On-line poradna

V této poradně jsou obsažena témata týkající se života HIV pozitivních lidí a je určena výhradně HIV pozitivním lidem. Jedná se o téma Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS, kde se dotazy mohou týkat léčby HIV a osobního života s HIV. Na dotaz Vám odpoví lékař. Další oblastí je poradenství našich sociálních pracovníků ve věci ubytování a azylových služeb. Dalším tématem je diskriminace nebo stigmatizace HIV pozitivních lidí ve společnosti. Na dotazy odpovídá náš právník. Na dotazy odpovídáme v pracovní dny nejpozději do 48 hodin.



Všechna témata

Zobrazeny jsou všechny otázky, které byly v poradně položeny.

vyšetření koinfekcí hiv 11. 1. 2019

Uživatel: patejdl, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, měl jsem pozitivní krevní test na HIV. Co mě zajímá je, zda při návštěvě HIV centra, mohu očekávat mimo jiného vyšetření také jiných pohlavních infekcí, například HBV, HCV, kapavka.. nebo si musím zajistit testování jinde nebo dokonce soukromě a na své náklady? Finální otázka tedy především zní: mám právo toto vyšetření na tomto místě, tedy na v hivcentru(na infekčním oddělení) požadovat? Odpověď typu zjistěte si to v hivcentru mě samozřejmě nezajímá. V každém mě totiž sdělili jinou odpověď. Proto se ptám, co vlastně praví zákon nebo "správná medicínská praxe", mohuli to tak nazvat. Děkuji.

HIV infekce v manželství 11. 1. 2019

Uživatel: petr maly, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat. Pokud jsem se nakazil HIV od mé manželky, musíme při sexu používat nějakou protekci vzájemného přenosu, když máme vlastně tentýž kmen infekce.. ?

Zvětšené lymfatické uzliny? 10. 1. 2019

Uživatel: patra konakova, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je normální, pokud se u HIV pozitivní osoby a doposud neléčené, objevují na krku či za uchem malinké, necelý centimetr velké útvary, jakoby zduřelé uzlinky nebo je v takových případech obvyklé pomýšlet na rakovinu lymfatického systému. Děkuji.

Budu moc si trochu užívat důchod ? 10. 1. 2019

Uživatel: Michal, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobry den pane doktore. Před dvouma a půl rokama jsem byl diagnostikován HIV pozitivní s výsledky CD4 127 a virová nálož 960.000 kopii což mě řekli že je to stadium Aids,že je to trochu pozdní diagnóza.V součastné době mám výsledky CD4 1153 a virová nálož 0 . Chtěl jsem se zeptat,myslíte si, že je realné,že se dožiju průměrného věku a budu moc si trochu aspoň užít důchod ? Je mě 35 roků. V součastné době užívám léky Descovy a Kaletra. Děkuji a pěkný den přeji.

Co dělat, když zapomenu na lék 9. 1. 2019

Uživatel: Padre, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den! Z užívání léků se mi stal takový stereotyp, až jsem si jednou večer nedokázal vybavit, jestli jsem si prášek vzal, nebo ne. Vím, že by se to nemělo stávat, přesto se chci zeptat, co je v takové chvíli lepší udělat? Pokud si to uvědomím do několika hodin po pravidelně dávce, je lepší si lék vzít a riskovat, že si vezmu dva po sobě? Nebo ho nebrat a riskovat, že budu mít mezeru? Děkuji předem za odpověď!

Možnost vyšetření na STD 9. 1. 2019

Uživatel: PoziSTD, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, jsem HIV+ a léčím se na Bulovce, se vším tam jsem spokojený. Přesto bych se chtěl zeptat, zda je možné nechat si udělat vyšetření na ostatní STD na jiném pracovišti, třeba Venerologie Apolinarska nebo Medicentrum Lidicka. Pro úplnost doplním, že jsem už Lues jednou prodělal. Děkuji

polykání semene 4. 1. 2019

Uživatel: dotaz, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Jsem 7 let pozitivní,ale dodržuji léčbu a posledních 6 let mám neměřitelnou, nulovou hodnotu virové zátěže. Mám přítele ,který to samozejmě ví a není pozitivní a který má rád orální sex s vyvrcholením do úst s následným spolknutím.. Je možné ,aby u něho mohlo dojít i přes to k nakažení? Děkuji za odpověď

