HIV a kouření 6 - jak přestat kouřit, abstinenční syndrom

V našem pravidelném seriálu jsme se zaměřili na nežádoucí účinky kouření u osob žijících s HIV, probrali jsme druhy motivace, proč přestat kouřit, efektivní pomoc v Centrech pro závislé na nikotinu, probrali jsme mechanismus vzniku závislosti a minule jsme se rozepsali o důležitosti mít připravené náhradní řešení v situacích, kdy si nejčastěji zapalujete. Dnes plynule navážeme na poslední téma a budeme se věnovat abstinenčním příznakům.

Protože nikotin způsobuje závislost, jejímž rysem jsou i nepříjemné abstinenční příznaky při vysazení látky, nepřekvapí nás, že i bez cigaret se abstinenční příznaky projevují. Nejčastěji mají podobu podrážděnosti, stresu, abstinující je nervózní, má zhoršenou náladu, obtížně se soustředí, může být úzkostný nebo depresivní. Může se objevit vykašlávání a také zácpa, protože nikotin popohání pohyb střev.

Abstinenční příznaky se začnou projevovat přibližně 2 hodiny po poslední cigaretě a mohou přetrvávat dny i měsíce. Objevují se ve vlnách s různou frekvencí a intenzitou. Je důležité si uvědomit, že tyto příznaky jsou známkou toho, že se naše tělo zbavuje drogy a že jsou nejčastější příčinou opětovného kouření. Mějme na paměti, že nepředstavují ohrožení pro naše zdraví.

A teď dobrá zpráva – v boji proti abstinenčním příznakům máme účinné farmakologické pomocníky. Mezi nejznámější z nich patří nikotinové náplasti (Nicorette, Nicquitine), které fungují tak, že postupně uvolňují nikotin. Hodí se pro udržení přísunu základní hladiny nikotinu. Pro neodbytné návaly chuti se hodí spíše nikotinové žvýkačky, které podobně jako náplasti existují v různých silách. Mimo to můžeme užívat náhradní nikotinovou terapii v podobě nosních sprejů nebo tablet, které se vkládají pod jazyk.

Co se týče načasování použití výše zmíněných pomocníků, které seženete volně v každé lékárně, doporučuje se jejich užívání dle chuti po dobu 3 měsíců a v následujících 3 měsících postupná redukce dávky po jednom až dvou týdnech až k postupnému vysazení.

Pojďme se podívat na nejúčinnější kalibr, který v boji proti závislosti máme – je to lék vareniklin (přípravek Champix), který už je vázán na lékařský předpis. Tento lék způsobuje, že se cigareta nestává jediným zdrojem potěšení, a začíná se užívat týden před zahájením odvykání. Užívá se 12 týdnů, při kterých dochází k postupné redukci kouření až k úplnému odložení cigaret, a následně dalších 12 týdnů. S výhodou lze použít také antidepresivum bupropion (Wellbutrine, Zyban), opět na lékařský předpis.

Protože se náklady na léčbu mohou vyšplhat na několik tisíc korun, poskytuje řada pojišťoven zpětné proplácení nákladů na léčbu nikotinové závislosti – určitě si prostudujte konkrétní podmínky vaší pojišťovny.

Závěrem shrňme, že farmakologická léčba může výrazně zvýšit pravděpodobnost úspěšně zakončeného odvykání.

Připravila: Veronika

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.