On-line poradna

Jak to říct svým ex? 16. 9. 2016

Uživatel: Jana, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, zjistila jsem že jsem HIV+, zjistila jsem to protože jsem měla mnoho zdravotních problémů a šla jsem na testy. Nakažena jsem zřejmě léta a během těchto let jsem měla několik kratších i dlouhodobých vztahů a mohla jsem nakazit několik lidí. Mám dva dotazy. 1) Když jsem šla na první testy, měla jsem cd4 50 a VN téměř 300.000. Zajímalo by mě zda se dá z toho usuzovat jak dlouho zhruba už jsem byla takto vysoce infekční. Jde mi o to, jestli je skutečně nutné informovat každého za posledních dejme tomu 10let, protože zhruba tak dlouho jsem asi nakažená (mám totiž podezření na muže který mě nejspíš nakazil a to je cca 10 let). Nebo jestli jsem třeba takto vysoce infekční byla třeba jen rok před rozvojem AIDS, kterým jsem prošla. Jde mi o to že si říkám že z ženy na muže je přenos méně pravděpodobný, vždy šlo o pohlavní (nikoli anální) a orální styk bez ochrany. Vím že nemám povinnost každého inrformovat, tedy každého kdo by mohl být ohrožen, ale cítím to jako morální povinnost. 2) Napadá Vás šetrný způsob jak toto sdělit, tedy že je možná dotyčný nakažen? A zejména když mám na daného člověka třeba jen e-mail? Když sem ho neviděla léta, pochybuji že by se chtěl scházet a neumím si představit to říkat osobně, ale mailem...Pere se ve mě mé svědomí a zbabělost. Děkuji předem za odpověď i za to že jste tu pro nás

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 16. 9. 2016

Oceňuji Vaši snahu informovat bývalé partnery, myslím, že je to správná věc. Souhlasím, že pravděpodobně jste infikována několik let a bylo by dobře informovat ty muže, s nimiž jste tedy v posledních deseti letech měla nechráněnou soulož do pochvy (riziko přenosu HIV při orálním sexu je velmi nízké) a máte na ně nějaký kontakt. Protože i když jste byla asi více infekční krátce po nákaze a zřejmě i 1-2 roky před stanovením diagnózy, tak infekční jste byla i jindy.

Pro informování můžete samozřejmě využít i nějakou ad hoc vytvořenou e-mailovou schránku nebo zaslepené telefonní číslo k odeslání SMS.

Doporučuji jim napsat něco ve stylu:

Vážený příteli, promiň, že se Ti nepředstavím, ale před lety jsme spolu měli nechráněný sex. Nedávno jsem se dozvěděla, že jsem HIV pozitivní a je možné, že tomu tak bylo už v době, kdy jsme spolu spali. A já to tehdy bohužel ještě nevěděla. Proto pokud si nebyl nikdy (nebo alespoň v posledních deseti letech) testován na HIV, tak Ti doporučuji si na test raději dojít. Pokud bys nakažen byl, tak včasná léčba Ti může pomoci vyhnout se zhoršení zdravotního stavu.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.