Boj s únavou

Únava, častý problém mezi lidmi žijícími s HIV, představuje nadměrnou unavenost, vyčerpání nebo nedostatek energie. Většina lidí má zkušenost s dočasnou vyčerpaností, ale únava jde dál za hranici pouhého pocitu ospalosti. U některých lidí se rozvine vážná chronická únav, která může narušit denní aktivity. Navíc je únava často doprovázena fyzickou slabostí a kognitivními problémy známými jako „mlha na mozku“. Prvním krokem k řešení únavy je odhalení její pravé příčiny.

Mnoho zdravotních stavů a faktorů životního stylu může vést k únavě včetně následujících:

Nedostatečný spánek. Většina dospělých potřebuje v noci alespoň sedm hodin spánku. Nedostatečný spánek – například kvůli nadměrnému pracovnímu zaneprázdnění nebo poruchám spánku jako je insomnie nebo spánková apnoe – mohou vést k přetrvávající únavě. Stres, chronická bolest, určité léky, užívání návykových látek a nedostatečný pohyb mohou přispět ke špatnému spánku.

Psychologické příčiny. Úzkost a deprese jsou často spojovány s únavou a nedostatkem energie. Deprese může také vést k apatii a snížené motivaci.

Anémie. Anémie (chudokrevnost) se objevuje v případě, kdy červené krvinky nepřenášejí dostatek kyslíku. To se může stát při ztrátách krve, když tělo neprodukuje dostatek červených krvinek, tyto buňky jsou příliš rychle ničeny nebo nemají dostatek hemoglobinu – proteinu, který přenáší kyslík. Příčiny zahrnují nedostatek železa, zděděné stavy, infekce a léčbu snižující počet krevních buněk.

Nedostatečná výživa. Navíc k nedostatku železa nízké hladiny dalších živin, včetně vitamínu B9 (folát), vitamínu B12 (cobalamin), vitamínu D a určitých minerálů mohou také přispívat k únavě. Vyvážená strava obvykle poskytuje dostatek živin, ale někteří lidé potřebují dodatečné živiny.

Medikace a užití návykových látek. Mnoho předpisů a nadměrné užívání léku může způsobit ospalost. Opioidy, benzodiazepiny a alkohol mohou také vést k únavě. Stimulační drogy nebo káva, které někteří lidé užívají v boji s únavou, mohou narušit spánek a vše zhoršit.

Infekce. Únava je častým symptomem mnoha infekčních onemocnění včetně chřipky, žloutenky typu C a COVID-19. Infekce může způsobit zánět a odpověď imunitního systému na patogeny může spustit únavu.

Další zdravotní stavy. Mnoho lidí s rakovinou má zkušenosti s vysilující únavou a chemoterapie a radioterapie mohou poškodit kostní dřeň a způsobit anémii. Diabetes, roztroušená skleróza, onemocnění ledvin, chronická plicní onemocnění, autoimunitní stavy a městnavé selhání srdce jsou také spojeny s únavou.

Endokrinní problémy. Nízké hladiny určitých hormonů mohou vést k únavě. Zahrnuje to adrenální nedostatečnost (nedostatečnou produkci kortizolu), hypotyreózu (sníženou aktivitu štítné žlázy) a hypogonadismus (nedostatečnou produkci testosteronu nebo estrogenu).

Chronický únavový syndrom. Známý také pod pojmem chronická encefalomyelitida může být charakterizovaný hlubokou únavou, která se zhoršuje po fyzické nebo mentální aktivitě. Příčiny syndromu nejsou dobře prozkoumány, ale někdy se vyskytuje po virové infekci. Někteří odborníci se domnívají, že dlouhý COVID souvisí s tímto syndromem.

Přestože je únava častým příznakem mnoha fyzických onemocnění, zdravotníci ji někdy zamění příliš rychle za psychosomatický problém. Je důležité spolupracovat s vaším lékařem, aby se odhalily příčiny únavy, což je první krok k tomu ji zvládnout.

Léčba únavy závisí na její specifické příčině. Mnoho typů únavy se může zlepšit po medikamentózní léčbě nebo po změnách životního stylu. Abyste si udrželi nedetekovatelnou virovou nálož, užívejte antiretrovirovou léčbu. Pokud vaše léčba způsobuje únavu nebo nabourává spánek, zeptejte se svého doktora na jiný druh léčby. Pokud trpíte vysilující únavou, zvolněte tempo a věnujte svou omezenou energii nejdůležitějším úkolům a aktivitám, které vám přinášejí největší radost.

Zdroj: https://www.poz.com/article/fighting-fatigue
Připravila Veronika

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.