Omezení alkoholu a rekreačních drog 2. 1. 2019

Uživatel: GenvoyaPill, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, na začátek bych chtěl poděkovat ČSAP za vaši skvělou práci a do roku 2019 popřát jen to nejlepší. A teď k dotazu. V posledním Pozitivně jsem našel odkaz na web http://www.hivisjustapartofme.eu/mens-health/being-active a po přečtení jsem se rozhodl, že chci zcela skončit s alkoholem a užíváním rekreačních drog. Bohužel jsem podobný pokus už měl a vím, že bez pomoci odborníka je to jen těžko zvládnutelné. Můžete mi prosím doporučit nějakého specialistu, který zná problematiku HIV a závislosti? Měl jsem za to, že se tomu věnoval i přímo MUDr. Prochazka, ale teď se mi tu informaci nikde nedaří dohledat. Děkuji!

Benefity antivirotik 31. 12. 2018

Uživatel: korel, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, když mám neléčený HIV čtyři roky a začnu brát léky, prodlouží se mi jenom "potenciálně" život nebo se budu cítit v nějakém směru lépe? Pocítím na sobě nějaká pozitiva nebo pouze případné nežádoucí účinky? Jaká je praktická realita?

Na kolik procent hiv negativni 31. 12. 2018

Uživatel: Rajen, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobry den,mel jsem ryzikovy pohlavni styk s zenou.Do tydne horecka 38,necely den.Prujmy 4 tydny.Bolest v krku,ryma.po 16 dnech jsem sel na testy a vysel negativni.Pak znovu po mesici a tydnu a negativni.Ptal jsem se na kolik procent je to prukazne po tak kratke dobe,rikal na 98%,ze pak za 3 mesice mam zajit znovu.Je to pravda 98%.Muze ejakulat mit pri nakazeni jiny pach,takovy nemocny?Porad citim bolest kloubu a bolest v krku se mi vratila po mesici a pul znovu.Jsou horecky vzdy pri primoinfekci nekolik dnu v kuse?Dekuji.

neustala zmena leku vlivem pojistovny 20. 12. 2018

Uživatel: Zdenek, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobry den, rad bych se optal na zalezitost tykajici se neustale zmeny leku vlivem pojistovny. Jsem cca 2 roky Hiv pozitivni. Infekce byla objevene hned na pocatku a hned byla nasazena lecba. Nejprve Truvada a tivicay - s tim jsem byl nejvice spokojeny zadne vedlejsi priznaky. Diky tlaku pojistovny na proplaceni nejlevnejsich leku mi byly nasledne zmeneny na tivicay a emtricitabine/tenofovirdisoproxil Krka - zde se mi s temito leky hure spi a casto se budim. Nicmene tyto vedlejsi ucinky mi rovnez nejak nevadi a naucil jsem se s nimi pracovat. Pri poslednim vydaji leku mi opetovne byly zmeneny leky na Emtricitavine Tenofovir disoproxil Mylan + tivicay. Pry se jedna o stejne ucine latky a podobny lek. Opetovne jsem dostal informaci ze je to na tlak pojistovny na proplaceni levnejsi leky. S temito leky opetovne pribyly nezadouci vedlejsi ucinky a to bile tecky pripominajici uhry, ktere vsak nejdou vymackou a pri dotyku neprijemne boli. Verim ze telo si casem zvykne i na toto a vedlejsi priznaky zmizi. K memu dotazu - je mozne nejakym zpusobem domluvil ci zaridit to aby pojistovna proplacena pouze jedny leky a ne kazdy cca pul rok vymenila leky za jine levnejsi? Myslim si ze takto casta zmena spise je nezadouci. Predpokladam ze lekari toto moc neovlivni, mohu mit nejakou paku primo na pojistovnu ? popripade jak bych mel postupovat? Dalsi muj dotaz je zda je mozne vyzadat si lek Truvada se kterym jsem byl nejvice spokojeny ktery vyjde cca na 20tis mes, s tim ze pojistovna proplati levnejsi alternativu typu leku ktery beru nyni cca za 16tis/mes a ja zbytek doplatim? JInak na doplneni meho zdrav. stavu. Mam nulovou VN CD4 kolem 1000. leky na h.i.v. funguji ale casta zmena vede k cim dal vice nezadoucim prvkum, proto bych uvital jeden staly lek a ne takto caste zmeny. Dekuji moc a omlouam se ze se takto ptam verejne. Verim ze nejsem sam co ma obdobny problem a takto verejne se spise pomuze vicero lidem. Dekuji Vam moc za pomoc. Velmi si vazim toho co delate

