On-line poradna

HIV a hepatitida C - další dotaz 11. 7. 2016

Uživatel: patrik, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, našel jsem zde dotaz ohledně možnosti přenosu hepatitidy u hiv pozitivního a vzhledem k velmi konkrétní odpovědi pana dr. Procházky se osměluji položit i svůj dotaz, který mě momentálně velmi trápí. I já jsem si bohužel ke své hiv pozitivitě (již 12 let, po celou dobu na triterapii, VN 0, CD4 1000) přvodil infekci hepatitidou c. Nakazil jsem se při fistingu/sdílení análních pomůcek patrně v závěru loňského roku. Na nákazu se přišlo při běžných testech na AIDS centru v únoru t.r. díky astronomickým jaterním testům, které při kontrolním testu o měsíc později již ale byly v normálu. Při těchto testech byl rovněž proveden specifický test na virovou nálož hcv, dle sdělení ošetřující lékařky byly výsledky dobré, konkrétně jsem údajně měl virovou nálož hcv 3000 kopií. Moje lékařka na AIDS centru proto rozhodla, že zatím s hcv nebudeme dělat nic, při troše štěstí by se s ní mohl můj organismus vypořádat sám (u hiv pozitivních je ta pravděpodobnost prý jen ale 10 procent). Při dalších jaterních testech v červnu tyto znovu v normě, test na hcv neprováděn vzhledem k jeho vysoké ceně (žiji v zahraničí, na tento test pojišťovna ze základního pojištění přispívá jen dvakrát do roka, spoluúčast pacienta je celkem cca 100 EUR). Na další testy včetně virové nálože hcv mám jít proto až v říjnu. Můj dotaz zní: jak jsem infekční při virové náloži 3000 kopií hcv ? Můj stálý partner je rověž hiv+, provozujeme spolu pouze orální a anální styk bez ochrany a bez vyvrcholení do análu. V době, kdy jsem o své nákaze ještě nevěděl, jsem měl poměr (desítky styků) s jiným partnerem, se kterým provozujeme zejména nechráněný fist. Jeho opakované testy na hcv (naposledy v červnu) naštěstí dopadly dobře, nenakazil jsem jej. Na internetu jsem nenašel žádnou informaci, která by naznačovala, jak rozsáhlé nemoci odpovídá virová nálož 3000 kopií u hepatitidy C. Je to srovnatelné s VN 3000 u hiv ? Současně přivítám i jakékoli rady co se týče úpravy životosprávy (o nutnosti eliminaci alkoholu vím). Předem děkuji za odpověď, případně i za přeposlání dotazu / kontakt na dr. Astera, o kterém vím, že se kombinovanou nákazou hiv a hcv na Bulovce zabývá - předpokládám, že po návratu ze zahraničí se stanu jeho pacientem. Přeji hezký den..

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 12. 7. 2016

Obecně platí, že virová nálož u hepatitid bývá vyšší než u HIV. Nejsou výjimkou (i když jsou považovány za vysoké) i statisícové hodnoty. Také na rozdíl od HIV nepanuje univerzální shoda v názoru, že i při nízkých hodnotách virové nálože by měla hepatitida B či C být léčena. Jak sám správně uvádíte, u 10-20% pacientů může dojít ke spontánnímu clearence (vyléčení). Riziko přenosu při hepatitidě C je zejména krví, závisí poměrně dost na virové náloži. Při hodnotě 3000 by tedy nemělo být vysoké. Zatím není příliš jasné, jak je to s rizikem přenosu HCV u HIV pozitivních při běžných sexuálních (gay) praktikách. Obecně se dá říci, že riziko přenosu při nízké hodnotě virové nálože a běžných praktikách nebude vysoké, ale asi Vám nikdo neřekne, že je nulové.

Obecně platí zdravá životospráva, nicméně ani ta nezaručuje mírný průběh onemocnění. Dá se říci, že to jak bude v budoucnu probíhat původně lehká forma, není snadné ovlivnit.

Skutečně odborníkem na léčbu HIV + HCV je u nás dr. Viktor Aster. Takže až se vrátíte do Čech, tak bych doporučil léčbu u něj.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.