovic jako bolest konečníku a krvácení, potíže s vyprazdňováním, proktitida a krvavá stolice byly častěji hlášeny mezi pacienty s infekcí HIV než bez infekce. Nepotlačená virová nálož u pacientů s opičími neštovicemi byla také spojena s příznaky jako zvětšení mízních uzlin, svěděním, krvácením z konečníku a krvavou stolicí. Nízké hladiny CD4 buněk (méně než 350 na mikrolitr) u pacientů s opičími neštovicemi a současnou infekcí HIV byly spojeny s vyšší teplotou a svědění po celém těle.

Celkově studie naznačuje vyšší výskyt infekce HIV a nedávno diagnostikovanými STI mezi jedinci s infekcí opičích neštovic. Výskyt opičích neštovic se zdá být také vyšší mezi MSM, kteří mají vyšší výskyt infekce HIV a STI než obecná populace. Navíc současná infekce opičími neštovicemi také ukazuje vyšší výskyt u MSM starších 55 let.

Výsledky naznačují, že přenositelnost opičích neštovic může být spojena s osobami s infekcí HIV, což dokládá důležitost prioritizace vakcinace proti opičím neštovicím mezi jedinci diagnostikovanými s infekcí HIV a STI. Autoři doporučují rutinní sledování HIV a STI a lepší dostupnost HIV péče a PrEP pro osoby s opičími neštovicemi. Pravidelný sběr dat a párování případů opičích neštovic s infekcí HIV a STI diagnózami může pomoci nastavit účinné měření zdraví populace a zásah proti opičím neštovicím.

Zdroj: https://www.news-medical.net/news/20220912/CDC-report-shows-people-with-monkeypox-have-higher-than-expected-rates-of-HIV-and-STIs.aspx

Připravila Veronika

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.