plísen na zádech 11. 12. 2018

Uživatel: mp, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den.Měl bych dotaz,přibližně 3 měsíce,se trápím formou plísní na zádech.Byl jsem na kožním,dostal jsem mast Pevaryl,spotřeboval jsem 4 balení a plísen je stále.Tyto problémy mívám vždy na podzim.Paní doktorka řekla,že je to po opalování,zatím vždy problém zmizel,ale letos zatím ne.Zatím nevím,jaké mám výsledky,na odběr jdu další týden..jsem+ 8let..Tak jsem se chtěl jen předběžně informovat u vás.Moc děkuju,že tu jste a pomáhate.Jiný by nad náma zlomil hůl řekl,můžete si zato sami,což je pravda.

TasP - Léčba jako prevence 9. 12. 2018

Uživatel: Jan, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den. Vzhledem k tomu,že jak na těchto stránkách tak z jiných zdrojů se lze informovat o tom, že řádně léčení pacienti již nepředstavují riziko pro přenos viru HIV na sexuální partnery jsem se chtěl zeptat, jaký je v souvislosti s těmito informacemi vývoj v dekriminalizaci sexualní aktivity léčených HIV+ osob v rámci českého práva a případně jak to vypadá v Evropě. Upustili již alespoň staré členské země EU od kriminalizace těchto osob? Děkuji za odpověď.

liečba HIV 9. 12. 2018

Uživatel: matthias 289, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

dobrý deň, .. existujú v súčasnosti seriózne informácie/predpoklady vo vedeckých kruhoch ??, že by sa v rel. blízkej dobe (10/20 rokov) vyrobil úplný liek, ktorý by hiv z ľudského tela úplne eradikoval a nie iba utlmoval,.. ďakujem za príp. odpoveď

Příspěvek na Truvadu pro partnera 7. 12. 2018

Uživatel: toro, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Existuje nějaký příspěvek na Truvadu pro manžela/manželku partnera, který je HIV+, pro minimalizaci přenosu této nemoci? A jak je tomu jinde ve světě, mimo naši kotlinu? Děkuji.

prirodzená odolnosť ?? 30. 11. 2018

Uživatel: matthias 289, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

dobrý deň, .. mal by som 2 otázky, ktoré spolu vlastne nesúvisia, ale zaujíma ma to a položím ich teda do jedného bloku, aby som šetril čas 1. bol niekedy zaznamenaný prípad ??, že niekto bol hiv+, neliečil sa vôbec, a nikdy u neho nenabehlo štádium aids, resp. otázka znie či je to možné ??, aby človek žil s hiv bez zdrav. problémov 30/40/50 rokov a bez liečby 2. máte nejaké vedomosti/štatistiky ohľadom výskytu hiv u prostitutiek v cz/sk ??, myslím klasické etáže prostitúcie, čiže priváty, verejné domy aj pouličnú prostitúciu atď, ak také údaje vôbec existujú alebo sa dajú zistiť ďakujem za príp. odpoveď a váš čas

diskretnost 25. 11. 2018

Uživatel: pete, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

mam dotaz jakym zpusobem lekař zjisti že ma hiv + pacienta ktery mu to zatajil ?

Fungování HIV centra 21. 11. 2018

Uživatel: pat, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, pokud mohu, mám na Vás tři dotazy. 1) První objednávka do HIV centra. Objednává se pacient na termín v řádu dnů, týdnů? Jaká je praxe? 2) Na jak dlouho dobu, může dle zákona doktor v HIV centru léčiva předepsat? Obyčejně je to max 3 měsíce, například u praktika.., jak je to zde? 3) Jak často se obvykle do HIV centra dojíždí?

Neanonymní testování HIV 21. 11. 2018

Uživatel: Ent, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Jestliže test HIV nebyl vykonán jako neanonymní a byl pozitivní, jaké úřady či orgány budou o mém stavu informovány? Zařadím se pouze do statistik nebo má taková skutečnost nějaký právní přesah?

Určení doby nákazy 19. 11. 2018

Uživatel: Lenka, Téma: Poradna pro rodinné příslušníky a osoby blízké HIV+

Dobrý den, rada bych se zeptala, s jakou přesnosti se da určit, jak dlouho je člověk nakazeny a podle čeho se to stanovuje. Děkuji pěkně Lenka

Bez řádného pojištění 15. 11. 2018

Uživatel: potter, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda je řešitelná situace, kdy cizinec pobývá na území ČR v rámci přechodného pobytu, pouze se základním pojištěním pro cizince? Taková léčba HIV stojí množství peněz a pokud je člověk nemá, co potom reálně dělat? Existuje nějaké řešení, aby nemusel odcestovat, když tu má třeba svoji rodinu?

