On-line poradna

Lieky 30. 8. 2016

Uživatel: Ondra, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den chcel by som zeptat,ze neco zmenilo pri predpisani liekov? doteraz som dostaval lieky na 3 mesiace,ale ted uz jenom na jeden.co mam delat ked ramci firem preposlu nekam jinam pracovat,alebo chcem ist na dovolenej?vo firme o moje nemoci vi jenom zavodny doktor a par ludi z personalistyky. lieky beru Truvada a Isentress musim jeste dodat,ze som slovak,ale zijuci tady CR,s nahlasenym prechodnym pobytem na cizineckej policii,pracovnu smluvu na dobu neurcit.tady mam aj socialnej a zdravotnej odvody z vyplaty. Dakujem

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 30. 8. 2016

Bohužel o tomto poměrně novém problému víme a snažíme se ho jako ČSAP řešit. Týká se cizích státních příslušníků. Někdy se stává, že oni ukončí své zaměstnání a nenahlásí lékaři, že došlo k ukončení pojištění (třeba proto, že by pak veškerou péči museli hradit nebo se vrátit do své země). Nicméně průkazka zdravotního pojištěnce jim zůstává, i když je už neplatná.

Takže (zřejmě na příkaz vedení nemocnice) došlo k pokynu, aby jim léky byly vydávány jen na měsíc. Je to zřejmě zdůvodněno ekonomicky, tedy tím, že je pro nemocnici snazší v případě chybějícího pojištění pacienta uhradit ze svého jednu měsíční dávku léků (cca 20-30 000 Kč) než tři takové dávky (tedy 60-90 000 Kč). Jistě by bylo možné se vždy zeptat v pojišťovně, zda pojištění jejich pacienta nadále trvá. Ale když si představíte, že se u nás léčí jen Slováků více než stovka a že telefony ne vždy fungují, tak si dovedete představit, že takové ověřování by zabralo téměř půl úvazku jedné ambulantní sestry.

Ale stejně jako Vy se nedomníváme, že toto je vhodné řešení. Nejen kvůli dovolené, ale třeba i kvůli uvolňování se pacientů z práce. Takže paradoxně by mohlo dojít k tomu, že kvůli mnohem častějším návštěvám u lékaře by někteří z nich právě o svou práci (a tedy i zdravotní pojištění) mohli přijít.

Dnes jsem se od jiného pacienta ze Slovenska dozvěděl, že mu léky na tři měsíce dají, pokud přinese od pojišťovny (VZP) Potvrzení dočasně nahrazující evropský průkaz zdravotního pojištění s uvedenou 3-měsíční dobou platnosti. Tím prý pojišťovna za něj po dobu těchto tří měsíců přebírá odpovědnost, i kdyby mu pojištění skončilo.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.