První pilulka proti covidu-19 je v ČR

Do České republiky (ČR) dorazily první dodávky léku molnupiravir, který v těle brzdí množení viru, jenž způsobuje nemoc covid-19. Jedná se o první antivirotikum v tabletce, které mohou pacienti užívat doma. Pacienti si jej mohou na doporučení lékaře vyzvedávat v nemocnicích po celém Česku.

Experimentální antivirotický lék molnupiravir vyrábí farmaceutická společnost Merck Sharp & Dohme (MSD) a před Vánoci do Česka doručila 14 440 balení léčivého přípravku s jeho obsahem. Každé balení je určené k léčbě jednoho pacienta. Lék distributor rozváží do 112 nemocnic po celé zemi. Jedná se o stejná zařízení, která dosud podávala monoklonální protilátky.

Léčivý přípravek s obsahem molnupiraviru v současné době čeká na registraci v Evropské unii, prozatím je díky dobrým výsledkům ze studií povolen pro používání v takzvaném nouzovém režimu u dospělých pacientů s covidem-19, kteří nepotřebují doplňkovou léčbu kyslíkem a jsou ve zvýšenému riziku rozvoje závažného průběhu onemocnění. Lék by měl být podán co nejdříve po diagnóze, nejpozději však do pěti dnů od začátku příznaků. Balení obsahuje 40 tablet, užívají se pět dní vždy 4 tablety po 12 hodinách.

Lék je plně hrazený ze zdravotního pojištění a může jej předepsat jakýkoliv lékař, například praktik nebo specialista. Jelikož se jedná o neregistrovaný přípravek, nemůže lékař pacientovi předepsat elektronický recept a lék není běžně dostupný ve všech lékárnách. Pacient tak dostane poukaz (žádanku) a lék si buď osobně nebo jím pověřená osoba vyzvedne v jedné ze 112 nemocničních lékáren. Jejich seznam je k dispozici na stránkách ministerstva zdravotnictví.

Molnupiravir brání množení viru SARS-CoV-2 v těle pacienta tak, aby nedošlo k těžkému průběhu onemocnění covid-19. Je určený pacientům se zvýšeným rizikem tedy například seniorům, pacientům s nadváhou, nebo lidem, kteří se léčí s chronickými chorobami srdce, ledvin a plic. Při podání molnupiraviru klesne u těchto pacientů riziko, že se jejich stav zhorší a budou potřebovat léčbu v nemocnici, na jednotce intenzivně péče či dokonce zemřou.

Připravila: Pavlína

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.