Česká společnost AIDS pomoc ve spolupráci s Krajskou nemocnicí Liberec otevírá nový pevný checkpoint v Liberci

Nové testovací centrum s poradnou začne fungovat 12. 1. 2023 v prostorách ambulance infekčního oddělení Krajské nemocnice Liberec, na adrese Husova 357/10, Liberec, budova K. Centrum se zaměří především na poradenství a testování HIV. V případě potřeby je možné požádat také o testy na syfilis a žloutenku typu B a C. Veškeré testy v tomto centru jsou anonymní a bezplatné.

HIV checkpoint je otevřený každý čtvrtek od 15 do 18 hodin přímo v ambulanci infekčního oddělení Krajské nemocnice Liberec, Husova 357/10, budova K. Kromě testování na HIV patří mezi hlavní úkoly centra i poradenství a pomoc lidem žijícím s HIV, podpora jejich rodin a přátel a samozřejmě prevence a osvěta. Klientům jsou k dispozici vyškolení poradci a lékaři, kteří jim poskytnou dostatek informací a odbornou, ale současně i lidskou, péči.

„O otevření testovacího místa v Liberci jsme usilovali několik let. Liberec patří mezi pět měst s největším počtem obyvatel a v kraji je i celoroční turistický ruch. To jsou faktory, které nás k otevření pobočky na bezplatné testování motivovaly. Občané Liberce naši práci znají z každoročního testování v sanitce, které probíhá ve spolupráci s dopravním podnikem na terminálu Fügnerova. Věřím, že uvítají také možnost využívat pobočku s celoročním provozem “ uvádí Jiří Pavlát, ředitel Domu světla České společnosti AIDS pomoc.

Součástí testů poskytovaných v HIV checkpointu je i před-testové a po-testové poradenství. Testování probíhá na základě reálných rizik, která se zjišťují během před-testového pohovoru a z vyplněného před-testového dotazníku. Dotazník si zájemce může sám kdykoliv vyplnit on-line, nebo přímo v checkpointu společně s poradcem. Získané údaje jsou následně vyhodnocené speciálním systémem PIST. On-line dotazník je k dispozici v českém, německém, anglickém, španělském, ruském, ukrajinském a slovenském jazyce na adrese: https://www.hiv-pomoc.cz/dotaznik.

HIV checkpoint – provozní informace

Kde: Krajská nemocnice Liberec, ambulance infekčního oddělení, budova K, Husova 357/10

Provozní doba: každý pracovní čtvrtek, od 15:00 do 18:00

Výsledky testů: výsledky jsou k dispozici online nebo vždy následující čtvrtek po provedených odběrech.

Česká společnost AIDS pomoc provozuje celkem 11 HIV checkpointů – Domů světla, a to v Praze, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Ostravě, Olomouci, Teplicích, Ústí nad Labem, Ústí nad Orlici, Brně, Plzni a Liberci. Kromě pevných checkpointů provozuje Česká společnost AIDS pomoc také několik mobilních testovacích ambulancí, které jezdí po celé české republice.

Zajímavé statistiky provozu v ČSAP do 19. 12. 2022:

  • 980 dotazů zodpovězeno v internetových poradnách,
  • 2 685 dotazů na nonstop poradenské telefonní lince,
  • 13 274 testů na HIV,
  • 9 860 testů na syfilis,
  • 8 518 testů na hepatitidu C,
  • 2 267 testů na hepatitidu B,
  • 80 020 lidí jsme otestovali na covid v našem CovidPOINTU.

Veškeré detaily o provozní době checkpointů a trasách sanitek naleznete na stránce: https://www.aids-pomoc.cz/dum-svetla.htmla www.hiv-testovani.cz.

Světová zdravotnická organizace (WHO) a Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) doporučují co nejvčasnější testování na HIV s cílem zahájit případnou léčbu co nejdříve po zjištění diagnózy. Celosvětová data ukazují, že včasná léčba zajistí lidem žijícím s HIV kvalitu i délku života srovnatelnou s HIV negativní populací. Navíc u pravidelně a správně léčených pacientů klesá po určité době HIV nálož v krvi na nedetekovatelnou úroveň a pacient se stává neinfekční (N=N, nedetekovatelný = neinfekční). Což znamená, že během nechráněného pohlavního styku nemůže nakazit svého partnera, může založit rodinu a mít zdravé děti, prožije plnohodnotný život.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.