Kmenové buňky mohou snižovat množství HIV

Výzkumníci Kalifornské univerzity objevili speciální typ kmenových buněk, které mohou redukovat množství viru způsobující AIDS, posílit antivirovou imunitu těla a opravit střevní lymfatické tkáně poškozené opičím virem imunodeficience (SIV), ekvivalentem HIV u nehumánních primátů. Studie publikovaná v Journal of Clinical Investigation Insight ukázala mechanismy, prostřednictvím kterých mezenchymální buňky/buňky stromatu (buňky, které formují „výplňové“ tkáně) zvyšují imunitní odpověď těla proti viru. Studie poskytuje také návod pro vývoj strategií pro vymýcení HIV.

Satya Dandekar, senior autorka studie, uvedla: „Poškozené imunitní funkce u infekce HIV a neobnovená imunita jsou překážky pro vymýcení HIV. Naším cílem bylo vyvinout strategie k posílení imunity proti viru a posílit hostitelský imunitní systém tak, aby vymýtil virus. Usilovali jsme o opravu, regeneraci a obnovení lymfatických uzlíků, které jsou poškozené virovou infekcí.“

Lymfatická tkáň ve střevech je místem časného rozmnožování viru a utvoření virového rezervoáru. Skupina vedená Dandekarou dříve prokázala, že HIV infekce způsobuje vážnou ztrátu slizničních T- imunitních buněk a porušení střevní výstelky vedoucí k poruše propustnosti střeva.

„Lymfatické uzlíky jsou uspořádaná struktura, kde spuštěním protilátkové odpovědi zaměřené na virus startují dlouhodobé imunitní útoky proti patogenům. Funkčnost těchto důležitých oblastí je velmi brzy po nástupu infekce HIV poškozena,“ uvedla Dandekar.

Zatímco antiretrovirové léky účinně potlačují množení viru, neopravují poškození imunitního systému způsobené virem. Samy o sobě tyto léky nemohou obnovit funkčnost lymfatických uzlíků poškozených infekcí HIV.

Mohou kmenové buňky napravit poškození střev způsobené HIV?

Výzkumníci podali mezenchymální kmenové buňky (dále MKB) odebrané z kostní dřeně zlatým makakům s modelovým AIDS. Opicím, které měly poškozenou imunitu a narušené střevní funkce kvůli virové infekci.

Studie zjistila, že MKB mohou upravit, změnit a remodelovat poškození sliznice. Objevily se okamžité výhody, jako například rychlý vzestup protilátek a T-imunitních buněk zaměřených na virus. Kmenové buňky pomohly ke zotavení a obnově těchto lymfatických uzlíků.

MKB také nabízí příležitost pro inovativní HIV léčebnou strategii doplněním současné HIV léčby.

„Kmenové buňky jsou dobrým synergickým partnerem s ostatními léky. Antiretrovirové léky mohou uhasit požár virové infekce, ale nemohou obnovit lymfatické tkáně. MKB mohou oživit poškozené místo a probudit tak imunitu,“ řekla Dandekar.

Dokonce bez užití antivirových léků byly MKB schopné zvýšit hostitelskou antivirovou odpověď opravou lymfatických uzlíků, obnovením slizniční imunity a oživením toho, co bylo napadeno virem na samém začátku.

Zdroj: https://www.news-medical.net/news/20210624/Special-type-of-stem-cell-can-reduce-the-amount-of-the-virus-causing-AIDS.aspx
Připravila: Veronika

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.