On-line poradna

CD4 nízké hodnoty 14. 6. 2018

Uživatel: Mila, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, V lednu jsem byl diagnostikován HIV. V tu dobu VN 370 tisíc, CD4 143(5,4%) a při dalším měření VN22, CD4 162(10,1%). Dost mě děsí že mám stále skoro stejný počet CD4. Žijí aktivně, jim zdravě a dělám vše proto any se imunita zvedla. Za jak dlouho mužů očekávat návrat imunity zpátky a co ji tak brzdí ? Neprodělal jsem žádnou oportuni infekci a neměl žádné jiné příznaky. Pouze hodně silnou primoinfekci + syfilis. Jaká šance na navrat imunity do relativně normálního stavu ? Někde jsem četl, že pokud klesnou hodnoty pod 200, je prý zdravi chatrnejsi ? Je to podmínkou ? Fyzicky se cítím skvěle a fit. Je v mém stavu vhodná sauna nebo mi může uškodit ? Děkuji M.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 14. 6. 2018

Vaše hodnoty CD4+ nejspíše ukazují na pokročilou poruchu imunity (a tedy pravděpodobně i delší dobu trvání HIV infekce). Přestože se po nasazení léčby poměrně rychle dostaví výrazný pokles virové nálože, tak změny CD4+ jsou mnohem pomalejší. Dokonce je možné, že nikdy se Vaše hodnoty CD4+ nedostanou na tzv. normální hodnoty (kolem 800 CD4+ buněk na ml). Důležité je, aby přeskočily a zůstaly trvale alespoň nad hodnotou 200 CD4+ buněk/ml, což by se mohlo podařit do roka. Tím se prakticky vyloučí riziko vzniku oportunních infekcí (to je zřejmě to, co Vy nazýváte tím chatrnějším zdravím při hodnotách pod 200 CD4+/ml). Pokud jste těsně před svou diagnózou prodělal i syfilis, tak to snížení CD4+ buněk mohlo být o to výraznější, ale tento negativní vliv na imunitu by měl odeznít několik měsíců po vyléčení syfilidy.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.