Primoinfekce 13. 11. 2018

Uživatel: Jarek, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den... Měl jsem pohlavní styk s ochranou ale kondom se protrhl... Nasadili jsme druhý ale nevím jak dlouho jsme souložili bez... Takže určitému riziku jsem se bohužel vystavil.. Po dvou týdnech kdy jsem se vrátil z dovolené (kde jsem dost pil) jsem zůstal v posteli. První den jsem měl bolesti svalů a kloubů a v noci se dost vypotil. Objevil se u mě suchý kašel ale v krku mě nebolelo. Druhý a třetí den se můj stav mnohem zlepšil a po 5 dnech odeznel i kašel. Horečky jsem neměl ale měl jsem zvetsene uzliny... Chci se zeptat zda primoinfekce může probíhat takhle, nebo je ten stav opravdu podobný chřipce kdy člověk nemůže ani vstát z postele? Po 2 dnech jsem šel normálně do práce a byl jsem jen unavený ale jinak jsem se cítil fajn...POkud bych měl zanet hltanu, měl bych cítit větší bolest při polykání?? Trápil mě pouze suchý kašel a skrz něj jsem měl trošku zarudlé mandle jinak žádnou bolest. Stále se bojím, že to byla primoinfekce, ale nejsem si jistý zda tyto příznaky sedí... Měl jsem bolest svalů pouze první den a druhý den jsem si již cítil lépe... 3. Den jsem šel normálně do práce...Žádná vyrážka se neobjevila. Je možné aby to proběhlo takhle rychle a nenápadně? Uzliny na trislech jsou pořád stejné zvetsene jsem měl jen lehce na krku a v levém podpaží... Teplotu pouze zvýšenou v různých intervalech... Horečku jsem neměl a pokud ano tak pouze první den... Spotil jsem se pouze jednu noc... Může to být způsobenou i nadměrným pitím na dovolené kdy jsem ani moc nespal? Díky moc za odpověď... Pořád mi to vrtá hlavou... Každopádně testy budou jistota... Díky za odpoved

Zodpovědnost za nakažení 12. 11. 2018

Uživatel: Otázka, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat jesli pokud člověk má podezření že může mít hiv ale není to ještě potvrzeno protože je příliš časně , nese už zodpovědnost za případnou nákazu nebo jen ode chvíle když je mu sděleno že je pozitivní?Dekuji za odpověď.

Rakovina a HIV+ 8. 11. 2018

Uživatel: Aurum, Téma: Poradna pro rodinné příslušníky a osoby blízké HIV+

Dobry den, partner je HIV+ uz cca 7 rokov. Virus ziskal transfuziou krvi. Je nedetekovatelny, na dlhodobej liecbe (kontroly stavu virusu a imunity kazde 3 mesiace). Pred ziskanim infekcie avsak prekonal rakovinu (tumory na mozgu). a bol lieceny v Olomouci. Chcem sa spytat, ake je velke riziko navratu rakoviny v suvislosti s aktualnym stavom (imunita lepsia ako u bezneho zdraveho cloveka). Dakujem za odpoved

Posilovna 5. 11. 2018

Uživatel: blesk, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den,chtěl bych se zeptat,může člověk s virem hiv chodit do posilovny,posilovat apod. nebo to bude míti spíše špatný dopad na zdraví toho člověka?Děkuji moc.

Léky 29. 10. 2018

Uživatel: Blesk, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Chtěl bych se zeptat,jaké jsou nejčastější vedlejší účinky protivirových léků?

