V Česku se dosud narodilo už 158 dětí matkám, které měly vir HIV

Praha - V Česku se narodilo už 158 dětí matkám, které byly nakažené virem HIV. S infekcí na svět přišly čtyři děti, na valnou většinu novorozenců se nákaza z matek nepřenesla. Vyplývá to z údajů národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS. Nakažených lidí v republice v poslední době rekordně přibývá. Jen letos do konce října to bylo 22 nových pacientek a 186 nových pacientů.

Letos v Česku ženy s HIV porodily deset dětí. Nákazu mělo jedno z nich. Sedm žen při svém otěhotnění nevědělo o tom, že infekci mají. Zjistily to až díky "povinnému" testování. V Česku se totiž všem budoucím matkám kontrola dělá. V říjnu se provedlo zhruba 12.200 vyšetření u těhotných žen.

"Řada žen otěhotní v době, kdy už jsou HIV pozitivní. Doporučujeme jim, aby braly od 13. týdne profylaktické léky do konce těhotenství," uvedl vedoucí AIDS centra Nemocnice Na Bulovce Ladislav Machala.

Porod se pak vede vždy císařským řezem. Matky by neměly své potomky kojit. Děti mají umělou výživu a několik týdnů dostávají léky. "Přirozené riziko 20 procent (přenosu infekce z matky na dítě) se daří snížit na hodnotu dvě procenta. K nákaze nedochází v těhotenství, ale až v době porodu. Ženy, které se řídily doporučeními, porodily zdravé děti," uvedl Machala.

Dosud se v republice odehrálo 155 porodů. Třikrát totiž přišla na svět dvojčata. Nyní se očekávají čtyři další porody. Některé ženy se ale rozhodnou pro ukončení těhotenství. Bylo jich 34.

V Česku žije celkem sedm dětí s virem HIV, který získaly od svých matek. Jsou to čtyři chlapci a tři děvčata. U tří dětí se totiž vir podařilo zjistit až později poté, co se dodatečně odhalil u jejich matek.

U dalších čtyř dětí se na vir HIV přišlo, když jim bylo mezi pěti a devíti lety. U šesti se nákaza odhalila ve věku od deseti do 14 let. Celkem 76 mladých se o ní dozvědělo mezi 15 a 19 lety, čtyři z nich už přitom měli rozvinutou nemoc AIDS.

Za téměř tři desetiletí, co se infekce v Česku sleduje, těhotné ženy podstoupily přes 3,3 milionu testů. Celkem se nákaza zjistila u 88 budoucích matek. Z nich pět mělo nemoc AIDS. Šest žen se infikovalo při píchání drog, 79 při sexu, jedna v nemocnici a u zbývajících dvou se původ infekce nepodařilo zjistit.

Zdroj: ČTK

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.