On-line poradna

Lecba, omezeni 16. 2. 2016

Uživatel: Pepa, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobry den co se tyce HIV + kolik se lide prumerne dozivaji Vim ze reknete ze to zalezi na spolupraci pacienta ale me ted vazne z praxe zajima zda tedy nevadi ze se ptam ze vite o cloveku ktery je HIV+ uz treba 15 let nebo vice a stale je na tom zdravotne dobre Dalsi otazka pri dnesni pokrokem leku kolik pacient cca bere tak denne leku a jake maji pripadne nejhorsi ucinky Muze treba HIV + delat ridice MHD?? Myslim jako pracovat Ptam se protoze sem cetl ze nektere leky mohou ovlivnovat schoponost rizeni Znamena to ze treba HIV + nemuze byt jako ridic profesional ( kamionista, mhd ridic, pripadne taxi) Nebo nemuze mit papiry diky tomu ovlivnovani vubec?? Moc vam dekuji za me odpovedi

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 17. 2. 2016

Doporučuji se přihlásit k elektronickému odběru časopisu pro HIV pozitivní Pozitivně, kde byste se již tyto informace dozvěděl.

Pro dobrou prognózu života s HIV je nejdůležitější včasná diagnóza. Pokud jste byl diagnostikován včas a budete schopen řádně užívat léky, tak se Vaše očekávaná průměrná délka života a jeho kvalita po zdravotní stránce příliš neliší od HIV negativních. Větší vliv na zkrácení délky života má třeba kouření nebo nadměrná konzumace alkoholu či jiných drog.

U pozdě diagnostikovaných je ale průměrná délka života kratší, jejich imunitu se ani léčbou často nedaří vrátit zcela do normy.

Nejčastěji se užívají dvakrát denně dva léky. Ale existují i jednotabletové režimy, kdy všechny tři či čtyři léky jsou v jedné tabletě, která se bere jednou denně. Ty jsou stále častější. Velmi důležité je přesně dodržovat stanovený čas, kdy máte tablety vzít.

Současné antiretrovirové léky (až na jednu výjimku) podstatně psychický stav a pozornost neovlivňují. HIV může někdy vést (asi u 5% pacientů), zejména při pozdějším nasazení léků, k drobným změnám v psychice, například zpomalení reakční doby. Ale to je tak mírná změna, že má praktický význam třeba u pilotů stíhaček, ale ne u běžných řidičů. Takže HIV pozitivní mohou bez problémů pracovat jako řidiči, strojvedoucí, obsluha komplikovaných přístrojů, manažeři atd. Samozřejmě také nemusí o svém HIV stavu zaměstnavatele informovat.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.