Help2 26. 10. 2018

Uživatel: Help2, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Ach este som chcel doplnit kompletne udaje - pisal som pod prezivkou help. V uvode ochorenia som mal VN 4000, Cd4 490, lekarka sa rozhodla ze este 3 mesiace pockame a potom som zacal uzivat predchodcu Genvoyi. Do mesiaca som mal VN 900 a pri dalsej kontrole nedetekovatelnu. Nasle som pokracoval v liecbe c dcd4 varirovali 500-700 VN vzdy negat. Iba rozmyslam ze po zmene na genvoyu do 6 mesiacov uz bola ta vn 700. Ale cd4 790. Medzitym som zistil partnerovi rrr +++ a tpha 1:160 ja vsak tiezo veci mam negativne - aj ked pri danej hladine cd4 - 335 mozno iba serologicky nereagujem. Fakt netusim co som mohol spravit zle. Moze byt pricinou ze lieky som uzival pravidelne ale niekedy s casovym rozdielom +/-3 hodiny? Za cely cas 3 rokov liecby som vynechal 1tabletku - aj to do 12 hodin. Fakt rozmyslam co robim zle. Ale zatial ma ukludnuje ze este neviem poslednu VN a pokial to spravne chapem az ta rozhodne ci treba zmenu liecby. Lebo teoreticky by tie cd4 mohli byt klesnut pri syfylise. Zaroven mi na neho kedze som serologicky negativny nedali lieky. Avsak americke odporucania som si vysvetlil tak ze by som ich mal dostat a teoreticky nemal cakat na kontrolnu serologiu. Som vsak trochu zmeteny z tych schemat- nas sa picha prokain 10-14 dni 1.5mil.j americania zase pisu pendepon aj jednorazovo. Tak teraz si mam vybrat. A dalej nerozumiem tomu ze sa citim velmi dobre, ked som mal vysoku VN ja som bol velmi unaveny boleli ma klby. Teraz stale cvicim - co je tiez otazka pri tych 335 je to vhodne? Doplnky neberiem ziadne obcas vitamin c a d vitamin a co je vcelku vtipne mne strasne chuti jest takze som pribral asi 5kg jednak svalovu hmotu ale teda nieco aj do brucha. Preto som zmeteny a stale rozmyslam ci sa naozaj bat. Predpokladan vsak ze odpoved bude v tej virusovej nalozi - najviac ma stve ze napriek popisovanym neziaducim ucinkom som po 3 dnoch v uvode( nocne mory nespavost - co som ale pripisoval psychosomatizacii- ze uz ked beres lieky uz to mas zratane) som nemal nic - max 2-3 stolice za den co ale rozhodne neberiem ako nu liecby. P.S mozno to znie smiesne ale som zufaly akoby som bol znovu na zaciatku ale zaroven viem ze tieto veci sa stavaju ale poviem vam cloveka to trafi k zemi. A uz posledna otazka, aby netrafilo aj Vas, ockovat na chripku ci nie? A mam aj pneumokokovu vakcinu ale pri tych Cd4 dat ci nedat? Prosim berte to iba ze hladam radu lebo nechcem vsetko studovat na nete a lekarku mam super strucnu jasnu vystiznu a prisnu, len nechcem jej davat milion mojich otazok. Dakujem

tablety na zánet 17. 10. 2018

Uživatel: Tamara, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobre den, mám vlekle zánet mocovích cest a lécim sa na hiv genvoya. Dostala sem na zánet doxiHEXAL. Múzu ho brát .

antibiotika 16. 10. 2018

Uživatel: Roman, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, již delší dobu mám problém se zánětem v uchu. Paní doktorka mi předepsala Augmentin, jinak užívám Genvoyu. Prý by to nemělo vadit. Tak se chci je ujistit, že to tak je.

Dírka v kondomu 12. 10. 2018

Uživatel: Petago, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den,mohu se nakazit nějakou pohlavni chorobou,jestliže je třeba malá dírka v kondomu,která není vidět?Moc děkuji za odpověď

Aktuální počet dotazů v databázi: 791

Obrázek č. 138

Pomoc s léky pro pacienty

Pokud jste se ocitli v zahraničí v karanténě a/nebo se nemůžete dostat zpět do Česka a docházejí vám vaše antiretrovirové léky, kontaktuje prosím přes tento portál asociaci LIFE4ME.PLUS, která prostřednictvím národních pacientských organizací koordinuje po celém světe krizové dodávky HIV léčiv https://life4me.plus/en/.


If you find yourself in quarantine in the Czech Republic, cannot leave the country and are running out of antiretroviral therapy, or if you have problems receiving delivery of medication due to COVID-19, please contact ROBERT, robert.hejzak@aids-pomoc.cz, 00420 724 032 678. We will help you to find a solution.


Если Вы оказались в Чешской Республике в условиях карантина, и у Вас заканчивается запас антиретровирусной терапии, или если Вы столкнулись с проблемами в выдаче лекарств из-за COVID-19, пожалуйста, свяжитесь с ROBERT, robert.hejzak@aids-pomoc.cz, 00420 724 032 678. Мы поможем вам найти решение.

Obrázek č. 159
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55


Obrázek č. 51


Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.