On-line poradna

GENVOYA 2. 11. 2016

Uživatel: Richard, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, při poslední kontrole jsem se s mým lékařem dohodl, že začnu s léčbou. Je mi 35, HIV+ jsem "oficiálně" přes 2 roky, výsledky testů jsou stále na stejných hodnotách CD kolem 730 a VN 20000-25000. Jsem bez obtíží. Byl mi nabídnut nově schválený lék Genvoya. Ale zatím čekám. Lékař mi nějaké dotazy zodpověděl, další informace jsem našel na internetu, ale pár dotazů bych měl ještě i na Vás. Pochopil jsem-li to správně, je to vlastně vylepšená kombinace 4 účinných látek, přičemž 3 zůstávají stejné a látka tenofovir disoproxil byla nahrazena látkou tenofovir alafenamid, což by mělo snížit riziko nežádoucích účinků především na ledviny a snad i kostní tkáň. Zajímal by mě váš názor na tento nový lék, jeho přínos pro pacietna, případná rizika, zda užívat s jídlem či ne, protože v tomhle se odpověď lékaře a informace na netu liší. A jak je to s riziky vyplývajících z dlouhodobého užívání ART léků obecně, může to vést až ke vzniku např.osteonekrózy. Taky by mě zajímalo, zda když se objeví nová kombinace s menší zátěží pro organismus, můžu na tuhle léčbu přejít nebo raději zůstat na léčbě stávající i s větším rizikem nežádoucích účinků. Díky za odpověď

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 3. 11. 2016

Genvoya obsahuje také látku elvitegravir, jejíž vstřebávání je lepší, pokud je spolknuta s jídlem.

Je to tak, jak píšete, jde o kombinovaný lék ze čtyř účinných látek, přičemž jedna je "vylepšený" tenofovir a tenfovir alafenamid by měl mít méně vedlejších účinků.

Každý lék má riziko vedlejších účinků, většina moderních léků proti HIV již patří do skupin s nízkým nebo středním výskytem nežádoucích účinků (tedy 1-9% pacientů je má). Samozřejmě vedlejší účinky se mohou objevit zejména při zahájení léčby, většina z nich není závažných a po několika týdnech užívání ustoupí nebo zcela vymizí. Osteonekróza je poměrně vzácná, spíše může docházet k řídnutí kostí, ale ani to není častý jev. Pozornost je spíše třeba věnovat případnému rozvoji laktátové acidózy nebo zhoršení ledvinných funkcí (několik procent pacientů). Ledviny Vám bude lékař monitorovat a laktátová acidóza je stav, který byste nepřehlédl a lékaře byste vyhledal.

Závěrem otevíráte určité dilema, kdy měnit dobře snášený a účinný lék za "lepší", na kterou není jednoznačná odpověď. Jestliže užíváte lék, při němž má 80% pacientů neměřitelnou virovou nálož a Vy patříte mezi ně, ale objeví se lék, u kterého má neměřitelnou virovou nálož 85% pacientů, je lépe změnit kombinaci nebo ne ? Co když zrovna Vy pak budete patřit mezi těch 15%, u kterých ten nový lék bude zabírat hůře. Jestliže užíváte lék, u kterého má 8% pacientů vedlejší účinky a Vy nepatříte mezi ně, ale objeví se lék, kde má vedlejší účinky jen 3% pacientů, je lépe léčbu změnit nebo ne ? Zase, co když zrovna Vy budete patřit mezi ta 3 %, přestože u předchozího léku jste patřil mezi těch 92%.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.