On-line poradna

Dotaz pro mudr.Procházku,děkuji 11. 7. 2016

Uživatel: Martina, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den.Můj syn HIV+ bere od listopadu 2015 léky Truvada a Tivicay. Nebyly žádné potíže,neměl žádné nežádoucí účinky.Letos v květnu se podrobil operaci konečníku(kondylomata),již týden po operaci začal mít vysoké horečky 39-39,5..byli jsme na chirurgii,kde nám řekli,že to může být po té operaci,dostali jsme ATB na týden a vše se zklidnilo.Teď je 2 měsíce po operaci,rány má téměř zhojené,ale teploty se jednou za 2-3 týdny vrátí,vždy jen na 1-2 dny.V pátek jsme byli opět na pohotovosti v nemocnici,kde syna operovali a mudr. nám řekla,že ty teploty nemohou již v žádném případě být po operaci.U OL nebo na pohotovostech mu nikdy nic nezjistí,žádný infekt,angínu,prostě nic,vždy řeknou,že to jenějaká viroza..Chci se Vás zeptat,zda je možné tyto teploty,které přijdou a vždy rychle odejdou,mohou být z léků,které užívá na HIV.U toho léku Tivicay je totiž napsáno,že jedním z nežádoucích účinků mohou být vysoké teploty.Jen nerozumim tomu,že po 9 měsících by najednou začal mít než. účinky po lécích.Teploty se začaly objevovat až po operaci.Mockrát děkuji za Vaší odpověď.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 11. 7. 2016

Je to tak, jak píšete. Občasné vysoké teploty pravděpodobně již nesouvisí přímo s pooperačním stavem, ani s užíváním léků. Předpokládám, že jeho imunita je v dobrém stavu, takže by neměly souviset ani s jeho HIV infekcí.

Nicméně tento stav občasných teplot není určitě v pořádku a bude zřejmě vyžadovat, pokud bude přetrvávat, podrobnější vyšetření. Začínat je třeba u praktického lékaře, ale pak je možné po poradě s ním pokračovat v dalších vyšetřeních u různých specialistů. Je možné to rovněž diskutovat s HIV specialistou, protože ten je zároveň specialistou na infekční choroby obecně.

Při několika atakách horeček by opravdu mohlo dojít k určitému oslabení imunity pooperačními komplikacemi (nesouvisí s působením HIV na imunitu) a následným opakovaným virózám, případně antibiotickou léčbou. Je to podobné, jako když někteří lidé se v určitém období "nemohou z těch chřipek vyhrabat".

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.