On-line poradna

HPV 11. 7. 2017

Uživatel: Lukas, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý deň, chcel by som sa opytat čo z hľadiska imunity či iného ohrozenia znamená pre úspešne liečebného pacienta s HIV nakazenie sa HPV vírusom. Ďakujem

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 12. 7. 2017

HPV virus má mnoho typů (cca 80), některé z nich jsou onkogenní (přispívají k rakovině anální sliznice, úst, nosohltanu a okolních orgánů, vzácně penisu). Například rakovina anální sliznice (neplést s tzv. kolorektálním karcinomem, který je dosti častý) je poměrně vzácné onemocnění. Je ale častější u gay mužů, ještě častější u HIV pozitivních gay mužů a nejvyšší výskyt je u HIV pozitivních gay mužů s narušenou imunitou. Je pravděpodobné, že dnes když jsou HIV+ lidé léčeni hned od zjištění HIV diagnózy, tak u včasných záchytů již nebude podstatný rozdíl mezi HIV negativními gayi a včas zachycenými a léčenými HIV pozitivními gayi.

Většina typů HPV ale vyvolává jen kondylomata, tzv. bradavičky pohlavních kondomů. Ta na životě nikoho neohrožují, ale při sexuálním styku se mohou přenést na partnera. Také mohou přispívat k nákaze další pohlavní nemocí. Mohou narůst až do gigantických rozměrů, infikovat se bakteriální infekcí nebo prorůst až do vnitřní sliznice konečníku, kdy jedinou možností jejich odstranění je pak chirurgický výkon. Jinak se mohou léčit i poleptáním, laserem, apod.

Existuje očkování proti nejnebezpečnějším typům HPV, které je poměrně drahé, a pokud je člověk již infikován, tak není účinné (ale neuškodí). Proto se doporučuje, aby byli očkováni hlavně dívky a chlapci před zahájením pohlavního života (těm to dokonce uhradí i pojišťovna). Případná nákaza může celoživotně probíhat bez příznaků (tak tomu je u většiny nakažených), může také sama spontánně vymizet.

HPV se přenáší hlavně sexuálně a podobně jako u jiných sexuálně přenosných chorob než je HIV, je přenos orálním sexem poměrně běžný.

Pokud byste o očkování proti HPV uvažoval, tak bych doporučoval nejprve zjistit, zda nejste již infikován. I kdybyste toto vyšetření měl platit, tak vyjde levněji než vlastní očkování.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.