On-line poradna

Koho musím informovat 20. 12. 2015

Uživatel: Katka, Téma: Poradna pro rodinné příslušníky a osoby blízké HIV+

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, koho musím v případě pozitivity informovat. Tady čtu, že svým sexuálním partnerům to nutně říkat nemusím a moc tomu nerozumím. To jako chcete říct, že šíření takovéto nemoci není trestné? Když partner ví že je pozitivní a na dotaz jestli je pozitivní odpoví že není, a díky tomuto jeho tvrzení svolím k nechráněnému styku, to je jako už můj problém? Myslela jsem, že když je někdo pozitivní nemůže si to tak roznášet jak se mu zachce. Nabízela jsem totiž kdysi sexuální služby, se všemi jsem měla bezpečný sex ale s jedním stálým, kvuli finanční krizi jsem tedy po tom, co mi tvrdil že byl na testech a je negativní svolila k nechráněnému styku. Kdyby byl pozitivní, je tohle chování trestné? Děkuji za odpověď

JUDr. Jakub Tomšej Ph.D.

Odpověděl: JUDr. Jakub Tomšej Ph.D., 21. 12. 2015

Dobrý den,

je potřeba rozlišovat mezi následujícími povinnostmi HIV pozitivních osob:

1) Povinnost informovat partnera/partnerku o tom, že je HIV pozitivní. Tuto povinnost žádný zákon nezakotvuje a dle poučení, které každý HIV pozitivní dostává, jde pouze o povinnost morální. Za porušení této povinnosti nemůže být nikdo ani trestně stíhán.

2) Povinnost zdržet se jednání, které vyvolává riziko přenosu na ostatní (např. nechráněný sex) - takové jednání je výslovně zakázáno zákonem a porušení může být i trestně stíháno.

To znamená, že pokud Vám někdo HIV pozitivní řekne, že není pozitivní, a na základě toho spolu máte nechráněný sex, může být trestně stíhán za tento nechráněný sex (vždy ale záleží na víc aspektech - např. virová nálož, druh styků, počet styků, důvody, které zdravému partnerovi bránily trvat na zásadách bezpečnějšího sexu apod.).

Ideální by bylo, pokud bychom se při rozhodování o tom, jestli s někým budeme mít nechráněný styk nebo ne, nerozhodovali na základě jeho ústního ujištění, ale měli nechráněný sex jen s případným stálým partnerem, s kterým jsme si na testy zašli společně.

Obrázek č. 237
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.