Antideperesiva zlepšují užívání antiretrovirotik a kvalitu života u HIV pozitivních mužů s depresí

Dr. Yung-Feng Yen a kolegové uvedli v PLoS ONE, že HIV pozitivní muži s depresí, kteří neužívají antidepresiva, mají čtyřikrát větší pravděpodobnost horšího užívání antiretrovirové terapie (ART). Studie také zjistila, že muži bez antidepresiv ve srovnání s těmi, kteří antidepresiva užívají, mají zhoršenou kvalitu života v oblasti psychologické, sociální a environmentální.

Deprese je u osob žijících s HIV častá a je spojena s postupem onemocnění HIV a horšími zdravotními výsledky. Nicméně, adekvátní diagnóza a léčba deprese u osob s HIV je ve zdravotnických zařízeních často opomíjena. Tato studie hodnotila souvislost mezi depresí a antidepresivy s užíváním ART a kvalitou života související se zdravím u HIV pozitivních mužů, kteří měli sex s muži.

Výzkum byl proveden na Taiwanu, kde ke konci roku 2019 celkem 65 % osob s HIV představovali muži mající sex s muži.

Výzkumníci vybrali 557 HIV pozitivních mužů majících sex s muži z HIV kliniky Městské nemocnice Taipei City, což je nejrozsáhlejší centrum poskytující péči HIV osobám na Taiwanu. Účastníci měli v průměru 38 let, všichni užívali ART a zúčastnili se rozhovoru o jejich užívání léčby a kvalitě života související se zdravím. Výzkumníci také sbírali data o virové náloži a počtu CD4 buněk z pacientských lékařských záznamů.

Z 557 účastníků uvedlo 14 % depresi. Účastníci s depresí pravděpodobněji uváděli špatné užívání léků (22 %) ve srovnání s nedepresivními účastníky (11 %). S vyšší pravděpodobností měli také nižší příjem (26 % vs 9 %), kouřili (56 % vs 40 %), užívali rekreační drogy (17 % vs 6 %) a měli kapavku (18 % vs 10 %).

Mezi těmi, kteří trpěli depresí, bylo 55 na antidepresivech a 23 nebylo. Po kontrole demografických ukazatelů výzkumníci zjistili, že horší užívání ART bylo významně spojeno s neléčenou depresí; účastníci bez antidepresiv měli čtyřikrát vyšší pravděpodobnost špatného užívání ART. Pro ty, kteří užívali antidepresiva, nebyla horší úroveň užívání léků významná. Účastníci bez antidepresiv měli také horší psychologickou, sociální a environmetální kvalitu života ve srovnání s účastníky na antidepresivech.

Zdroj: https://www.aidsmap.com/news/may-2022/antidepressants-improve-art-adherence-and-quality-life-hiv-positive-men-depression
Připravila: Veronika

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.