On-line poradna

Článek v pozitivně a realita 12. 11. 2016

Uživatel: Jan, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den, přečetl jsem si článek o vítězství u NS ČR a jsem velmi šokován. Článek říká provozujte sex bez kondomu, bez informování druhé strany, že jste pozitivní, je to jedno, léčíme to a AIDS vám nikdy nepropukne. Je toto vůbec možné napsat? Na druhou stranu píšete, že ochrana a informace vždy a při měsíční zprávě je psáno, že se lidé přestali bát. A kdo to šíří? Že je to vlastně vše ok? Soud jistě pochybil, o těžké ublížení zde jde vždy! Postačuje nedbalost i nevědomá! Jak může někdo tvrdit, že 100 % HIV při dnešní léčbě nikdy nedostane AIDS? HIV je způsobilé přivodit člověk komplikace spojené s AIDS. Kdo mohl a měl vědět jakou má osoba nálož? Je třeba presumovat, že když je HIV+ diagnostikován, že je nebezpečný vždy! Kdo nálož změří, dokonce zpětně? Pachatel věděl, že je pozitivní, úmyslně to zatajil a provozoval orální sex. Vystavil člověka riziku, ohrozil život a zdraví jiného! Pokus je trestný jako čin dokonaný (§ 21 TZ)! Pachatel popsaný v článku je jistě hoden potrestání! Tyto úmyslné přenašeče je třeba trestat vysokými sankcemi. Z pohledu de lege ferenda, by bylo vhodné speciální ustanovení s drakonickým trestem. Ten kdo psal onen článek (martin) neodvedl dobrou práci a vybízí k úmyslnému šíření nákazy HIV! Porovnejte to prosím, se všemi články, které jste napsali v opačném duchu.

JUDr. Jakub Tomšej Ph.D.

Odpověděl: JUDr. Jakub Tomšej Ph.D., 13. 11. 2016

Dobrý den, Jane,

problematika trestní odpovědnosti HIV pozitivních osob je poměrně citlivá a vyvolává různé názory. Snažíme se naslouchat jak názorům volajícím po větší represi, tak i názorům liberálnějším. V daném případě je ČSAP na straně pachatele, neboť máme za to, že okolnosti případu (které nemohu rozebírat na veřejných fórech) svědčí pro závěr, že původně uložený trest je zcela nepřiměřený. V souvislosti s tím vítáme i rozhodnutí Nejvyššího soudu, které nevyznívá jednoznačně proti kriminalizaci přenosu HIV, nýbrž zejména soudům nižších stupňů připomíná, že při posuzování těchto trestných činů musí přihlížet ke všem aspektům situace, včetně těch odborných medicínských (pravděpodobnost přenosu, apod.).

Dovolte mi Vás ujistit, že ČSAP nikdy nikoho nenabádala ani nenabádá k provozování sexu bez kondomu, natož k úmyslnému šíření HIV, v minulosti jsme ostatně poskytovali právní poradenství i obětem takového jednání.

Pokud Vás problematika zajímá, doporučuji seznámit se se zněním příslušného rozhodnutí a s aktuálními výsledky výzkumů ohledně nulové viremie.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.