On-line poradna

Léze 20. 11. 2015

Uživatel: Andy, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, byl jsem diagnostikován v pozdním stádiu, měl jsem zánět jícnu a první výsledky byly VN asi 250000 a CD4 50, dnes po roce a půl od diagnozy a zahájení léčby mám VN 0 a CD4 přes 500. Mám dva dotazy. 1) Měl jsem AIDS, zajímalo by mě zda dnes mohu tvrdit že jsem opět ve stádiu HIV+ a ne už rozvinutého AIDS a zda mám tedy stejnou perspektivu jako člověk co má HIV ale nikdy do stadia AIDS nedošel. 2) krom zánětu jícnu se mi na noze udělala dvě ložiska, vypadalo to jako strupy, měl sem je asi 3 měsíce v této fázy, myslel jsem že jsou to léze, ale potom začaly hnisat a týdny hnisaly a bolely a ani doktor mi neřekl co to je, jen vzal stěry a řekl mi že tam žádná bakterie nebo něco takového není, po čase se zahojili možná i díky antibiotikům co jsem bral na zánět jícnu a díky lékům na HIV, dnes mám jen jizvy. Zajímá mě zda se jedná o léze, myslel sem že léze se objeví a zmizí bez jizev a hnisání. Je léze příznak kaposiho sarkomu nebo se jedná čistěo příznak pozdního stádia hiv, tedy aids? Díky za odpovědi a za to že jste tu pro nás

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 23. 11. 2015

To je určitý teoretický problém. V minulosti ten, komu byl AIDS jednou diagnostikován, tak se již z této diagnózy nedostal. Se zavedením léků se situace změnila. Takže máme dnes lidi (podobně jako Vy), kteří diagnózou AIDS prošli (ve statistikách se objeví), ale dnes už její kritéria nenaplňují.

Pro Vás je důležitá prognóza, která (i vzhledem k poměrně rychlému obnovení imunity) není špatná. Na druhou stranu se nedá říci, že by byla srovnatelná s někým, kdo byl včas diagnostikován a léčba mu byla včas nasazena (a samozřejmě on jí řádně užíval).

Podle popisu těžko říci, zda se o Kaposiho sarkom jednalo či ne. To by Vám spíše řekl lékař, který nález viděl, zda tuto diagnózu zvažoval. Mohlo jít o hnisavé záněty v kůži, které se u lidí se zhoršenou imunitou rovněž mohou objevit. Ale v mnoha případech je pro stanovení diagnózy Kaposiho sarkomu rozhodující histologický nález a nestačí jen klinické podezření.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.